Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Roald

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2005
    Innlegg
    5.769
    Antall liker
    3.061
    Torget vurderinger
    1
    Gammelt nytt……………………..




    Nå er det vel nok av oss som synes både Norvegia og Gräddost smaker godt, men ja det er milde oster.

    Hva den enkelte oppfatter som godt gir ikke produktet noe kvalitetsstempel og i min verden går EU i feil retning og matskandalene kommer da med jevne mellomrom.

    Slikt som dette er jo typisk Tillater mer gift i maten - Fordypning man utvider grensene i mengde/fortjenesten sitt navn fremfor hensynet til forbrukernes sin sikkerhet.

    For noen favner kvalitet litt bredere og kan innbefatte renhet, økologisk, frittgående eller kortreist og man er selvsagt villig til å betale ekstra for dette………………………

    Og reaksjonen på en slik konstatering

    Det er rett og slett trist at reklamen, propagandaen og hjernevaskingen til har gått så langt av folk faktisk tror at maten er giftig hvis den ikke er levert av mafiakontrollerte innenriksaktører.
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.455
    Antall liker
    5.130
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    Så nå er kraftfor skit? Si meg, hva slags skit består kraftfor av som er utslagsgivende for ræva kvalitet på norsk kjøtt?
    Bl.a. fordi kjøttet får et ugunstig omega-6/omega-3 forhold. Når i tillegg det samme fenomenet gjør seg gjeldene i store deler av vår matforsyning, som bl.a. egg, melk og oppdrettsfisk, er det et ikke ubetydelig helseproblem.
    Det er da noen år siden dette forekom
    Omega 6 nivået i kjøtt er nå lavere i Norge enn feks Sverige. Som ble dratt fram som krem-eksempelet da denne "bølgen" svirret.

    Dessuten er det ekstreme krav til oss bønder når det kommer til dette, og mengdene som skal gis skal holdes på ett minimum. Prisene er også stuphøye på kraftfor slik at det sløses ikke i det hele tatt på det området. Det beste kjøttet fås med lav-ensilasje og korn. (Selvsagt Norsk)

    edit: svarer ikke for egg og fiskeprodusentene
    Takk for opplysinger. Nå er vi litt off-topic, men det kunne vært interessant om du kunne tallfeste det du hevder. Spesielt o6/o3-forholdet i sammenligning med kyr som utelukkende går på beite.

    At det beste kjøttet kommer fra kyr foret med korn, som de ikke er evolusjonsbiologisk tilpasset til å spise i det hele tatt, høres mer enn rart ut.
    Coolbiz: Her er det rusk i maskineriet flere steder. Kyr er drøvtyggere og dermed evolusjonsmessig tilpasset å spise planter, også korn, bedre enn andre dyregrupper, menneske inkludert. Den store forskjellen er vommikrobene som bryter ned cellulose, lignin og andre ufordøyelige karbohydrater slik at de kan nyttiggjøres. Kua eter plantemateriale, men lever teknisk sett av vommikrobene, det er nemlig de som utgjør hovedmengden av det kua absorberer i tarmen. Ei melkeku i full produksjon har en metabolisme og et stoffskifte som slår hvilken som helst topptrent idrettsmann. Den eter opp i mot 50-70 kg surfôr (eller fire store trillebårer med nyslått gras ) pr dag, eter opp mot 15 kg kraftfôr og drikker over 100 liter vatn. De beste kyrne ligger opp mot 50-60 kg melk pr dag i på det meste og melker ca 10-11 tonn på 10mnd. For å greie dette jobber stoffskiftet på høygir selv om de står dørge rolig på bås. Helst bør det ikke være mer enn 10 grader i lufta da den lett får problemer med varmestress pga det store varmeoverskuddet.

    For at dette skal fungere uten at kua blir sjuk må det ligge et helt strikt fôringsregime til grunn der man kjenner både surfôret/grasets sammensetning (10-12 parametre) regner ut behovet gitt forventet ytelse, matcher dette med riktig kraftfôrtype ( 10 forskjellige ca) og deretter fôrer optimalt slik ar vomma får optimale arbeidsvilkår. Hva som påvirker både ytelse, stofflig innhold og sammensetning av melka er godt kjent ETC ETC.

