Politikk, religion og samfunn Klimaforskerne regnet rett Hva nå?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • H

    Hardingfele

    Gjest
    Det er interessant å kikke på hvor ny kunnskapen om fossiler og Jordens "deep history", lange geologiske historie, er. Selv det Gjestemedlem er innom, platetektonikk, er ny kunnskap som ble fnyst av da teorien først ble foreslått. Så sent som 1968 ble teorien godtatt.

    Kartmakerne på 1500-1600tallet fikk enkelte til å teoretisere om at landmassene passet godt sammen, selv om de var adskilt av hav. Likevel skulle vi helt opp til 1912 før teorien om "kontinentaldrift" ble foreslått av Wegener og altså helt til 1968 før folk var villige til å godta at det hadde vært så store forflytninger.

    Dette er årsaken til at folk innbiller seg det har vært jungel og dinosaurer på Svalbard og bruker dette som bevis på store temperaturvariasjoner i nord. Det er "gammel" kunnskap som ikke tar med i beregningen hvor "Svalbard" lå noen millioner år tilbake i tid dengang det som nå er fossiler levde. (Hvor Kanariøyene er nå).
     
    Sist redigert av en moderator:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.163
    Antall liker
    3.276
    Torget vurderinger
    1
    Juleribbe defineres vel som hundemat i ny og ne. Skal den gå på klimaregnskapet til de tobente eller firbente? Eller kanskje grisen selv får ta det, det er jo nesten det greieste. Det billige er ofte det enkleste, som man sier i Trøndelag.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Juleribbe defineres vel som hundemat i ny og ne. Skal den gå på klimaregnskapet til de tobente eller firbente? Eller kanskje grisen selv får ta det, det er jo nesten det greieste. Det billige er ofte det enkleste, som man sier i Trøndelag.
    Ser at endel butikker i fjor kun hadde krydret/saltet ribbe til hundematpriser for at de ikke skulle kjøpes opp av folk med hagen full av huskier. men mange deler av grisen er det vel vare hunder og kinesere som spiser. (ører, haler etc., samt innmat og hjerne og slikt. God ressursutnyttelse. Men vi kunne sikkert lært av kineserne også, for man kan lage mye godt av rare deler på et dyr. Kyllingskinn og hønseføtter er jo to eksempler på slike deler som faktisk smaker fortreffelig gjort riktig.

    Jeg har sansen for å utnytte og lage mat av alle deler av dyrene, og synes denne norske vanen med at bare fileter og koteletter er verdt å bry seg med er like forflatende som å leve på Grandiosa og Joika.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.253
    Antall liker
    14.810
    Bruker jo hele dyret i Norge også, men for de fleste kun i form av kvernet kjøtt. Ukurante deler er også ganske dyre i Norge, igjen antageligvis grunnet det umettelige behovet for kjøttdeig. I Sverige koster bibringe, bog og slikt 1/3 av hva det gjør i Norge. Har også sett at de prøver seg med 200 kroner kiloen for ferske spareribs. Det er vel så nærme ran det er mulig å komme. 50-60 kroner kiloen i Sverige og de er også mye mer kjøttfulle enn hva man typisk får i Norge.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.163
    Antall liker
    3.276
    Torget vurderinger
    1
    ...innlegget mitt var en litt satirisk kommentar på det faktum at kjøttmat er blitt så billig at det går som billig hundemat, i hvert fall visse tider. Mat som er for billig vil gi overkonsum, sløsing og med det en unødvendig miljøbelasting. Og fattige bønder. Enten de bor i Norge, Sverige eller Brasil. Og fattige folk har ikke nødvendigvis slingringsmonn til å drive økologisk bærekraftig, da de har mer enn nok med å holde hjula i gang på kort sikt. Da er det ofte så-som-så med både dyrevelferd, bærekraftig bruk av ressurser og redusert bruk av sprøytemidler og antibiotika.

    Men nå er vi langt inn i femikommunistland, utfordringen for ekte mannfolk av begge kjønn er; hvordan begynne å leve klimavennlig uten å fremstå som en kastrert nerdete femisosialist??

