Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • U

    utgatt19288

    Gjest
    Espen R skrev:
    Jeg er absolutt oppmerksom på kilden til materialet og at de har en agenda. Men hovedbuskapet her, at vi ikke bruker spesielt mye penger på mat her i norge i forhold til disponibel inntekt, det står fast. Også sammenlignet med andre land.

    noruego sier noe om at vi må verdsette kvalitet fremfor kvantitet og lavest mulig pris. helt enig.
    Når kliden er landbruket selv - er ingen ting hugget i stein. Rart at så få av dere ikke ønsker se nærme på tallmateriale og bagrunn/forutsettning for tallene. Tar alt fra den kanten som....orker ikke kommentere det engang.

    Mht kvalitet kan det være så mangt. Som kunde ser jeg kun sluttproduktet og legger merke til distribusjon og tilbud/mangfold av varer. Mangfold er er mangelvare og når det gjelder mathygiene og tilfeller av tilbakekalling av partier av kjøtt grunnet bakterier i produksjonen etc. så står det ikke bedre til her enn øvrige land det er naturlig å sammenligne seg med.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.822
    Antall liker
    3.350
    Baard skrev:
    Espen R skrev:
    Jeg er absolutt oppmerksom på kilden til materialet og at de har en agenda. Men hovedbuskapet her, at vi ikke bruker spesielt mye penger på mat her i norge i forhold til disponibel inntekt, det står fast. Også sammenlignet med andre land.

    noruego sier noe om at vi må verdsette kvalitet fremfor kvantitet og lavest mulig pris. helt enig.
    Når kliden er landbruket selv - er ingen ting hugget i stein. Rart at så få av dere ikke ønsker se nærme på tallmateriale og bagrunn/forutsettning for tallene. Tar alt fra den kanten som....orker ikke kommentere det engang.

    Mht kvalitet kan det være så mangt. Som kunde ser jeg kun sluttproduktet og legger merke til distribusjon og tilbud/mangfold av varer. Mangfold er er mangelvare og når det gjelder mathygiene og tilfeller av tilbakekalling av partier av kjøtt grunnet bakterier i produksjonen etc. så står det ikke bedre til her enn øvrige land det er naturlig å sammenligne seg med.
    Salmonella er jo et langt større problem i våre naboland, ikke minst Danmark.

    Har kjøpt falukorv til 19,90 i Sverige. Den var ikke etende, ikke egnet som menneskemat. Har kjøpt flere typer skikkelig gode grove pølser på "Superbrugsen" i nord-danmark. De kostet alle 60-70 kr kiloet. Poenget mitt er; skal du ha kvalitetsvarer i utlandet koster det penger der også.
     

    Diy Duke

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.02.2007
    Innlegg
    2.182
    Antall liker
    2
    Jeg mener nu mat er meget dyrere i Norge end i Danmark. I Danmark opgiver man ikke priserne pr 100 g på grøntsaker som i Norge ;D.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.311
    Antall liker
    8.753
    Torget vurderinger
    1
    Slubbert skrev:
    Norske matvarepriser blir bestemt av landbruksmafiaen og Staten som setter skyhøy vernetoll på alt mulig rart fra utlandet for å subsidiere skrentgårder i Vang og Skåbu. De vernetollen går mest utover er afrikanske land og bønder som blokkeres ute fra det vestlige markedet og slik ikke får utvikle sin egen matindustri, Statens vernetoll og sentraliserte landbruksoppgjør er et veritabelt ran av verdens fattige.

    Sludder. Sult er det største problemet i den tredje verden. Det løser du ikke med at vi slutter å produsere mat og eter deres mat i stedet!

    Dette er typisk "la negrene (unnskyld!) gjøre negerarbeidet slik at vi slipper, og kan betale negrene med peanøtter" mentalitet!

