Inn-/utgangimpedans

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.175
Antall liker
5.087
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
29
Det er godt mulig det ikke har noen praktisk betydning, men at det skjer refleksjoner er jo et faktum.

Det betyr neppe allverden for lyden, ettersom det fungerer rimelig greit uten impedansmatching, men jeg skulle likt å se hva det teoretisk betyr for et analogt audiosignal da jeg aldri har sett en seriøs drøftelse av temaet. Det er de som tror på impedansmatching og de som sier det bare er tull.
Hvor har du det fra at det blir refleksjoner?
Er du bekymret for hva som skjer mellom forsterker og høyttaler?
Med et mismatch forhold på opp til mange hundre.
Dersom din "teori" stemmer, skulle høyttalerens impedans vært 0.1 ohm eller mye mindre.
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.175
Antall liker
5.087
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
29
Dere diskuterer her kabellengder på toppen et par meter. Bølgelengden på et 20KHz signal er i underkant av 1,5km. Alltså opptrer ikke kablen som en bølgeleder dermed kan dere spekulere i refleksjoner og bølgeteori så mye dere vil, det er ikke relevant i denne sammenheng.

Om dere sender en puls med bølgelengde kortere en kabelenes lengde og det er en impedansemessig mistilpasning vil dere kunne se en refleksjon av pulsen enten i motfase eller fase avhengig av om kildeimpedansen er høyere eller lavere en målimpedansen. Refleksjonspulsen vi være forskøvet i tid forhold til orginalpulsen avhengig av lengden på kabelen og kabelens "hastighet" som er en faktor av lyshastigheten. Så hvor stor forskyvning tror dere i verstefall oppstår i en 2meter kabel med la oss si halve lysets hastighet?

Alt det jeg skrev er uansett irrelvant, for ingen har kilometre med kabler og ingen hører over 20KHz. Hold dere til støy og knekkfrekvenser som absolutt er relevant hva gjelder impedanser.
Det du skriver er i høyeste grad relevent. I den forstand at noen kanskje skjønner at dette med refleksjoner hører hjemme i en annen verden. Det er ikke all teori fra transmisjonsteknik som kan benyttes innen HiFi. Det beste vil være om den ikke refereres til i det hele tatt.
 

Terjeminator

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
25.08.2005
Innlegg
139
Antall liker
0
La oss først være enige om de alvorligste følgende av refleksjoner (stående bølger) aldri vil forekomme på de kabellengdene vi snakker om her .Kabelen vil alltid være mye kortere enn f.eks en kvart bølgelengde av reflektert signal i fase eller motfase med direkte signal. Vi vil heller aldri nå 1/10 av en kvart bølgelengde.Bølgelengden er hastighet/frekvens. Tommelfinger-regelen jeg benytter for normale signalkabler er hastighet på ca. 200 000 000 meter/sek.
For å nå kvart bølge må kabelen da være 1/4*(200 000 000 [meter/sek]/20 000 [1/sek]) og da er vi på 2500 meter. Selv om vi skulle mene at 1/10 av en kvart bølgelengde skulle være problematisk er vi altså oppe i 250 meter
kabel. Litt lengre enn de fleste har, skulle jeg tro.
Dernest må vi huske på to ting. En 20 kHz er i transmisjonssammenheng et meget lavfrekvent signal,det vi si at varigheten er meget lang. Deretter har vi resistivt tap i kabel og kilde/mottagersiden siden vi har en lukket
krets.Om vi får en refleksjonfra en 20 kHz vil den bli nullet ut av tapene så ettertrykkelig raskt i forhold til periodetiden at den ikke vi føre til noen "uttværing" av opprinnelig signal. Problemene oppstår først mye høyere i
frekvens, når periodetiden til signalet blir så lav at kretsen ikke vil absorbere det reflekterte signalet raskt nok , og det kan blande seg med det opprinnelige signalet. Vi er da oppe i Megahertz området og ikke noen skarve kHz.
For lange kabelstrekk som i tele og umbilical kabler med høyfrekvens transmisjon over kilometer eller milevis av kabler er dette et designkriterie, men ikke for audiofrekvenser.
Impedansematching i audio vil kunne skape flere problemer. Kun halvparten av signalet vil nå mottager og derfor må spenningsforsterkningen økes der. Eventuell støy som har kommet inn på kabelen blir forsterket tilsvarende.
La RF være RF og DC (les audiofrekvenser) være DC
 
Topp Bunn