Innstillinger på XTZ 99W10.16 Sub

L

lark

Gjest
Har to stk XTZ 10" subwoofere. Kjører stereo, ikke surround. Henter signal fra ht utganger på forsterkeren. Har passert dem på innsiden av hver høyttaler. På film fungerer det som bare juling, men på musikk synes jeg ikke at jeg har fått det helt til ennå. Det blir for mye buldring, og bassen er langt fra så presis og definert som jeg mener den burde være. Har inntil nå hatt delefrekvensen på sub'ene til ca 60 Hz, og fasejusteringen på 0. Har igrunnen hatt en sterk motvilje mot å bruke fasejusteringen på annen innstilling enn 0 så lenge sub'ene står på linje med høyttalerene. Men idag prøvde jeg å sette fasen på 90 grader, og det resulterte i mindre buldring i bassen og helt klart en forbedring. Hvis det er noen andre her på forumet som har XTZ subwoofere ville det være veldig interessant om om de kunne dele sine erfaringer om innstillinger og plassering av sub'ene.
Innstillingene mine pr. dags dato er som følgende:
Volum: Knapp i posisjon ca. klokken 10/11
Fase: 90 grader
Delefrekvens: ca. 50-60 Hz
Plassering: En sub på innsiden av hver høyttaler


Delefrekvens: ca 60 Hz
 
O

OldBoy

Gjest
Med B&W703 virker det fornuftig å dele på rundt 50-60Hz. Det er nok ikke der problemet ditt ligger.

Når du spiller musikk, kan du likevel prøve litt lavere delingsfrekvens, gjerne 50Hz.

En annen forklaring er at du har nivået litt høyt. Greit nok på film, men ikke på musikk, etter min erfaring. Når du spiller musikk, kan du med fordel ha et lavere nivå enn på film.

Til slutt kan det tenkes at når du mater sub'ene høyttalersignaler, oppstår det en merkbar tidsforsinkelse i sub'ene i forhold til de signalene fronthøyttalerne jobber ut fra. Forsterkeren i sub'en bruker litt tid på å behandle signalene, og det kan føre til at basselementene i sub'er og fronter kommer litt i utakt. Har du prøvd å koble sub'ene dine til pre-out på forsterkeren din? Når man ikke har trinnløs fasejustering, må man prøve seg litt frem for å finne ut hva som gir best lyd. Å koble til pre-out KAN bidra til at basselementene i fronter og sub'er kommer mer i takt.
 
L

lark

Gjest
Brukte pre-out før, men synes at det låter bedre med signalet hentet fra ht-utganger. Men det kan jo naturligvis være innbilning. Fasejusteringen er trinnløs. Akkurat nå ser jeg på en musikk-DVD, og det med å sette fasen til 90 grader virker plutselig litt forhastet. Nå fungerer det best med 0 grader fase. mest trøkk på basstrommene da. Føler også at jeg nesten må justere volumet på suben fra plate til plate. Hva er forresten nedre grensefrekvens på frekvensjusteringen? Har sett oppgitt både 40 og 50 hz. Og hvorfor i helsike er det så mye vanskeligere å få bassen til å fungere med en aktiv subwoofer enn med en vanlig passiv høyttaler som går like dypt i frekvens?
 
O

OldBoy

Gjest
lark skrev:
Og hvorfor i helsike er det så mye vanskeligere å få bassen til å fungere med en aktiv subwoofer enn med en vanlig passiv høyttaler som går like dypt i frekvens?
I en passiv høyttaler med et dyptspillende basselement er alt nøyaktig matchet fra høyttalerprodusentens side for å få en riktigst mulig frekvensrespons. Det betyr at høyttalerelementer, delefrekvenser, filtre, og så videre, er matchet slik at basselementet spiller riktig, både med hensyn til nivå og til fase og til overlapp. Basselementet har også fått en nøye uttenkt plassering i forhold til de andre høyttalerelementene, slik at alle frekvensene "henger sammen". Ulempen med et dyptspillende integrert basselement, er at høyttalerne blir større, de blir mer kilne med hensyn til plassering, og at de krever kraftig elektronikk.

En frittstående aktiv sub introduserer en mengde feil i forhold til en slik ideell løsning. Med mindre man går profesjonelt til verks, blir de fleste sub-løsninger bare så gode som de tilfeldigvis blir. De fleste med anlegg i budsjettklassen vil kunne leve greit med nesten-løsninger, men for den kresne lytter med et high-end-anlegg, kan en frittstående sub vise seg å bli en skuffelse.
 
L

lark

Gjest
Kjørte nettopp et frekvenssweep, og i området 60-70 Hz har jeg omtrent null bass i lytteposisjon. Går jeg derimot frem til høyttalerene er bassen tilstede igjen. Hva i h..... kan man gjøre for å få skikk på dette?
 

Ivaols

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.12.2004
Innlegg
1.203
Antall liker
538
Sted
Flekkerøy
Du kan starte med å legge ut frekvenssveipen.

