Så nå er kraftfor skit? Si meg, hva slags skit består kraftfor av som er utslagsgivende for ræva kvalitet på norsk kjøtt?
Bl.a. fordi kjøttet får et ugunstig omega-6/omega-3 forhold. Når i tillegg det samme fenomenet gjør seg gjeldene i store deler av vår matforsyning, som bl.a. egg, melk og oppdrettsfisk, er det et ikke ubetydelig helseproblem.
Det er da noen år siden dette forekom
Omega 6 nivået i kjøtt er nå lavere i Norge enn feks Sverige. Som ble dratt fram som krem-eksempelet da denne "bølgen" svirret.
Dessuten er det ekstreme krav til oss bønder når det kommer til dette, og mengdene som skal gis skal holdes på ett minimum. Prisene er også stuphøye på kraftfor slik at det sløses ikke i det hele tatt på det området. Det beste kjøttet fås med lav-ensilasje og korn. (Selvsagt Norsk)
edit: svarer ikke for egg og fiskeprodusentene
Takk for opplysinger. Nå er vi litt off-topic, men det kunne vært interessant om du kunne tallfeste det du hevder. Spesielt o6/o3-forholdet i sammenligning med kyr som utelukkende går på beite.
At det beste kjøttet kommer fra kyr foret med korn, som de ikke er evolusjonsbiologisk tilpasset til å spise i det hele tatt, høres mer enn rart ut.
Coolbiz: Her er det rusk i maskineriet flere steder. Kyr er
drøvtyggere og dermed evolusjonsmessig tilpasset å spise planter, også korn, bedre enn andre dyregrupper, menneske inkludert. Den store forskjellen er vommikrobene som bryter ned cellulose, lignin og andre ufordøyelige karbohydrater slik at de kan nyttiggjøres. Kua eter plantemateriale, men lever teknisk sett av vommikrobene, det er nemlig de som utgjør hovedmengden av det kua absorberer i tarmen. Ei melkeku i full produksjon har en metabolisme og et stoffskifte som slår hvilken som helst topptrent idrettsmann. Den eter opp i mot 50-70 kg surfôr (eller fire store trillebårer med nyslått gras ) pr dag, eter opp mot 15 kg kraftfôr og drikker over 100 liter vatn. De beste kyrne ligger opp mot 50-60 kg melk pr dag i på det meste og melker ca 10-11 tonn på 10mnd. For å greie dette jobber stoffskiftet på høygir selv om de står dørge rolig på bås. Helst bør det ikke være mer enn 10 grader i lufta da den lett får problemer med varmestress pga det store varmeoverskuddet.
For at dette skal fungere uten at kua blir sjuk må det ligge et helt strikt fôringsregime til grunn der man kjenner både surfôret/grasets sammensetning (10-12 parametre) regner ut behovet gitt forventet ytelse, matcher dette med riktig kraftfôrtype ( 10 forskjellige ca) og deretter fôrer optimalt slik ar vomma får optimale arbeidsvilkår. Hva som påvirker både ytelse, stofflig innhold og sammensetning av melka er godt kjent ETC ETC.
Til opptil flere andre: Dette forstår dere ikke særlig mye av og det er heller ikke å forvente. Poenget er å gi dere litt innblikk i at husdyrhold og matproduksjon er et FAG, det krever kunnskap og innsikt, ikke molbokarakter. Vi holder oss med et landbruksuniversitet i dette landet, folk tar dr.scient grader på drøvtyggerforskning og all verdens andre felter inne husdyrhold, planteforskning, genetikk og avl, klima - og miljøproblematikk osv Alt finansiert over det forferdelig landbruksbudsjettet. Dette er ting som dere ikke aner eksisterer, dere aner ikke hvorfor det drives med slike ting og har dermed ikke annet enn rudimentær innsikt og forståelse angående matproduksjon generelt og de utfordringer vi står overfor. Dere stå bare som dumme naut foran butikkhyllene og surmuler.
Denne tråden er så platt at det er HELT UMULIG å ta noe som helst alvorlig. Beklager.
Dere innrømmes dog en ikke ubetydelig underholdningsverdi, det skal dere ha.