Norge er medlem av EFTA, og så vidt jeg har forstått har de vært medlem av EFTA siden oprettelsen i 1960. I 1989 ble det åpnet for det arbeidet som senere førte til EØS-avtalen. Denne ble undertegnet i januar 1994. EØS ble opprettet som en avtale mellom EFTA og EU. Imidlertid var EFTA et alternativ til EF som var opprettet to år før, men i hovedsak skildtes disse to ved at EFTA-samarbeidets hovedformål var å oppnå fri varehandel mellom medlemsstatene, men uten felles tollsatser eller handelspolitikk utad. Det var således mindre omfattende enn EF. Ut fra disse beskjedne mål var samarbeidet vellykket, idet fri handel med industrivarer ble oppnådd allerede i 1966. På den måten var Norge allerede medlem av noe som var så likt EU/EF at poenget med å stå utenfor blir noe uklart.
Allerede i 1961 søkte Storbritannia med Norge og Danmark diltende etter om medlemskap i EU. Den franske dominansen i EU på denne tiden gjorde at president Charles De Gaulle, som ikke var spesielt Storbritanniavennlig, nektet dette. Derfor ble det heller ikke noe av Norges og Danmarks medlemsskap.
I 1969, da Charles De Gaulle gikk av, var det på nytt åpent for at Storbritannia med Norge og Danmark på slep, kunne søke medlemsskap. Norge var det eneste landet som stemte nei (1972), mens de andre gikk inn som medlemmer i 1973.
Da Storbritannia ble nektet medlemsskap i 1961 var ikke Norge et veldig rikt land. Vi hadde en industri i vekst, og man skal ikke se bort fra at holdningen var en annen den gangen enn den er i dag, eller for den saks skyld i 1972 da striden om EF sin rolle innen atomenergipolitikk og lanbrukspolitikk var under kraftig debatt.
EU begynnte allerede i 1950 som det Europeiske Kull og Stålfellesskap. Det ble først offentlig lansert i 1953 med Frankrike som vetomedlem, og målet var å forhindre muligheten for en tysk millitær opprustning, samtidig som man snarere enn å drepe økonomien for tyskerne ønsket å stimmulere til vekst etter krigen. De første medlemmene var Frankrike, Italia og BeNeLuxlandene. Litt ironisk med tanke på Italias stilling under den 2. verdenskrig.
I 1957 ble Traktaten om det europeiske økonomiske fellesskap undertegnet på Capitol-høyden i Roma. Organisasjonens virksomhetsområde ble da drastisk utvidet fra kun å gjelde kull og stål til også å omfatte de fleste industri og handelsvarer. Grunnprinsippet var at innenfor Fellesskapet skulle det være et frihandelsmarked, der varer, tjenester, personer og kapital skulle kunne flyte fritt over landegrensene. Medlemslandene forpliktet seg ensidig til å avstå fra å innføre toll mellom landegrensene og gradvis å nedbygge eksisterende indre tollsatser til 0. Et grunnprinsipp i Roma-traktaten var at det skulle bli forbud mot å diskriminere handel basert på nasjonalitet med mindre "tvingende hensyn" tilsa at dette.
Opp gjennom årene har EF hatt konflikter knyttet til landbruksregulering, atomenergi, særavgifter, nasjonale støtteordninger osv. I 1993 ble Mastricht avtalen innført og EF skiftet navn til EU. På dette tidspunktet var man også kommet så langt at EF/EU-domstolen og Kommisjonen hadde fått så mye makt at enkelte medlemsland følte det ikke hjalp hva de stemte. For eksempel skjedde dette da den danske befolkningen stemte ned Maastricht-traktaten (1992), Irene stemte ned Nice-traktaten (2001) og Frankrike og Nederland sa nei til Forfatningstraktaten. Tre land (Danmark, Sverige og Storbritannia) har valgt å stå utenfor Euro-samarbeidet, hovedsakelig på grunn mangel på folkelig støtte. For tiden avventes avklaring om eventuell innføring av Forfatningstraktaten. Med andre ord virker det ikke helt svart hvitt da man som medlemsland tilsynelatende har en veto-mulighet.
EU blir derfor også kritisert for mangel på demokrati. I 1999 trakk Santer-kommisjonen seg etter trussel om å bli kastet av Europaparlamentet. Tidligere hadde Parlamentets rett til å kaste Kommisjonen blitt regnet som rent teoretisk, så dette innebar en styrkning av Parlamentets makt vis-à-vis Kommisjonen, og et steg i retning mot en mulig innføring av Parlamentarisme en gang i fremtiden.
