Skulle bare brenne litt rask

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.761
Antall liker
11.999
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
http://www.h-avis.no/nyheter/skulle-bare-brenne-litt-rask-1.5682508

Syntes det var litt rart når jeg kjørte forbi i i ettermiddag og så en kar oppi fjellsiden - og hele siden var i full fyr :)

For noen år siden skulle svigerinna mi også brenne litt lyng. Det endte med at de ble 10000 kr fattigere i bot (brannvesen), noen øyebryn manglet og veldig mye svidd rundt huset. Kunne faktisk gått riktig ille da de bor i kanten av et skoghold og inn til "byheiene".
 

MonkeyCountry Audio

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.10.2002
Innlegg
938
Antall liker
100
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
1
Ja... jeg så også dette på vei til Bergen i 19 tiden på fredag. Mange som stoppet opp for å se også langs veien... Det er fint det når folk bare bremser ned og hiver seg ned i grøfta foran deg;)

MVH
 

Komponenten

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.08.2005
Innlegg
7.081
Antall liker
6
La de svi, man brenner alt for lite, det gror til overalt.

Der vi har hytte tok det helt av for noen år siden, og masse lyng og einer ble helt vekksvidd, men aldri har landskapet der vært så flott som nå.

Folk blir helt hysterisk når det brenner nå, for ikke mange år siden var det helt vanlig at de svidde både her og der, og ikke minst jevnlig, så det ikke ble så voldsomt når de først gikk i gang.
 

rumath

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.03.2004
Innlegg
1.654
Antall liker
228
Det bør uansett gjøres med varsomhet. Vi ønsker ikke skogbranner som i Russland gjør vi vel?

Underlig at folk fremdeles ikke forstår hvor lett det kan gå galt med ild... ???
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
21.001
Antall liker
8.429
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
For om lag tre generasjonar sidan var det heilt vanleg å brenne bråte, og det burde vi gjere også i dag.

Attgroinga fører til ei endring av landskapet vi må attende til yngre steinalder for å sjå maken til, slik at vi framleis kan oppleve det kulturlandskapet som har vore i kyst- og fjordstrøk sidan bronsealderen. Dei som trur at dei "ville" fjella ein framleis kan sjå er villmark, tek sørgjeleg feil - dette er kulturlandskap: utmark og beite.

Brenning er no særleg viktig sidan det stadig vert færre som driv gard for tida. Så politikken med å utrydde bøndene kan føre til at vi må tilsette nokre tusen landskapsgartnarar som kan gjere jobben husdyra tidlegare gjorde på sommarbeite (er det rart Deffe er for fri import av jordbruksprodukt? ;)) For dei få husdyra som er att, trengs også brenning. Dei store lyngbeita i fjellet er i dag mykje for gamle. Lyng er basis i geitehushaldet. Geit kan livnære seg med inntil 70% lyng i kosthaldet, medan sau (unntatt nokre spesielle utgåvar) må ha tilsvarande gras. Men geita er avhengig av friske skot, og når lyngen vert over 10 år gammal, er det svært lite av dette. Den gammaldagse sæterdrifta der både kyr, sauar og geiter beita i same område var svært god ressursutnytting, førte til fantastisk landskap og eit spesielt artsmangfald som no vert erstatta av bjørkeskog og kratt.

Kunsten å brenne bråte er ikkje heilt enkel, og det kan lett komme ut av kontroll. Vindretning, stigning og ikkje minst kor tørt det er i bakken er avgjerande for skikkeleg brenning.
I Skottland er dei ekspertar, men der er det mykje godt slutt på husdyrhaldet, og det er stort sett "stripebrenning" for å auke rypebestanden. (Når ein brenn lange striper inn i gammal lyng, dannar det seg mykje overgangsområde. Rypa får då friske skot å beite på, medan kyllingane har kort veg inn i gammal lyng der dei kan søkje ly for rovdyr og styggever.
 
Topp Bunn