Politikk, religion og samfunn Hva har gått galt i Norge?

  • Trådstarter Desillusjonert
  • Startdato

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    6.620
    Why not? Ser at de samme folkene som klager over utenlandske eiere, også klager over at det blir mindre utenlandsk eierskap på børsen. Så når man skal syte seg til lavest mulig skatt er tydeligvis både mye og lite utenlandsk eierskap galt, og til alt overmål av nøyaktig samme årsak.

     
    Sist redigert:

    oen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.03.2010
    Innlegg
    2.367
    Antall liker
    3.040
    Sted
    Portugal


    Debatten er allerede i ferd med å bli mer lik den som føres i andre europeiske land. Frp har skiftet side og er største nei til EU-parti, mens MDG har gått motsatt vei. Blant norske 18–30 åringer er et klart flertall for medlemskap blant dem som har en mening om saken.

    Sentraliseringen og nedleggingen av gårdsbruk fortsetter i med full tyngde, også med Sp i regjering.

    Oljealderen går langsomt mot slutten. Produksjonen og olje og gass vil fortsette i mange år, men de storslåtte og aktivitetsskapende utbyggingsprosjektenes tid er trolig i ferd med å ebbe ut.

    Norge er langsomt i ferd med å bli et normalt rikt nordeuropeisk land. Andre normalt rike nordeuropeiske land har av egeninteresse meldt seg inn i EU.

    Det vil bare ta noen år å vende seg til tanken.
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    6.620
    Passer dårlig å skremme med utenlandsk eierskap da, men jeg er absolutt tilhenger av at Norge bør melde seg inn i EU (og innføre Euro) og har vært det så lenge jeg kan huske. Og når USA knaker i sammenføyningene tenker jeg at det er viktigere enn noensinne.
     

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.750
    Antall liker
    1.257
    Torget vurderinger
    1
    Why not? Ser at de samme folkene som klager over utenlandske eiere, også klager over at det blir mindre utenlandsk eierskap på børsen. Så når man skal syte seg til lavest mulig skatt er tydeligvis både mye og lite utenlandsk eierskap galt, og til alt overmål av nøyaktig samme årsak.

    Omtrent som Scrhødingers innvandrar, tek alle jobbane og går kun på NAV :)
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    3.036
    Antall liker
    2.616
    Torget vurderinger
    2
    Har sett på denne , og dette er vel en av de få sakene som det faktisk er hold i.

    For de som ikke har lest så:
    • Gelato - stort selskap som fortsatt ikke tjener penger (Verdsatt til +9MRD), omsetter for en drøy milliard og tapte 300 millioner i fjor.
    • Grunderen sitter på 15% av verdien, og ved forrige kapitalinnhenting ble det innhentet neste 2 MRD.
    • For grunderen har han altså en skattemessig formue på drøyt 230 millioner og en formueskatt på 2,5 mil.
    • Hvis han tar selskapet på børs - så vil han eierpost bli verdt over 1 MRD, og for å betale en årlig formueskatt på nesten 15 mil, måtte han solgt 2% av sin eierandel hver år. Nå er det kanskje ikke krise å måtte selge seg ned fra 15% til 13% eierandel over en 5 års periode inntil selskapet begyner å tjene penger og kan betale utbytte. Men det er nå ivhertfall et konkret sak.

    LILLESTRØM: – Det blir for lite fokus på å bygge, og for mye fokus på å planlegge skattebetalinger, sier Henrik Müller-Hansen til Finansavisen.
    Han snakker om norske skatter og entreprenørskap.
    Få har bygget opp mer teknologiverdier i Norge enn Müller-Hansen, som står bak Gelato. Men formuesskatt gjør at han ikke ser for seg en eventuell fremtidig børsnotering i Norge.
    Han sitter på omtrent 15 prosent av aksjene i Gelato, som i tillegg har Softbank og Goldman Sachs på eiersiden, og som ble priset til 9 milliarder kroner ved forrige kapitalinjeksjon. Da mottok selskapet 1,5 milliarder kroner i frisk egenkapital og 600 millioner i kjøp fra eksisterende aksjonærer.
    Følgelig har også Müller-Hansens personlige skatteregning skutt i været, men det er ingenting i forhold til hva den hadde blitt dersom selskapet var børsnotert.
    – Vi kan ikke ta Gelato på børs, det går ikke. Jeg hadde måttet selge omtrent 2 prosent av eierposten min hvert år kun for å betale formuesskatt, dersom vi var børsnotert. Det er helt hinsides.
    – Er valget om å ikke børsnoteres i Norge en direkte konsekvens av formuesskatten?
    – 100 prosent. Jeg er heller ikke komfortabel med å hente mer kapital, fordi jeg må betale formuesskatt på arbeidende kapital som står på selskapet, og ikke på meg. I Norge med dagens skatteregime er man insentivert til å tenke smått, og ikke stort, konkluderer han.
    Mer skatt enn lønn
    Müller-Hansen møter Finansavisen i forkant av NHOs eierkonferanse, der nettopp eierbeskatningen er temaet. Budskapet han senere leverer på scenen er tydelig:
    – Det norske eierskapet fases ut til utlandet, det er det som er tragisk.
    Selv mottok han i fjor en lønn på 3 millioner kroner, som ga en inntektsskatt på cirka 1,6 millioner.
    Ligningsformuen var på 233 millioner kroner, hvorav 130 millioner kroner var arbeidende kapital i Gelato. Det ga en total formuesskatt på omtrent 2,4 millioner kroner. Skattebelastningen var dermed en million høyere enn lønnen.

    Jeg hadde måttet selge omtrent 2 prosent av eierposten min hvert år kun for å betale formuesskatt, dersom vi var børsnotert. Det er helt hinsides
    Henrik Müller-Hansen
    – For å betale formues- og inntektsskatt må jeg selge meg ned hvert år, sier han, og fortsetter:


    – Heldigvis fikk jeg solgt aksjer ved kapitalinjeksjonen i 2021, og kan derfor betale skatteregningene mine, via utbytte. Men alle aksjene ble solgt til utenlandske investorene. Resultatet er at eierskapet sakte, men sikkert forsvinner ut av Norge. Med det forsvinner entreprenørskap og innovasjonskraft.
    Ansetter ikke i Norge
    Samtidig har Støre-regjeringens endringer i rammebetingelsene gjort at Gelato har satt full ansettelsesstopp i Norge.
    – Vi har hatt folk som kommer til Oslo for å begynne i Gelato fra hele verden, og fra alle slags type selskap. Men nå har vi sagt stopp, vi ansetter ikke lenger fra utlandet. Det går rett og slett ikke, det blir for stor risiko for de ansatte som flytter hit.
    Han peker blant annet på ansatte som har flyttet til Norge for å jobbe i Gelato, mottatt opsjoner, og som i fremtiden risikerer å ikke ha råd til å flytte hjem igjen på grunn av norsk exitskatt.
    – Regjeringen har endret skattereglene flere ganger på kort tid. Hva er det neste de vil gjøre? Endre fra 12 til syv år? Vi vet ikke. Det er den uforutsigbarheten i systemet som gjør at vi bare har sagt at vi ikke kan hente utenlandske ansatte til Norge.
    Han understreker likevel at de ansetter i alle de 11 andre landene der Gelato har kontor.
    – Spør du meg burde vi ansatt i Norge, men risikoen er altfor høy. Det er vondt å tenke på.
    Vil bli boende
    Men det er ikke bare Gelatos ansatte som nå må bli i Norge. Müller-Hansen har heller ikke råd, grunnet regjeringens forslag til exitskatt. Innen 12 år ville det gitt en skatteregning på rundt 600 millioner kroner, ettersom markedsverdien på gründerens eierandel er omtrent 1,6 milliarder kroner.
    – Hvordan skal jeg kunne betale det? Det hadde ikke gått. I tillegg hadde jeg, hvis vi flyttet ut fra Norge, måttet betale 70 prosent av alt utbytte i skatt til Norge.
    – Men du har vurdert å flytte ut?
    – Selvfølgelig. Formuesskatten gjør det ekstremt vanskelig å tenke stort. Jeg er rett og slett veldig lei meg over hele situasjonen.
    Müller-Hansen gjør det nemlig klokkeklart at han egentlig ønsker å bli boende.
    – Jeg har bodd her i 21 år, og har tre norske barn. Jeg er norsk statsborger, og har betalt millioner i skatt hvert år for å bli boende, sier han, og fortsetter:
    – Foruten skattesystemet har Norge også vært et fantastisk land å starte selskap i, og vi har objektivt sett alle forutsetninger for å bli verdens beste land å bygge selskap i. Alt legger til rette for at Norge skal utkonkurrere Sverige, Danmark og Finland.
    – Hva er løsningen?
    – Skatteharmoni med Sverige, Danmark og Finland. Jeg mener vi egentlig burde slå dem på innovasjon og verdiskapning, men skattesystemet er i veien. Vi lar både landet og selskap blø, for å finansiere formuesskatt.
     

    hogen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.12.2003
    Innlegg
    3.036
    Antall liker
    2.616
    Torget vurderinger
    2

    Det er tydeligvis mer av denne typen investeringer regjeringen og venstresiden ønsker seg:

    "Finansavisen har skrevet flere saker om tapene i det statlige fondet Investinor. Samlet er 1 milliard av skattebetalernes penger borte på grunn av fondets egne investeringer.
    Etter 13 år med nullavkastning konkluderte Statens eget kontrollorgan, Riksrevisjonen, for to å siden med at fondet verken hadde klart å levere avkastning eller selge bedrifter videre i tråd med målene. Samtidig ba de Nærings- og Fiskeridepartementet (NFD) stille Investinor til veggs om hvorfor fondet gjennomgående hadde levert optimistiske prognoser om egen verdiutvikling.
    Riksrevisjonen var ikke de eneste ekspertene som konkluderte med mangler ved Investinor det året. NFD bestilte nemlig også en evaluering fra det anerkjente analysebyrået Oslo Economics som lister opp flere kritiske punkter til innretningen av det statlige fondet.
    Særlig får NFD refs for de mange rettesnorene staten har pålagt..."
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.690
    Antall liker
    11.713
    Jævla synd på han Müller-Hansen.

    Fra Kapital:
    I fjor gikk han inn som nykommer på Kapitals liste over Norges 400 rikeste med en formue på 1,9 milliarder kroner.

    Klart han må flytte, stakkar.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.334
    Antall liker
    10.283
    Sted
    Oslo
    Jævla synd på han Müller-Hansen.

    Fra Kapital:



    Klart han må flytte, stakkar.
    Du veit jo det, betale skatt er å tappe bedriften, personlig luksus forbruk som store hus og hytter og biler og hva har du, er helt nødvendige utgifter.
     

    MML

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2010
    Innlegg
    2.295
    Antall liker
    1.830
    Torget vurderinger
    1
    Jævla synd på han Müller-Hansen.

    Fra Kapital:



    Klart han må flytte, stakkar.
    Han fremstilte seg vel ikke som at man burde synes synd på han? Han har vel imidlertid relevante argumenter mot norsk formues- og exitskatt.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.690
    Antall liker
    11.713
    Han fremstilte seg vel ikke som at man burde synes synd på han? Han har vel imidlertid relevante argumenter mot norsk formues- og exitskatt.
    For så vidt ikke, det som gjør meg oppgitt er den konstante bekymringen for de som har bygget opp enorme personlige formuer, og ender med å sutre og/eller flytte ut av Norge når de får enkelte innstramminger i vilkårene.
    De har (som Müller-Hansen også påpeker) nytt godt av særdeles lukrative, norske ordninger, som nå har blitt strammet noe inn på flere felter, og innstrammingene har altså skjedd med en omfordelingstanke i hodet. Flere veldig rike mennesker i dette landet aksepterer ikke denne modellen, og tar med seg sine norske formuer bort herfra, fordi det plutselig har blitt "umulig" å være rik.
    I call bullshit. Det finnes fortsatt flere som er både svært rike og svært fornøyde med å bo i Norge.
     

    MML

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2010
    Innlegg
    2.295
    Antall liker
    1.830
    Torget vurderinger
    1
    Tja. Han snakker om en gradvis salg av virksomheten til utlandet og vanskelig å ansette folk i Norge pga Exitskatten. Dvs en gradvis nedskalering av norsk virksomhet. I tillegg store og raske endringer i skattesystemet som gjør drift uforutsigbart. Dette er jo reelle problemer som mange burde anerkjenne? Det er nok ingen som synes synd på en mann som åpenbart har gjort det godt.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.690
    Antall liker
    11.713
    Tja. Han snakker om en gradvis salg av virksomheten til utlandet og vanskelig å ansette folk i Norge pga Exitskatten. Dvs en gradvis nedskalering av norsk virksomhet. I tillegg store og raske endringer i skattesystemet som gjør drift uforutsigbart. Dette er jo reelle problemer som mange burde anerkjenne? Det er nok ingen som synes synd på en mann som åpenbart har gjort det godt.
    Jeg betviler ikke et sekund at dette er hans oppriktige opplevelse av det som foregår. Samtidig er det mange måter å se dette på, og mannen har beviselig bygget opp en anselig formue i Norge, og forventer seg åpenbart at den skal fortsette å øke i størrelse. Men skal det være en naturlov at pengene skal ha en konstant oppdrift?
    Det er lov å mene at det er for høyt skattetrykk, enten for alle, eller for noen i dette landet, men man må samtidig forsøke å heve blikket en smule, og innse at et samfunn ikke ene og alene er avhengige av de rikeste. Det samfunnet er avhengig av for å ha god gli, er en stor middelklasse med disponible midler. For å få til dette, må man forhindre at for stor andel av tilgjengelige ressurser havner på for få hender. Da må det omfordeling til. Hadde f.eks. USA tatt dette inn over seg allerede i Reagan-perioden, hadde vi neppe sett en Trump-klovn gjøre om det hvite huset til et fascistisk sirkus.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Er du sikker på det? Jeg minner om at valgkretsene med størst flertall for brexit også var de som mottok, fikk «omfordelt», mest midler fra EU. Hjalp ikke en meter. Klovneriet vant.

    Man finner en parallell i norsk debatt om strømpriser: Norske strømkunders beste venn er ACER og deres krav om å bryte opp det tyske markedet i flere strømsoner. Det vil føre til kraftig reduserte strømpriser rundt Nordsjøen og økte priser i Bayern, ettersom overføringskapasiteten sørover er begrenset. Likevel fremstilles ACER av våre lokale klovner som om det skulle være selveste Dyret i Åpenbaringen.
     
    Sist redigert:

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.690
    Antall liker
    11.713
    Er du sikker på det? Jeg minner om at valgkretsene med størst flertall for brexit også var de som mottok, fikk «omfordelt», mest midler fra EU. Hjalp ikke en meter.
    At de fikk mest "omfordelt" fra EU understreker vel poenget ganske greit, ettersom det åpenbart var de fattigste områdene dette gjaldt, der folk allerede hadde mistet fritt tilgjengelige midler, og falt ut av en stadig mindre middelklasse. Nettopp fordi flere år med tilretteleggelser for den øverste klassen hadde fått gjøre sine samfunnsendringer lenge nok.
    så kan man innvende at folk ikke skjønner sitt eget beste, og velger radikale løsninger som fascisme eller utmeldelse av fellesskapet, men det er et symptom på desperasjon, og ikke nødvendigvis en retning som bedrer problemet.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.334
    Antall liker
    10.283
    Sted
    Oslo
    VI har omtrent hatt en offisiell inflasjon på 2-3% omtrent siden år 2000, og lønningene har holdt følge eller bittelitt over.
    Så offisielt har nordmenn hatt reallønnsvekst.
    For en relativt nyutdannet som skal inn på boligmarkedet ser det litt annerledes ut når boliger har tatt både 2 og 3 og 4 gangern i samme tidsrom.
    Hensyntatt bokostnader har nyutdannede nå langt lavere kjøpekraft enn for 25år siden
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.334
    Antall liker
    10.283
    Sted
    Oslo
    Er du sikker på det? Jeg minner om at valgkretsene med størst flertall for brexit også var de som mottok, fikk «omfordelt», mest midler fra EU. Hjalp ikke en meter. Klovneriet vant.
    Det var også de fattigste områdene som kjøpte narrativet om at de var fattige pga EU.
    Jeg har møtt sosialklienter og trygda som tror Frp fører en bra politikk for dem, da blir røyk og børst billigere.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    At de fikk mest "omfordelt" fra EU understreker vel poenget ganske greit, ettersom det åpenbart var de fattigste områdene dette gjaldt, der folk allerede hadde mistet fritt tilgjengelige midler, og falt ut av en stadig mindre middelklasse. Nettopp fordi flere år med tilretteleggelser for den øverste klassen hadde fått gjøre sine samfunnsendringer lenge nok.
    så kan man innvende at folk ikke skjønner sitt eget beste, og velger radikale løsninger som fascisme eller utmeldelse av fellesskapet, men det er et symptom på desperasjon, og ikke nødvendigvis en retning som bedrer problemet.
    Et annet eksempel er det tidligere Øst-Tyskland. Det er ikke akkurat mangel på statlige og europeiske overføringer som forklarer hvorfor putin-vennlige AfD er så store der heller.

    En demagog er en som forteller noe han vet er løgner til noen han vet er idioter. Det finnes tydeligvis et marked for sånne. Vi får snart se hva alle de som stemte for å «abolish Obamacare!» synes når de mister helseforsikringene sine.
     
    Sist redigert:

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.690
    Antall liker
    11.713
    Et annet eksempel er det tidligere Øst-Tyskland. Det er ikke akkurat mangel på statlige og europeiske overføringer som forklarer hvorfor putin-vennlige AfD er så store der heller.

    En demagog er en som forteller noe han vet er løgner til noen han vet er idioter. Det finnes tydeligvis et marked for sånne. Vi får snart se hva alle de som stemte for å «abolish Obamacare!» synes når de mister helseforsikringene sine.
    Det er vel neppe de statlige overføringene i seg selv som skaper Putin-vennligheten, heller. Og dessverre tror jeg de kommende år vil vise oss at vi skal ta enda en runde der alt for mange velger å tro på noe, fremfor å sjekke fakta. Og det kan blir vondt for barn og barnebarn. Svært, svært vondt. I en slik sammenheng blir syting over omfordeling ganske prosaisk, egentlig.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Den prosaiske diskusjonen er vel heller å innse at profesjonelle og ellers oppegående aktører vil tilpasse seg de rammebetingelsene og incentivene som gjelder. Det er jo hele poenget med alle mulige avgifter og subsidier, å forme folks individuelle adferd til felles beste.

    Spørsmålet her er om denne «omfordelingen» i form av dramatisk økt skattlegging av enkelte typer formue egentlig tjener fellesskapet. Blir det fler arbeidsplasser? Blir det fler rimelige utleieboliger? Blir det fler lønnsomme vekstselskaper som kan gi fremtidige skatteinntekter? Øh, nei. Bare tilkarringsvirksomhet ihht SV’s sjekkliste for hva det skal «satses på» .
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.690
    Antall liker
    11.713
    Den prosaiske diskusjonen er vel heller å innse at profesjonelle og ellers oppegående aktører vil tilpasse seg de rammebetingelsene og incentivene som gjelder. Det er jo hele poenget med alle mulige avgifter og subsidier, å forme folks individuelle adferd til felles beste.

    Spørsmålet her er om denne «omfordelingen» i form av dramatisk økt skattlegging av enkelte typer formue egentlig tjener fellesskapet. Blir det fler arbeidsplasser? Blir det fler rimelige utleieboliger? Blir det fler lønnsomme vekstselskaper som kan gi fremtidige skatteinntekter? Øh, nei. Bare tilkarringsvirksomhet ihht SV’s sjekkliste for hva det skal «satses på» .
    Eller så bidrar det til å opprettholde en god fordelingsprofil, eller i det minste forsøksvis bremse enkelte utviklingstrekk i samfunnet. Et samfunn som på både internasjonalt og nasjonalt nivå lever under et kraftig og stadig økende press om at pengestrømmen SKAL gå oppover, no fucking matter what!
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.608
    Antall liker
    2.997
    Problemet i dette tilfellet er at dette er et vekstselskap som er verdsatt høyt basert på en fremtidig mulig avkastning/inntjening, selskaper taper penger i vekstfasen, så det betales ikke ut utbytte eller lønninger som gjør at eier kan betale formueskatt på disse papirverdiene. Da må man enten låne penger eller selge seg ned i selskapet, at de ikke ser på noen av disse alternativene som spesielt attraktive er ikke veldig vanskelig å forstå
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Alternativet med å flytte først er derimot ikke så veldig vanskelig å forstå. Man er forbannet over uforutsigbarheten og over å bli hengt ut som samfunnsfiende når man skaper lønnsomme arbeidsplasser, og ser at man fint kan regne hjem et helt utmerket liv et annet sted. Vi andre behøver ikke synes synd på dem, bare spørre seg om dette fungerer etter hensikten. Det kan finnes andre og mer treffsikre måter å omfordele på.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    9.334
    Antall liker
    10.283
    Sted
    Oslo
    Jeg ønsker ikke et samfunn som USA der en større og større andel av verdiskapingen samles på noen ytterst få hender, og der de itillegg til enorm rikdom også kjøper seg politisk makt.
    At milliardærer ønsker seg rammebetingelser som i USA kan jeg forstå, men det er fallitt å gi opp den norske modellen av den grunn.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Så det blir bedre om milliardærene flytter et annet sted og tar med seg eierskapet til verdiskapingen dit?

    En viktig del av den norske modellen har vært konsensus og forutsigbarhet. Skattemodellen har vært forankret i brede forlik for å unngå plutselige endringer fra valg til valg. Eierbeskatning og lønnsbeskatning har vært noenlunde symmetrisk. Nå bryter de rødgrønne mot den modellen og gjør radikale endringer over natten, helt uten indre logikk utover å «flå de rike». Endringer har blitt innført med tilbakevirkende kraft og før deres egne høringsfrister har gått ut. Det er unorsk råpopulisme.

    I budsjettforhandlingene som fortsatt pågår krever SV enda høyere eierbeskatning. Hva AP/SP/SV til sist blir enige om en mørk førjulskveld må fåglerna vite.

    1732634179611.png


    1732634328327.png


    1732634420774.png
     
    Sist redigert:

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.551
    Antall liker
    2.313
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    kan vi ikke bare kappe av hendene til de rike så de ikke kan holde i så mye verdier?
    virker å være det folk ønsker her inne
    forstår ikke problemet med at noen er rike og andre mindre rike.
    Er noe rart med den tankegangen
    ingen er like, hverken i personlighet, utseende, egenskaper eller formue / inntekt
    hva er problemet...
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.042
    Antall liker
    10.568
    Ser ikke helt problemet. Prinsippet bør være markedsverdi, enten den er høy eller lav. Her om dagen ble et hus lagt ut til salgs for én krone, og da burde vel formuesskatten på dette også være overkommelige greier og et godt stykke fra noe som tvinger folk til å selge huset.
    Bare nevner at huset var kondemnabelt og ble etter budrunde solgt for kr. 195.000.-
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.608
    Antall liker
    2.997
    Alternativet med å flytte først er derimot ikke så veldig vanskelig å forstå. Man er forbannet over uforutsigbarheten og over å bli hengt ut som samfunnsfiende når man skaper lønnsomme arbeidsplasser, og ser at man fint kan regne hjem et helt utmerket liv et annet sted. Vi andre behøver ikke synes synd på dem, bare spørre seg om dette fungerer etter hensikten. Det kan finnes andre og mer treffsikre måter å omfordele på.
    Kan ikke helt se at hele sosial demokratiet var en falitt for 2021 og at Vedum har ordna dette de siste årene med de siste endringene.
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    6.620
    Problemet i dette tilfellet er at dette er et vekstselskap som er verdsatt høyt basert på en fremtidig mulig avkastning/inntjening, selskaper taper penger i vekstfasen, så det betales ikke ut utbytte eller lønninger som gjør at eier kan betale formueskatt på disse papirverdiene.
    Men å kjøpe ei hytte til 30mill fant han på magisk vis penger til...
     

    MML

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2010
    Innlegg
    2.295
    Antall liker
    1.830
    Torget vurderinger
    1
    Men å kjøpe ei hytte til 30mill fant han på magisk vis penger til...
    Nå synes ikke jeg det er en fornuftig pengebruk å sette 30 mill i en fritidsbolig, men det er nå allikevel en vesentlig forskjell på å investere 30 mill i eiendom eller å betale 30 mill i skatt.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Men å kjøpe ei hytte til 30mill fant han på magisk vis penger til...
    Det er vel litt av mitt poeng også: Fast eiendom til privat bruk behandles absurd gunstig skattemessig sammenlignet med bedriftseierskap. Hvis man tenker å bli boende i Norge noen år til er det mer lønnsomt å investere i egen luksuseiendom enn i noe som skaper arbeidsplasser. En måte å gjøre det på er å låne penger med sikkerhet i aksjene, slik at formuesskatten reduseres. Vi får gå ut fra at det er tilsiktet «omfordeling», for det er ihvertfall det skattesystemet oppfordrer «de rike» til å gjøre. Eller å melde flytting.
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.769
    Antall liker
    6.620
    Riiiight, det var nok derfor han kjøpte seg et hyttepalass på Kvitfjell i nærheten av milliardærkompisene. Faktum er at det også i Norge vokser frem en ny klasse av ultrarike oligarker med Ferrarier, yachter og palasser som i økende grad lever adskilt fra resten av samfunnet, isolert i egne rikmannsghettoer på steder som Holmenkollen, Gimle, Tjuvholmen, Nesøya, Tjøme og Kvitfjell. Og disse samme klager over at de blir flådd av staten mens de velter seg i luksus. Og de søker politisk makt og opinionspåvirkning etter mønster av USA. Og det er et samfunnsproblem.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jo, men ønsker man å oppfordre til at "de rike" bruker pengene sine på egen boligluksus og håper på skattefri fortjeneste når de flytter ut, eller ønsker man å oppfordre til at de investerer i lønnsomme arbeidsplasser og forblir i riket? Det finnes tross alt en del folk som faktisk har penger.

    Det er ingen som er uenig i behovet for å begrense ulikhet, drive en viss omfordeling, eller viktigheten av å holde fast i den skandinaviske modellen. Spørsmålet er om de rødgrønnes skattlegging etter innfallsmetoden er egnet til å oppnå akkurat det eller om dette snarere legger incentiver for tilpasninger som gjør mer skade enn gagn vs det erklærte formålet?

    Brå endringer i skattesystemet ut fra tilfeldige flertallskonstellasjoner er ødeleggende for forutsigbarheten og tilliten. Det eneste investorer misliker mer enn skatt er usikkerhet og uforutsigbarhet. De rødgrønne har greid å gjøre politisk risiko til en faktor for investeringer i Norge, og har satt oss i en situasjon hvor vi må regne med at skattesystem og -satser kommer til å svinge nokså mye ved hvert regjeringsskifte fremover. Slik har det aldri vært tidligere, da endringer i skattesystemet ble gjennomført etter omfattende diskusjon og brede kompromisser. Jeg skjønner godt at folk sier "f..n heller" og reiser.


    Slik var det så sent som i 2016, da seks partier sto bak et bredt forlik:
     
    Sist redigert:

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.690
    Antall liker
    11.713
    Problemet er vel minst like mye det at de ønsker å investere i det I_L påpeker; palasser og yachter, mer enn i arbeidsplasser. For skal det investeres i NYE arbeidsplasser, finnes det en lang rekke incentiver å velge i, som garantert vil trekke ned den forferdelige beskatningen, men også fjerne litt yacht-investeringer.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.886
    Antall liker
    40.084
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jo, tilkarringsvirksomhet ser ut til å være den nye oljen. SV har også en lang liste av alle mulige næringer som skal støttes med "risikodeling" og andre eufemismer for statssubsidier. Så luftslottene melder seg på i tur og orden for å få et sugerør ned i pengesekken.
     

    Tweedjakke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2008
    Innlegg
    4.797
    Antall liker
    4.929
    Sted
    Sunnmøre
    Såg litt på heimesida til Gelato, og det verkar som dei har eit oppriktig fint produkt for ein global marknad: ein slags mellomvare for å selja generiske ting med trykk på.

    Vanlegvis tenkjer eg “for noko ræl” når eg ser mange gründer-konsept (det var difor eg sjekka), men dette ser slett ikkje dumt ut. Det er neppe neste Tesla, Nvidia eller Spotify, men eit ordentleg verktøy.
     

    Dr_BASS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.12.2013
    Innlegg
    5.551
    Antall liker
    2.313
    Sted
    Rælingen
    Torget vurderinger
    4
    Riiiight, det var nok derfor han kjøpte seg et hyttepalass på Kvitfjell i nærheten av milliardærkompisene. Faktum er at det også i Norge vokser frem en ny klasse av ultrarike oligarker med Ferrarier, yachter og palasser som i økende grad lever adskilt fra resten av samfunnet, isolert i egne rikmannsghettoer på steder som Holmenkollen, Gimle, Tjuvholmen, Nesøya, Tjøme og Kvitfjell. Og disse samme klager over at de blir flådd av staten mens de velter seg i luksus. Og de søker politisk makt og opinionspåvirkning etter mønster av USA. Og det er et samfunnsproblem.
    en ferrari er fortsatt en bil, en yacht er fortsatt en båt.
    Akkurat samme som alle andre har bare dyrere og mere vedlikehold
    er problemet at de syns de betaler for mye skatt?
    Hvor lite skal man tjene før man kan mene noe om skattenivået?
    Hvor mye skatt skal man betale før man kan mene noe om skattenivået?

    Problemet her i landet er ikke rikmannsghettoen på vestkasten
    problemet er ghettoene på østkanten der man blir knivstikki bare man ser på feil person eller kidsa dine blir rana når de er ute for å handle
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn