Det er vel neppe noen som sitter seg ned og vurderer fra eller til om de skal knerte niesen når straffen kan bli henholdsvis 16 eller 14 år i fengsel.
Prinsippet om at drapets motiv skal ha innvirkning på straffeutmålingen er jo greit. Det er stor forskjell på om noen handler i affekt eller fordi de håper å innkassere en forsikringspremie for eksempel.
Her er en gubbe som skjøt kona si med overlegg:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/12/02/519939.html
Men likevel ville det vært litt strengt om han skulle dømmes på lik linje med en som drepte kona fordi hun ikke hadde vasket bilen grundig nok.
Samme gjelder om folk opplever et utilbøring press fra familie og vennekrets for å utføre en straffbar handling.
Men jeg er likevel ikke enig med Staff i dette tilfellet med mindre gjerningsmannen selv ble truet til å utføre handlingen. Faren ligger ikke i at selve straffeutmålingen kan bli for lav eller noe slikt, men snarere at man gir inntrykk av at undertrykkende skikker er en formildende omstendighet i volds- og drapssaker. Dette vil kunne gi en gjerningsmann en uberettiget sympati for sine handlinger.
Man kan gjerne vise til skikk og uskikk for å forklare en handling, eller for å tilrettelegge en omskolering av personen slik at den er i stand til å oppføre seg anderledes når den slipper ut en gang. Men som en generell regel er det ingen god ide å tilskrive formildende omstendigheter til saker der skikkene det refereres til i seg selv er uønsket eller uakseptable.