    Den er ikke enkel. Leste at Broom-Benny har fått masse hatmeldinger etter å sviktet Toyota Landcruiser til fordel for en brukt Tesla. Ikke rart egentlig når han har latt kommentarfeltene i bilartiklene sine bli spammet ned av eksosavhengige sotkæller.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er slett ikke noen "faktum at kjøttmat har blitt billig". Det er med få unntak steindyrt i Norge. Spesielt når det kommer til stykker som burde være normal dagligkost for folk som bibringer, høyrygg, skulderpartier, ribbestykker. Om du i det hele tatt får tak i det så er det priset helt hinsides i forhold til hva det er.

    Svin er generelt greie priser på, i alle fall om man nøyer seg med koteletter, juleribbe eller filet. Men man kan ikke stirre seg blind på butikkenes kampanjer før jul på surkål, marsipan og ribbe for så å bruke dette som et slags bevis på at kjøttmat er blitt så billig nå at... Lam kan også være god pris på siden det er litt overproduksjon for tiden, men det er stort sett kun fårikålbiter, hele lår og kjøttdeig man får tak i. Resten er ikke i salg en gang.

    Propagandaen om at kjøtt er billig i Norge faller på sin egen urimelighet, siden alle kan se hva det koster rett over svenskegrensen, eller i Danmark om man er der. Folk er ikke så dumme at det ikke har regne seg frem til at når de samme delene koster 1/3 i Sverige så har vi blitt lurt trill rundt her hjemme. Lønnsnivået er på ingen måte tilsvarende forskjellig.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Et par eksempler på dagens tilbud på kjøttvarer over svenskegrensen.

    mat 1.jpg

    mat 2.jpg

    mat3.jpg

    Nå snakker vi om rimelige priser. Dette er vel stort sett minst 3 ganger så dyrt i Norge om ikke mer, når de er på tilbud.
     

    Trondmeg

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.12.2003
    Innlegg
    13.195
    Antall liker
    8.406
    Torget vurderinger
    12
    Det er slett ikke noen "faktum at kjøttmat har blitt billig". Det er med få unntak steindyrt i Norge. Spesielt når det kommer til stykker som burde være normal dagligkost for folk som bibringer, høyrygg, skulderpartier, ribbestykker. Om du i det hele tatt får tak i det så er det priset helt hinsides i forhold til hva det er.

    Svin er generelt greie priser på, i alle fall om man nøyer seg med koteletter, juleribbe eller filet. Men man kan ikke stirre seg blind på butikkenes kampanjer før jul på surkål, marsipan og ribbe for så å bruke dette som et slags bevis på at kjøttmat er blitt så billig nå at... Lam kan også være god pris på siden det er litt overproduksjon for tiden, men det er stort sett kun fårikålbiter, hele lår og kjøttdeig man får tak i. Resten er ikke i salg en gang.

    Propagandaen om at kjøtt er billig i Norge faller på sin egen urimelighet, siden alle kan se hva det koster rett over svenskegrensen, eller i Danmark om man er der. Folk er ikke så dumme at det ikke har regne seg frem til at når de samme delene koster 1/3 i Sverige så har vi blitt lurt trill rundt her hjemme. Lønnsnivået er på ingen måte tilsvarende forskjellig.
    Jepp, og det er fordi du har altfor høy lønn. Synes du virkelig det rimer med norske lønninger og nepalkostnader? Disse følger hverandre, fordi det er andre i Norge som vil ha høy lønn også. (jeg vil ikke høre om din personlige lønn, men poengtere nivået)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.253
    Antall liker
    14.810
    Norge er veldig spesielt ang kjøtt. I Norge går rundt 70% (ja, sytti) prosent av storfekjøttet til kjøttdeig. I Frankrike er det et sted mellom 5 og 10% av et storfeslakt som blir kvernet. Jeg har også inntrykk av at relativt få spiser kyllinglår, noe man ser på kiloprisen på det kontra brystfileter. Gris og lam vil jeg tro det er bedre på siden det lages skinke og spises fårikål og slikt. Kyllingkjøttdeig og svinekjøttdeig har jeg inntryk av ikke er så vanlig, det ligger i alle fall svære stabler av karbonadedeig og kjøttdeig av storfe, mens beholdningen av svin- og kyllingkjøttdeig ikke er veldig stor på butikkene.

