Kabelmåling

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
I praksis er vi ganske enige. Men når du sier at det er beviselig og vitenskapelig ingen målbar forskjell, så tror jeg du har innført noe tolkning allerede. Hvis du har et multimeter med mange nok desimaler så vil som regel verdien være litt ustabil. Måler du samme kabelen to ganger får du kanskje en liten forskjell. Så også med WinMLS. Det skal veldig godt gjøres å måle samme impulsresponsen to ganger, når man sammenligner to impulser med 44000 samples med 32bit flyttallsnøyaktighet på begge....

Det du vel mener er at det målemessig er _insignifikante_ forskjeller (f.eks 1/100 dB eller noe annet fint). Men da har du allerede lagt inn en fortolkning av hva som er signifikant for vår lytteopplevelse, og baserer deg dermed på forskning/empiri/hear-say om hva hørselen er i stand til og ikke i stand til :)

mvh
Knut
Mine målinger gir grunnlag for tolkning, og der er jeg helt på bølgelengde med ditt utsagn. Imidlertid tar enten begge feil eller begge har rett, om den ene hører forskjell (Basert på sine forventninger), og jeg hører ingen forskjell (Basert på mine forventninger). Hvem har rett? Målingene eller tolkningen? Jeg er ikke ute etter å fortelle noen at de ikke hører forskjell. Jeg ønsker bare å gi litt informasjon og hvor små forskjellene rent teknisk er. Selvsagt påvirker dette min tolkning av lyden.
Det skal også sies at jeg ikke hørte forskjell på høyttalerkabler før jeg visste hvor marglinale, og tilfeldig, forskjellene er.

Vidar
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Uenig, tolkningen om hva om er signifikant hørbart, hva øret er i stand til å oppfatte osv baserer seg i utgangspunktet på viten/forskning som viser seg å holde vann i alle andre sammenhenger.

Uavhengig om hva man mener om det ene eller det andre, synes jeg holdningen om at det eksisterer en parallell fysikk/elektroikk som kun gjelder for HiFi er smått absurd, og at lytting utført over lang tid i eget hjem er slik en fantastisk pålitelig kilde til informasjon er merkelig. Det har gjentatte ganger på dette forum blitt vist hvor vanskelig det faktisk kan være å høre ENORME forskejller (snakker her i relative termer) og hvor lett det er å lure seg selv. Eksempler fra senere tid er Løkkens CD, de som synes SETen var noe bassfattig (de hadde glemt å skru på Avantgarde-subwooferene), mellomtonen som var 24dB ned eller hva det nå var hos den uhenldige Avalon-eieren og selgeren som glemte å sette effektforsterkeren sin i stereo. Vi gjør alle slike blemmer innimellom og vil så gjerne at det nye som er innkjøpt skal være så fantastisk mye bedre enn hva man hadde, og det er greit nok. Men pålitelig er det ikke.
Dette understreker vel egentlig at vi i betydelig grad hører det vi forventer, og ikke hva som faktisk skal høres.
Jeg har ei lita datter på halvannet år. Hun tukler med volumkontrollen til tider, og noen ganger trykker hun på den høyre eller venstre knappen som justerer balansen (Embla miniforforsterker). Man får aldri balansen 100% på den ene og 0% på den andre kanalen, men balanseforskjellen er betydelig på maks. Når jeg da setter på en CD for å lytte, tar jeg meg selv i, hver eneste gang, å ikke høre at det er feil i balansen, så jeg skrur heller opp...
Så merker jeg at det er noe unormalt, og sjekker balansen - "datra mi har klådd igjen ja" ;D

Vidar
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Oj, var det HER denna tråden dukka opp. Mitt første kabel-innlegg ble slettet da det ble gjort om på kategoriene, og så dukker den opp som en fortsettelse på en helt annen tråd :D

artig!

god helg
 

Zappern

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.10.2002
Innlegg
163
Antall liker
21
Torget vurderinger
4
Ja, bortsett fra å måle hvor lang en kabel er så har jeg dristet meg til å måle lydsignaturer i kabler. Hva som er forskjell og hvorfor. Alt sett fra et rent teknisk syn.
Hvilke kabler kan man forvente hva av?

Jeg har delt opp i to hovedkategorier, og forklarer hvorfor litt senere: Tykke kabler og tynne kabler. Differansen blir målt mellom forsterkerens utgang og høyttalerens inngang. Siden det har blitt nevnt at to kabler kan gi forskjellige arbeidsbetingelser for forsterkeren, blir også to forskjellig kabler koblet til samme utgang og fordelt til to like høyttalere. For sikkerhets skyld blir kablene byttet om og testet på nytt.
Målesignalet er en positiv puls med 22,5uS varighet. Denne type puls er i stand til å trigge alle tenkelige frekvenser under 22050Hz og også trigge/avsløre alle mulige avvik i tid og frekvens innenfor 0Hz -  22050Hz, samt at pulsens enkelhet gjør det mulig å få et visuellt inntrykk av alle mulige forvrengninger.

Tykke kabler:
Bortsett fra at disse kan være vanskelig å koble opp, uten formontert spade eller banan, er det forsvinnende lite forskjell mellom kabler med tverrsnitt 1,5mm2 - 6mm2. Kabler som er testet er bl.a en hjemmelaget tvunnet 2,5mm2 lakkisolert solid core mot flatkabel og Europris-kabel. Målinger viser ingen forskjell i signalet fra den forlater forsterkeren til den møter opp på høyttaleren. Det som imidlertid blir registrert, og som er ganske tydelig, er at signalet ut fra forsterkeren endres bittelitt når kablen tilkobles høyttalerterminalene. Denne endringen er identisk på alle de tykke kablene som er testet inkl. 9m lampettledningen på 0,75mm2. Det er altså høyttaleren i seg selv som last som endrer forsterkerens arbeidsbetingelser, og ikke kabelen.
Siden signalet er det samme ved forsterkerens utgang og høyttalerinngangen, betyr det at høyttaleren har nøyaktig de samme arbeidsbetingelsene som om kabelen ikke var der, og følgelig heller ingen avvik/endring i lydsignaturen (Naturligvis).

Tynne kabler:
Bortsett fra at også disse kan være vanskelig å få til å sitte fast i skruterminaler, er det forsvinnende lite forskjell mellom 0,75mm2 - 0,25mm2. Så ble en 3 meter hårtynn 0,01mm2 tvunnet lakkisolert kobberkabel målt. Denne måler en svak fasedreining samt en litt økende demping fra ca. 10kHz og oppover. Maks demping ved målesignalets høyeste frekvens på 22050Hz, med en demping på ca. 7dB, men store avvik ble registrert i hele frekvensregistret, samt en forsinkelse på ca 2uS ved 22050Hz. Denne tynne kablen avslørte skineffekten en kabel har. I forsterkeren sitter en klasse D modul med svingefrekvens på ca. 500kHz. Denne frekvensen blir aldri 100% filtrert vekk og kommer derfor ut på forsterkerutgangen - i svært moderat størrelse vel og merke. Uansett, denne frekvensen ble dempet ca 6dB i forhold til 2,5mm2 tvunnet lakkisolert solid core. Målingen ble foretatt etter at signalstyrken ble kompensert for å få samme nivå ved høyttalerterminalen som den tykke kablen. Det ble da målt 0 i testsignalets amplidude, men 6dB tap i den syltynne kabelen ved 500kHz signalet. Så helt klart et bevis for at skineffekten spiller en større rolle på syltynne kabler kontra tykke kabler.

Hva jeg konkluderer, i all enkelhet, er at kablens egenskaper skyldes hovedsaklig høyttalerens egenskaper. Altså, kan en kabel låte forskjellig på forskjellige høyttalere, og på forskjellig øvrig utstyr, men at den største gevinsten ligger i matching mellom forsterker og høyttaler - om ikke de helt megastore forskjellene så i hvert fall litt.
For øvrig er det viktig å poengtere er at forskjellene mellom tykkere kabler enn 0,25mm2 i praksis ikke er tilstede.

Dette er ikke myntet på en lengere kabeldiskusjon, men kun et innlegg ut i fra praktiske målinger på forskjellige kabler, observert med falkeblikk for å finne de minste feil - som for øvrig ble funnet i den tynneste kabelen med over 10 Ohm indre motstand.

Bilder vil bli lagt ut forhåpentligvis i løpet av kort tid.

Mvh.

Vidar
Og om du prøvde å måle en Crystal kabel så ville du ikke finne avik eller tap selv om den har en tynn leder. Er ikke det rart?
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Og om du prøvde å måle en Crystal kabel så ville du ikke finne avik eller tap selv om den har en tynn leder. Er ikke det rart?
Har du en slik kabel til utlån, så kan jeg jo prøve å finne forskjell ;-)
 

topline

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2005
Innlegg
2.103
Antall liker
0
Personlig ville jeg hatt mye mer tiltro til kabelmålingene hvis det gikk an å få bekreftet dem ved lytting i praksis. Altså at kabler låter likt (så sant de er normalt konstruert bla bla...)

Men det viser seg jo gang på gang, også ved blindtester, at dette ikke er tilfelle. ;D
 
Topp Bunn