I fjor var det betydelig færre barn i aldersgruppen 9–12 år som brukte sosiale medier daglig enn de to foregående årene, ifølge ferske tall fra Norsk mediebarometer.
www.aftenbladet.no
– Det er en fantastisk utvikling, sier Kari Nessa Nordtun (Ap).
– Det er svært gledelig at det er skapt økt bevissthet rundt dette og at det gir resultater. Dette viser at politikken vår fungerer. At det nytter at politikere og andre snakker i offentligheten og direkte med foreldre og barn om hvilke konsekvenser sosiale medier har for samfunnet vårt.
Kunnskapsministeren har akkurat fått sett på tallene fra Norsk mediebarometer 2024, som er Statistisk sentralbyrås (SSB) årlige undersøkelse om mediebruk.
Ser vi på aldersgruppen 9–12 år i tabellen for «andel av befolkningen som bruker ulike sosiale medier en gjennomsnittsdag» og sammenligner tallene med de to foregående årene, har det nemlig skjedd noe interessant:
I 2022 oppga 52 prosent at de brukte sosiale medier. Året etter var andelen 50 prosent. I fjor svarte 39 prosent det samme.
Altså en nedgang på 13 prosentpoeng på to år.
Må ta forbehold
Men kan vi stole på disse tallene?
Fam Vivian Bekkengen, statistikkansvarlig for Norsk mediebarometer i Statistisk sentralbyrå, mener det er viktig å ta visse forbehold når man leser resultater fra slike undersøkelser.
– Innsamlings- og bearbeidingsfeil kan skje om spørsmålene oppleves som kompliserte. Og siden vi har bare tre år med målinger om sosiale medier i denne aldersgruppen, er disse tallene beheftet med en viss usikkerhet, sier hun.
Bekkengen legger til at 88 prosent av barna i denne aldersgruppen gjorde undersøkelsen sammen med en voksen, noe som kan ha påvirket svarene.
Nordtun er imidlertid ikke i tvil om at Arbeiderpartiet har klart å skape en bølge av sunn skepsis.
– Målet vårt er helt klart at ingen barn skal være på disse plattformene. Og det skal jeg aldri gi meg på. Vi må sette krav til aktørene og beskytte ungene mot det de på ingen måte er modne nok til å håndtere.
Ny aldersgrense?
I fjor skrev Aftenbladet en omfattende reportasje
om foreldreflokken som allierer seg mot sosiale medier. Der uttalte Kjellaug Tonheim Tønnesen, faglig leder i Barnevakten, at de har sett samme tendens over noen år:
– Sammenligner du med 2020, går kurven tydelig nedover for barn og unges bruk av Tiktok, Snapchat og Instagram, spesielt i aldersgruppen 9 til 11 år, sa Tønnesen og viste til tall fra Medietilsynets rapporter.
Barnevakten er en fri og selvstendig stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Tønnesen hadde da opplevd at flere foreldre er blitt mer bevisste angående grenser for sosiale medier enn for få år siden.
– Nå møter vi en annen foreldregruppe i barneskolene enn for bare to og fire år siden. Foreldrene er litt mer påskrudd og strengere, sa Tønnesen.
Kunnskapsminister Nordtun har også sett at foreldre går sammen flere steder og lager felles regler.
– Det er det som kanskje er mest avgjørende for positiv utvikling i samfunnet, hevder hun.
Hun tror høylytt snakk og strenge regler er rett medisin
for å oppnå målet om null barn under 15 år på sosiale medier i framtiden.
– Barn er ikke modne nok til å håndtere det de blir utsatt for på sosiale medier med kommersielt, voldelig, radikaliserende og seksualisert innhold. Derfor leder nå digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung arbeidet om å innføre 15 års aldersgrense for bruk av sosiale medier. Dette er virkelig nybrottsarbeid, sier Nordtun, som ikke vil spekulere i når en ny aldersgrense eventuelt kan tre i kraft.
Hun legger til at deres jobb som myndighet er samtidig å sørge for at alle barn lærer seg nettvett og kildekritikk gjennom skolens læreplan – slik at de er best mulig rustet til å håndtere den digitale verdenen når de en dag begir seg ut i den.
Tiktok fjerner brukere
Om vi dykker dypere inn i tallene om sosiale medier i den ferske SSB-rapporten, ser vi at nedgangen i bruk av sosiale medier for 9–12-åringer er størst for Snapchat og Tiktok. Der sank andelen fra henholdsvis 34 og 24 prosent i 2023 til 19 og 14 prosent i 2024.
Det sosiale mediet som flest i denne aldersgruppen har oppgitt at de bruker, er Youtube med 22 prosent. Denne tjenesten var ikke med i tilsvarende tabeller for 2022 og 2023.
Ser vi på kategorien «Andel av befolkningen som ser på videoklipp eller andre videoer på app eller internett en gjennomsnittsdag» for 2024, svarer derimot 60 prosent i aldersgruppen at de bruker Youtube – som kan tyde på at en god del barn ikke definerer denne tjenesten som et sosialt medium.
I samme kategori oppgir 13 prosent å ha sett video på Tiktok og 16 prosent på Snapchat.
Ifølge reklamebyrået
Try har Tiktok over 2 millioner brukere i Norge.
Kjartan Sverdrup, myndighetskontakt for Tiktok Norge, forteller at de stadig fjerner kontoer de mistenker blir brukt av personer under 13 år.
Fra fjerde kvartal 2022 til fjerde kvartal 2024 tok de bort hele 250.221 slike kontoer, opplyser han overfor Aftenbladet.
Dette er bra, men fortsatt ikke godt nok, svarer Nordtun.
– Aktørene har begynt å gjøre et arbeid etter klare beskjeder fra oss, men det er ikke i nærheten av god nok kontroll ennå, sier hun.