Ved integrering av sub er det et must å bruke egnede verktøy. Det betyr som regel en Radioshack db måler (fordi det finnes kalibreringsfiler til denne) og Room EQ Wizzard for å få opp målingene kjapt. Mål opp til 200 hz.

Selvsagt skal du bruke fasejustering for å få suben til å spille med høyttalerene! Men dette kommer i andre rekke. Først ute er plassering. Har du mulighet for plassering nær vegg bak hver høyttaler? Koble fra frontene. Når du har funnet den plasseringen som gir mest mulig jevn frekvensrespons, bruker du fasen på subene slik at de spiller best mulig sammen. Mål altså uten frontene. Når du er fornøyd kobler du til frontene og bruker fasen igjen for å fintune rundt delefrekvensen.
 
L

lark

Gjest
Har ikke mulighet for å legge ut frekvenssweepet. Har kun brukt ørene. At problemet er på ca. 60-70 hz vet jeg fordi denne frekvensen kommer 110 sek. ute i sweepet. Eksperimenterer videre ;D
 

norcad

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.02.2006
Innlegg
1.262
Antall liker
22
Ser ofte at de som benytter sub i stereo-oppsett er imot tuning av plassing, delefrekvens og fase.
Som du skrev så mener du det er feil å justere fase, fordi ht og sub står på linje. Jeg forstår tankegangen men som nevnt over her har du også fått inn flere faktorer i signalgangen som påvirker fasen.
Fasejustering er jo en tidsforsinkelse, og MÅ brukes for å rette opp de tidsforsinkelsene som delefilteret og forsterkeren i subene legger til.
I et passivt system er det også fasevridning pga delefiltere og plassering av elementer innbyrdes, men der er dette tatt høyde for.
Det er der også innført fasekorrigering i delefilteret, akkurat som du nå må gjøre selv.

Så start med å finne beste plassering av subene, bare det å vri dem 90, 180 eller 270 grader kan gjøre hele forskjellen. Men som oftest er ikke den lydmessige beste plassering av sub sammenfallende med den utseendemessig beste desverre :)

PS! En lydtrykksmåler eller egnet mikrofon er absolutt å anbefale ja.
 

Ivaols

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.12.2004
Innlegg
1.203
Antall liker
538
Sted
Flekkerøy
Et lite tankekors når det dreier seg om optimalisering og integrering av sub, håper ikke trådstarter har noe i mot denne digresjonen:

Høyttaler konstruktører måler, lytter, måler, lytter, måler og lytter igjen. Målinger er et verktøy, ørene den endelige dommer. Målinger må til for ikke å famle i blinde, for å ha noe håndfast å ta utgangspunkt i. Målinger må til for å finne dipper og peaker, fort og enkelt. Når en hver konstruktør støtter seg til en kombinasjon av målinger og ørene da spør jeg:

Hvordan skal vi klare å integrere et ekstra element sømløst med bare ørene?
 
L

lark

Gjest
norcad skrev:
Fasejustering er jo en tidsforsinkelse, og MÅ brukes for å rette opp de tidsforsinkelsene som delefilteret og forsterkeren i subene legger til.
Hvordan kan man rette opp tidsforsinkelse ved å tilføre ytterligere tidsforsinkelse?
 

Motoman

Hi-Fi interessert
Ble medlem
22.07.2007
Innlegg
63
Antall liker
16
Torget vurderinger
1
Kan ikke lese noen plass om du har testet med/uten proppene i portene. Husk at på ti tommeren har venstre/høyre port forskjellig lengde på rørene.
 
L

lark

Gjest
Har prøvd alle kombinasjoner med proppene. Ender opp med propp i venstre rør.
 

Ivaols

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.12.2004
Innlegg
1.203
Antall liker
538
Sted
Flekkerøy
lark skrev:
norcad skrev:
Fasejustering er jo en tidsforsinkelse, og MÅ brukes for å rette opp de tidsforsinkelsene som delefilteret og forsterkeren i subene legger til.
Hvordan kan man rette opp tidsforsinkelse ved å tilføre ytterligere tidsforsinkelse?
En kan rette opp problemet akkurat rundt den frekvensen. Det vil alltid være andre frekvenser hvor ulike grader av motfase oppstår. Dette er en av grunnene til at frontene bør deles, og suben bør spille bass alene.
 
L

lark

Gjest
Har nå eksperimentert en del. Subene 10 cm nærmere vegg, høyttalere 10 cm nærmere vegg, og 20 cm redusert avstand mellom dem. Fase på suben er satt til ca. 45 grader. Nå har det dukket opp bass med bra nivå rundt 60-70 hz i lytteposisjon. Begynner å høre (føle) bassen ved ca. 25 hz. Dette oppnår jeg også med fasen satt til 180 grader, men det går helt klart ut over impulsresponsen i bassen (f.eks. basstrommer). Jeg har etter det jeg kan bedømme etter ørene bra bassrespons hele veien oppover. Frekvenssjustering på suben satt til det laveste. En peak ved ca 1oo hz skiller seg helt klart ut, men jeg lar det være slik. Nå skal jeg spille musikk ;D
 
Topp Bunn