    Dette "mat er for dyrt" fenomenet er psykologisk betinget og utelukkende basert på det faktum at mange ønsker å fremstå som urbane og vil ikke identifisere seg med bondekulturen. Dette er ikke en hvit mann verdig og kan trygt utføres av fargete mennesker slik at vi ikke trenger og assosieres med det. Det som er dyrt i Norge er ikke mat, mat er faktisk det eneste som er billig relativet sett, men advokater, byråkrater, leger (alle millionærer!) etc...Men dette er fiiiine yrker som enhver hvit man kan identifisere seg meg så det bryr oss ikke om. Dessuten bedriver de ikke så mye av det på landsbygda.
    Fornøyelig nok var dette fenomenet utbredt på Island da jeg bodde der fra 1998-2000. Fiskeri og landbruk var ikke fiiiiint nok og mange Islendinger ville ikke identifisere seg med det. Man ville være mer lik personer fra amerikanske såpeserier. Dengang skulle Islendingene satse på dot.com selskaper i stedet. Vi vet alle hvordan det gikk. Etter jeg forlot landet har de tydeligvis satset på finans med den følge at landet er konk.

    En annen faktor er at ethvert land bør være i stor grad selvforsynt. Èn katastrofe i den tredje verden kan være nok til at matstrømmen stopper opp. Enten katastrofer er av klimatisk, politisk eller miljømessig (Tsjernobyl!) karakter.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Voff skrev:
    Sludder. Sult er det største problemet i den tredje verden. Det løser du ikke med at vi slutter å produsere mat og eter deres mat i stedet!

    Dette er typisk "la negrene (unnskyld!) gjøre negerarbeidet slik at vi slipper, og kan betale negrene med peanøtter" mentalitet!
    Det kan jo hende at "den tredje verden" består av annet enn sultne negre som har nok med å gå 20 km etter dagens vannkrukke og leve på geiteblod og røtter også. Kanskje de til og med satser på et moderne landbruk sør for middelhavet og faktisk har varer å tilby til markedet og ikke bare sitter på en stubbe og venter på nødhjelp og manna.

    Kanskje vår proteksjonistiske tollmurer ikke er tiltekt å tjene negrene i Afrika i det hele tatt, men heller sørge for at Rimihagen, Gilde og Bondelaget ikke får noen som helst konkurranse og kan suge oss tom for penger med feige politikeres velsignelse.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.311
    Antall liker
    8.753
    Torget vurderinger
    1
    Gjestemedlem skrev:
    Det kan jo hende at "den tredje verden" består av annet enn sultne negre som har nok med å gå 20 km etter dagens vannkrukke og leve på geiteblod og røtter også.

    Det er naivt å tro at at disse "negrene" vil fortsette å være noe annet enn sultne dersom maten eksporteres fra den tredje verden til den rike for en billig penge. Og det er tross alt billige pengen som er motivet for å importere mat.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.822
    Antall liker
    3.350
    Duelund_Support skrev:
    Jeg mener nu mat er meget dyrere i Norge end i Danmark. I Danmark opgiver man ikke priserne pr 100 g på grøntsaker som i Norge ;D.
    Når det gjelder frukt og grønt, så er det en markant forskjell jo lengre syd du kommer. Også kvaliteten øker jo lengre syd du kommer. Naturlig nok.
    Endelig begynner myndighetene å skjønne at man kan vri forbruket over på mere sunne matvarer ved å avgiftsbelegge usunne varer (og subsidiere frukt&grønt?). Heldigvis er det slutt på den tiden du betalte 4,95/L for coca cola når du kjøpte store mengder. Nå betaler du 8-9 kroner literen. Men det er ennå mye å gå på!
     

    LydMekk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.08.2003
    Innlegg
    2.306
    Antall liker
    2
    Bruker for egen del i underkant av en tusing i uka på mat.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er ikke uvanlig å finne små tomater på isoporbrett til 170 kr/kg selv på Rema.

    Norge er vel verdens dyreste land å handle i, samtidig som vi stort sett har svært middelmådlig kvalitet på det som selges, og det som er god kvalitet på er så dyrt at man må ha samme lønn som dem som avghjør hva det skal koste for å ha råd til å kjøpe.

    Den eneste grunnen til at det er slik er at noen utvalgte tjener milliarder på milliarder på å slippe konkurranse. Og deler av dette overskuddet går til å sponse politikere og organisasjoner som jobber for at det skal fortsette slik.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    LydMekk skrev:
    Bruker for egen del i underkant av en tusing i uka på mat.
    Ja det går fort det hvis man ikke skal leve på havregryn, tomatbønner, Grandiosa og fiskepinner og annet boss.
     