    Til opptil flere andre: Dette forstår dere ikke særlig mye av og det er heller ikke å forvente. Poenget er å gi dere litt innblikk i at husdyrhold og matproduksjon er et FAG, det krever kunnskap og innsikt, ikke molbokarakter. Vi holder oss med et landbruksuniversitet i dette landet, folk tar dr.scient grader på drøvtyggerforskning og all verdens andre felter inne husdyrhold, planteforskning, genetikk og avl, klima - og miljøproblematikk osv Alt finansiert over det forferdelig landbruksbudsjettet. Dette er ting som dere ikke aner eksisterer, dere aner ikke hvorfor det drives med slike ting og har dermed ikke annet enn rudimentær innsikt og forståelse angående matproduksjon generelt og de utfordringer vi står overfor. Dere stå bare som dumme naut foran butikkhyllene og surmuler.

    Denne tråden er så platt at det er HELT UMULIG å ta noe som helst alvorlig. Beklager.

    Dere innrømmes dog en ikke ubetydelig underholdningsverdi, det skal dere ha.

    Det er da godt dokumentert at kjøttets O6:O3-forhold øker med mengden av korn og kraftfor i foret. Det er ikke kontroversielt i det hele tatt (selv om det kan godt hende at forskningsresultater på f.eks. amerikanske forhold ikke er 100% overførbare til Norge). Noen liker den marmoreringen i kjøttet som dette resulterer i. Dem om det. Det er forøvrig verdt å merke seg at de epidemologiske studiene som assosierer kjøttkonsum med kreft og hjerte-kar-sykdommer, ser ganske så annerledes ut dersom det korriges for om kyrne gikk på beite eller ei.

    Men enten dette er slik eller sånn, er relevansen for denne tråden at i andre land har driftige produsenter sett muligheten til å øke sin inntjening ved å tilfredsstille de forbrukerne som ønsker kjøtt fra kyr som kun har spist gress, mens i landbruks-Norge har dette knapt vært et tema i det hele tatt. Tilsvarende gjelder for melk med A1- eller A2-kasein.
     
    Sist redigert:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.614
    Torget vurderinger
    23
    Tenk om en eller annen kompetent person kunne lage et lettfattelig BLOKKDIAGRAM som viser hvordan svineriet henger sammen...

    Slik at alle oss med kortidsminne som en bananflue kunne få vår etterlengtede tegneserie....

    Tegneserier er nemlig beviselig lettere for folk å forstå, får større oppmerksomhet enn plain tekst, og har ikke de samme språkbarrierene.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er et problem med sprøytemidler i mat, og GM-planter laget for å tåle store mengder glyfosat f.eks.kan være et alvorlig helseproblem. Slike råvarer burde forbys. Ikke fordi de er GM i seg selv, men fordi restene av sprøytemidler i slike produkter som dette er stort.

    Hvor alvorlig det problemet er kan man få et lite innblikk i her:

    Archives of Toxicology, Volume 86, Number 5 - SpringerLink

    Men det er et sørgelig dårlig argument for å ville stenge grensene for kjøtt og ost med syk mafiatoll. Giftfri mat og godt utvalg i butikkene er begge viktige forbrukersaker. Så både Tine og Monsanto er like store forbrukerfiender på hver sin måte som bør motarbeides så langt det lar seg gjøre.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Men det er et sørgelig dårlig argument for å ville stenge grensene for kjøtt og ost med syk mafiatoll. Giftfri mat og godt utvalg i butikkene er begge viktige forbrukersaker. Så både Tine og Monsanto er like store forbrukerfiender på hver sin måte som bør motarbeides så langt det lar seg gjøre.
    Argumentet brukes da, men i tilfellet linket til under handler det om at Mattilsynet vil tillate disse sprøytemidlene brukt på mat som produseres i Norge.

