Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • palmaris

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.11.2002
    Innlegg
    1.822
    Antall liker
    1.453
    Torget vurderinger
    1
    To boksar hermetisk tunfisk, ein boks hermetiske tomater, ein lauk og litt tomatpure. Steiker tunfisken og lauken fyrst, krydrer og har oppi tomatene. Smaker til med tomatpureen. Servert med heilkornsfusilli.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    laks med mangosaus og villris
    Del opp en mango i terninger. stek den lett og tilsett cream Fraice. smak til med salt og pepper

    Fileter en lak eller ørret. stek fileten førs et minutt på hver side (avhengig av tykkelse) de er gode å rå i midten.
    trekk filetene i mangosaus et minutt eller to etter at sausen er ferdig
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Hvorfor steker du torsketunger i margarin, rico? De færreste margarintypene tåler sterk varme, og uansett så vil ekte smør komplettere fisken langt bedre?

    Her ble det Pollo picantón, småkyllinger fra Spania, stekt i ovnen med hvitløk og grønnsaker i samme fat. Puré av pastinakk og en god rødvin til. Vi eser.
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Pollo picanton....sikker på at det ikke er garnfanga trast og stær fra de andalusiske stepper.. 08a3e89264ad[1].gif

    Her slo husets frue til i dag. Jeg gjorde faktisk nix-null-nada innsats, utenom å dekke på og rydde av middagsbordet! Det ble servert saltkjøtt av Lofotlam, med tradisjonelt tilbehør - kokte poteter av type Kerrs Pink, kålrabistappe og kraft fra saltkjøttgryta, med skikkelig gul ertersuppe ved siden av. Tradisjonsmat som sitter i skrotten ei stund. Til dessert, gele med jordbær og heimlaga vaniljesaus. Jeg lever lenge på et sånt måltid!

    Nå er det på tide med en powernap i godstolen, med mjuk jazz i bakgrunnen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Står i oven nå og godgjør seg, og ser ganske bra ut: Hel stangekylling stuffet med smør, sitronskall og guanciale, litt frisk timian og spisskumin i smøret. (løsner på skinnet over bryststykkene og fyller hulrommet med blandkingen). En sitron i skiver inni. Mandelpoteter i båter, sellerirot, purre, småløk og gulrøtter surrer i smør og safter på pannen. Litt tyrkisk flakchilli på troppen.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det å løsne på kyllingskinn og marinere, etc. Har spist Enkekylling, med sort trøffel lagt inn under hele kyllingens hud ...

    Var nok ekte picantón. Kjøpte den selv sist jeg var i Spania, fra en meget pålitelig oppdretter.
     

    FrodeR

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.10.2007
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    303
    Sted
    Trondheim
    Lagde pinnekjøttet vi skulle ha spist opp i jula i dag. Du snakker om å være lei julemat :) Det gikk ikke over, altså ikke før i dag.
     
    R

    rico

    Gjest
    Hvorfor steker du torsketunger i margarin, rico? De færreste margarintypene tåler sterk varme, og uansett så vil ekte smør komplettere fisken langt bedre?

    Her ble det Pollo picantón, småkyllinger fra Spania, stekt i ovnen med hvitløk og grønnsaker i samme fat. Puré av pastinakk og en god rødvin til. Vi eser.
    Her bruker vi veldig sjelden margarin. Og enda sjeldnere så steker vi torsketunger.:cool:
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Hvorfor steker du torsketunger i margarin, rico? De færreste margarintypene tåler sterk varme, og uansett så vil ekte smør komplettere fisken langt bedre?

    Her ble det Pollo picantón, småkyllinger fra Spania, stekt i ovnen med hvitløk og grønnsaker i samme fat. Puré av pastinakk og en god rødvin til. Vi eser.
    Her bruker vi veldig sjelden margarin. Og enda sjeldnere så steker vi torsketunger.:cool:
    Ooops. Leser dårlig, tydeligvis. Det var rock jeg skulle rettet dette spørsmålet til!
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Uansett, så er jeg enig med deg, Vreden. Torsketunger bør sprøsteikes i godt smør. Og jeg tulla bare med de spanske småkyllingene. Er de mye mindre enn en norsk oppdrettskylling? Frittgående småtasser, eller? Jeg har ingen erfaring med denne type fjørfe. Her gjelder to varianter, vanlig oppdrettskylling og gårdskylling som gjelder.

    Rico; da kan du angre deg stort - torsketunger er fabelaktig snaddermat. Og kinnstykkene av skrei..hmmm. Tar man seg bryet med å skaffe til veie skikkelig god remulade, og servere disse sammen med revne gulrøtter eller en god salat, ja - da er det innertier hos meg!
     