    LydMekk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.08.2003
    Innlegg
    2.306
    Antall liker
    2
    Grandiosa rører jeg ikke. Makan til svineri.

    Spiser ikke så flott da men prøver å holde meg til ferskvarer til middag så langt det går og ikke frosne ferdigretter...

    Synes mitt matbudsjett er der det må være. For bare 6-7 års siden kostet den samme handlingen hver uke rundt 500,-. Dvs. prisen på mat har doblet seg.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.822
    Antall liker
    3.350
    Gjestemedlem skrev:
    Den eneste grunnen til at det er slik er at noen utvalgte tjener milliarder på milliarder på å slippe konkurranse. Og deler av dette overskuddet går til å sponse politikere og organisasjoner som jobber for at det skal fortsette slik.
    Gjelder dette også for Lidl-Dieter som er god for 80-90 milliarder kroner? er det manglende konkuranse?
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.311
    Antall liker
    8.753
    Torget vurderinger
    1
    Gjestemedlem skrev:
    Den eneste grunnen til at det er slik er at noen utvalgte tjener milliarder på milliarder på å slippe konkurranse.

    Hadde norske bønder vært blant lønnsadelen hadde du jo hatt et poeng. Først kan angripe lønnsadelen. Når det er gjort vil vi få et billigere samfunn. Da kan også bønder tjene mindre.
     

    LydMekk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.08.2003
    Innlegg
    2.306
    Antall liker
    2
    Samme ballern om det er bøndene (jeg tviler) eller fabrikken eller kjedene som tjener pengene. For dyr er maten i Norge uansett.

    Handler mye ferskmat og vin etc. i Sverige for min del. Sparer mye der og får ihvertfall like bra kvalitet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Voff skrev:
    Gjestemedlem skrev:
    Den eneste grunnen til at det er slik er at noen utvalgte tjener milliarder på milliarder på å slippe konkurranse.

    Hadde norske bønder vært blant lønnsadelen hadde du jo hatt et poeng. Først kan angripe lønnsadelen. Når det er gjort vil vi få et billigere samfunn. Da kan også bønder tjene mindre.
    Gi nå for all deln noen almisser, sosialhjelp og subsidier til de 10.000 heltidsbøndene vi har i Norge hvis vi samtidig fjerne tollmurene slik at resten av befolkningen slipper å tvinges til å kjøpe enten ekstremt overpriset mat eller lavkvalitets boss, men kan importere gode sunne produkter fra produsenter fra hele verden og sikre oss et godt utvalg av sunn og god mat og ikke kun utvalgte produkter fra de norske kartellene.

    Vi blir rett og slett svindlet, holdt som gisler og loppet og må ta til takke med enten å betale ekstreme summer eller nøye oss med grisemat.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.822
    Antall liker
    3.350
    LydMekk skrev:
    Samme ballern om det er bøndene (jeg tviler) eller fabrikken eller kjedene som tjener pengene. For dyr er maten i Norge uansett.

    Handler mye ferskmat og vin etc. i SVerige for min del. Sparer mye der og får ihvertfall like bra kvalitet.
    Kom til å tenke på han taxisjåføren jeg kjørte med i Oslo, han bablet i ett om hvor billig det var i sverige, service på drosja og mat m.m. Neste dag skulle han bruke i sverige for å handle mat og sprit. I det jeg gikk ut av drosja sa jeg at han måtte huske på å ta med i regnestykket inntektstapet på arbeidet den dagen.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Voff skrev:
    Sludder. Sult er det største problemet i den tredje verden. Det løser du ikke med at vi slutter å produsere mat og eter deres mat i stedet!

    Dette er typisk "la negrene (unnskyld!) gjøre negerarbeidet slik at vi slipper, og kan betale negrene med peanøtter" mentalitet!
    Dette bør være skrevet mot bedre vitende. Man kan like gjerne påstå at nytalibanerne på venstresiden ser på negre som underlegne mennesker kun egnet til å leve på vestens allmisser i stedet for å få lov til å utvikle egen eksport- og handelsnæring. Sub-Sahara Afrika har fått langt mer i støttekroner og u-hjelp enn noen annen del av verden, allikevel går levekårene der - som eneste verdensregion - bare nedover. Kina, India og mye av øst-Asia har på den annen side utviklet selvstendig næringsvirksomhet og eksportindustri, og de opplever følgelig sterkere økonomisk vekst enn noen andre land i verden. Disses produksjonsvirksomhet har unngått proteksjonistisk vernetoll og resultatet er at halvparten av det du kjøper snart er "made in China" - til kinesernes store glede med en årlig vekst på nær 10 prosent det siste decennium. Elektronikk- og underholdningsindustri har ikke samme klamme grep om politikere og har ikke evnet å stenge ute produsenter fra den tredje verden gjennom vernetoll, tariffer og annen proteksjonistisk politikk, - og resultatet er veldig synlig: Mer og mer av det du forbruker er "made in østen" og mye av østen har opplevd en vekst ulik noen annen del av verden. Korrelasjonen mellom økonomisk vekst og allmenne levekår er forøvrig påvist ugjendrivelig og ad nauseam.

    Afrika på den annen side gjøres mer og mer avhengig av u-hjelp som forsvinner i korrupsjon og til råtne statsmakter, de stenges ute av vestlige markeder gjennom vernetoll og tariffer og de skal tilsynelatende kun leve på almisser uten å opparbeide egen produksjonskapasitet. Mange av landene sør for Sahara er utrolig fruktbare, de kunne eksportert på alle bauger og kanter uten deplesjon av naturressursene, men de har ingen å selge til og da blir det heller ikke bygd ut noen produksjonskapasitet. Økonomer derfra, de få som finnes, trygler om forandring, u-hjelpen gjør mer skade enn gagn, hvilket burde være åpenbart siden ingen andre regioner får mer u-hjelp og ingen har en dårligere økonomisk utvikling.

    Statistikken taler sine tydelige tall; Afrika sør for Sahara er den eneste region i verden som opplever nedgang i økonomi og levekår, samtidig får de langt mer i u-hjelp enn noen andre, men stenges ute fra vestlige markeder gjennom tariffer og vernetoll.

    Dambisa Moyo - is aid killing Africa?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jepps, land som Namibia, Angola og Botswana er fantastisk fruktbare land med en enorm potensiell produksjonakapasitet. Men svært lite finner veien til våre markeder. Det er en minimal allmisseimport av kjøtt derifra til Norge, men den selges til nesten norske priser i busikkene her fordi man vil unngå at etterspørselen skal bli for stor her hjemme samt at folk ikke skal oppdage hva det egentlig kan selges for hvis man ønsker.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Voff skrev:
    Gjestemedlem skrev:
    Den eneste grunnen til at det er slik er at noen utvalgte tjener milliarder på milliarder på å slippe konkurranse.
    Hadde norske bønder vært blant lønnsadelen hadde du jo hatt et poeng. Først kan angripe lønnsadelen. Når det er gjort vil vi få et billigere samfunn. Da kan også bønder tjene mindre.
    Kanskje det ikke var mot bedre vitende allikevel... Det finnes ingen konstant kake å fordele fra, verdier skapes, de produseres, det er ingen "zero sum game". Du kunne sendt ditt egne Stasi-regiment inn og tatt alle pengene fra "lønnsadelen" med makt i beste Sovjetstil om du ville, og gitt alt til bøndene, resultatet hadde bare blitt at bøndene ble fattigere i likhet med alle andre. Når Fiskarlaget fremtvinger en tariff på hundre kroner kiloen så er det ikke "lønnsadelen" som taper på det, matgrossistene tar prosenter og tjener bare, det er han lutfattige namibieren med en råtnende fiskehaug han ikke får solgt som må betale.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.822
    Antall liker
    3.350
    Alle som er ute etter å skaffe seg varene billigst mulig er i utakt med tiden - eller fremtiden om du vil.

    Leste for ei stund siden at verden er i ferd med å endres. Selvfølgelig ikke noe nytt. Inntil nå har det vært sånn at alle syns det har vært sin soleklare plikt å handle der man kan få varene billigst mulig. Da er man smart. Men dette er gammeldags tankegang. I fremtiden vil vi handle varene til en riktig pris. Med riktig pris menes her at varene er blitt til på en forsvarlig måte, uten for store menneskelige kostnader og hvor alle ledd i verdikjeden får rimelig betalt. En slags fairtrade, bare i en høyere potens enn hva du ser i dag.
    I dette systemet viser hver enkelt av oss ansvarlighet. Økologi og ansvarlig ressursforvaltning er nøkkelord her. I matvaresammenheng betyr dette at "kortreistmat" er fremtiden.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Hvis man vil ha likere fordeling i verden må kostnadsdifferansene først og fremst utjevnes, så man stiller på likere vilkår. Dette kan tilnærmes ved at rike land fjerner særavgifter og vernetoll, men slett ikke ved at de øker dem.
     

    Wright

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    13.03.2007
    Innlegg
    905
    Antall liker
    2
    Kortreist, økologisk mat er ikke løsningen om man tror på klimafanatikere. Tvert imot. Å produsere mat i Norge krever enorme mengder energi, å produsere den økologisk ufattelig mye mer. Transport på skip, derimot, er ekstremt effektivt. Energibesparelsen ved å ikke produsere matvarer i Norge er langt større enn energiforbruket ved frakt til Norge.
     

    Anonym

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    11.424
    Antall liker
    1.148
    Torget vurderinger
    4
    Wright skrev:
    Kortreist, økologisk mat er ikke løsningen om man tror på klimafanatikere. Tvert imot. Å produsere mat i Norge krever enorme mengder energi, å produsere den økologisk ufattelig mye mer. Transport på skip, derimot, er ekstremt effektivt. Energibesparelsen ved å ikke produsere matvarer i Norge er langt større enn energiforbruket ved frakt til Norge.
    Kan du dokumentere det?
    Synes det høres litt søkt ut.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.822
    Antall liker
    3.350
    Wright skrev:
    Kortreist, økologisk mat er ikke løsningen om man tror på klimafanatikere. Tvert imot. Å produsere mat i Norge krever enorme mengder energi, å produsere den økologisk ufattelig mye mer. Transport på skip, derimot, er ekstremt effektivt. Energibesparelsen ved å ikke produsere matvarer i Norge er langt større enn energiforbruket ved frakt til Norge.
    Kortreistmat kan være så mangt. Spørs hvilket perspektiv du ser det i. F.eks presses landbrukssamvirket så mye på pris fra private aktører at alle slakteriene til gilde i nord-norge risikeres å legges ned. Dyra må settes på bilen for dageslange transporter sørover (dyreplageri), for så at ferdigvarene skal transporteres tilbake.
    Er dette vettugt? (Men Gjestemedlem vil jo ikke ha landbruk i nord norge)
     
    U

    utgatt19288

    Gjest
    Espen R skrev:
    I matvaresammenheng betyr dette at "kortreistmat" er fremtiden.
    Kortreist mat er vår siste tids bullshit ord. Slag ord for folk som vil godt - men som i virkeligheten opptrer som rike egoister.
     

    Anonym

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    11.424
    Antall liker
    1.148
    Torget vurderinger
    4
    Wright skrev:
    Anonym skrev:
    Kan du dokumentere det?
    Synes det høres litt søkt ut.
    http://e24.no/kommentar/spaltister/snoen/article2493120.ece
    Argumentene ligger i artikkelen, rapportene med tallene bak i linkene ...
    Skumleste gjennom Cevita brosjyra "Dersom klima var førsteprioritet" og den pamfletten er basert på synsing istedenfor fakta.
    Kapittelet kraftkrevende industri faller inn under mitt fagområde og dersom man tror at et et smelteverk som det de bygger i Quatar med elektrisitet fra gass er mer miljøvennlig enn det på Sunndalsøra vil jeg si det er mer fornuftig å tro på julenissen. Brosjyra anbefaler også nedleggelse av norske distrikter.

    Det kapittelet med å sende fisk til Kina kontra å filetere den med maskin i Nord Norge å sende den til Sverige med lastebil gikk i 0, noe som betyr at for nordmenn er fisk filetert i Norge mest miljøvennlig klarte du å vri til det motsatte.

    Vær så snill og les gjennom det du linker til får du standhaftig lanserer påstandene som fakta.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.822
    Antall liker
    3.350
    Baard skrev:
    Espen R skrev:
    I matvaresammenheng betyr dette at "kortreistmat" er fremtiden.
    Kortreist mat er vår siste tids bullshit ord. Slag ord for folk som vil godt - men som i virkeligheten opptrer som rike egoister.
    Langreist er jo så eksklusivt. F.eks at man tapper kommunalt drikkevann fra Kristiandsand på flasker og selger det på eksklusive hoteller i USA som "voss of Norway".
    Og hva med møbler? Hugh mente jo at folk som kjøpte kinamøbler på IKEA var noen korttenkte miljøsvin når man kunne handle tidløse kvalitetsmøbler produsert i nærmiljøet.
     

    Anonym

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    11.424
    Antall liker
    1.148
    Torget vurderinger
    4
    Espen R skrev:
    Baard skrev:
    Espen R skrev:
    I matvaresammenheng betyr dette at "kortreistmat" er fremtiden.
    Kortreist mat er vår siste tids bullshit ord. Slag ord for folk som vil godt - men som i virkeligheten opptrer som rike egoister.
    Langreist er jo så eksklusivt. F.eks at man tapper kommunalt drikkevann fra Kristiandsand på flasker og selger det på eksklusive hoteller i USA som "voss of Norway".
    Og hva med møbler? Hugh mente jo at folk som kjøpte kinamøbler på IKEA var noen korttenkte miljøsvin når man kunne handle tidløse kvalitetsmøbler produsert i nærmiljøet.
    Hugh hadde et godt poeng IMO.
     

    Skink_123

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    08.10.2008
    Innlegg
    4.664
    Antall liker
    1.448
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    4
    Synes Norge skal være selvberget jeg.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Espen R skrev:
    Men Gjestemedlem vil jo ikke ha landbruk i nord norge
    Man kan likesågodt snu den på hodet og si at du ikke vil at folk i Afrika skal kunne leve av jordbruksproduksjonen sin.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Skink_123 skrev:
    Synes Norge skal være selvberget jeg.
    Det er faktisk det eneste argumentet for proteksjonistisk næringspolitikk som jeg synes det er noe hold i. Dog er ikke landegrenser noe som er gitt av høyere makter, man kan godt se for seg at små nasjonalstater i fremtiden fusjonerer.
     
    N

    nb

    Gjest
    Anonym skrev:
    Kan du dokumentere det?
    Synes det høres litt søkt ut.
    .
    I følge the Economist var det gjort en studie av verdikjeden for britisk mat frem til forbruker. 70% av CO2-utslippene kom fra kjøreturen til og fra matbutikken. Det er faktisk veldig energieffektivt å sende varer i containter på store skip over store distanser. Derfor er det mer rasjonelt å importere grønnsaker fra et sted det er varmt enn å dyrke det i drivhus et sted det ikke er varmt.

    Her
    http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c15/page_92.shtml
    Ser du for øvrig en figur som viser energibehovet til ulike former for transport. Enheten er kWh pr tonn pr. kilometer.

    Husk på at når Ola Dunk kjører la oss si 5 kilomter hver vei til butikken, så flyttes 1 tonn bil + 80 kg sjåfør + 10 kg varer, det er en veldig lite hensiktsmessig måte å trasportere 10 kilo varer på.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Espen R skrev:
    Alle som er ute etter å skaffe seg varene billigst mulig er i utakt med tiden - eller fremtiden om du vil.
    Tja, det står deg jo fritt hvis du vil være moderne og i takt med tiden å handle så dyrt du bare vil. Betal gjerne kabelpriser for drivhustomater og båskjøtt om den mangedoble prisen døyver ditt samvittighetsgnag.