    EDIT: Antallet unge bønder i Norge mer enn halvert på 12 år.
    http://www.nationen.no/2012/10/17/l...ssen_wirgenes/trygve_slagsvold_vedum/7733628/
     
    Sist redigert:
    N

    nb

    Gjest
    Sjekk kjøttinnholdet i de ymse Gilde (og lignende)-pakkene med skinke neste gang du er på butikken - det er ganske mye vann i de. På Rema 1000 er det - målt i kilopris pr. kjøtt ca samme pris på serranoskinke fra Spania og kokt skinke fra Gilde.

    En av de rimeligste skinkene fra Gilde er røykt hamburgerrygg (inneholder 88% kjøtt) - den er endatil fra yrefileten, så det er ikke mye fornuft i prisingen i alle fall.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.743
    Antall liker
    11.980
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Sluttet å kjøpe Sitronpepper jeg. Sjekket innhold og skal si det er mye salt. Gjelder vel alle peppermix tenker jeg. Var kun 18% pepper i Sitronpepper.

    Spiste foresten Alpakka kjøtt for en ukes tid siden. Var flott, smakfullt kjøtt. Veldig magert.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Mer mafiamorro fra Nortura.

    Samtidig som Norge bygger opp tollmurene for kjøtt, dumper bondesamvirket Nortura norsk svinekjøtt for 10 kroner per kilo i Ukraina.

    Dumper norsk svinekjøtt i Ukraina - Norge - NRK Nyheter

    I flere år har det vært overproduksjonen av gris. Overskuddet dumpes i utlandet med hjelp av eksportsubsidier.

    I fjor var snittprisen 10 kroner per kilo, forteller direktør i Nortura Totalmarked, Hans Thorn Wittusen.

    ---

    Så ikke nok med at denne mafiaen sørger for skyhøye tollmurer inn til Norge, de tapper samtidig statskassen ved å få det offentlige til å betale subsidier for dumpingen i andre land. Råttenskapen til denne mafiaen står ikke tilbake for mange.
     
    Sist redigert av en moderator:
    N

    nb

    Gjest
    I dag så jeg på varedeklarasjonen på det fantastiske produktet "revet topping" fra FirstPrice. Det inneholder mer salt enn ost. Utrolig hva folk vil putte i seg helt frivillig.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.187
    Antall liker
    10.742
    I dag så jeg på varedeklarasjonen på det fantastiske produktet "revet topping" fra FirstPrice. Det inneholder mer salt enn ost. Utrolig hva folk vil putte i seg helt frivillig.
    Overrasket over at det var ost i den. Folk putter slikt i seg bare det er billig nok.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.416
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Mer mafiamorro fra Nortura.

    Samtidig som Norge bygger opp tollmurene for kjøtt, dumper bondesamvirket Nortura norsk svinekjøtt for 10 kroner per kilo i Ukraina.

    Dumper norsk svinekjøtt i Ukraina - Norge - NRK Nyheter

    I flere år har det vært overproduksjonen av gris. Overskuddet dumpes i utlandet med hjelp av eksportsubsidier.

    I fjor var snittprisen 10 kroner per kilo, forteller direktør i Nortura Totalmarked, Hans Thorn Wittusen.

    ---

    Så ikke nok med at denne mafiaen sørger for skyhøye tollmurer inn til Norge, de tapper samtidig statskassen ved å få det offentlige til å betale subsidier for dumpingen i andre land. Råttenskapen til denne mafiaen står ikke tilbake for mange.
    Når eg skal lage ny religion her i Noreg, skal det vere forbod mot å ete svinekjøt medan vi er innanlands.
    Elles snudde eg bukken min i tørrsaltinga i dag. Juleførebuingane er i rute.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Når eg skal lage ny religion her i Noreg, skal det vere forbod mot å ete svinekjøt medan vi er innanlands.
    Elles snudde eg bukken min i tørrsaltinga i dag. Juleførebuingane er i rute.
    Svinekjøtt er god mat det, men jeg skulle ønske at det ble lagt litt mer omhu i produktene. Nede i Strandgaten er det en plass som selger tørrsaltet sideflesk. Ikke så lett å finne ellers.

    Julebukken var stor stas i fjor. Har ikke tenkt på hva som skal bli årets julemiddag ennå, men må vel bestille snart om det skal være håp om få tak i bukk i år også.

    Tje og bukk er jammen to undervurderte råvarekilder.

    For dem som er sivilisasjonsnær for tiden er det internasjonalt marked på Festplassen nå. Har ikke besøkt dem i år ennå, men i fjor og året før var det mange spennende produkter å få kjøpt. Mye virkelig bra i Ost fra Nederland og Italia, og det er bare å hamstre nå før regjeringens importforbud trer i kraft!

    Ellers anbefales ungarsk pipebakst hvis ungarerne er der i år også!

    images.jpeg

    Kürtőskalács
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.156
    Antall liker
    3.266
    Torget vurderinger
    1
    Mer mafiamorro fra Nortura.

    Samtidig som Norge bygger opp tollmurene for kjøtt, dumper bondesamvirket Nortura norsk svinekjøtt for 10 kroner per kilo i Ukraina.

    Dumper norsk svinekjøtt i Ukraina - Norge - NRK Nyheter

    I flere år har det vært overproduksjonen av gris. Overskuddet dumpes i utlandet med hjelp av eksportsubsidier.

    I fjor var snittprisen 10 kroner per kilo, forteller direktør i Nortura Totalmarked, Hans Thorn Wittusen.

    ---

    Så ikke nok med at denne mafiaen sørger for skyhøye tollmurer inn til Norge, de tapper samtidig statskassen ved å få det offentlige til å betale subsidier for dumpingen i andre land. Råttenskapen til denne mafiaen står ikke tilbake for mange.
    Mer tullprat fra deg. Selvfølgelig.

    Markedsreguleringskostnadene, i dette tilfellet eksport av svinekjøtt, dekkes av Omsetningsavgiften. Denne består i at det for hver kg kjøtt bonden leverer trekkes en viss % som brukes til markedsregulering. Eksport av svinekjøtt er derfor noe som bøndene alene tar kostnadene for.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.156
    Antall liker
    3.266
    Torget vurderinger
    1
    Mer mafiamorro fra Nortura.

    Samtidig som Norge bygger opp tollmurene for kjøtt, dumper bondesamvirket Nortura norsk svinekjøtt for 10 kroner per kilo i Ukraina.

    Dumper norsk svinekjøtt i Ukraina - Norge - NRK Nyheter

    I flere år har det vært overproduksjonen av gris. Overskuddet dumpes i utlandet med hjelp av eksportsubsidier.

    I fjor var snittprisen 10 kroner per kilo, forteller direktør i Nortura Totalmarked, Hans Thorn Wittusen.

    ---

    Så ikke nok med at denne mafiaen sørger for skyhøye tollmurer inn til Norge, de tapper samtidig statskassen ved å få det offentlige til å betale subsidier for dumpingen i andre land. Råttenskapen til denne mafiaen står ikke tilbake for mange.
    Når eg skal lage ny religion her i Noreg, skal det vere forbod mot å ete svinekjøt medan vi er innanlands.
    Elles snudde eg bukken min i tørrsaltinga i dag. Juleførebuingane er i rute.

    Arve: Nå må du ikke forveksle drevne retoriske grep med faktisk kunnskap om tema. 20 i stil og 0 i innhold er det mye av på forumet, både i denne og andre tråder.
     
    N

    nb

    Gjest
    Da nærmer vi oss snart høytiden hvor østlendinger skal la det gå sport i å kjøpe årets store festmiddag for minst mulig penger og helst sette til livs en sponset frossen tynnribbe til 19,90 pr kilo. Mens selv de gjerrigste sunnmøringer har et vell av pinnekjøttvarianter å velge mellom.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Er det lov å påpeke hvor ufattelig tåpelig dette er, uten å bli beskyldt for å være brun og drive med 30-tallspropaganda?

    Dette er tåpelig på to plan:

    1. Det er merkelig at et land med en lengde som vårt skal ha ett smør, som julebaksten er kalibrert etter. Så merkelig at man må le.