    Dette er vel en konsekvens av god råd, tidsklemme og jevnt over dårlige kunnskaper om matlaging. Men prisene på ukurante stykningsdeler i Norge er svært høye sammenlignet med de edlere bitene. Som nevnt er prisforholdet et helt annet i Sverige, der selges store stykker av storfebog og bibringe med ben rimelig og det kan brukes til mye snadder, men det krever litt tid. Om man da ser bort fra at det stort sett lager seg selv når man har satt det på og at man får super kraft til saus helt av seg selv.

    Men når Rema kan selge benfri bogstek av svin til 49 kroner kiloen så skjønne man at etterspørselen ikke er allverden. Tviler på at det er et lokkeprodukt siden det neppe er mange som lar seg lokke av en surret bogstek av svin.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Et par eksempler på dagens tilbud på kjøttvarer over svenskegrensen.

    Vis vedlegget 492747

    Vis vedlegget 492748

    Vis vedlegget 492749

    Nå snakker vi om rimelige priser. Dette er vel stort sett minst 3 ganger så dyrt i Norge om ikke mer, når de er på tilbud.
    Vil du egentlig spise den driten der?

    Vel, kanskje bortsett fra serranoskinken - den er muligens ok?
    Men de to siste - å huff. "Kryddermarinert svinefilet" - m.a.o. har det ligget i saltlake.
    Og den spare-rib'sen er vel bare noe klissete, sølete greier. Det ordner du fint selv med gode råvarer og BBQ-et-eller-annet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Et par eksempler på dagens tilbud på kjøttvarer over svenskegrensen.

    Vis vedlegget 492747

    Vis vedlegget 492748

    Vis vedlegget 492749

    Nå snakker vi om rimelige priser. Dette er vel stort sett minst 3 ganger så dyrt i Norge om ikke mer, når de er på tilbud.
    Vil du egentlig spise den driten der?

    Vel, kanskje bortsett fra serranoskinken - den er muligens ok?
    Men de to siste - å huff. "Kryddermarinert svinefilet" - m.a.o. har det ligget i saltlake.
    Og den spare-rib'sen er vel bare noe klissete, sølete greier. Det ordner du fint selv med gode råvarer og BBQ-et-eller-annet.
    Joda, men det er et greit eksempel på at Norge har noe av de dyreste dagligvarene på jordkloden.

    "Marinert" noe som helst kjøper man bare ikke. Det er oversaltet ufyselig hoppetau. Ekkelt. Like uspiselig som klump med ferdigstekt "roastbeef" på tilbud. Motbydelig.

    Det er råvarene som teller. Men i Norge er det ikke noe som helst samsvar mellom stykningsdeler og pris. Spare Ribs til 150 kr kg er så norsk og teit som det kan bli.

    Bibringe eller høyrygg til 180 kr kg, fuck off. Jeg kan lage skikkelig god mat av dette men .. det skal ikke koste dette.

    Det er ikke prisen i Norge generelt jeg kikker på, men den fullstendig frakoblede pris/kvalitet som råder.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Andelen i atmosfæren "pulser" og når sitt høydepunkt på senvinter/tidlig vår, før plantevekst på nordlig halvkule begynner å hente CO2 ut av atmosfæren og reduserer andelen gjennom sommeren. (I diagrammet ser vi dette av sikksak mønsteret).

