Ja du har helt rett. Det er bare så synd at det er lov å selge asiatiske oppdrettsreker under betegnelsen scampi i Norge både i butikk og på restaurant. Det er ikke tillatt i EU. Der er det bare sjøkreps (Nephrops Norvegicus) som kan kalles scampi. De andre må kalles kongereker eller tigerreker eller noe liknende.
Sjøkreps – Wikipedia
Sjøkreps i Norge[rediger | rediger kilde]
Den norske rekeoppdrettsbransjen, og matkjedene, har valgt å bruke navnet scampi på oppdrettsrekene tigerreker
, kongereker og kjempereker fra Asia, Afrika og Sør-Amerika. Dette oppsto i Norge i slutten av 80-årene. En samlet norsk matbransje har adoptert navnebruken, man vil derfor ikke finne navnet scampi brukt på norsk sjøkreps i norske mat og kokebøker, eller menyer. Matkjedene selger oppdrettsrekene under navnet scampi, frosne eller opptinet. I seriøse matkretser utenfor Norge vil man ikke finne navnet scampi brukt på oppdrettsreker.
Zoologisk har sjøkreps (
Nephrops Norvegicus) ingenting med oppdrettsrekene tigerreker, kongereker og kjempereker å gjøre. I dag har vannameireker (
Litopenaeus vannamei) overtatt det meste av salget av oppdrettsreker i Norge. I Storbritannia er det forbudt å bruke navnet scampi på reker; både på villreker og oppdrettsreker. Det skal kun brukes på
Nephrops Norvegicus. Fish Labelling Regulations viser til at disse fire navnene er tillatt brukt som navn på oppdrettsreker: Scampi, Norway Lobster, Langoustine, og Dublin Bay Prawns. Det tyske verket
Shrimps Hummer & Langusten skriver dette om å bruke navnet scampi på oppdrettsreker:
«Skylden for at reker og scampi, på tross av mye oppklaringsinformasjon ofte blir forvekslet, ligger i den klare prisforskjellen mellom disse skalldyrene. Det finnes alltid useriøse forretninger, som utnytter forbrukerens manglende kunnskap, og bruker den mer «verdifulle» betegnelsen scampi på de billige oppdrettsrekene for å ta ut en høyere pris.»