    Espen R skrev:
    (Men Gjestemedlem vil jo ikke ha landbruk i nord norge)
    Gjestemedlem ønsker landbruk i Norge. Det produseres mye god mat her. Men deler av produksjonen behøver sterk konkurranse fra bønder over landegrensen. Det jeg ikke ønkser er en nasjonalistisk proteksjonisme som kun fører til dyre produkter, dårlig utvalg, kartelltilstander i dagligvarebransjen. Jeg har heller ingen ting i mot subsidiering av landbruket for å opprettholde spredt befolkning og verneverdig produksjon etc.

    Det eneste jeg vil fjerne er tollmurene som i praksis stenger resten av verden ute fra Norge, samt hindrer bedre butikkjeder som Tescos, Safeways, Carrefour, M&S etc. å etablere seg siden det i dag i praksis vil være umulig for dem å tilby sitt varesortiment og butikkene tvinger til kun å føre akkurat det samme som alle de andre gjør.

    Det er en håndfull produsenter og et lite råd av innkjøpere som styrer hele utvalget i 90%+ av butikkene i Norge, og sikkert nermere 100% av supermarkedene.

    Det er mafia i praksis, selv om det de driver med er velsignet av politikere.

    Og det er vi, som mennesker i Norge som er de store taperne.

    Og vi servers busemannhistorier om salmonella og giftig mat og noe miljøsludder som ikke henger på greip, fare for russerinvasjon og matmangel hos negre hvis vi ikke handler hos Reitan og Hagen, og folk biter på i beste snåsaånd og kjøper historiene med hud og hår og smiler hele veien til kassen på Rimi der de legger på 200% på prisen fordi du skal føle at du har kjøpt noe flott og gjort noe lurt. :-\
     

    bber

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.02.2005
    Innlegg
    2.947
    Antall liker
    20
    Ja, norske forbrukere bør boikotte Tine, Prior og Gilde.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.200
    Antall liker
    9.364
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Espen R skrev:
    Alle som er ute etter å skaffe seg varene billigst mulig er i utakt med tiden - eller fremtiden om du vil.

    Leste for ei stund siden at verden er i ferd med å endres. Selvfølgelig ikke noe nytt. Inntil nå har det vært sånn at alle syns det har vært sin soleklare plikt å handle der man kan få varene billigst mulig. Da er man smart. Men dette er gammeldags tankegang. I fremtiden vil vi handle varene til en riktig pris. Med riktig pris menes her at varene er blitt til på en forsvarlig måte, uten for store menneskelige kostnader og hvor alle ledd i verdikjeden får rimelig betalt. En slags fairtrade, bare i en høyere potens enn hva du ser i dag.
    I dette systemet viser hver enkelt av oss ansvarlighet. Økologi og ansvarlig ressursforvaltning er nøkkelord her. I matvaresammenheng betyr dette at "kortreistmat" er fremtiden.
    Jeg vil jo anta at det er Attack eller Fremtiden i våre hender som setter "Riktig pris" på varene!

    Jeg skjønner liksom ikke hvorfor alle grupperingene hele tiden skal komme med naive løsninger! Skal de få gjort noe må de spille på lag med markedsmekansimene. Og da kan de:
    Lage et "brand" slik som Fairtrade er. Her gir man produktet en merverdi - og det er det mange som er villig til å betale for.

    Et annet alternativ er jo å pålegge globale skatter på frakt som tilsvarer den miljøkostnaden frakten har. På denne måten vil markedet selv finne ut hvilke varer det lønner seg å transportere, og hva som lønner seg å produsere lokalt. Da får man resultater og ikke bare naive uttalelser om at folk i fremtiden kommer til å betale riktig pris....kunne noen være snill og fortelle meg hvordan et slikt system skulle fungere i praksis...blir Audun Lysbakken prisminister, og skal bestemme hvillke varer som har de riktige kvaliteter slik at den kan få en littt høyere riktig pris...?

    Mvh
    OMF
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    OMF skrev:
    Et annen alternativ er jo å pålegge globale skatter på frakt som svarer til den miljøkostnaden frakten har. På denne måten vil markedet selv finne ut hvilken varer det lønner seg å transportere og hva som lønner seg å produsere lokalt. Da får man resultater og ikke bare naive uttalelser om at folk i fremtiden komemr til å betale riktig pris
    Mvh
    OMF
    Enig i dette og i det generelle prinsippet om å bruke regulering til å etablere oversiktlige og forutsigbare incentivstrukturer, og så la markedet ta seg av konkurransen.
     

    frans

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.12.2003
    Innlegg
    1.457
    Antall liker
    3
    Espen R skrev:
    Mat er så dyrt i norge, du har hørt den før, ikke sant? Og bensinprisen?