    Dette er, naturligvis, dypt bekymringsvekkende. Du skal mange millioner år tilbake i tid for å finne tilsvarende andel CO2 og da var havnivåene betydelig høyere enn nå. Enda verre, vi fortsetter å lade atmosfæren med CO2 og om vi ikke gjør noe effektivt er dette bare begynnelsen. Det største problemet er at det tar veldig lang tid å redusere andelen igjen og konsekvensene vil vi slite med i hundrevis av år. Men vi i oljegenerasjonene fikk jo rast fra oss ...

    Dette er, enkelt og brutalt, en katastrofe:

    "At the recent pace, we'll hit 450 ppm in a mere 16 years, and 500 ppm 20 years after that. That's well within dangerous territory for the climate system," Keeling added.
     
    Sist redigert av en moderator:
    C

    cruiser

    Gjest
    Pris på ukurante stykningsdeler er høy fordi etterspørselen er veeeldig lav. Å kverne dette til kjøttdeig å pumpe ut stoooore volumer har en helt annen lønnsomhet. Butikkene vet også å utnytte betalingsviljen til spesielt intereserte.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pris på ukurante stykningsdeler er høy fordi etterspørselen er veeeldig lav. Å kverne dette til kjøttdeig å pumpe ut stoooore volumer har en helt annen lønnsomhet. Butikkene vet også å utnytte betalingsviljen til spesielt intereserte.

    Joda. Skal ikke krangle på dette. Men det er så trist likevel. Tenk om folk kunne grillet lammeribber i stedet for flintsteaks når de skal lage mat utendørs. Eller bare noen rå salsiccia i stedet for grillpølser fra Gilde. Noen fine preparerte biter med aubergine heller enn maiskolben. etc.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.271
    Antall liker
    4.081
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Dette styres jo av markedskreftene. Det berømte selvregulerende markedet. Er ikke det idealet?
    Jeg trodde ikke at Deph ønsket kommunist-tendenser med statlig bestemt vareutvalg og/eller prisnivå.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Bare vi fjerner tollmurene vil gourmetvarene strømme inn over landegrensene, i tillegg vil vi få en carrefour, m+s eller waitrose på hvert gatehjørne.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Bare vi fjerner tollmurene vil gourmetvarene strømme inn over landegrensene, i tillegg vil vi få en carrefour, m+s eller waitrose på hvert gatehjørne.
    Et par tre i hver by ville vært mer enn bra nok. Men det er totalt forbudt i Norge. Vi skal av en eller annen grunn verne om våre lokale matvaremilliardærer. Drit i hva menneskene i Norge har å velge i.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Hvis det er dette normenn ønsker seg, hvorfor er grensebutikkene så ræva? De ligger jo i et euland og har alle muligheter.. men det er fortsatt den billigste industrigrisen, kua og kyllingen det er mulig å oppdrive i eu.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.545
    Antall liker
    41.324
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Dette er, enkelt og brutalt, en katastrofe:

    "At the recent pace, we'll hit 450 ppm in a mere 16 years, and 500 ppm 20 years after that. That's well within dangerous territory for the climate system," Keeling added.
    Ja, dette vil bli nokså interessant. Etterslepet i CO2, temperatur og issmelting gjør at verdenskartet ca år 2200 vil se nokså annerledes ut enn i dag. Et ikke helt tilfeldig sammentreff: It Was 122.4°F This Week in Pakistan, Probably a World Record for April
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Dette er, enkelt og brutalt, en katastrofe:

    "At the recent pace, we'll hit 450 ppm in a mere 16 years, and 500 ppm 20 years after that. That's well within dangerous territory for the climate system," Keeling added.
    Ja, dette vil bli nokså interessant. Etterslepet i CO2, temperatur og issmelting gjør at verdenskartet ca år 2200 vil se nokså annerledes ut enn i dag. Et ikke helt tilfeldig sammentreff: It Was 122.4°F This Week in Pakistan, Probably a World Record for April
    SEI advarte i 1990 om at vi vil få store utslag og ikke-lineær respons i klimaet allerede ved 1 grads oppvarming i forhold til før-industrielt snitt. Når det endelig går opp for oss at dette er blodig alvor vil vi også ha langt verre forhold å kjempe i. Dette arbeidet kunne begynt på 1980-tallet ...

    https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/

    Skjermbilde 2018-05-04 kl. 16.37.52.jpg

    Da Stockholm Environment Institute (SEI) i 1990 la frem anbefalinger om temperaturterskler man burde sikte mot, erkjente det at utslippene av klimagasser allerede var så store at det var umulig å begrense oppvarmingen til kun én grad. SEI satte neste terskel til 2.0 grader Celsius “over førindustriell global gjennomsnittstemperatur”. Men samtidig skrev instituttet følgende advarsel:

    Temperaturøkninger utover 1.0 grader Celsius kan føre til hurtige, uforutsigbare og ikke-lineære reaksjoner som kan lede til utstrakte skader på økosystemet.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.545
    Antall liker
    41.324
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Fullstendig kykkeliky når det nærmest er boikottaksjoner mot produkter som Kvikklunsj og Freias påskeegg fordi de (gisp!) inneholder palmeolje.
     
    • Liker
    Reaksjoner: OMF
    H

    Hardingfele

    Gjest

    Har ikke noe med miljøhuer å gjøre. Dette er tverrpolitisk norsk avlatstøys, for å kunne late som om man er miljønasjon samtidig som man er olje- og gassprodusent (pluss litt kull på Svalbard). Det "nye" nå er at man skal arbeide med biomasse til energi, også her hjemme. Rundt omkring i ulike skogkommuner er man begynt å klappe trærne igjen, for nå skal de bli til drivstoff. Men siden vi ligger etter med produksjonen her hjemme henter vi like godt plantebasert drivstoff fra utlandet. Fra steder der man subsidierer aktiviteten under påskudd av at man dermed får kontroll med rasering av regnskog -- samtidig som man kan late som om man gjør avlat for egen aktivitet i Nordsjøen.

    Et morsomt spill, som Ann Karin Sæther dekker i detalj og med snert og ironi i boken "De beste intensjoner", som er langt mer underholdende (bitende ironisk) enn mye annet jeg har lest.
    https://www.forlagsliv.no/dokumentaravdelingen/2017/03/31/anne-karin-saether-ma-vi-bare-kjore-pa/
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Men burde ikke miljøhuene (uttrykket ikke brukt særlig negativt som sådan) gå bredt ut og kritisere alle disse tåpelige miljøtiltakene som gjøres?
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.163
    Antall liker
    3.276
    Torget vurderinger
    1
    Hva er risikoen for en venuseffekt, dvs at klimaet løper fullstendig løpsk og en får en rask og svært kraftig temperaturstigning på grunn av positive feedbackmekanismer som dundrer av gårde? Altså at vi ender opp med en middeltemperatur flere titalls grader over det vi har nå. Etter hva jeg forstår har Venus hatt en mye lavere temperatur tidligere, mens planeten nå er tørr og gloheit.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.545
    Antall liker
    41.324
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Tror ikke det er særlig sannsynlig. Vi vet ikke helt hva som tok knekken på Venus, men overflaten under all drivhusgassen er nærmest nyasfaltert etter globale vulkanutbrudd i geologisk nyere tid. Noe sånt som Siberian Traps i global skala. Siberian Traps her hjemme økte CO2-konsentrasjonen med 2000 ppm, temperaturen med 8 grader C og førte til den største masseutryddelsen i planetens historie, men selv det gikk seg til etter noen millioner år. Så det vil nok stoppe seg selv på et eller annet nivå, men det nivået er neppe forenlig med en befolkning på åtte milliarder mennesker eller deromkring. Og veien dit kommer til å bli stygg.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Venus#Surface_geology
    https://en.wikipedia.org/wiki/Siberian_Traps
    https://en.wikipedia.org/wiki/Permian–Triassic_extinction_event
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.163
    Antall liker
    3.276
    Torget vurderinger
    1

    Har ikke noe med miljøhuer å gjøre. Dette er tverrpolitisk norsk avlatstøys, for å kunne late som om man er miljønasjon samtidig som man er olje- og gassprodusent (pluss litt kull på Svalbard). Det "nye" nå er at man skal arbeide med biomasse til energi, også her hjemme. Rundt omkring i ulike skogkommuner er man begynt å klappe trærne igjen, for nå skal de bli til drivstoff. Men siden vi ligger etter med produksjonen her hjemme henter vi like godt plantebasert drivstoff fra utlandet. Fra steder der man subsidierer aktiviteten under påskudd av at man dermed får kontroll med rasering av regnskog -- samtidig som man kan late som om man gjør avlat for egen aktivitet i Nordsjøen.

