Pizza (Do-it-yourself)

Pink_Panther

Æresmedlem
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
20.103
Antall liker
10.649
Jeg ble litt lei av Pappapizza, d.v.s. kjøttdeig med variasjoner av tomat og løk, ikveld. Prøvde da med variasjoner av spekepølser. Det lå noen snabber med viltpølse, elgpølse og rødvinspølse i kjøleskapet. Slett ikke dumt, men noe manglet. Hadde kun litt tomatpure under og ost og oregano over.
Tips?
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Tomatpure er dårlig på pizza. Lag heller en rask saus av 3-4 tomater, olivenolje og litt urter. Så ost med litt smak, cheddar, jarlsberg, emmenthaler... eller rett og slett bare fersk mozarella.

Topping: artiskokkhjerter, grillet paprika, ansjos

Skal ikke se ut som om noen har veltet en kompostbinge ut over en lefse.

Bruk få, men gode ingredienser. Pølser, kjøttboller og slikt hører ikke hjemme på pizza.
 

Griffenfeldt

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.12.2008
Innlegg
8.020
Antall liker
4.156
Sted
I en blokk
Torget vurderinger
17
Jeg bruker spaghettisaus istedenfor tomatpure. Evt et glass med tacosaus. Løk, paprika og sjampion er trygge valg.
Et godt tips hvis du bruker karbonadedeig er å la vær å steke den først. Jeg legger den rå på toppen.
Prøv å lage en tacopizza en gang. Det kan bli godt. Tacosaus i bunn. Karbonadedeigen må stekes i forkant på denne versjonen. Da sammen med tacokrydder. Strø litt nachos på toppen.
 

pahf

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.12.2005
Innlegg
4.987
Antall liker
1.936
Sted
huttuheita
Torget vurderinger
8
Creme fraiche blandet med pesto, kylling og rødløk er en fin avveksling til den standariserte pølsepizzaen
 

Nightpuma

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.01.2005
Innlegg
2.435
Antall liker
502
Sted
Agder
Torget vurderinger
2
Slik laver jeg pizza:

Bunn: Hvetemel eller siktet durum, eller en blanding, vann, olivenolje, gjær og salt. Kjevles eller knas ut så den blir så tynn som overhodet mulig. Langtidshevet deig med kun en liten klump gjær smaker best. Den skal være akkurat så lite klissete at den slipper bollen når du slår den. La den stå litt kjølig natten over eller eventuelt fra morra til kveld.

Saus: Hakket løk, hvitløk og eventuelt sjalottløk, krydder (oregano, timian og andre ting du liker) og rikelig med olivenolje freses på middels til lav varme i en gryte i 5-10 min. Løken skal ikke bli brun, men blank. Ha i et par bokser flådde tomater eller eventuelt ferske tomater du selv flår ved å legge de litt i kokende vann. Kok minst en halv time, jo lenger dess bedre. En gang innimellom moser du tomatene i gryta med en sleiv el. likn. Smak til med salt og sukker mot slutten av koketiden.

Spre sausen utover bunnen, helt ut til kanten. Ha på rikelig med ost, og deretter fyll etter smak og behag oppå osten. Til sist drysser du på krydder og sprinkler hele pizzaen med olivenolje.

Stekes på 250 grader litt nede i ovnen til den er gyllenbrun.


Puma
 
V

vredensgnag

Gjest
Kjøp italiensk hvetemel, tipo 00. Du kan også blande inn litt durum hvetemel i deigbasen når du har mestret tipo 00.
Bruk lite med gjær. Bland gjæret inn i lunkent vann, tilsett salt og begynn å blande inn melet.

La deigen heve.

Varm ovn, ev. med en pizzastein som du legger pizzaen på når den er klar for ovnen.

Kjøp arabiatasaus, eller lag din egen, og bruk den i stedet for ferdiglagde pizzasauser.

Uendelige variasjonsmuligheter oppå pizzaen. God olivenolje, oregano, gode oster, varierte grønnsaker, og ulike typer kjøtt, eksperimenter.

En god pizza er ikke nedlesset med ingredienser, og den er tynn og nesten knassprø mellom tennene, samtidig som den er myk. Selvmotsigende.

Drypp olivenolje over den når den skal inn i ovnen. Knuser du hvitløk og blander den med oljen blir det en fin avrunding. Pizza skal stekes undenifra og ovenifra for å bli god - derfor det kan være fint å ha en pizzastein som er blitt varmet grundig opp som tar seg av jobben undenifra, men en ovn med grillelement oppe og nede kan også gjøre jobben.

Ikke ha pizzaen på en kald stekeovnsplate, for så å sette den inn. Varm opp stekeplaten i ovnen, gli pizzaen nedpå, så får du undenifra/ovenifra effekten.
 

Pink_Panther

Æresmedlem
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
20.103
Antall liker
10.649
De nevnte spekepølsene var et godt alternativ til pepperoni, men hva manglet?
 

RJEL

Servicemann
Ble medlem
30.04.2004
Innlegg
2.148
Antall liker
1.533
Torget vurderinger
4
vredensgnag skrev:
Kjøp italiensk hvetemel, tipo 00. Du kan også blande inn litt durum hvetemel i deigbasen når du har mestret tipo 00.
Bruk lite med gjær. Bland gjæret inn i lunkent vann, tilsett salt og begynn å blande inn melet.

La deigen heve.

Varm ovn, ev. med en pizzastein som du legger pizzaen på når den er klar for ovnen.

Kjøp arabiatasaus, eller lag din egen, og bruk den i stedet for ferdiglagde pizzasauser.

Uendelige variasjonsmuligheter oppå pizzaen. God olivenolje, oregano, gode oster, varierte grønnsaker, og ulike typer kjøtt, eksperimenter.

En god pizza er ikke nedlesset med ingredienser, og den er tynn og nesten knassprø mellom tennene, samtidig som den er myk. Selvmotsigende.

Drypp olivenolje over den når den skal inn i ovnen. Knuser du hvitløk og blander den med oljen blir det en fin avrunding. Pizza skal stekes undenifra og ovenifra for å bli god - derfor det kan være fint å ha en pizzastein som er blitt varmet grundig opp som tar seg av jobben undenifra, men en ovn med grillelement oppe og nede kan også gjøre jobben.

Ikke ha pizzaen på en kald stekeovnsplate, for så å sette den inn. Varm opp stekeplaten i ovnen, gli pizzaen nedpå, så får du undenifra/ovenifra effekten.
Mener du at man skal varme opp stekeplaten til 225 grader, ta den ut av ovnen, å legge deigen på?
 
V

vredensgnag

Gjest
Nei - la stekeplaten være i ovnen, og la pizzaen gli nedpå fra elteplaten eller pizzaspaden du bruker. (Her er det improvisasjonsmuligheter for å lage en spade).

Tips: om du ikke har pizzastein så bare snu stekeplaten og legg pizzaen på bunnen. Lettere å få den ut igjen da.
Ikke legg pizzaen på en rist. Du ønsker å ha den på et meget varmt heldekkende underlag.

Jeg bruker 350+ grader - for å flashe pizzaen, men da skal man ha tynn bunn. Med tykkere bunn bruker du 225 siden du må ha pizzaen inne lenger, og ikke ønsker å brenne garnityren før deigen er gjennombakt.
 
N

nb

Gjest
Er du lat er faktisk Mutti pizzasaus på hermetikk helt ok. Generelt for tomathermetikk er Mutti top notch. Fås ganske mange steder etter hvert, REMA har en del av sortimentet i alle fall.
 

Bach_Man

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2005
Innlegg
4.390
Antall liker
317
Torget vurderinger
3
RJEL skrev:
Mener du at man skal varme opp stekeplaten til 225 grader, ta den ut av ovnen, å legge deigen på?
bare glem 225 grader, det er for frossen Grandiosa. Ovnen bør være så varm den kan bli, helst i nærheten av 300 grader.
 

Griffenfeldt

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.12.2008
Innlegg
8.020
Antall liker
4.156
Sted
I en blokk
Torget vurderinger
17
Jeg bruker 350+ grader - for å flashe pizzaen, men da skal man ha tynn bunn. Med tykkere bunn bruker du 225 siden du må ha pizzaen inne lenger, og ikke ønsker å brenne garnityren før deigen er gjennombakt.
det er et meget viktig poeng. Alternativt kan man forsteke deigen.
Hvis man er glad i høy og luftig bunn, kan man forsøke å sette inn pizza'en i kald ovn. Da vil deigen heve ett par minutter før den blir stekt.
 

MaKi

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.04.2005
Innlegg
3.990
Antall liker
231
Torget vurderinger
4
Under forutsetning av at man får til skikkelig tynn deig med tipo 00 IT har stein eller skikkelig ovn, kan man prøve seg på en pizza bianco. Så tynn som mulig, plenty med god olje i deigen, små mengder godt fyll. Olje til slutt også. De beste biancoer jeg har fått i Roma, har vært nesten dryppende av olje. Det kan høres voldsomt ut, men blir bare riktig når man har kuttet ut tomatsausen. Romere spiser bianco. Det artige er at det smaker mer pizza på ett vis. Min favoritt er klassikeren med tynne potetskiver og rosmarin.
 
Topp Bunn