Rømmegrøt eller risengrynsgrøt?

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
126
Åsn skal nissen digge?
Åsn skal skjea ligge?

Yo... Åsn skal risen ligge?

Kan du digge ... det?

Jeg digger ris...

mvh :)
 

Jaerbu

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2003
Innlegg
1.598
Antall liker
572
Hvordan kan det ha seg att når risengrynsgrøten har ligget en natt i kjøleskap plutselig heter riskrem, og er dobbelt så god? Mystiske saker det der gitt....
 

ErosLoveking

Æresmedlem
Ble medlem
03.02.2004
Innlegg
15.737
Antall liker
3.918
Sted
Oslo
Risengrynsgraut er best dagen derpå, som riskrem.

Rømmegraut er konge-festmat! Sukker, kanel, smør og ikke minst rosiner. Passende drikke er karsk. Som sagt festmat.... ;)
 

thomand

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.03.2006
Innlegg
4.634
Antall liker
1.149
Torget vurderinger
7
Rømmegrøt med fett og spekemat. Nam nam nam nam!!!
 

G-K

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.04.2004
Innlegg
470
Antall liker
2
Torget vurderinger
1
Jaerbu skrev:
Hvordan kan det ha seg att når risengrynsgrøten har ligget en natt i kjøleskap plutselig heter riskrem, og er dobbelt så god? Mystiske saker det der gitt....
Jeg har løst det mysteriet der jeg ;D ;D
 

Jaerbu

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2003
Innlegg
1.598
Antall liker
572
G-K skrev:
Jaerbu skrev:
Hvordan kan det ha seg att når risengrynsgrøten har ligget en natt i kjøleskap plutselig heter riskrem, og er dobbelt så god? Mystiske saker det der gitt....
Jeg har løst det mysteriet der jeg ;D ;D
Åjah? Ett par stikkord her skulle vel ikke være f.eks: "Mor" og "Fløte" ? ;D
 

Fiesta

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.12.2006
Innlegg
68
Antall liker
0
Rømmegrøt sier jeg bare...rømmegrøt ;D
 

KW

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
6.388
Antall liker
390
Sted
Bærum
Torget vurderinger
1
Rømmegrøt ja og deretter fløyesgrøt og til sist risengryns :D
KW
 

G-K

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.04.2004
Innlegg
470
Antall liker
2
Torget vurderinger
1
Jaerbu skrev:
G-K skrev:
Jaerbu skrev:
Hvordan kan det ha seg att når risengrynsgrøten har ligget en natt i kjøleskap plutselig heter riskrem, og er dobbelt så god? Mystiske saker det der gitt....
Jeg har løst det mysteriet der jeg ;D ;D
Åjah? Ett par stikkord her skulle vel ikke være f.eks: "Mor" og "Fløte" ? ;D
Skal "Mor" ha riskrem, er det nok hun som må komme på besøk til meg er jeg redd ;D ;D

MIN er best 8)
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
19.644
Antall liker
8.004
Torget vurderinger
0
Risgrøt og raumegraut kan meget vel og med hell blandes. ;)
 

Haubokk

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.12.2005
Innlegg
172
Antall liker
1
Risgrauten skal kokes leeenge, da med sukker, rosiner og heil kanelstang.
For da får man.......................GOMME :)
Og det er snadder det ;)

Serveres avkjølt med kanel på toppen, ypperlig til lefse :)
 

xerxes

Æresmedlem
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
11.499
Antall liker
7.145
Sted
Holmestrand
Risengrynsgraut er en hit på lørdags ettermiddag, og den kokes slik:
Risen kokes til vannet er kokt inn. Vær nøye med å få kokt bort mest mulig vann.
Tilsett melk, og kok opp på nytt. Ha fjerne gjerne i litt sukker her.
Sett gryta i steikovnen (kald ovn). 2-3 timer senere er grauten klar. Kan nå varmes opp, og tilsettes melk for ønsket konsistens. Har man det litt mere travelt kan man selvsagt sette litt varme på ovnen (50-75 grader). Da går det litt fortere, og grauten er varmere når den tas fram igjen.
Dette er en gammel metode for tilberedning av mat. Det var vanlig å bruke en høykasse, eller å sette gryta under dyna. Den er energivennlig, og du reduserer problemet med å svi gryta.

Slik kan f eks lørdagsgrauten lage seg selv mens man er ute og handler røøhvin (kona er fra sørlandet) til lørdagskvelden.

Ellers må vel rømmegraut/risengrynsgraut være som champagne/bokkøl. Fritt etter Zappfe.
 

BT

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2005
Innlegg
21.410
Antall liker
6.820
Spiser dere slik usunn mat?
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
19.644
Antall liker
8.004
Torget vurderinger
0
Haubokk skrev:
Risgrauten skal kokes leeenge, da med sukker, rosiner og heil kanelstang.
For da får man.......................GOMME :)
Og det er snadder det ;)

Serveres avkjølt med kanel på toppen, ypperlig til lefse :)
Og du er vel fra Namdalen når du har sans for slike gastronomiske eksesser?? :D

Du mener vel hjemmelaget lefse og ikke slik ferdigkjøpt pappsurrogat? ;D ;D
 

TJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.08.2003
Innlegg
753
Antall liker
2
ErosLoveking skrev:
Risengrynsgraut er best dagen derpå, som riskrem.

Rømmegraut er konge-festmat! Sukker, kanel, smør og ikke minst rosiner. Passende drikke er karsk. Som sagt festmat.... ;)
Du mangler spekemat! Først og fremst skinke, kanskje med noen kalde poteter også...
 

berxter

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.01.2007
Innlegg
5.883
Antall liker
4.266
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Fyttikatta, det skal da ikke være rosiner i gøbben!
Forresten er rømmegrøt Djævelens verk og ikke etan'. Risgraut derimot er nektar og ambrosium.

Bernt K
 

ErosLoveking

Æresmedlem
Ble medlem
03.02.2004
Innlegg
15.737
Antall liker
3.918
Sted
Oslo
TJ skrev:
ErosLoveking skrev:
Risengrynsgraut er best dagen derpå, som riskrem.

Rømmegraut er konge-festmat! Sukker, kanel, smør og ikke minst rosiner. Passende drikke er karsk. Som sagt festmat.... ;)
Du mangler spekemat! Først og fremst skinke, kanskje med noen kalde poteter også...
Njaaa. Mener det passer best noen timer etterpå når en er "saltlåten", eller litt utpå som nattmat. Det eller sodd.
 

JEJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
17.09.2006
Innlegg
512
Antall liker
49
Hmm.. Ser at noen nevner fløyelsgrøt. Det har jeg ikke smakt
på sikkert 25 år.

Er det noen som har oppskrift?

mvh

Johan
 

xerxes

Æresmedlem
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
11.499
Antall liker
7.145
Sted
Holmestrand
JEJ skrev:
Hmm.. Ser at noen nevner fløyelsgrøt. Det har jeg ikke smakt
på sikkert 25 år.

Er det noen som har oppskrift?

mvh

Johan
Smelt smør, rør inn mel til det er passe tørt, spe med melk mens du koker opp.
Pass på at smør/mel ikke blir brunt og at det ikke legger seg i mens det koker opp.
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Rømmegrøt helt klart.

Jeg har blitt sitert som følger om risengrynsgrøt: ''Jeg vil ikke ha grøt med stein i!''

Tyggeapparatet er oppgradert siden den gang, men smaken av rømmegrøt er fortsatt mange hakk bedre.
 

KnB

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.06.2003
Innlegg
1.516
Antall liker
108
Torget vurderinger
2
Rømmegrøt med spekemat til, det er saker :) Gomme og lefse like bak..
 

berxter

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.01.2007
Innlegg
5.883
Antall liker
4.266
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Kjøper gøbb i læms, og urøkt spekeskinke/ morrpølse med øl og akevitt, men den rømmegrøten.. Pføi! Fett og heslig og ikke egnet til menneskelig konsumpsjon. En skje eller to med like mange akevittere til for å døyve smaken er greit, men en hel tallerken; ikke på vilkår.

Bernt K
 

Slabbedask

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
3.071
Antall liker
34
xerxes skrev:
JEJ skrev:
Hmm.. Ser at noen nevner fløyelsgrøt. Det har jeg ikke smakt
på sikkert 25 år.

Er det noen som har oppskrift?

mvh

Johan
Smelt smør, rør inn mel til det er passe tørt, spe med melk mens du koker opp.
Pass på at smør/mel ikke blir brunt og at det ikke legger seg i mens det koker opp.
Hvit saus? ??? ??? ???
Bare å ha fiskebollene oppi. ;D ;D ;D
 

Raven8

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.09.2004
Innlegg
706
Antall liker
4
Rømmegrøt er nydelig. Fløyelsgrøt har jeg ikke spist siden ungdomsskolen og skolekjøkken men jaggu var det godt. Risengrynsgrøt er digg men riskrem kan jeg veldig fint klare meg uten gett. Blir for kvalmende. Men Duo riskrem med sjokoladesaus som butikkene hadde en liten stund var om ikke annet så i allefall interessant hehe.
 

Haubokk

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.12.2005
Innlegg
172
Antall liker
1
Spiralis skrev:
Haubokk skrev:
Risgrauten skal kokes leeenge, da med sukker, rosiner og heil kanelstang.
For da får man.......................GOMME :)
Og det er snadder det ;)

Serveres avkjølt med kanel på toppen, ypperlig til lefse :)
Og du er vel fra Namdalen når du har sans for slike gastronomiske eksesser?? :D

Du mener vel hjemmelaget lefse og ikke slik ferdigkjøpt pappsurrogat? ;D ;D
Naturligvis heimlaga lefse ja, alt anna er for møl å regne ;D
Har sansen for romsdalsk- og nordlandsk mattradisjon, da mine aner kommer derfra :)
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
19.644
Antall liker
8.004
Torget vurderinger
0
Her går det av naturlige årsaker på Namdalsgomme og "heimlaga læms".
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.920
Antall liker
8.315
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Dersom de skal lage gombe eller noko liknande, må de breste melka med kalvemyse, og ikkje bruke surmelk. Det vert mykje betre med myse. Så må de koke så lenge at det karamelliserast, ikkje tilsette kanel i sjølve gomba. Det er juks. Kanel har de på løfsene når dei skal smørjast.
Gamle Olga i Skotneset fortalde meg at løfsene skulle smørjast med Tate & Lyle-sukker, som er akkurat passeleg grovt til at du får den perfekte tannknasinga når du et løfsene.
Så skal du lage graut av semulegryn dagen før, og bruke dette som basis for løfsedeigen.
Kjevle så tynt at du kan lese avisa gjennom leiven.
 

ErosLoveking

Æresmedlem
Ble medlem
03.02.2004
Innlegg
15.737
Antall liker
3.918
Sted
Oslo
Spiralis skrev:
Her går det av naturlige årsaker på Namdalsgomme og "heimlaga læms".
På mine hjemtrakter hadde vi ei eldre dame som vi bare kalte for "Jenny Læms", lurer på hva hennes spesialitet var. :)
 

jowil

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.07.2006
Innlegg
1.876
Antall liker
9
Jeg venter med grøten til jeg blir tannløs.
 

xerxes

Æresmedlem
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
11.499
Antall liker
7.145
Sted
Holmestrand
Tubesnake skrev:
xerxes skrev:
Smelt smør, rør inn mel til det er passe tørt, spe med melk mens du koker opp.
Pass på at smør/mel ikke blir brunt og at det ikke legger seg i mens det koker opp.
Hvit saus? ??? ??? ???
Bare å ha fiskebollene oppi. ;D ;D ;D
Fiskeboller i graut må vel kalles "fusion"! ;)

Siden jeg sjelden bruker oppskrift til de ovenfor nevnte saker, sjekket jeg på www.matmons.net
Likheten er jo slående da...

Hvit saus:
3 ss margarin
4 ss hvetemel
6 dl lettmelk
salt, pepper

Fløyelsgraut eller smørgraut som jeg er vant til:
3 ss margarin
1 dl hvetemel
6 dl melk
1/2 ts salt
 
Topp Bunn