    Et morsomt spill, som Ann Karin Sæther dekker i detalj og med snert og ironi i boken "De beste intensjoner", som er langt mer underholdende (bitende ironisk) enn mye annet jeg har lest.
    https://www.forlagsliv.no/dokumentaravdelingen/2017/03/31/anne-karin-saether-ma-vi-bare-kjore-pa/
    Dette er norsk dobbeltmoral på sitt aller, aller verste. Norske politikere har utviklet en særdeles god evne til å snakke pent og fornuftig om seg selv og nesten alt annet på denne jord, mens resultatene etter dem svært ofte går i stikk motsatt retning.

    Klima er vel det området der de opptrer aller mest uærlig for tiden. Og dette ikke bare på høyresiden, de rødgrønne med Stoltenberg i spissen var absolutt skyldig i klimatrolling. Man leter etter sannsynlige og usannsynlige halmstrå for å overbevise oss at vi kan fortsette som før. Karbonlagring i skog er et piss i havet når man setter seg inn i karbonproblematikken. Grønnvasking av oljesektoren er et særnorsk fenomen som man forlanger å bli trodd på.

    ALT handler om å få pumpet opp oljen først, for så å berge klimaet etterpå. Noe alle fornuftige, oppegående mennesker har skjønt for lengst ikke går i hop. Ikke kommer vi til å ha råd, regninga for hver grad opp er atstronomisk globalt sett. Ikke kommer vi til å få det til heller, vi har ingen teknologi for karbonfangst som monner (naturens egen karbonfangst i form av fotosyntese kommer til å ha stadig dårligere vilkår i tiårene som kommer). Og ikke kommer vi til å rekke det, risikoen for sammmenbrudd av sivilisasjonsnivået vi har i dag er svært stor. Krig, befolkningseksplosjon, økologisk sammenbrudd, havstigning, ressursknapphet, det skal godt gjøres å komme seg velberget gjennom siste halvdel av dette århundret og det neste.

    Kort sagt, det er ikke mulig å spenne opp et større skrekkscenario en det vi faktisk med all sannsynlighet er på vei inn i. Likevel, LIKEVEL, velger politkerne å ignorere advarslene og de tegnene vi ser, og insistere på business as usual.

    Det er uforståelig. Og fullstendig utilgivelig.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Anders Bjartnes i Energi og Klima tar for seg monsteret man har skapt med Biodrivstoff. God artikkel:

    https://energiogklima.no/blogg/biodrivstoff-elvestuen-ma-rydde-opp/

    En bunntrist historie
    Biodrivstoff-politikken innebærer, slik FN-reglene for telling av klimagassutslipp er utformet, at norske klimagassutslipp ble redusert med 600.000 tonn i 2017. Tilsynelatende er dette bra, og isolert et viktig bidrag i strevet med å oppnå norske utslippsmål. Men tas virkningene av biodrivstoffbruken som er knyttet til endret bruk av landareal inn i regnskapet, så reduseres gevinsten til omkring 100.000 tonn. For palmeoljediesel isolert, vil tallene være negative. Den er verre enn fossil diesel.

    Et tall som ganske sikkert kommer til å bli benyttet i diskusjonen om biodrivstoff fremover, er at den totale mengden biodrivstoff i Norge i gjennomsnitt var 65 prosent bedre enn fossil diesel når det handler om klimaavtrykk. Dette tallet inkluderer ikke endret bruk av landarealer. Da ville tallet vært mye lavere, selv om noe av biodrivstoffet har svær stor klimanytte.

    Hvis man er opptatt av at klimapolitikk skal styrke norsk verdiskaping, er resultatene av biodrivstoffpolitikken en bunntrist historie. 99,6 prosent av biodrivstoffet som ble blandet i bensin og diesel i Norge i 2017 er importert. Sterke incentiver – og norske skattepenger – støtter altså biodrivstoffproduksjon andre steder enn her i landet.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Momsfritak for slike ting kunne feks gjort det mer attraktivt å bygge om eksisterende fossilbiler til elbiler, med mer. Det er teknisk mulig, men koster så mye at det i praksis ikke lønner seg kontra å kjøpe en helt ny elbil. Eller en så enkel ting som restaurerte møbler: Det ville blit enda mer attraktivt hvis prisen ble 25 present lavere. Hvis nye produkter har moms mens gjenbrukte produkter ikke har det, ville det i praksis gjort mye for å gi gjenbruksøkonomien et oppsving.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.163
    Antall liker
    3.276
    Torget vurderinger
    1
    Bønder i Rogaland og Hordaland har økende ‘utfordringer’ (les helvetes problemer) med all nedbøren. Mange vurderer å kutte ut, noen selger gården for å begynne på nytt andre steder. Leste akkurat om en bonde i Nord-Hordaland som solgte gården og kjøpte ny i Lesja. Omtalte seg selv som klimaflyktning. Det regnet 27 dager i juni fjor. Finner ikke link til dette akkurat nå.
     

    Disqutabel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.09.2016
    Innlegg
    11.834
    Antall liker
    12.025
    Anders Bjartnes i Energi og Klima tar for seg monsteret man har skapt med Biodrivstoff. God artikkel:

    https://energiogklima.no/blogg/biodrivstoff-elvestuen-ma-rydde-opp/

    En bunntrist historie
    Biodrivstoff-politikken innebærer, slik FN-reglene for telling av klimagassutslipp er utformet, at norske klimagassutslipp ble redusert med 600.000 tonn i 2017. Tilsynelatende er dette bra, og isolert et viktig bidrag i strevet med å oppnå norske utslippsmål. Men tas virkningene av biodrivstoffbruken som er knyttet til endret bruk av landareal inn i regnskapet, så reduseres gevinsten til omkring 100.000 tonn. For palmeoljediesel isolert, vil tallene være negative. Den er verre enn fossil diesel.

    Et tall som ganske sikkert kommer til å bli benyttet i diskusjonen om biodrivstoff fremover, er at den totale mengden biodrivstoff i Norge i gjennomsnitt var 65 prosent bedre enn fossil diesel når det handler om klimaavtrykk. Dette tallet inkluderer ikke endret bruk av landarealer. Da ville tallet vært mye lavere, selv om noe av biodrivstoffet har svær stor klimanytte.

    Hvis man er opptatt av at klimapolitikk skal styrke norsk verdiskaping, er resultatene av biodrivstoffpolitikken en bunntrist historie. 99,6 prosent av biodrivstoffet som ble blandet i bensin og diesel i Norge i 2017 er importert. Sterke incentiver – og norske skattepenger – støtter altså biodrivstoffproduksjon andre steder enn her i landet.
    Dette står i sterkest mulig kontrast til leverandørens påstander, se https://eco-1.no/sertifisering/
    Så langt jeg forstår situasjonen, er det politikerne som er problemet her, de besørger en politikk som sertifiserer en fullstendig ødeleggende framferd. Litt usikkerhet skapes selvsagt også, kan det være at også Eco1 har litt rett i sine påstander? Tankene bak, og teknologien per se, er jo tuftet på riktige tanker og prinsipper, mens palmeoljen er det springende punkt. Uansett, Eco1's drivstoff er langt bedre i bruk enn normal diesel. Ingen lukt, ei heller fra eksos, mye mindre svovel og støv, samt en touch lavere forbruk.

    Disqutabel
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn