Oppskrift !! Versåsnill
Tja, hvorfor ikke.
Dag 1.
1 liter vann
1,5 liter sammalt rug grov.
Varm vannet til 75 grader, helt ok å koke det, og bland det godt med melet. Bruk en stor bolle. Legg over lokk eller plast og la bollen stå til dagen etter.
Dag 2.
1,5 pakke gjær (gjerne fersk)
1 ss salt
1 dl kefir melk (bland gjæret i vesken)
3 ss olje
3 ss sirup (mørk kan sette litt ekstra farge og smak)
10-12 dl hvete mel.
Bland dette sammen med deigen fra dag 1.
- Husk å rør gjæren i melka som du bør varme litt.
Hev i 45 minutter. Klask/elt/slå deigen godt på bakebordet etter heving. Elt den ut og legg brødene i bakkeformer. Hver form må være på to liter.
Hev brødene i formene i 45 minutter.
I bakerovnen på 200 grader nederste hylle i ca. 45 min - 1 time
Noen tips.
Bruk 2 dl kefir i stedet for 1. Da kan du øke hvetemel mengden til 12-15 dl og du får faktisk et lite ekstra brød som passer i en 1 liters form.
Det er en fordel å ha en kjøkkenmaskin til dette. Tunge saker å elte for hånd dette.
Deigen min er litt seig da jeg elter den.
Håvard