hadde du motforestillinger til de sidene (slides) som jeg hadde i innlegget? !
1) Ang målsetningen om leveringssikkerhet ikke gjelder lenger
Norge har omtrent verdens høyeste leveringssikkerhet av elektrisk energi. Når opplevde du f.eks sist at strømmen hjemme hos deg ikke virket?
2) Selvkost til børspris
Alternativ måte å se det på: Den til enhver tid billigste kraften brukes til å dekke etterspørselen.
3) Ad "grunnrenten tilfaller nå kraftprodusentene"
Kraftprodusentene betaler i tillegg til vanlig selskapsskatt også grunnrenteskatt. Kraftprodusentene er også i all hovedsak i offentlig eie så til syvende og sist tilfaller grunnrenten det offentlige den ene eller andre veien. Noe unntak for vindkraft og småkraft riktig nok, der er det en del privat eie og småkraftverk og vindkraftverk betaler heller ikke grunnrenteskatt (ennå)
4) Ikke noe skille mellom "fastkraft" og "tilfeldig kraft (kraft er kraft)
Ikke helt klart for meg hva som menes med "fastkraft" og "tilfeldig kraft". Men kraft er jo kraft.
5) Omsetningen på den nye børsen vesentlig større enn på den gamle
I neste-dag og intradagmarkedet omsettes kun det faktiske volumet som produseres og forbrukes så litt usikker på hva de sikter til her.
6) Produsentenes eneste mål ble bunnlinjen
De skal drive lønnsomt, et ganske normalt prinsipp i offentlig eid næringsvirksomhet. Siden stort sett alt av inntekter den ene eller andre veien tilfaller det offentlige Norge så ville alternativet være at disse inntektene hentes inn andre veier (skatter og avgifter) eller at stat og kommuner reduserer sitt tjenestetilbud til borgerene.
7) Overskudd, markedsverdi osv
Alt som kan omsettes har en markedsverdi. Verdien av det avhenger stort sett av forventet fremtidig kontantsrøm fra virkomsheten og antatt risiko osv. I den grad kraftverk omsettes i Norge så skjer det i all hovedsak innnefor den offentlige eiersfæren. Og uansett: Hva så? Oljeselskaper omsettes også.
8) Interesse for å kjøpe kraftverk osv
Igjen: Hva så? En eventuell utenlandsk eier av kraftverk kan ikke ta det med seg ut av landet eller slege kraften andre steder enn i sitt lokale område.
8 forts) Konsesjonslovgivingen under press
Det er korrekt.
Og fremfor alt: Det er ikke noe prinsipielt som har endret seg med norsk elkraft de siste 30 årene. Og nostalgien for kraftkrevende industri er litt merkelig å se på - denne industrien er stort sett ikke norskeid, den sysselsetter ikke spesielt mange og er heller ikke spesielt lønnsom. Man kan til tider få inntrykk av at det er denne industrien som holder Norge flytende, men det har relativt lite med faktiske forhold å gjøre.