Utover å fremstå som en enhet overfor EF i økonomiske forhandlinger, hadde EFTA-samarbeidet liten betydning i perioden fra 1973 til 1984. Men på et toppmøte i Luxembourg ble det lansert et nytt initiativ for nærmere samarbeid mellom EF og EFTA. Året etter lanserte EF-kommisjonen planer om å lansere et indre marked, noe EFTA-statene så seg nødt til å bli en del av. Mye arbeid ble derfor lagt ned for ytterligere å tilpasse seg EF, blant annet ved å gjennomgå en rekke detaljer i den økonomiske næringsreguleringen, harmonisere varestandarder og avskaffe importrestriksjoner.
I 1989 åpnet EU-kommisjonens president Jacques Delors for å tilby EFTA-statene et mer strukturert partnerskap med EF. Med dette startet en prosess som skulle ende i EØS-avtalen.
Bakgrunnen for denne åpningen fra EFs side var at man forventet en strøm av søknader etter etableringen av det indre marked, og man ønsket derfor å tilby det som skulle bli EØS-avtalen som en overgangsordning, for å forhindre altfor mange nye medlemmer samtidig. For mange av statslederne i EFTA, som næret et ønske om fullt EF-medlemskap, ble dette sett på som en hensiktsmessig måte å nærme seg EF på.
Allerede før EØS-avtalen var undertegnet hadde imidlertid Østerrike, Sverige og Finland, og etter hvert også Norge, sendt søknader om fullt EF-medlemskap. EFs taktikk om å bruke EØS til å utsette strømmen av medlemssøknader hadde altså slått feil. Etter folkeavstemninger i de fire landene ble alle unntatt Norge medlemmer av det som nå var blitt EU, og EFTA var ytterligere svekket. Igjen stod Norge, Island og Liechtenstein, som var EØS-medlemmer, samt Sveits.
Norge valgte med andre ord nok en gang å gå mot strømmen, men vi ble medlem i EFTA lenge før det var noe spørsmål om medlemsskap i EF/EU, og selve EØS-avtalen, som er en avtale mellom EFTA og EU, var noe medlemslandene forpliktet seg til i 1992 gjennom EFTA, og som var klart før EU-avstemningen i 1994.
Det var ikke noe enmannsverk at Norge forpliktet seg til denne avtalen. Fordi EØS-avtalen medførte overføring av suverenitet til EFTAs overvåkningsorgan (ESA) og EFTA-domstolen vedrørende håndhevelse av konkurransereglene, ble Stortingets vedtak gjort i samsvar med § 93 i Grunnloven, noe som krever 3/4-dels flertall. 130 representanter stemte for og 35 imot. Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet stemte samlet imot. Med unntak av noen enkeltrepresentanter fra Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, stemte resten av Stortinget samlet for avtalen.
Foruten deltagelse i det indre marked, omfatter EØS-avtalen også samarbeide innenfor forskning, utdannelse, miljøvern, sosiale spørsmål og kultur. Avtalen omfatter imidlertid ikke fisk og landbruk. Dette synes å være folks store skrekk, at vi skal få et delvis industrialisert ladbruk, eller at vi skal få et mer industrialisert fiske.
Husk også at Norge er bundet av EØS-avtalen fra 1992 til å innføre alle EUs direktiv som har å gjøre med det indre marked,i norsk lovverk. Stortinget har rett til å reservere seg mot innføringen av direktiv, men denne muligheten har hittil vært ubenyttet. Dermed må et hvert vedtak innen EU, som også er innført videre i Norge, ansees som vedtatt på stortinget og ikke tredd nedover ørene våre av EU. Dersom EU er slemt og skummelt skulle man anta at dette hadde medført at vi hadde det forferdelig i dag, og at stortinget valgte å ikke innføre disse direktivene av hensyn til folket eller landet.
Det vi tilsynelatende er så redde for virker også noe ubegrunnet all den tid vi faktisk ikke akkurat sliter med å bli kvitt varene vi produserer innen landbruk og fiske. Hele saken fremstilles som om man vil miste sin mulighet til å tjene penger i landbruket. Når en kylling produseres i landbruket tjener staten mer enn 30 ganger mer enn gårdbrukeren på denne kyllingen. Dette er en situasjon landbruket ikke er tjent med, og dersom det ikke kan påvises at dette vil bli verre innen EU føler jeg at en av nei-sidens store fanesaker er død. Imidlertid blir den nok fortsatt brukt år etter år.
(kilder: Google, Wikipedia osv...
http://no.wikipedia.org/wiki/Den_europeiske_union
http://no.wikipedia.org/wiki/EFTA
http://no.wikipedia.org/wiki/EØS )