Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.925
    Antall liker
    1.200
    Jeg bodde i Bordeaux fra 74-77, Likte ikke rødvin da, var for ung men snakket ofte med norske konsulen der, Brinkedal -Hartmann eller noe sånt. Han drev med vin og cognac, Hans sønn driver med cognac nå tror jeg, merkenavn på mange norske byer, Tromsø, Molde, Bergen osv.
    Men konsulen hadde mye god vin som jeg kunne være enig i og husker som spesielt, han forsto seg på det tror jeg.. Han hadde fint sted på Cap Ferret, ved Arcahonbukta med østersfarmer og fisket småreker der på stranden, gode. Til lunch.
    Den gang var de fleste slottene rundt Bordeaux, Medoc, St. Emilion, Pomerol, Graves, fattige. De bodde i hjørnet på slottet med et talgelys sa konsulen som kjente de. I vår tid er det vel nye eiere og opp-hyping av Bordeaux viner og opp-priset til de grader for det er fortsatt stor nok kjøpergruppe.
    Forøvrig er dette et område det er verdt å besøke når tiden passer. Bordeaux- Archachon, St,Jean de Luz, Biaritz, Bayonne, San Sebastian in Spain.
    Jeg lengter etter en god Bordeaux rouge, bløt, og en stor slurk
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556
    Jeg og min kone dro på bryllupsreise i en Ford Escort. Kjørte til Paris og videre til Bordeaux. Vi brukte noen dager i området der. Husker vi var på en høyst ordinær restaurant i utkanten av Bordeaux. Halvveis ut til sjøen. Kelneren spurte hva vi ville ha å drikke til maten, jeg spurte hva van anbefalte, han spurte om vi kunne tenke oss en lokal vin…. 😁. When in Rome osv… Den var rimelig og myk i tanninene og ganske så strålende. Dette var i ‘93. I St Emilion hadde de et utsalg som hadde omtrent alle årgangene av alle gårdene 10-15 år bakover. Så jeg fylte opp i bilen. Og det var … og er … mye flotte opplevelser innover i landet, øst for Bordeaux. Du har sikkert sett alt.

    Høyt på bucket-lista nå er å komme oss til Bordaux og så bevege oss veeldig sakte sørover, gjennom Baskerland, til San Sebastian … videre til Madrid og Toledo … før vi ankrer opp på hytta utenfor Benidorm.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.180
    Antall liker
    1.228
    Sted
    '
    God vin til forrett og lam.

    NY63U72HT23LS2.jpg
     
    Sist redigert:

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.111
    Antall liker
    10.777
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Det er det nok. Ikke lett å få tak i Pierre-Yves sine viner.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556
    Noen som har utforsket Pinot Noir-viner fra USA?

    Jeg skal prøve denne senere i dag:
    62CB9A45-EF91-4342-9A9B-DBA9C6B5D506.jpeg
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.111
    Antall liker
    10.777
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Har smakt en 20-30 stykker gjennom vinklubben opp gjennom årene, men har ikke noe strukturert oppfatning av produsenter og områder. Blir gjerne litt sødmefulle og mindre strukturerte enn burgunderne, men store produsentvariasjoner. Og Oregonvinene er typisk litt mer kantete enn Californiavariantene. Når det er sagt er Hirsch en av de som henter sin inspirasjon fra den gamle verdens Pinoter.
     
    Sist redigert:
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    Absolutt

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.06.2013
    Innlegg
    1.028
    Antall liker
    330
    Sted
    Kristiansand
    Torget vurderinger
    7
    Hirch... Har kun smakt den San Andreas Fault. Har en flaske i kjelleren, og har vel drukket den i hvert fall 4 ganger tidligere. Fremdeles min favoritt vin.
    Veldig balansert!

    Hadde for øvrig denne her i jula! Meget god! Meget fruktig, minnet nesten om en new world pinot. Sykt digg!
     
    Sist redigert:

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.111
    Antall liker
    10.777
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Chanin er velansett. Jeg har hatt et par flasker av en tidligere årgang i egen kjeller, men de er drukket nå. Bra vin.

    Nå er det bare en flaske Kutch Mc Dougall Ranch PN 2016 av amerikansk Pinot i kjelleren. Og en halvflaske Ridge Estate Cabernet.
     
    Sist redigert:

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556
    Hirch... Har kun smakt den San Andreas Fault. Har en flaske i kjelleren, og har vel drukket den i hvert fall 4 ganger tidligere. Fremdeles min favoritt vin.
    Veldig balansert!
    Dette er San Andreas Fault.
    En helstøpt vin, jeg synes PN viner ofte har en edge som jeg ikke liker, men denne er helstøpt i så måte. Men jeg synes den er veldig tørr. Mer dyre enn sødme. 2018.

