Denne kan være en øyeåpner:
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html
Legg merke til at noen prosessorer bruker forferdelig mye strøm og noen prosessorer finnes i ulike versjoner med hhv normalt og lavt strømforbruk.
Ellers kan det være verdt å merke seg følgende:
- Enkelte prosessorer har ikke støtte for 64 bit OS.
- En av de store forskjellene på PC-kvalitet ligger i kjølesystemet. Jeg har en HP Pavilion, og den støyer veldig når det er litt støv i den. Og støv blit det, det medfører at man må plukke i fra hverandre absolutt hele maskinen for å komme til og fjerne støvet. Barebones (PC-er der man kan skifte komponenter og få den custom siden leverandøren kjøper halvfabrikata) har ofte bedre tilgang til disse komponentene. Design-PCer sliter ofte med kjølingen mens gaming-PCer har ofte veldig gode kjøleløsninger. Verdt å sjekke ut ASUS sine gaming PC-er. De trekker luft inn gjennom tastaturet og har exit bak. Mange har lufting på undersiden, noe som medfører at de tettes om man sitter med PC-en på fanget. HP Envy er en lekker serie som har kjempestore problemer med kjølingen.
- En PC er ikke summen av alle benchmarks på de ulike komponentene, men også i vesentlig grad et spørsmål om summen av komponentenes match, versjoner (GPU-er sitter jo for eskempel på et kort med mange andre komponenter som er med på å bestemme ytelsen. RAM finnes i ulike kvaliteter osv).
- En laptop bør være mekanisk stabil. En PC som har et for dårlig chassis faller rett og slett alt for fort fra hverandre.
- Mange produsenter har ulike modeller som på papiret ser like ut og har svært ulik pris. I praksis kan det være betydelige forskjeller når det gjelder byggekvalitet, kvalitet på de enkelte komponentene, stabilitet, kvalitet på skjerm, batterilevetid osv osv. Det er her typisk Acer, Packard Bell, billige Compaq og mange andre faller gjennom.
- Mange laptoper man finner til salgs på nettet er kort og godt utdatert gammel dritt som de prøver å få lurt på en eller annen intetanende kunde. Tilbud som ser bra ut kan allikevel bety at produktet er dobbelt så dyrt som en moderne maskin med tilsvarende ytelse.
- Skjermer bruker i dag ulike teknologier som vanlig baklys, LED baklys og RGB-LED. I tillegg er det gedigne kvalitetsforskjeller på skjermer som ikke alltid kommer frem på papiret.
- I dag finnes det 5400RPM, 7200RPM, 7200RPM hybrid og rene SSD-disker til maskiner. Dette har mye å si, spesielt for oppstarthastigheten. Førstnevnte er tregest. Overgangen til SSD er voldsom.
- 15,6" skjermer ser i dag ut til å gi mest skjerm for pengene siden chassisene også er såpass romslige og masseproduserte at man får relativt anstendig hardware for pengene.
- 4-kjerners prosessor scorer bra på enkelte ting, men på andre ting kan de score vesentlig dårligere enn dualcore konkurrenter. Office-apps har ofte ingen fordel av 4-kjernes prosessorer. Det samme gjelder en del spill.
- Numerisk tastatur er kjekt. Det finnes i dag på mange 15,6, og på de fleste 17".
- I tillegg til de tradisjonelle betegnelsene WXGA, WUXGA, WSXGA+ osv, brukes i dag 3 andre betegnelser: HD, HD+ og Full HD. De henspeiler normalt til hhv 1366x768, 1600x900 og 1920x1080. HD er med andre ord ikke 1080.
Selv drømmer jeg om en Sony Vaoi Z med 8GB RAM, 512GB HDD (2 stk SSD), 13,1" full HD LED, GT330 (kan deaktiveres så man bruker en liten intern strømsparende GPU), I7 640M, BD, god batteritid (opp til 7 timer), 1,4kg. Problemet er at den må bestilles fra USA og koster 4500 USD...