Det vil jo gjelde alle som driver forretningsvirksomhet av noe slag. De kan jo ikke gjøres immune mot bøter og gebyrer om de bryter lover og regler bare fordi de tjener penger på kunder.Men hvis matvarekjedene faktisk blir ilagt 21 milliarder kroner i gebyrer for prissamarbeid og for dyr mat til kundene, må jo matvarene bli enda dyrere på kort sikt. Fordi det er ingen andre steder kjedene henter disse 21 milliardene, enn hos dem som kjøper maten.
På samme måte som Circle K bestemmer bensinprisene i norge (med lokale variasjoner) i kraft av sin størrelse, er det Norgesgruppen som bestemmer prisen på maten i markedet. Myndighetene bør splitte opp norgesgruppen.Det vil jo gjelde alle som driver forretningsvirksomhet av noe slag. De kan jo ikke gjøres immune mot bøter og gebyrer om de bryter lover og regler bare fordi de tjener penger på kunder.
Det er viktig at slikt ulovlig prissamarbeid slås hard ned på. Det vil minske sjansen for at andre gjør det samme og at det skje igjen siden. Det vil tjene forbrukerne på sikt i motsetning til å se gjennom fingrene med overtredelser fordi vi har satt oss i en situasjon der noen få aktører eier markedet. Skal vi ha det som i dag bør det i alle fall være sunn ekte konkurranse om prisen og ikke et system der de hele tiden finjusterer vel vitende om hva konkurrenten gjør til enhver tid. For forbrukerne har det null interesse å følge med i nåtid om en flakse brus koster 32 eller 32,50, men for kjedene er dette gull verdt siden de slipper å gjette men vet hva de andre gjør til enhver tid og kan snakke sitt "kodespråk" gjennom ørsmå justeringer slik at ingen setter ned prisene unødvendig mye på noe som helst. Siden de eier markedet har de en felles interesse av å holde prisnivået så høyt som mulig.
Det dummeste forslaget jeg har hørt på lenge.Det som hadde hjulpet var om leverandørene kun fikk lov til å selge til en av gruppene, slik sett ville de to andre da måtte finne alternative leverandører og vi hadde fått et mye bedre og mindre ensrettet sortiment, og mye lettere for nye produsenter å komme inn i markedet.
Så du har ikke fått med deg at det er beskyttelsestoll på en rekke matvarer i Norge og at dette fører til høyere priser? Ta deg en tur i nærmeste ostedisk og se selv.Dette grenser til rent tøv! Har du i det hele peiling på hva bønder og fiskere får for kiloen for produktene de leverer?
Men jævla godt er det. Uavhengig av prisen...En dag hørte jeg en dame med kraftig fransk aksent i radio. Hun snakket om den gangen hun flyttet fra Frankrike til Norge. Mye var annerledes, sa hun. Men spesielt rart var det å se nordmenn dekke bordet på selveste julaften med en ribbe som er billigere enn hundemat, noen kokte poteter og en kladeis rødkål fra en aluminiumspose.
Og Menu butikker finnes jo selvfølgelig over alt...Meny har ribbe hele året, ikke noe problem hvis du greier deg med Gilde eller Jæren smak. Mindre produsenter som f. eks. Grøstad leverer stort sett ribbe til jul.
Du tok åpenbart ikke poenget..Joda, pinnekjøtt også. Selv om det også er tradisjon å spise det til påske også, så det er en viss tilgjengelighet frem til da. Men alle julespesialisteter er jo lettest å få tak i før jul. Sylte og kakemenn f.eks. Så om man ser på det som sesongvarer og tilpasser seg så er jo ikke det bare negativt. Like etter jul, I januar er jo kanskje den beste tiden å handle på da mange butikker dumper restlageret til halv pris.
Jeg vet ikke, men du kan jo se selv på meny.no. Det finnes sikkert en i Trondheim.Og Menu butikker finnes jo selvfølgelig over alt...