    R

    rico

    Gjest
    VW; jeg liker torsketunger jeg men jeg har aldri stekt/laget dette selv, kun blitt servert. Nå ble jeg sulten igjen....
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Torsketunger bør sprøsteikes i godt smør.
    Prøvde meg på torsketunger hin dagen. Men har aldri helt fått dreisen på dem. Stekte dem i smør på rolig varme, med litt sitron og spisskummen i smøret (liker den smakskombinasjonen). God smak men er ikke helt fortrolig med konsistensen og endte opp med å skjære av og kaste 1/3 av tungen.

    Må finne en bedre fremgangsmåte neste gang.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.857
    Antall liker
    310
    Fisk skal ikke stekes i sterk varme, men middels.

    Liker ikke smørsmak av alt, kan benyttes til tider til selvfisket småørret med litt rømme til slutt når jeg steker fisk ute på tur.

    Er også mere salt i smør enn margarin, men kan bruke klaret smør - eventuelt smør og margarin usaltet.

    Samme gjelder hvitløk - brukes av noen til nesten alt, blir i drøyeste laget for meg hvis alt smaker av hvitløk.
     

    rock

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.09.2009
    Innlegg
    1.857
    Antall liker
    310
    Har ett par kilo med Kveitebuk liggende.

    Ikke så tørr som selve Kveita og med mere smak.

    Blir vel kokt Kveite en dag med eggesmør.
    Noen liker Hvitsaus til kveite.

    Forsåvidt er det mye annet av fisk også:

    Uerfilet - uten skinn - fin å steke.

    Uerfilet kaldrøkt er også godt.

    Driver litt med Vaktler på hobbybasis.

    Var så lei av Vaktelegg at jeg har kastet flere 10l bøtter med egg - noe gitt vekk også.
    Muligens noe av Vaktelegg med det første...
     
    N

    nb

    Gjest
    Stekt gåselever på agar-agar-tyknet eplesaft og portvinsglace
    Lammecarre med rødvinssaus, sellerirotpuré og lettstekte gulrøtter
    Sjokoladefondant med vaniljeis (is fra Mövenpick, så den lagde jeg ikke selv)

    Det er tross alt tirsdag:cool:
     
    N

    nb

    Gjest
    ^ har aldri brukt agar-agar før, men det var ganske fascinerende. Det er et tykningsmiddel (kokte opp eplesaften sammen med agar-agar til det var oppløst, helte på litt dype tallerkener og satte kaldt). Det stivner når det blir avkjølt, men det kule er at man kan varme det opp igjen og det forblir tykt. Så en måte å få - i dette tilfelle - lunken eplegele på. Fås på innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Jeg kjøpte på Jacobs i Oslo.
     

    Poirot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.07.2007
    Innlegg
    2.079
    Antall liker
    2.122
    Pommes frites uten pølse. (Stor porsjon).

    pommes_frites.jpg
     
    Sist redigert:
    N

    nb

    Gjest
    Ekspriment nr. 2 gjennomført i går. Serverte følgende:

    - Laksesashimi med ponzu-saus
    - Gåseleverterrine på toast med fiken stekt i smør, honning og litt portvin
    - Kamskjell med ertepuré, chevre-saus og rødbetterninger braisert i sherryeddikk og appelinjuice
    - Gulrot- og paprikasuppe
    - Pannestekt torskefilet med fenikkel og soyasmør
    - Gazpacho med litt vodka i som hvilerett
    - Stekt andebryst med olivensaus og lettstekte gulrøtter
    - Sjokoladefondant med vaniljeis
    - Crème Brulée

    Med alvorlig med forberedelser ble selve måltidet unnagjort på drøyt to timer - da spsiste jeg alle rettene selv bortsett fra suppen og gåseleverterrienen ble inntatt ved kjøkkenbenken. Kun for to personer inkludert meg selv. Største problem var egentlig rene panner/gryter og skjerefjøler og ledige kokeplater - måtte vaske litt opp underveis. Timingen gikk greit. Is fra boks og terrine fra hermetikk, ellers alt laget fra scratch.

    Det er bare å glemme å lage noe man må kikke i oppskriftene på når man driver med slikt. Det må gå fort og alt må være i hodet. Som et eksempel glemte jeg nesten at det skulle være kamskjell da jeg regnet den retten som såpass enkel gitt forberedelsene da eneste som skulle gjøres under måltidet var å steke kamskjell og legge alt på tallerekener.

    Blir en stund til neste gang...
     
    Sist redigert:

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    11.102
    Antall liker
    10.618
    Torget vurderinger
    2
    Capture.JPG
    Solet: Hvite bønner og kylling bakt i ovn lenge til alt er mørt, serveres med sur agurk og med Bayer øl fra Aass.
     
    N

    nb

    Gjest
    Helsekost i går:
    Stekt entrecôte med fløtegratinerte poteter og rødvinssaus.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Grillet and i pitabrød, med litt salet, sylteagurk og noen skvetter chilisaus og balsamicosirup.

    Grei mat på 10 minutter. Andekjøttet er ferdig steikt men får noen minutter under grillen i ovnen for å varme den og gjøre skinnet sprøtt. Pitabrød i brødristeren.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Risgrøt med smørøye, sukker, kanel og rosiner. Solbærsaft
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Risgrøt med smørøye, sukker, kanel og rosiner. Solbærsaft
    Rosiner og solbærsaft er ganske radikalt til denne hjørnestenen i det norske kjøkken.
    Rosiner er sjølveste rosinen i grøten. Det var kun jeg som strødde rosiner over grøten merksnodig nok. solbærsaften ble blandet med vann og isbiter i glass. Risgrøt var tidligere overklassemat og tidligste kjennskap til denne formen for grøt i Norge var 1340. Tipper Bergen
     
    N

    nb

    Gjest
    Rosiner er sjølveste rosinen i grøten. Det var kun jeg som strødde rosiner over grøten merksnodig nok. solbærsaften ble blandet med vann og isbiter i glass. Risgrøt var tidligere overklassemat og tidligste kjennskap til denne formen for grøt i Norge var 1340. Tipper Bergen
    Har faktisk aldri spist risgrøt med rosiner (men familen til en kompis av meg sverget til mårpølse - som jeg fant rart, men godt). Solbærsaft er hakket for sofistikert, tror mer gjengs standard er vagt udefinerbar rød blandingssaft fra dunk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Godt med rosiner, smørøye, sukker og kanel. Risengrynsgrøt blir ikke det samme om noen av disse mangler. Litt som pinnekjøtt uten kålrabistappe. Rosinene blir enda bede om de får trekke litt nede i grøten og rehydreres, men det funker helt fint å strø dem på toppen også, eller begge deler så får man litt variasjon.

    Har forståelse for dem som liker noe salt til. Spekemat eller kaldrøyk makrell f.eks., men for meg er det nok med salt smør.
     

    BurntIsland

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.02.2006
    Innlegg
    9.137
    Antall liker
    13.682
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    3
    Lagde Skrei, lever og rogn til 15 personer i går. Fantastisk! Men hva gjør jeg med restene? Bare 12 personer dukket opp, og det gikk ikke så mye rogn som vi antok. Fisken kan det vel bli god grateng av ,men hva med rogn og lever? Noen tips?
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Torskerogn stekt i skiver med poteter og grønnsaker stod titt og ofte på menyen i barndommen. Ikke min favoritt husker jeg, men flere liker det godt.
    Bør stekes forsiktig ellers blir det tørt. Lime eller sitron kan muligens heve smaken.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Lagde Skrei, lever og rogn til 15 personer i går. Fantastisk! Men hva gjør jeg med restene? Bare 12 personer dukket opp, og det gikk ikke så mye rogn som vi antok. Fisken kan det vel bli god grateng av ,men hva med rogn og lever? Noen tips?
    Kanskje prøve å lage en hjemmelaget svolværpostei?

    Innholdsfortegnelsen fra Stabburets hermetikkboks er som følger:

    Torskerogn(38 %),torskelever(24%),rapsolje,vann, tomatpuré,salt,sukker ,eddik,potetflak,soyaprotein,fortykningsmiddel(johannesbrødkjernemel,guarkjernemel,maisstivelse), røykaroma, krydder

    Burde kunne gå an å lage noe bedre selv. Bruke noenlunde de samme mengdeforhold, bytte til en olivenolje og bruke en god eddik. evt kanskje bruke noen kapers i? Evt. noen hakkede biter med oliven eller soltørkede tomater og lage en krysning mellom dette og en tapenade.

    Tipper den er grei å lage i et vannbad i ovnen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Greenpeaceburger

    1 sjalottløk i kjøkkenmaskin sammen med et stykke lardo. Så et godt stykke med hvalkjøtt. grovhakkes. Formes til burgere og stekes med pepper og salt. Burgerbrød ristes lett i brødrister og det hele servers med tomatchutney og litt ketchup.

    Slett ikke ille.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn