Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • H

    Hardingfele

    Gjest
    Må på det sterkeste anbefale Boulangerie M. Bakeren der, Manuel Chovin, har et tak på croissanter, pain au chocolat, scones, muffins, chausson aux pommes, chocamandes, etc., etc., som man skal lete for å finne i Frankrike. I tillegg til hva han gjør med brød, selvsagt.

    Chovin har mesterutdannelse gjennom Compagnons du Devoir, hvordan han har funnet veien hit er en velsignelse for for dem som tar veien innom ham. Tror forøvrig ikke at jeg noensinne har funnet en mer hardt arbeidende mann -- syv dager i uken.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Compagnons_du_Devoir

    https://boulangerie-m.business.site
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Den så bra ut. Synd den er på andre siden av landet. Ikke en eneste gang har jeg funnet noen i Norge som kan lage gode baguetter på fransk maner. Det burde jo ikke være noen heksekunst men .. joda, gode grovbrød og slikt men ikke baguetter.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.255
    Antall liker
    14.811
    Tror det normalt brukes en type mel som knapt er tilgjengelig i Norge. I Frankrike funket det ganske greit med bake-up-baguetter hvilket tilsier at det ikke er noen heksekunst akkurat.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.209
    Antall liker
    10.766
    Den så bra ut. Synd den er på andre siden av landet. Ikke en eneste gang har jeg funnet noen i Norge som kan lage gode baguetter på fransk maner. Det burde jo ikke være noen heksekunst men .. joda, gode grovbrød og slikt men ikke baguetter.
    Har du prøvd de til Eldorado? Sabla gode.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Kortversjonen om glyfosat. Man mener at dette kun har virkning på planter og at det er funksjonsnøytralt overfor mennesker. Da man først begynte å selge dette "plantevernmiddelet" så overbeviste selgerne ved å faktisk drikke glyfosat. Etter noen år sluttet man med akkurat den demonstrasjonen av effekt. (Jeg brukte anførselstegn siden glyfosat faktisk dreper alt planteliv det kommer i kontakt med, bortsett fra eventuelle planter som er genetisk modifisert til å ikke drepes av glyfosat).

    Slik beskrives glyfosat fortsatt:

    Glyfosat er den aktive substansen i plantevernmiddelet Roundup. Den inhibiterer enzymet som produserer 5-enolpyruvylshikimat 3-fosfat og blokkerer biosyntesen av aromatiske aminosyrer i vekster, men er relativt ufarlig for dyr da de mangler enzymet.
    Nå viser det seg at mange organismer er avhengige av at jorder ikke ligger som svarte, døde flekker etter behandling med glyfosat. Bønder sverger til middelet fordi det gjør det enkelt å klargjøre et jorde for en ny avling. Man bare dreper alt som vokser der. Ulempen er at det også tar effektivt livet av mikroorganismer som ellers ville nyttiggjort seg plantene. Og disse mikroorganismene er igjen viktige for nytteplanters næringsopptak.

    Den oppsiktsvekkende demonstrasjonen av hvor ufarlig glyfosat er, ved at man drakk det, tok slutt omtrent da Monsantos egne gifteksperter begynte å advare internt mot potensielle skadevirkninger for mennesker, spesielt dem som sprøytet med glyfosat og som var blitt fortalt at det var ufarlig.
    Monsanto valgte å sitte på opplysningene.

    Kort tid tilbake mottok Dewayne Johnson, bygartner, en erstatning på USD 289 millioner. Han hadde fått non-Hodgkins lymfom og mente at dette skyldtes hans utstrakte bruk av glyfosat, under merkenavnet Roundup. Erstatningen var i to deler: 39 millioner for helseskadene han var påført og 250 millioner som straff (punitive damages) til Monsanto, fordi selskapet hadde holdt skjult skadevirkninger det har kjent til i tiår.

    Nå står 5000 søksmål i kø i USA. Bayer angrer på fusjonen med Monsanto. Og flere søksmål er på vei. Monsanto har tenkt å anke dommen, men erstatningsadvokater i USA ler av den meldingen. Dokumentene som kom frem under rettssaken nagler selskapet til veggen. EU vurderer å revurdere (!) sin nylige beslutning om å forlenge tillatelsen til bruk av glyfosat med fem år.

    Her har vi en norsk bonde som sitter foran høstens lager av glyfosatdunker, som skal brukes til å brakklegge jorder og "klarlegge" dem til neste år.

    https://ing.dk/artikel/undersoegelse-afsloerer-glyphosat-rester-i-danske-boerns-urin-183828

    33091393_10160365628465203_5209589979071643648_o.jpg
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Noe godt man kan gjøre med høyrygg uten gluten og løk?

    Har en allergiutfordring som må omgås. Ikke egen, for all del, hadde vært synd på meg ellers. Helst ikke braisert i Roundup heller.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Langtids i gryte. Blir veldig godt og kjøttet blir mørt.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Fullstendig klar over det. Har akkurat braisert en god omgang med øl, hvetemel og masse løk. Det er knallgodt, men akk så allergent. Så en oppskrift, et tips, noe uten gluten og løk?
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.724
    Antall liker
    1.518
    Er det gluten i rødvin, worcestershire, bra sennepspulver, rødbeter, gulbeter, søtpoteter, pepperrot, og alle andre rotgrønnsaker known to mankind?
     