    Lønnsmottakere i Norge bruker stadig mindre av pengene på mat.
    Kun i fire andre europeiske land bruker husholdningene mindre penger på mat, viser beregninger.

    Lave matutgifter
    Arbeidstakere i Norge trenger å jobbe i en time og 53 minutter for å få råd til å kjøpe mat for en ukes forbruk. For 25 år siden måtte vi jobbe i fire timer og 30 minutter, viser beregninger fra Norsk Landbrukssamvirke.
    Mens husholdninger i Romania bruker hele 29 prosent av pengene på mat og alkoholfri drikke, slipper norske husholdninger unna med 11 prosent.
    Presentasjonen med en time og 53 minutters arbeid for en ukes matføde er tullete og forvirrende.
    Det står også at matutgiftene utgjør 11 prosent. Men av hva da? Nettolønn etter skatt eller brutto?
     

    frans

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.12.2003
    Innlegg
    1.457
    Antall liker
    3
    OMF skrev:
    Det er vanskelig for meg å forstå hvor du vil med dette Espen....

    1 - "Man kan ikke klage fordi vi har det bra!" Helt meningsløst - da kan vi altså ikke klage på noe her på berget - sykehuskøer, dyr mat, dårlig kollektivtilbud eller lav minstepensjon da det åpenbart finnes andre som har det værre enn oss på alle måter!

    2 - Det er jo et lite paradoks at disse to tingene til en viss grad henger samme. Den høye matprisen i Norge skyldes jo til en viss grad høy importtoll som hindrer U-land og ta del i den vekstfremmede handelen som flere her har påpekt. Ser du at et hvis vi greier å påvirke politikerne til ¨å senke tollmurene - så vil vi få billigere og bedre mat og mange U-land vil få en kjærkommen tilgang til markedet her i Norge. Ser du at din "protest" mot denne klaging virker mot sin hensikt...?

    Ellers er det jo alltid slik at man kan kritisere markedet. Olje, kopper, hvete og strøm handles på børser. Og selvsagt er det slik at marekdet svinger og skaper uheldige ringvirknigner for mange. Men det er jo hevet over enhver tvil at market gjør langt mer positive ting mtp riktig prissetting, effetkiv ressursutnyttelse osv. Ønsker man stabile oljepriser - så er det ikke noe problem å kjøpe langsiktige kontrakter som gir deg fast pris på gitt mengde i mange tiår fremover....


    Mvh
    OMF
    I teorien fungerer det frie markedet perfekt. Men det er altså bare i teorien.
    Faktum er at verdens matvarehandel allerede er temmelig fritt. Problemet med dagens frihandel er at de fattige bøndene blir presset til lavere priser på sine produkter av store amerikanske konsern. I dag er det først og fremst de store amerikanske konserne som tjener på frihandelen av matvarer. Det er de som stikker av med profitten og ikke bøndene i u-landene. Det er de amerikanske konserne som har kontrollen med omsetningen (oppkjøp, distribusjon, salg, markedsføring osv).

    Den amerikanske liberale (new public management) politikken har medført at for at u-landene skulle få lån til investeringer eller lån til å betale lån, så har u-landene blitt møtt med krav om "reformer". Disse reformene har gitt amerikanske konsern tilgang og kontroll med omsetning av matvarer fra u-landene. Gevinsten på dette får de amerikanske selskapene og ikke u-landene.

    (Ellers kan nevnes at mange av disse amerikanske konsernene var lokalisert i det engang så prektige World Trade Center i NY. I dag er mange av denne type internasjonale konsern lokalisert i skatteparadis som Cayman Island).

    Så er det også slik som tidligere nevnt - at matvaremarkedet også ble gjenstand for stor finanspekulasjon i kjølvannet av finanskrisen. En grunn for at det var mulig, er bla. at amerikanske selskap har kontroll med matvareomsetningene fra u-land.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn