totte skrev:
oddgeir skrev:
totte skrev:
Jeg ser du har prioriteringene i orden: Først og fremst må man fortsette krigen for å ikke tape ansikt og for å bevare et godt samarbeidsklima internt i Nato. Det koster å værra kar.
Hva med disse da?
Unge jenter som blir "syrebehandlet" fordi de går på skole.
Avantgarde quoting. Hva har syrebehandling med med den noe tvilsomme "krig som omdømmeverktøy"-motivasjonen å gjøre. Fortell gjerne, det er av og til morsomt å lære noe nytt.
Det er ravnsvart feil av oss å rote rundt i Afghanistan og Irak. I begge tilfeller har vi feilet dypt. Afghanistan skulle vært fokuspunkt, og ressursene skulle vært brukt der, om man oppriktig mente at hensikten med aksjonen var å bli kvitt Taliban og hjelpe vanlige Afghanere. En slik aksjon var berettiget fordi Taliban hadde tillatt at Afghanistan var "staging platform" for Al Qaedas innsats, og oppholdssted for bin Laden.
Men amerikanerne var ute etter å ta Irak, og løy seg til en krig der, med hva det har kostet av komplikasjoner, tap av menneskeliv og oppnøring av hat til Vesten blant muslimer. At Norge deltar er et stort mysterium, men også der klarte man å manipulere internasjonal rett og folkerettslige bestemmelser slik at man måtte med utfra NATOs lojalitetsprinsipp. En fryktelig affære.
Engelskmennene er i ferd med å nøste opp hvordan de kunne ende opp i slik elendighet. Høringen nylig var nådeløs, og man forsøker å balansere behovet for å opptre i pakt med rettspraksis med ønsket om å bevare nasjonens ære.
I Danmark har det vært store manøvrer for å unngå at Fogh Rasmussen skal kunne trekkes for riksrett for brudd på grunnloven, da han ble medløper for Bush og ga amerikanerne "koalisjonsalibi" for å late som om invasjonen av Irak var en bredt anlagt aksjon med støtte fra mange nasjoner.
Det hele er en skamplett, en skjensel - der vi har gitt motstandere alt de måtte trenge av argumenter for å vise til vestlig hykleri og manglende respekt for internasjonale overenskomster og demokratiske spilleregler. De samme reglene vi nå ønsker å få gjennomført i landene vi er med på å okkupere.
Det kan kun ende dårlig, dette rotet.
Danske høyesterett avga nylig en kjennelse som var så pinlig overfladisk at alle ble gående med "smag av hundelort i munden" etterpå (begynnelsen av mars.) Saken gjaldt hvorvidt Grundlovskomiteen (
http://www.gk2003.dk/) skulle få reise sak mot Fogh Rasmussen og hans regjering, for brudd på dansk grunnlov.
I ettertid har Information dette å si om rettens kjennelse:
http://www.information.dk/227753
Afgørelser af den slags placerer Danmark på linje med bananstater, men det er gudskelov anderledes i andre lande. Den tyske Forvaltningsdomstol foretog allerede i 2005 den prøvelse, som den danske Højesteret åbenbart end ikke tør tænke på at vove sig ud i. Forvaltningsdomstolen fastslog, at en tilstrækkelig folkeretlig (og dermed tysk) hjemmel for Irak-krigen ikke forelå, og at specielt FN resolution 1441, som den danske regering også har klynget sig til, langt fra udgjorde en sådan gyldig hjemmel.
Det er uholdbart, hvis vi i Danmark skal fastholdes i en situation, hvor vi end ikke kan få prøvet, om en af de vigtigste beslutninger, en regering overhovedet kan træffe, har været i overensstemmelse med vores grundlov. Hvornår får vi mon en Forfatningsdomstol?
Rumsfeld: There aren't any good targets in Afghanistan ...
http://www.cbsnews.com/stories/2004/03/19/60minutes/main607356.shtml