Steen
Hi-Fi freak
- Ble medlem
- 06.02.2005
- Innlegg
- 1.240
- Antall liker
- 1.597
Dette blir jo en veldig aktuell problemstilling i forbindelse med lanseringen av den nye Beolab 90. I den tråden er det linket til en video hvor filosoferingen bak spredningskarakterisikken diskuteres. Interessant.Temaet spredningsmønster er både spennende og svært vesentlig for hvordan lyden blir. Har selv fokusert på dette en god del år nå og lyd & akustikk som jeg representerer vektlegger akkurat dette veldig mye når vi etterhvert skal introdusere høyttalere.
Det er derimot ikke helt riktig at tradisjonelle høyttalere er direktestrålende. Det er i grunnen kun øverst i diskanten de er smale i spredningen. Under det blir de brede, men det største problemet er egentlig at de har et spredningsmønster som ikke er konstant ved ulike frekvenser men varierer sterkt. Det gjør at den reflekterte lyden blir veldig ulik direktelyden og det låter ikke naturlig så sant man ikke gjør veldig store akustiske tiltak.
Om spredningen til en høyttaler skal være bred eller smal er et spørsmål om både bruksområde og kanskje til dels smak, men det er helt vesentlig at spredningen må være uniform ved de ulike frekvensene og ikke skiftende. Da vil den reflekterte lyden farge mye mindre og være mer like direktelyden. Resultatet er at låter naturlig og bra selv med begrensete tiltak. Skal man derimot ha best mulig pin-pointing, presisjon og oppløsning, så må refleksjonene uansett behandles. Men en høyttaler som er konstant og bred i spredning uten sidetiltak vil kunne gi et lateralt bidrag som gir et større lydbilde. Da faller IMO poenget med multikanals i stor grad vekk, hvis man i utangspunktet vel og merke liker multikanals. Og enda mer dersom man kombinerer det med passivt bidrag fra diffusorer.
Steen