    Før og under maten (Angus entrecôte på tilbud - med very good marmorering, med rødvinsaus der jeg brukte en med lite garve, sopp og stekt paprika, prøvde å lage noe som matcher røde bær. Ja - jeg vet at Pinot ikke er en typisk biffvin, men denne skal takle det…) …. men altså før og under maten savnet jeg sødme.

    Den våkner til liv nå når jeg får maten litt på avstand. Balansen mellom sødme og syre blir bedre. Smaken tilpasser seg vinen. Men til kaffe elker sjokolade så går det nok bedre med en Nebbiolo.

    Kona har hvit måned, så jeg får hele flasken for meg selv, ummm😁

    Jeg tror kanskje det er den tørreste rødvinen jeg har drukket på svært mange år. Men den oser av kvalitet. Kanskje jeg må prøve noe som vokser sør for San Fransisco neste gang.
     

    Absolutt

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.06.2013
    Innlegg
    1.028
    Antall liker
    330
    Sted
    Kristiansand
    Torget vurderinger
    7
    Vi har begynt med budsjett-vin kvelder. Vin til under 200,-. Enn så lenge er denne grekeren vinneren.
    Hadde også en Cline Nancy's Vines Pinot Noir 2019 til 170,-. Alt for kjedelig, lite kompleksitet, kort

     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556
    2018 Angelica Zapata Chardonnay.

    Veldig tilbakelent Chardonnay som ikke har utpreget noter av noe som helst, men kanskje hint av østers og smør.
    God vin!

    https://www.vivino.com/angelica-zapata-chardonnay-alta/w/68864?year=2018

    Vis vedlegget 779011
    Ser den får veldig god rating på Vivino. Dessverre bare en flaske tilgjengelig for bestilling. Har hatt et par andre latinamerikanske Chardonnayer som også har innfridd. De har dessverre forsvunnet fra hyllene.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556
    Nyter denne idag:
    8D889065-24CC-4698-BA65-8BA4D8EC07AF.jpeg

    Den fortjener imo karakteren på Vivino. Mye frisk frukt… av det blå/sorte slaget. Ungdommelig i smak uten at garvesyren tar overhånd. Kraftig med fin balanse mellom syre og sødme. Ikke så tydelig solbær som er vanlig på disse kanter. Denne vinen kommer fra Castillio y Leon. Det er i nabolaget til Ribera del Duero. Jeg synes den er en god blanding av RdD og Rioja, sånn smaksmessig. Og i dette tilfellet en veldig god blanding. Hvis du liker spanske viner så er denne verdt å sjekke ut.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.180
    Antall liker
    1.228
    Sted
    '
    Du får helt klart mer utav den enn meg, men det er jo en bra cava, da👍
    Det har blitt en slags selskapslek.
    For å få påfyll av drikke må hver enkelt rundt bordet si minst to ting som beskriver vinen, en karakteristikk som ikke har blitt nevnt tidligere. I starten er det enkelt, da dukker eple, pære og modne frukter som regel opp, men etter hvert kan det bli mer kreativt og av og til treffende.
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.111
    Antall liker
    10.777
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Middagsselskap med noen kompiser i går.

    En Leflaive Clavoillons 05 var fryktelig prematurt oksydert, min Potel Vosne-Romane PC Les Petits Monts 05 var korket. En Lynch Bages 59 var også korket, flaske nr 2 var bedre, men fortsatt veldig subpar sammenlignet med en strålende flaske jeg smakte for 2 år siden som er en vin jeg fortsatt husker. En JJ Prum Gracher Himmelreich Auslese 02 var suveren og fjørlett. Climens 86 var rett og slett flott med gule plommer, mineraler, stor lengde og nydelig integrert sødme.

    Mouton 79 var som forventet (jeg har smakt den 3-4 ganger før, elendig årgang), litt grønn og pepperaktig, lakris og ikke godt balansert. En time og luft i glasset hjalp den noe.

    Haut Brion 72 (jeg tok den blindt som en H-B fra en svak årgang, sannsynligvis fra 70- eller begynnelsen av 80-årene) var floral, transparent med fortsatt elegant rødfrukt og litt tobakk, smidig og elegant. Veldig lett, men fortsatt fascinerende. Suveren, dog ikke fult så bra som en 93 (som åpenbart var mindre utviklet) drukket for et par måneder siden fra otares kjeller.

    . 2101 2022 a small.jpg

    Bare for å ha nevnt noe av et mer interessante
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.180
    Antall liker
    1.228
    Sted
    '
    Siden jeg har en Spansk butler, eller hushjelp som det kalles, får jeg av og til anbefalinger om Spansk vin. Terras Gauda ble anbefalt til Bolinhos. God vin som har en smak av fersken, epler og honning.
    Jeg vil tro den passer til det meste av torskefisker.

    SB84VE44RLO6.jpg
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.894
    Antall liker
    7.595
    Sted
    Holmestrand
    Vi har begynt med budsjett-vin kvelder. Vin til under 200,-. Enn så lenge er denne grekeren vinneren.
    Hadde også en Cline Nancy's Vines Pinot Noir 2019 til 170,-. Alt for kjedelig, lite kompleksitet, kort

    Sitter også med den fra Clines.
    Ga en slik til en kamerat som skrøt fælt av den.
    Selv finner jeg den hyggelig nok, men enig med deg. Litt kjedelig.
     

    jane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.06.2004
    Innlegg
    3.180
    Antall liker
    1.228
    Sted
    '
    2 x laks med tilhørende vin.
    Forrett av røkt laks, vafler, rømme og sort rogn.
    Deretter stekt laks med asparges, potetmos og kremet saus.
    Laks er fet fisk og trenger ofte frisk vin. Champagne blir aldri feil, men ønsker du piffe opp laksen og heller drikke noen glass champagne som ren aperitiff før du setter deg til bords, kan Sect være et utmerket alternativ.

    SE97HC21VT5YL91.jpg

    Griesel & Compagnie Griesel Blanc de Noirs 2017
    Sect med utpreget sitrustoner, petrol, granateple og noe mineraler.

    https://www.vivino.com/US-CA/en/griesel-compagnie-blanc-de-noirs-brut/w/3725747?year=2017


    La Chablisienne Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2017
    Smak av tropiske frukter, eple, salt hav og kalk.
    Rundere i kantene enn Griesel. Behagelig god og fet vin.

    https://www.vivino.com/US-CA/en/la-chablisienne-chablis-1er-cru-mont-de-milieu/w/16614?year=2017

    Etter noen runder med ost, port, Bollinger og boblebad, noe dvask og treven, men i det minste ren og renset.
     

    Absolutt

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.06.2013
    Innlegg
    1.028
    Antall liker
    330
    Sted
    Kristiansand
    Torget vurderinger
    7
    Var på wine & dine på torsdag. Høydepunktet var en Eric Rodez Ambonnay Grand Cru. En av de bedre champagnene jeg har smakt. Fantastisk balanse. Ikke for mye bakst preg, eller for mye syrlighet og sitrus preg, som jeg syntes gir litt kjip munnfølelse. Hadde den sammen med lobster roll!





     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556
    Vi hadde i går en fantastisk mat og vin opplevelse.

    Jeg fulgte tre oppskrifter her: https://www.dn.no/smak/sjomatskolen...n/oppskrifter/smak-blir-ikke-bedre/2-1-741252

    Men en slags kortversjon er st sjøkreps smaker helt magisk med salt og hvitløk … stekt i olje eller smør. Og så vinen:

    3390BED7-9C61-4A49-894D-4F2F809F0EAA.jpeg

    Denne vinen har en viss fedme i smaken som gjør den myk og lang og mild. Men også en forfriskende syre som sitter igjen etter at slurken er fortært..

    Dette var en helt magisk kombinasjon av vin og mat
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.509
    Antall liker
    110.490
    Torget vurderinger
    23

    Prøvde en slik en her om dagen, og en til i går.
    Anbefales - noe av det bedre italienske jeg har slomset i meg faktisk.

    tezza 2013.png
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.111
    Antall liker
    10.777
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Lite sukker, men dæggern, du er glad i alkohol. :) Ble det mye slomsing ut over kvelden?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.509
    Antall liker
    110.490
    Torget vurderinger
    23
    hehe... neida, jeg og kona bruker to dager på en flaske så det er ikke akkurat grøftefyll!
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.111
    Antall liker
    10.777
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Godt å høre. Amarone kan være godt, men siden jeg og kona typisk drikker flaska i løpet av kvelden liker jeg best viner med lavere alkohol.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.142
    Antall liker
    4.556

    Prøvde en slik en her om dagen, og en til i går.
    Anbefales - noe av det bedre italienske jeg har slomset i meg faktisk.

    Vis vedlegget 788709
    Jeg la merke til den forrige også. Amarone ksn jo være alt fra dessertvinaktig (muzella) til en smakskraftig rødvin. Hvor på skalaen er denne?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.509
    Antall liker
    110.490
    Torget vurderinger
    23
    MYE smak, flere lag, karamell, plomme... faktisk enda bedre dag to. Må ha mer av denne..
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn