10 ting om softis :
1. Softis lages i utgangspunktet etter samme prinsipp som fløteis på fabrikker, men forskjellen er at fløteisen helles i former før den dypfryses. Samtidig bidrar den høyere temperaturen og pumpeteknikken i softismaskinen til mer luft som gir den myke isen.
2. Norges første softisbar het Studenten og åpnet på Karl Johan i 1957. Samme år ble 20 softismaskiner montert i Norge, fordelt i Oslo og Tønsberg.
3. Det har skjedd mye på 60 år: I dag er ikke softis er bare forbeholdt iskiosker, men den er å få tak i så å si overalt - alt fra burgerkjeder til IKEA. Mens utvalget av vegansk softis er større enn noen gang, fortsetter spesialbutikken Gutta på haugen på St. Hanshaugen å tilby toppinger utenom det vanlige.
4. Og det er ingen tvil om at de spenstige isene ble populære blant oslofolket. I 2016 solgte iskremboden til Gutta på haugen for 1 million kroner på to måneder.
5. Hvis du trodde at den vanlige softisen kun bestod av fløte/melk, sukker og smakstilsetning, må du tro igjen. Mange softisblandinger inneholder forskjellige emulgatorer og stabilisatorer. Disse stoffene bidrar blant annet til å få den rette konsistensen.
6. Du kan faktisk lage din egen softis hjemme uten fremmedord i ingredienslisten. Du trenger heller ingen avansert maskin, men kun fryseposer, isbiter og salt. Så er det bare å riste i vei til du får den myke softis-konsistensen.
7. Ifølge Diplom-is er det en bensinstasjon på Lier som selger mest softis i Norge, tett etterfulgt av den lille kiosken på Nesset, står det i en artikkel i Aftenposten. Sistnevnte er spesielt kjent for størrelsen på isen og blir på folkemunne kalt «Norges beste softis».
8. Det strides om hvem som egentlig står bak softisens opprinnelse. Det er en kjent myte at blant annet jernkvinnen Margaret Thatcher var blant de britiske kjemikerne som utviklet produksjonen av den myke isen på 40-tallet.
9. Mens mange kilder mener at softisen stammer fra USA. Historien om iskremselgeren Tom Carvel i New York står nemlig sterkt. Han kjørte rundt i isbilen sin på 30-tallet og da den punkterte, startet isen å smelte. Tom bestemte seg for å selge isen som den var. Det viste seg at folket likte myk is.
10. Da Erna Solberg var på reise langs Helgelandskysten tidligere i år rakk hun å spise softis med rørte jordbær på kiosken TD på kaia i Brønnøysund, samtidig som hun hilste på daglig leder. I en kronikk i Trønder-Avisa omtaler statsministeren isen som «kystens beste softis».