    Roberten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.10.2008
    Innlegg
    5.724
    Antall liker
    1.518
    Persillerot, hvitløk, tomatpure, balsamicoeddik osv?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.209
    Antall liker
    10.766
    Er det gluten i rødvin, worcestershire, bra sennepspulver, rødbeter, gulbeter, søtpoteter, pepperrot, og alle andre rotgrønnsaker known to mankind?
    Gluten finner du i korn. Altså, ikke hvetemel til jevning, men maizenna går bra. Bruk kun rene kjøkkenredskaper. For en allergiker kan det være nok at en smørkniv brukt til å smøre et par brødskiver har "forurenset" smøret. Les på pakningene om produktet er glutenfritt.


    Hilsen bestefar til en liten gutt med cøliaki.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Ikke helt på cøliakisk nivå, men problematisk likevel.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Tror ikke det er akkurat der vi er. Men med bred pensel er jeg enig.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.255
    Antall liker
    14.811
    Noe godt man kan gjøre med høyrygg uten gluten og løk?

    Har en allergiutfordring som må omgås. Ikke egen, for all del, hadde vært synd på meg ellers. Helst ikke braisert i Roundup heller.
    SousVide @56 grader et døgn - 30 timer. Grill / stek for skorpe og server som biff med ønsket tilbehør.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Denne kan gå i arv i flere generasjoner før den er tom.

    F938CE75-8E6B-4C7C-976A-517C4A191798.jpg
    Er Tabasco-sausen blitt mildere? Eller har jeg vært uheldig og fått flasker i det lavere spennet. De rangerer selv sausen fra 2500-5000 på Scoville-skalaen, så de gir seg selv en del slingringsmonn.

    (Habanero er et alternativ, 7000 på Scoville). Men svak Tabasco er som saltlake, syns jeg, lite pepper å skryte av.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.255
    Antall liker
    14.811
    Kjøpte en pakke små illsinte tørkede chilien for 14 år siden. Har kanskje brukt halvparten. Har riktig nok brukt mye annen chili underveis, men det er imponerende hvor lenge slike dekker Scoville-behovet.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    DN kjører en serie "kursfilmer" med Martin Fjeld fra Ille brød, som tar folk gjennom å lage surdeigsbrød der melkesyregjæringen brukes for å utvikle næringsstoffene i melet, og ikke for å lage sure brød. Kjennetegnet på et godt surdeigsbrød er jo at det ikke smaker surt.

    "Surdeigskolen" kaller DN serien. Gode filmer og instruktivt:

    Del 1 - Surdeigstarter: https://www.dn.no/d2/surdeigsskolen...brod/slik-lager-du-surdeigsstarter/2-1-312733

    Del 2 - Heving: https://www.dn.no/d2/surdeigsskolen...surdeigsbrodet-til-a-heve-seg-fint/2-1-312686

    Del 3 - Forming: https://www.dn.no/d2/surdeigsskolen...baking/slik-lager-du-perfekte-brod/2-1-312833

    Fjeld leverer til et større antall gode spisesteder i Oslo og til en del butikker. Han har utsalg og bakeri i Lakkegata.

    Skjermbilde 2018-08-30 kl. 14.29.53.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Tror jeg har nevnt disse hvitløkene noen år tilbake. En hardneck porselensvariant som kom til Norge fra Russland i 2001. Norsk gartner fikk to hvitløk i gave på et hviterussisk kloster. Mer om det her:
    https://www.datsja.no/blogg/2016/3/6/to-hvitlk-en-munk-og-et-fengsel-i-valdres

    Fantastiske hvitløker som trives i norsk jord. Hardt skall, som gir veldig lang lagringstid. Intens hvitløksmak og eim.

    Valdres hvitløk.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Har ikke prøvd selv ennå, men man kan lage sort hvitløk hjemme selv om man har en riskoker og noen uker til rådighet.



     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    7.014
    Antall liker
    14.594
    Sted
    Sørlandet
    Tror jeg har nevnt disse hvitløkene noen år tilbake. En hardneck porselensvariant som kom til Norge fra Russland i 2001. Norsk gartner fikk to hvitløk i gave på et hviterussisk kloster. Mer om det her:
    https://www.datsja.no/blogg/2016/3/6/to-hvitlk-en-munk-og-et-fengsel-i-valdres

    Fantastiske hvitløker som trives i norsk jord. Hardt skall, typisk for porselensvarianter, som gir veldig lang lagringstid. Intens hvitløksmak og eim.
    Sånt liker jeg! Takk for at du deler slik info.

    -BB-
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Napoli er et paradis for oss som liker gatemat.:)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Verdt å se.. og se gjerne flere episoder også.

    MasterChef The Professionals - Season 10 - Episode 18

     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.858
    Antall liker
    8.042
    To gode naboer lager usbekisk plov (pilaf), ikke veldig forskjellig fra hva jeg så på markedet i Samarkand.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.255
    Antall liker
    14.811
    Da er et stort steg tatt for å sikre det kommende årets forsyning av steinsopp. Dehyratoren skal få kjørt seg de kommende dagene. Spiste noe av det beste jeg vet i går - en surdeigsskive, med smør og godt med stekt sopp med et lite hint av hvitløk og timian. Rimelig sikker på at det blir stensopprisotto til middag i dag.

    sopp.JPG
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    ^ Du må se de to italienske kokkene på slutten av denne videoen, når de får beskjed om at norske skoger er fulle av "porcini". "I kurven er det sopp for tusenvis av kroner!"

    https://www.tv2skole.no/e/video/161130?start=0

    Om kort tid er det internasjonal soppkonferanse her og mykologene har allerede bestilt fri adgang til urskogen i ravinen på gården, pga tidligere "soppsafarier" i skogen. Der har det ikke vært bedrevet noen form for jordbruk siden minst steinalderen og skogen er uberørt.
    De vandrer omkring på soppjakt i to dager og jeg har gleden av å hilse på folk fra alle himmelstrøk, mens jeg advarer om at "det er veldig bratt der inne".

    Stekte selv porciniflak her om dagen!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.255
    Antall liker
    14.811
    Har vært på et par soppturer i Østmarka de siste ukene med svært laber fangst. De på bildet er plukket av faren til samboeren min ett eller annet sted inne i bushen i Sverige. Han hadde aldri sett noe lignende - alt ble plukket rett ved siden av en bilvei til et hyttefelt eller noe slikt, var ikke nødvendig å gå inn i skauen for å få fangst.

    Men det har i det minste begynt å poppe opp litt sopp i skauen her i Oslo også. Men så ikke særlig av den spiselige sorten. Får ta en tur ut om det kommer bra regnskur.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tingvold har utvilsomt skaffet Norge troverdighet når det kommer til Ost. Og i år er mesterskapet i ost lagt til Bergen. Blir det bedre, ost og Bergen på samme tid?

    Word Cheese Awards er lagt til Grieghallen i år. Billetter blir i dise dager lagt ut for salg, så om man vil ha en bør man ikke vente lenge.

    https://www.ostevm.no

    PROGRAM

    World Cheese Awards er en av verdens mest anerkjente ostekonkurranser, og denne avholdes i Grieghallen fredag 2. november. Under festivalen Matnasjonen Norge kan publikum observere mer enn 3000 internasjonale oster som blir bedømt av nærmere 250 ostedommere fra hele verden. Det vil også være mulig å kjøpe billetter til finalen i World Cheese Awards på kvelden, hvor én ost vinner konkurransen og blir kåret til verdens beste ost. Lørdag 3. november blir ostene som deltok i World Cheese Awards tilgjengelig for publikum som ønsker å kjøpe en guidet tur blant disse 3000 ostene. Det vil også være mulig å smake på noen av disse eksotiske ostene underveis i turen.

    Fredag 2. november arrangerer HANEN, Matmerk og Norsk Gardsost Fagdag norsk mat og drikke 2018 i Grieghallen. Norske og internasjonale eksperter vil gi oss sine perspektiver på hvordan vi sammen kan løfte bransjen. Blant annet vil grunnleggeren av Noma, Claus Meyer, fortelle om sin eventyrlige reise. Få med deg hans historie, samt mange andre interessante foredragsholdere under denne spennende fagdagen.

    Under festivalen Matnasjonen Norge 2.-3. november vil våre samarbeidspartnere TINE, MENY, Oluf Lorentzen og Norsk Gardsost tilby publikum både å smake og handle spennende oster fra hele Norges land. Ta med deg en smakfull ostetallerken og nyt denne med et glass lokalbrygget øl eller sider i baren i Grieghallen. Du vil også få muligheten til å ta en bit av internasjonale oster du kanskje ikke har smakt tidligere.

    Utendørs på Edvard Griegs plass vil du bli møtt av et bugnende Bondens marked, hvor du kan kjøpe kortreist mat som kan nytes på stedet. Matmerks Spesialitet-merkebrukere er også til stede for å la deg smake på norsk mat som garanterer unike smaksopplevelser. På markedet vil du også kunne handle ingredienser som du kan ta med hjem og tilberede på ditt eget kjøkken. Dersom du vil vise barna hvor melken kommer fra, anbefaler vi at dere tar en tur innom "fjøset" som Hordaland Bondelag setter opp på Edvard Griegs plass. Der kan både store og små hilse på kalver, geiter og lam.

    Fredag 2. november
    10:00 - 18:00: Matnasjonen Norge og World Cheese Awards
    11:00 - 16:00 Fagdag norsk mat og drikke 2018
    16:30 - 18:00 Finale i World Cheese Awards

    Lørdag 3. november
    10:00 - 17:00 Matnasjonen Norge​

    Muligheter for å kjøpe inngangsbilletter, osteturer m.m. åpnes medio september.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn