Den var bak en mur.
Jeg har notert meg at mange mener at det er en del å bekymre seg for å Ungarn, men mye er nok også mer irritasjon over at de ikke er lydige nok får deg gjelder å adoptere den kulturelle selvpiskingen vi ser i mange andre land. Manglende pressefrihet i Ungarn betyr ikke at journalister blir satt i fengsel eller aviser stengt av politiet. slik som i Tyrkia og Russland, men mer at ikke alle får lik statsstøtte eller at eierne av media er vennligsinnet til Oban & Co. Statskanaler er statskanaler, og litt slik vi så i Norge da NRK gikk under navnet ARK, av gode grunner.
Partiet hat utvilsomt litt mer makt enn det som er sunt, og korrupsjon er nok ikke uvanlig, men det er heller ingen grunn til å gå helt av skaftet. Landet lager ikke problemer for sine naboland eller andre medlemmer i EU annet enn å være i opposisjon til toppledelsen der i mange saker.
Et utdrag:
Orbán-lojale medier
I Orbáns «illiberale demokrati» kontrollerer hans parti, Fidesz, alle viktige posisjoner. Domstolene er svekket. Valgdistrikter er endret, til fordel for Fidesz. Institusjoner som skal kontrollere makten, har fått Orbán-vennlige ledere.
Den ungarske statsministeren har vært utspekulert i sin struping av mediene. Han ga raskt opp å innføre nye lover, det skapte for mye bråk, særlig internasjonalt. I stedet kjøpte mange av Orbáns oligark-venner opp de store mediehusene, både aviser og TV-stasjoner.
Og så: på et tidspunkt ga oligarkene det de hadde kjøpt, videre til en stiftelse. Orbán-lojal, selvfølgelig. Nå sitter denne stiftelsen med 500 medier, lokale, regionale og nasjonale. De trykker mye av det samme innholdet – alt sammen til fordel for Orbán og hans folk.
Dommere som holder stand
Det finnes fortsatt frie medier i Ungarn. Men de har mistet mye av sine inntekter. Annonsebyråene er kontrollert av Orbán-venner, som styrer pengestrømmene derfra. De uavhengige mediene når ikke ut til folk flest. Det er stort sett folk i storbyene, eller unge mennesker, som følger dem.
Ungarn ligger svært dårlig an på internasjonale korrupsjonsmålinger. Mange av de rike her er rike på grunn av Orbán. Oligarkene er skapt av ham. Blant annet gjennom utdeling av gunstige lisenser, eller tildeling av ulike offentlige oppdrag. Som takk hjelper de ham å beholde makten, for eksempel ved å kjøpe opp medier og sørge for at de er lojale mot Orbán og hans parti.
I mange land som beveger seg i autoritær retning, holder domstolene stand lenge. Dommere er trent i å være uavhengige, og å veie ulike hensyn mot hverandre.
Ungarn er ikke noe unntak. Dette forsto Orbán. Kort tid etter at han kom til makten i 2010, fjernet han sjefen for Høyesterett. Og han senket pensjonsalderen for alle landets dommere, fra 70 år til 62 år. Dermed ble han kvitt mange av de mest erfarne – og kanskje mest selvstendige dommerne.
Endrer grunnloven
Konstitusjonsdomstolen, som skal passe på at lover og avgjørelser er innenfor grunnlovens rammer, protesterte i utgangspunktet mot flere av Orbáns avgjørelser.
Men Orbán og hans parti har det nødvendige to tredjedels flertall i parlamentet som kreves for å endre grunnloven. Så det sørget Orbán for – når konstitusjonsdomstolen gikk ham imot, endret han grunnloven, slik at han fikk viljen sin likevel.
---
Orbán avhengig av Europa
Få våger å tro at opposisjonen kan vinne. Men selv dersom den vinner, vil Orbán ha satt sitt solide merke på Ungarn for lang tid.
Mye av det han har fått gjennom, er vedtatt med to tredjedels flertall i parlamentet – og må ha et tilsvarende flertall for å endres. Noen av dem han har utnevnt til sentrale stillinger, sitter trygt til en ny person er utnevnt i jobben – med to tredjedels flertall bak seg. Så stort flertall får opposisjonen aldri.
Men dersom Márki-Zay og hans folk vinner, kan de gjøre noe med Ungarns forhold til omverden. Både til EU, og til Russland. Frem til Russlands invasjon av Ukraina, var Orban en av Putins mest trofaste støttespillere i Europa.
Etter det ble Orbán tvunget til å velge. Han måtte stille seg bak vestens sanksjoner. Ellers ville Ungarns forhold til EU rakne fullstendig, etter å ha vært svært anstrengt i mange år. Og Orbán er avhengig av Europa – i hvert fall av de store økonomiske overføringene fra EU til Ungarn.
Samtidig forsøker Orban å bevare forholdet til Russland. Både fordi Ungarn får store deler av olje og gass fra russerne. Men også fordi han og Putin forstår hverandre. De spiller på en ofte mørk nasjonalisme i sine hjemland. De ser seg som ledere som skal gjenreise sine nasjoner til tidligere tiders storhet.