    2. Det er selvsagt enda en spiker i TINEs kiste at de roter rundt slik. Irsk smør som produseres i Frankrike, etter "norsk" oppskrift, som ikke blir som TINEs smør ...

    Alt for å holde barrierene oppe.

    Nytt «Tine»-smør krever endring i julebaksten - Aftenposten
     

    Vedlegg

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.416
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Kva er eigentleg smaksskilnaden på smør og margarin i småkaker? Vi snakkar ikkje om Sarah Bernard og denslags...
    La gå med at det går an å høyre skilnad på kablar innimellom, men kven kjenner skilnaden på anna en kor sur fløyta var, og kor mykje salt ein hadde i smøret?
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.995
    Antall liker
    8.416
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Mer mafiamorro fra Nortura.

    Samtidig som Norge bygger opp tollmurene for kjøtt, dumper bondesamvirket Nortura norsk svinekjøtt for 10 kroner per kilo i Ukraina.

    Dumper norsk svinekjøtt i Ukraina - Norge - NRK Nyheter

    I flere år har det vært overproduksjonen av gris. Overskuddet dumpes i utlandet med hjelp av eksportsubsidier.

    I fjor var snittprisen 10 kroner per kilo, forteller direktør i Nortura Totalmarked, Hans Thorn Wittusen.

    ---

    Så ikke nok med at denne mafiaen sørger for skyhøye tollmurer inn til Norge, de tapper samtidig statskassen ved å få det offentlige til å betale subsidier for dumpingen i andre land. Råttenskapen til denne mafiaen står ikke tilbake for mange.
    Når eg skal lage ny religion her i Noreg, skal det vere forbod mot å ete svinekjøt medan vi er innanlands.
    Elles snudde eg bukken min i tørrsaltinga i dag. Juleførebuingane er i rute.

    Arve: Nå må du ikke forveksle drevne retoriske grep med faktisk kunnskap om tema. 20 i stil og 0 i innhold er det mye av på forumet, både i denne og andre tråder.
    Det var helst alternativ nyreligiøsitet eg ville engasjere meg i. Grisar har ikkje naturlege biotopar anna enn på Sørlandet, trur eg. Då kunne vi konsentrere oss om andre domestiserte dyreartar til mat. Grisane greidde seg i Noreg så lenge vi dreiv eit tilnærma naturalhushald, der grisane kunne ete det som vart til overs for andre. Men industridriftgrisehald er ikkje bærekraftig andre stadar enn i Agder-fylka, etter det eg skjønar (har aldri likt levande grisar. Eg likar ikkje auga deira). Eg skal vere med på å ete gris i utlandet (eller i Agder), men vil avgrense meg til okse-,geite-,heste- og sauekjøt + vilt. Dette kan ein argumentere for ganske så rasjonelt. Men med fornuft og argument kjem ein ingen veg, som vi har erfart også her på sentralen. Og då ville eg gjerne kunne truge med Helvete (evt. anna religiøst elende) ovanfor folk eg var usamde med. Det er vel ok retorisk innhald?
     

    coolbiz

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.03.2006
    Innlegg
    9.455
    Antall liker
    5.130
    Sted
    Sydvestlandet
    Torget vurderinger
    2
    2. Det er selvsagt enda en spiker i TINEs kiste at de roter rundt slik. Irsk smør som produseres i Frankrike, etter "norsk" oppskrift, som ikke blir som TINEs smør ...
    Hva menes med irsk smør, når det er produsert i Frankrike? Lages det av irsk melk?
    Innehaveren av min lokale matbutikk, fortalte meg forresten at det "fransk/irske" smøret er en blanding der 50% av innholdet er norskprodusert.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Nå er Vedum i gang igjen...

    "Regjeringen besluttet i går å videreføre arbeidet fra det såkalte matkjedeutvalget. En av utvalgets anbefalinger var å innføre en lov om god handelsskikk.

    Loven hadde som formål å regulere det som flertallet i matkjedeutvalget mente var maktmisbruk fra Coop, Rema Norgesgruppen og Ica.

    Dette maktmisbruket går i følge flertallet i utvalget ut over norske matprodusenter og leverandører."

    Utreder matkjede-lov - bt.no

    ---

    Det er ingen bonuspoeng for å forstå hvilke to bedrifter norgeshistoriens mest korrupte minister referer til med "matprodusenter og leverandører".


    mafiasvinet.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.323
    Antall liker
    7.459
    Torget vurderinger
    4
    Her om dagen var det nyåpning av et av handlesentrene her i området. Strømmen Storsenter ble brått veldig mye større. Normalt bryr det meg midt der jeg er brunest, men det viste seg å komme noen interessante butikker; - Sjøveien fiskebutikk, Olivers & Co olivenoljer etc. og Den Blinde Ku ostebutikk, (OT er Norrønna og Løplabbet med egne butikker). Det gjenstår da bare å se om folk bruker butikkene også. Det hjelper som kjent ikke å bare like å vite at de er der i tilfellet man skal ha en god ost til jul. Man må faktisk legge igjen penger der til hverdags også. Og ja, det koster litt mer der enn på supern.

    Jeg er allerede godt forsynt med oljer fra Olivers avdeling på Majorstua, men dagens lutefisk er fra Sjøveien og en blåmuggost til juleølet er fra Kua.
     
    Sist redigert:

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Godt å se at folk begynner å vise åpent avsky mot den korrupte lanbruksministeren. Denne mannen har sannelig frekkhetens nådegave som tør å vise seg i mathallen overhodet. Måtte han bli møtt med råtne egg og bedrevet fisk hvorhen han beveger seg.

    Landbruksministeren kastet ut etter ostekrangel - VG Nett om Mat
    Vardøen burde fått diplom for dette.

    - Det var hyggelig å treffe ham, men jeg skjønte raskt at han har et noe annet syn enn meg i spørsmålet om vi skal ha norsk landbruk eller ikke, sier Slagsvold Vedum.

    Snakk om å vandre rundt i ørska.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Godt å se at folk begynner å vise åpent avsky mot den korrupte lanbruksministeren. Denne mannen har sannelig frekkhetens nådegave som tør å vise seg i mathallen overhodet. Måtte han bli møtt med råtne egg og bedrevet fisk hvorhen han beveger seg.

    Landbruksministeren kastet ut etter ostekrangel - VG Nett om Mat
    Vardøen burde fått diplom for dette.

    - Det var hyggelig å treffe ham, men jeg skjønte raskt at han har et noe annet syn enn meg i spørsmålet om vi skal ha norsk landbruk eller ikke, sier Slagsvold Vedum.

    Snakk om å vandre rundt i ørska.
    Det du har uthevd er et helt bevisst konstruert "talking point" som Sp benytter for å desavuere opponenter i debatten. Om du er uenig med Vedums standpunkt, så er du mot et norsk landbruk. Dermed parkeres debatten - i stedet for at man kan diskutere om norsk landbruk kunne hatt bedre vekstvilkår ved at man utfordret Sps standpunkt.

    Han brukte dette "talking point" gjentatte ganger i Debatten på NRK, som det har vært linket til tidligere.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.955
    Antall liker
    3.488
    Ja, hvorfor må maten være så billig i Norge? Hva har vi gjort for å fortjene et sånt overflodsvelde?

    Her sitter jeg med siste kundeavis fra Rema 1000. Eksempler:

    - Ferske karbonader, kr 12,40 pr kg (ja, du leste riktig...)
    - 6 Liter appelsinbrus, kr 20,-
    - ferske fiskekaker, kr 39.90 pr kg
    - røkte kjøttpølser, kr 25,- pr kg
    - røkt svinekam, kr 29,90 pr kg

    Aldri tidligere har maten vært så billig som nå!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja, hvorfor må maten være så billig i Norge? Hva har vi gjort for å fortjene et sånt overflodsvelde?

    Her sitter jeg med siste kundeavis fra Rema 1000. Eksempler:

    - Ferske karbonader, kr 12,40 pr kg (ja, du leste riktig...)
    - 6 Liter appelsinbrus, kr 20,-
    - ferske fiskekaker, kr 39.90 pr kg
    - røkte kjøttpølser, kr 25,- pr kg
    - røkt svinekam, kr 29,90 pr kg

    Aldri tidligere har maten vært så billig som nå!
    Det du refererer til over er ikke mat. Dette er materstatning for mennesker som ikke har råd til mat, ikke har mer enn tre smaksløker i behold, er innkjøpsansvarlig på en gamlehjemskjøkken på anbud eller er for gnitne til å kjøpe hundepølse og Vom i sekk, eller er en polsk gjestearbeider som har gått lei av poteter.

    Det er fullt mulig å holde seg i live for en billig penge. Men vær så snill, slutt å kalle dette "mat".

    Hvis dette er din idé om overflod og Copias horn så er det virkelig rom for å oppgradere dine ambisjoner for den norske menneskehet.
     
    N

    nb

    Gjest
    Jeg snakker innimellom til folk på matbutikken. De virker generelt litt sjokkerte over infoen jeg kommer med, men kjøper likevel det som er billigst.

    Enkel test om høsten: Kjøper du norkse epler i verdensklasse eller går du for "pakket i modfisert atmosfære" og så full av skit at den kan ligge på kjøkkenbenken i et par måneder uten å bli det minste deformert?
     

    Boffen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.04.2002
    Innlegg
    5.979
    Antall liker
    333
    Sted
    Oslo Vest
    Det du refererer til over er ikke mat. Dette er materstatning for mennesker som ikke har råd til mat, ikke har mer enn tre smaksløker i behold, er innkjøpsansvarlig på en gamlehjemskjøkken på anbud eller er for gnitne til å kjøpe hundepølse og Vom i sekk, eller er en polsk gjestearbeider som har gått lei av poteter.

    Det er fullt mulig å holde seg i live for en billig penge. Men vær så snill, slutt å kalle dette "mat".

    Hvis dette er din idé om overflod og Copias horn så er det virkelig rom for å oppgradere dine ambisjoner for den norske menneskehet.
    +1

    har sett at enkelte produsenter har begynt å merke noen av prouktene sine med 'EKTE' (sic?)

    Hva er alt det andre da ? Uekte mat ?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    har sett at enkelte produsenter har begynt å merke noen av prouktene sine med 'EKTE' (sic?)

    Hva er alt det andre da ? Uekte mat ?
    Ja. Der et MUK. Det er lakeinjiserte fileter. Det er kjøttsubstitutt, ostestoffsubstitutt, fyllkomponenter. Det er dekorgrønt (dvs ting som ser ut som grønnsaker i pizzaen, men ikke er det). Det er gjerne billig og reprosessert, i stedet for opprinnelig og godt behandlet.

    Som eplene nb refererer til. Kjøper man norske epler som ser litt rare ut og smaker utrolig godt, eller kjøper man epler fra Chile som har vært lagret i 18 måneder i kunstig atmosfære, ser like ut og er porøse som isopor?

    Osv.
     

    palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.798
    Antall liker
    1.386
    Torget vurderinger
    1
    Eg hugser fyrste gongen eg var på Tuzla Airbase og åt pizza på Anthonys i den amerikanske leiren. Då sto det made with real cheese på øskja. Me diskuterte då kva i all verdi skulle det elles vera, men no når ein finn desse lugubre blandingane i butikken so ser ein jo det.
     
    N

    nb

    Gjest
    Etter at jeg begynte å observere Ola Nordmanns adferd i dagligvarebutikken har jeg egentlig mistet helt troen på at det vil skje noe. Hva tenker folk som betaler penger for en basilikumplante som er død allerede før den blir slått inn i kassen når det alikevel står en frisk og fin en like ved siden av? Ringer det ingen bjelle når det står på pakken at denne svinekjøttsaken inneholder rundt 20% vann? Hvorfor kjøpe noe annet enn norske epler i sesongen?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.614
    Torget vurderinger
    23
    Etter at jeg begynte å observere Ola Nordmanns adferd i dagligvarebutikken har jeg egentlig mistet helt troen på at det vil skje noe. Hva tenker folk som betaler penger for en basilikumplante som er død allerede før den blir slått inn i kassen når det alikevel står en frisk og fin en like ved siden av? Ringer det ingen bjelle når det står på pakken at denne svinekjøttsaken inneholder rundt 20% vann? Hvorfor kjøpe noe annet enn norske epler i sesongen?
    Hos meg har det NESTEN blitt en hobby å følge med på handlekurven til de som befinner seg rundt meg i dagligvarebutikken. Skremmende er et ord som dekker det meste av inntrykkene... En morsom liten besettelse jeg har er å se på forholdet mellom antall frukt/grønt artikler og øvrige matvarer. Gjett hva som konstant er i flertall?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Ooops. Det spørs om Slagsvold Vedum vil fortsette å være like fortreffelig sikker på at hans tiltak "så vi skal ha et norsk landbruk" er i tråd med internasjonale avtaler Norge har inngått.
    Men han er ikke dum, bare arrogant, dette er en planlagt konflikt, for å forsøke å mobilisere troppene rundt Sp foran neste års valg.
    Norsk mat-toll blankt avvist i EU - VG Nett om Mat
     

    Vedlegg

    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ooops. Det spørs om Slagsvold Vedum vil fortsette å være like fortreffelig sikker på at hans tiltak "så vi skal ha et norsk landbruk" er i tråd med internasjonale avtaler Norge har inngått.
    Men han er ikke dum, bare arrogant, dette er en planlagt konflikt, for å forsøke å mobilisere troppene rundt Sp foran neste års valg.
    Norsk mat-toll blankt avvist i EU - VG Nett om Mat
    Ja det er klart at dette er en utspekulert plan fra SP. De vet at det bare finnes 3-4% av mennesker i landet som støtter SP-politikk, men det er mange EU-motstandere. Så håpet er jo at de skal prøve å lure folk til å tro at dette er noe som handler om Norge vs. EU, og dermed få sympati for sitt maktmisbruk. Det er sikkert endel som er dumme nok til å bite på også, men forhåpentligvis enda flere som gjennomskuer det og straffer regjeringen for å ville forby import av alt som ikke er kontrollert av Tine og Nortura.

    Det er Arbeiderpartiet som må få svi for dette, og det er dem man må vende ryggen. For det var helt og holdet opp til dem å avgjøre om man skulle gå inn på denne linjen eller ikke. De ga etter for Tine/Nortura og solgte oss. Så får vi håpe at det fører til at nok folk gir dem opp.

    Den andre viktige tingen man kan gjøre er å slutte å handle produkter fra Tine, Gilde og Prior. Dette utgjør ganske mange tusen hvert år fra hver person som slutter å handle disse bedriftenes produkter. For en hel familie er det kanskje flere titusen. Det hjelper virkelig.

    Nå når julehandlingen står for døren, så kan det være verdt å vurdere om man skal velge bort senterpartimaten og heller velge produkter fra leverandører som ikke er med i kartellet. For det finnes enn så lenge gode alternativer, og de nye forbudene trer ikke i kraft før utpå nyåret.

    La gildeproduktene ende opp som polsk hundpølse.
     
    K

    Kafka

    Gjest
    Det er på tide at bøndene får sin rettmessige støtte her i landet. Utmark blir til ødemark og stadig ferre bønder. Vi trenger faktisk mer norsk mat. Vi trenger å bli mer robuste i tilfelle leveringsproblemer fra utlandet. Vi kan ikke i ett og alt basere oss på import. Selvforsyning er en strategisk viktig brikke for Norge, akkurat som for andre land. Klart, det går jo ikke på alt, langt i fra, men på basis-føde bør vi ha import-vern og særlig støtte til norske bønder. Vi trenger dem.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Mafiaen får pes etter at de er begynt med å selge grisefor som menneskemat. Tine skaper hodebry for grisebøndene.

    tine.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn