Politikk, religion og samfunn Krigen om økonomien

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • V

    vredensgnag

    Gjest
    Det er ganske godt i ferd med å bli innfridd. Det er estimert at det vil jobbe rundt 236.000 i finassektoren i London i 2014. Det er 118.000 færre enn i 2007. En del har flyttet til Svetis av skattegrunner o.l. og noe er flyttet "hjem" til USA, men på laaangt nær så mange. I 2008-2012 forsvant 459.000 finansjobber i USA, av disse var ca 50.000 i New York.
    Antall ansatte er irrelevant i denne sammenhengen, det er finansbransjens innflytelse Spetalen mener man må krympe. At folk erstattes av roboter gjør det ikke mindre alvorlig.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Vi har et problem med at vi ikke har felles kontroll over hele verden.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.639
    Torget vurderinger
    23
    Spetalen har alltid vært frittalende og fremsynt, og med en besnærende evne til å uttrykke seg slik at vanlige ikke-fagfolk forstår hva han sier. En vesentlig andel av kapitalakrobatene kunne lære MYE av Spetalen. En av få som forstår OG forholder seg til virkelighetene.
     
    N

    nb

    Gjest
    Akkurat den samme begrunnelsen ble brukt for å forklare hvorfor norske strømpriser var så høye for et par vintre siden. I år har det vært svært stille på den fronten til tross for at det er akkurat det samme markedet med akkurat de samme aktørene og svært lave priser hele vinteren gjennom til tross for at det til tider har vært svært kaldt og eksporten av kraft er den nest høyeste noensinne. Det virker som det kun er markedets feil når priser stiger, men når de forblir lave er det samme markedet helt uten innflytelse tydligvis. Se i tråden på dette forum om norske strømpriser for eksempel. Eller se Brennpunkt-"dokumentaren" om temaet. Redaksjonen kunne aldri ha laget det samme programmet i år. Do the maths.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Akkurat den samme begrunnelsen ble brukt for å forklare hvorfor norske strømpriser var så høye for et par vintre siden. I år har det vært svært stille på den fronten til tross for at det er akkurat det samme markedet med akkurat de samme aktørene og svært lave priser hele vinteren gjennom til tross for at det til tider har vært svært kaldt og eksporten av kraft er den nest høyeste noensinne. Det virker som det kun er markedets feil når priser stiger, men når de forblir lave er det samme markedet helt uten innflytelse tydligvis. Se i tråden på dette forum om norske strømpriser for eksempel. Eller se Brennpunkt-"dokumentaren" om temaet. Redaksjonen kunne aldri ha laget det samme programmet i år. Do the maths.
    Den var enkel.
    Dengang var det lite nedbør og kraftmagasinene var blitt tømt for eksport - forbrukerne fikk svi.
    Nå har det bøttet ned - nedbørsrekorder mange steder i landet - og magasinene er fulle. Prisene har følgelig vært lave.
    Du synes å ville friskkjenne markedet fordi det regner?
     
    N

    nb

    Gjest
    Du sa det selv. Tilbud og etterspørsel styrer prisen.

    Hellas har for øvrig ikke fått satt ulevelige renter på sine lån av markedet. Det som skjedde var at ingen ville låne Hellas penger og investorer dumpet gresk gjeld. Da stiger rentene i annenhåndsmarkedet.

    Spetalen vil heller ikke låne bort penger til lav rente om han mener det er stor risiko for å tape de. Jeg tipper han ikke kjøpte en eneste gresk statsobligasjon for å hjelpe stakkars grekere med å få lavere markedsrenter. Han mente også for en tid tilbake at det norske oljefondet inne måtte finne på å kaste bort penger på å kjøpe gjeld i søreurpeiske stater. Så han får nesten bestemme seg for hva han mener om den saken.

    Ellers er det selvsagt ting man kan være enig i, men grunnen til for eksempel høye matvareprisene er komplisert, men det er lett å skylde på slemme spekulanter. Befolkningsvekst, vær, økt levestandard, etterspørsel etter bioolje osv andre grunner.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Spørs om ikke Fredriksens skatteutflukt til Kypros fikk et uønsket gebyr nå.
    http://www.nytimes.com/2013/03/17/b...ts-try-to-get-cash-out-of-banks.html?hp&_r=1&

    Under an emergency deal reached early Saturday in Brussels, a one-time tax of 9.9 percent is to be levied on Cypriot bank deposits of more than 100,000 euros effective Tuesday, hitting wealthy depositors — mostly Russians who have put vast sums into Cyprus’s banks in recent years. But even deposits under that amount are to be taxed at 6.75 percent, meaning that Cyprus’s creditors will be confiscating money directly from pensioners, workers and regular depositors to pay off the bailout tab.
     
    N

    nb

    Gjest
    Det som er spesielt med Kypriotiske banker er at de nesten ikke har gjeld i form av utstedt seniorgjeld. Obligasjonseiere skal ikke ta noen tap i denne operasjonen - noe som (nok med rette) har blitt kritisert. Problemet er imidelertid at det ikke er så mye gjeld å ta av. I følge en artikkel jeg las har bankene obligasjoner utestående for kun 1.7 milliarder Euro, så selv om disse i sin helet defaultet så ville det fortsatt mangle ca 4 milliarder Euro av det som er forventet å komme inn på denne konfiskeringen/skatten/ranet/avgiften/haircuten eller hva man nå velger å kalle det. Til sammenligning har bankene rundt 70 milliarder i innskudd. Så dersom långivere skal ta tap, så kommer man ikke unna innskytere, disse er i praksis långivere til banken. Det hjelper nok også på saken at en veldig stor andel av disse, og særlig de med de største innskuddene er utlendinger. Eller kanskje gjør det saken verre. Vi får se. Putin har visstnok satt seg på flyet da det er mye russiske penger i bankene og Russland er også inne som långiver til staten.

    Eierene, dvs aksjonærene, har allerede tapt omtrent alt. Eksempelvis er aksjekursen i Cyprus Popular Bank ned 84% på ett år. En aksje i samme bank kostet før helgen 1% av hva den gjorde før Lehman gikk konk. Aksjonærene i Bank of Cyprus har litt mindre grunn til å være skuffet, der er kursen ned "kun" 96.5% siden pre-Lehman.
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    ^Gitt påfunnet på Kypros er det som om man ønsker å røre om i heksegryten.

    Stiglitz har kikket på konsekvensene av store ulikheter i fordeling av samfunnsgoder, og har en betraktning når det gjelder hvordan vi bruker demokratiet:

    Singapore’s Lessons for an Unequal America - NYTimes.com

    Democracy, we now recognize, involves more than periodic voting. Societies with a high level of economic inequality inevitably wind up with a high level of political inequality: the elites run the political system for their own interests, pursuing what economists call rent-seeking behavior, rather than the general public interest. The result is a most imperfect democracy. The Nordic democracies, in this sense, have achieved what most Americans aspire toward: a political system where the voice of ordinary citizens is fairly represented, where political traditions reinforce openness and transparency; where money does not dominate political decision-making; where government activities are transparent.

    Verdt å ha i bakhodet når man står med stemmeseddelen i hånden i september.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Yup, han har rett. Nå er jo egentlig helvete løs, og det har gått opp for folkene i glasskulen i Brussel at de muligens har gjort noe dumt.

    The suffering of Cyprus shows power is draining from Europe - Comment - Voices - The Independent

    Skjermbilde 2013-03-18 kl. 23.19.30.jpg

    Jeg tar med en liten bonus. Da Bush-administrasjonen, etter at Obama ble valgt, besluttet å drysse penger over sine banker "for å redde dem," så skjønte jo bankfolk i USA at nå gjaldt det å være om seg. Så enkelte etablerte selskap for å kunne låne penger fra Fed, tilnærmet 0% rente, og ingen tilbakebetalingsrisiko.

    Dette er det verdt å lese, for å forstå hva slags moral det er vanlige skattebetalere nå blir bedt om å forsvare med sine bankinnskudd.
    The Real Housewives of Wall Street | Politics News | Rolling Stone
     
    N

    nb

    Gjest
    En kjapp oppsummering av hva som har skjedd på Kypros:
    - landet hadde en banksektor som var syv ganger størrelsen på øyas økonomi i 2007, ikke ulikt situasjonen på Island
    - folk har puttet penger i kypriotiske banker da disse betaler relativt høy rente på innskudd (snitt på over 4% på kortsiktige innskudd)
    - bankene har brukt disse pengene til ymse, mellom annet til å laste opp med gresk statsgjeld hvor de har tatt store tap
    - bankene har brukket ryggen og noen må redde de, ellers er det game over
    - siden kypriotiske banker har så mye kundeinnskudd har de svært lite annen gjeld, så det finnes ikke så mange andre enn innskuddskunder til å ta tapene dersom noen andre enn staten skal ta de. Staten har ikke penger.

    Forslaget p.t. for "småsparere", dvs de med innskudd under 100.000 Euro, er en "avgift" på 6.5%, altså det samme som at de ikke får renter på pengene sine i halvannet år (husk at bankene betaler over 4% rente). Altså vil de fleste være i omtrent samme situasjon som om de hadde hatt pengene sine stående i en stor, solid, europeisk bank i halvannet år, da disse p.t. knapt betaler renter på innskudd. Om man vil putte pengene sine på 2 års fastrente i Deutsche Bank betaler de for tiden 0.4% rente i følge nettsidene deres. (*). Det er rent prinsipielt litt drøyt i disse tider å få over 4% avkastning i Euro og ikke ha noen risiko for beløpet. Markedsprisen på det nærmeste man kommer null hovedstolsrisiko for store beløp i Euro i disse tider er 0.02% - det er avkastningen man får for å kjøpe 2-års tysk statsgjeld. Godtar man å sylte den ned i 5 år får man 0.4% ca.

    Presedensen er dog skummel, om folk plutselig blir redde for sparepengene sine sprer det seg fort. i 2008 hadde England kriseplaner klare for å stege alle landets minibanker om det skulle bli et "bank run".

    Jeg har ikke sett noen tall på hvor mye denne pengekonfiskeringen utgjør totalt om man kun ser på innskytere med under f.eks 10.000, 50.000 eller 100.000 Euro. Det diskuteres jo å holde småsparere utenfor og økte "gebyret" for høyere innskudd slik at totalen blir den samme.

    Edit: Fra Bloomberg.com
    "Cyprus could meet its target of generating 5.8 billion euros by imposing a 15.6 percent levy on bank deposits of more than 100,000 euros and no levy on deposits below that amount, a European Union official said on condition of anonymity"

    *) Dette gjelder kun om man ser på det som en sparekonto. En lønnskonto har en saldo som er på sitt høyeste ved lønning, og så går den nedover mot neste lønningsdag hvor den spretter opp. Her vil det at noen tar 6.5% av saldoen være et større inngrep siden renter ikke akkumulers i særlig grad når snittsaldoen er lavere. På en annen side er også 6.5% av hva som står på en ren lønnskonto ikke veldig mye penger om det kun er inneværende måneds lønning som står der.
     
    Sist redigert:
    N

    nb

    Gjest
    Fornavnet til den kypriotiske sentralbanksjefen er for øvrig "Panicos" (Han heter Panicos O. Demetriades)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Artig utvikling på Kypros. Politikerne sier nei til å ta penger fra innskyterne.

    Dagbladet prøver å henge med, men har litt problemer med store tall:

    store tall.jpg
     
    N

    nb

    Gjest
    Litt bakgrunn om hvordan Kypros ble med i EU og i Euroen
    Yes, Cyprus Is Different - Bloomberg

    Og litt om hvorfor russere er sentrale:

    To take just one example, reported by Bloomberg News today, Arkady Rotenberg, the childhood friend and former judo partner of President Vladimir Putin controls his Russian construction company through a Cyprus-based vehicle, Marc O’Polo Investments Ltd. Rotenberg’s companies have been awarded at least $7.4 billion of contracts for the 2014 Winter Olympics in Sochi. This is the heart of the Kremlin establishment -- no wonder Putin has attacked the euro-area plan to take 9.9 percent of tax Cyprus deposits above 100,000 euro, and 6.75 percent below. And no wonder Cyprus President Nicos Anastasiades refused to tax high-worth Russian depositors more than 10 percent, even at the cost of penalizing Cypriot voters more than he had to and breaching the principle of depositor insurance.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Jeg vil bli veldig overrasket om DNB taper den saken der.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg tror og håper at de taper så det synger. Ikke det at jeg nødvendigvis har så stor sympati for dem som går på lovnader om store gevinster uten reell risiko... det blir litt som med nigerasvindel. Men slikt bør nå være ulovlig uansett, og langt i fra alle kundene har forutsetninger for å forstå hva de er blitt solgt og lurt inn i.

    Når dette er en typisk oppsummering av hva sakene handler om:

    "Høsten 2000 lånte Ivar Petter Røeggen 520.000 kroner av DNB for å investere i detbankene kalte «garanterte spareprodukter».

    Det meste av de lånte pengene ble satt på en sperret høyrentekonto. Resten gikk med til gebyrer for banken og til å investere i en opsjon som skulle gi gevinst i aksjemarkedet.

    Etter seks år hadde Røeggen tapt 230.000 kroner på å følge rådene fra banken."

    ... Lån penger av banken, de setter den på en konto som gir lavere rente enn det du har lånt dem for, tar fete gebyrer og så bruker deler av pengene til å gamble med å kjøpe dødfødte opsjoner.

    Selger man slike nigeraprodukter aggressivt til intetanende sivilister er det rett og rimelig at bankene må ta tapet når korthuset ramlet sammen.

    Som sagt håper og tror jeg at de høye herrer er enige.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg tror og håper at de taper så det synger. Ikke det at jeg nødvendigvis har så stor sympati for dem som går på lovnader om store gevinster uten reell risiko... det blir litt som med nigerasvindel. Men slikt bør nå være ulovlig uansett, og langt i fra alle kundene har forutsetninger for å forstå hva de er blitt solgt og lurt inn i.

    Når dette er en typisk oppsummering av hva sakene handler om:

    "Høsten 2000 lånte Ivar Petter Røeggen 520.000 kroner av DNB for å investere i detbankene kalte «garanterte spareprodukter».

    Det meste av de lånte pengene ble satt på en sperret høyrentekonto. Resten gikk med til gebyrer for banken og til å investere i en opsjon som skulle gi gevinst i aksjemarkedet.

    Etter seks år hadde Røeggen tapt 230.000 kroner på å følge rådene fra banken."

    ... Lån penger av banken, de setter den på en konto som gir lavere rente enn det du har lånt dem for, tar fete gebyrer og så bruker deler av pengene til å gamble med å kjøpe dødfødte opsjoner.

    Selger man slike nigeraprodukter aggressivt til intetanende sivilister er det rett og rimelig at bankene må ta tapet når korthuset ramlet sammen.

    Som sagt håper og tror jeg at de høye herrer er enige.
    Det var umulig å tjene penger på disse oppleggene, null oppside for "investor" og masser av skjeer i grøten for DNB.
    Ca. 2002, om jeg husker rett, hadde jeg så mye penger på konto i DNB at de begynte å mase, ble invitert til møte på hovedkontoret og ført inn i styrerommet. De poengterte at vi nå satt i styrerommet og ønsket å gi meg råd om hvordan jeg skulle disponere mine midler.
    Så de presenterte meg for ulike investeringer og spareprodukter - samtlige var via pakker de hadde satt sammen, og der de skulle sitte og plukke til seg både på vei ut og på vei tibake igjen (om det ble gevinst.).

    Jeg leste gjennom "produktene" og undret over hvor norsk bankvesen var på vei, som om jeg ikke allerede tvilte nok på andre lands banker.
     
    Sist redigert:

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Jeg ble visst veldig overrasket!
    Grattis til Røeggen!
     
    X

    X186841

    Gjest
    Det var gode nyheter. Som regnskapsfører i mange år , advarte jeg kundene mot lignende produkter av ymse slag, men mange gikk på allikevel. Bankene greide å overbevise de om att dette hadde de mye mer greie på enn en regnskapsfører. Mange som tapte penger gitt og ikke var riktig så snørrhovne etterpå.

    En filialsjef i DNB skjelte meg tilogmed ut engang , hun gikk helt av skaftet.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det var gode nyheter. Som regnskapsfører i mange år , advarte jeg kundene mot lignende produkter av ymse slag, men mange gikk på allikevel. Bankene greide å overbevise de om att dette hadde de mye mer greie på enn en regnskapsfører. Mange som tapte penger gitt og ikke var riktig så snørrhovne etterpå.

    En filialsjef i DNB skjelte meg tilogmed ut engang , hun gikk helt av skaftet.
    Det var stort press ovenfra ned på apparatet i DNB. Produktene/Pakkene var laget og skulle selges til kunder. Konti ble trålet for å finne penger, og ulike bankansatte fikk beskjed om å sette opp lister over folk som kunne være troende til å slå til på disse "bankers" lånetilbudene.
    Ett er at Finanskrisen satte kjepper i hjulene for vekstmål, men årsaken til at DNB taper er at det var umulig for kundene å komme ut i pluss på disse pakkene. Gebyrene som skulle betales både ut og inn, og pakkenes cut, gjorde at det ble veldig lite igjen, om noe. I tillegg hadde man altså gått inn ved å ta opp lån for å kunne "få størst mulig uttelling for investeringen."

    Husker jeg fikk minst én telefon i uken en november/desember, trodde det var 2004, men det må ha vært 2002. Til slutt gikk jeg med på et møte, men trakk meg etter å ha sett nærmere på "tilbudene." Liten tvil om at de ansatte hadde årssalgsmål med ev. bonusutbetaling som motivasjon for å pushe dette så innbitt på kunder.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Jeg synes det var dårlige nyheter. Nå må jo vi vanlige bankkundene dekke tapene som gamblerne påførte banken.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Skjulte gebyrer. Det som har vært temaet i Røeggen-saken er de garanterte spareproduktene som Ivar Petter Røeggen kjøpte etter rådgivning fra DNB. Røeggen tapte 230.000 kroner på investeringene.
    Saken har særlig dreid seg om at det var mange skjulte og overflødige gebyrer knyttet til produktene.
    Professor Petter Bjerksund ved NHH i Bergen har beregnet at norske småsparere har betalt 10 milliarder i overflødige gebyrer.


    I snitt har altså hver av de 150.000 som gikk inn på disse sparepakkene betalt over 66.000 kroner i overflødige gebyrer ... rent tyveri.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Tror du har feil nevner i brøken, men det er det samme.

    Hva er forresten et overflødig gebyr?
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Tror du har feil nevner i brøken, men det er det samme.

    Hva er forresten et overflødig gebyr?
    Du får sjekke batteriene dine.

    Det var unødvendige gebyr som ble satt inn i transaksjonsrekkene for å øke cut til selger. Det skjedde hand-off fra bankavdeling til bankavdeling, med gebyrmoment - og dermed anser altså professor Bjerksund ved NHH at disse var overflødige, og kun lagt inn for å øke bankens oppside.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Tror du har feil nevner i brøken, men det er det samme.

    Hva er forresten et overflødig gebyr?
    Du får sjekke batteriene dine.

    Det var unødvendige gebyr som ble satt inn i transaksjonsrekkene for å øke cut til selger. Det skjedde hand-off fra bankavdeling til bankavdeling, med gebyrmoment
    - og dermed anser altså professor Bjerksund ved NHH at disse var overflødige, og kun lagt inn for å øke bankens oppside.
    Takk, men kan du ta det på et forståelig språk også? Jeg prøvde å google noen av ordene, men det ga fortsatt ikke mening.

    cut=Unix command line utility which is used to extract sections
    Handoff simplifies sending things from your computer’s web browser to your iPhone, iPad, or iPod touch.
    Fant ingen resultater for gebyrmoment
     
    N

    nb

    Gjest
    Cut er vanlig uttrykk for en kommisjon, ta litt av fortjenesten og lignende. Tipper det er så offisielt at det vil stå i en engelsk ordbok
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Ok. Jeg har aldri vært selger. Det er naturligvis uhørt at selgere får betaling for å plage folk.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Denne dommen synes jeg er mildt sagt merkelig.

    Røeggen gikk til sak fordi han mente at DNB hadde solgt et dårlig produkt, og ikke på grunn av dårlig informasjon.
    For meg ser det ut som at høyesterett gir Røeggen medhold fordi informasjonen var for dårlig, ikke fordi det var et dårlig produkt.
    Det var det samme som skjedde i tingretten.
    Jaja, jeg er glad jeg ikke er dommer, og enda gladere for at jeg ikke aldri har vært inne på tanken på å handle intrikate spareprodukter.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Dommen skjedde i utvidet Høyesterett, med 11 dommere, og var enstemmig. Det ble den fordi man fokuserte på ubalansen i innsikt og informasjonsplikt mellom tilbyder og kjøper av produktene. Dette ble understreket av at selv med 7% årlig vekst i snitt, på børsen, ville pakkene ikke kunne gått annet enn i 0 for kjøper, pga de "cuts" som banken beregnet seg.
    Man mente derfor at banken hadde underdrevet børsrisiko, garantert gevinst under salget og dratt fordel av at kjøper stolte på selger i uforholdsmessig grad.

    Ikke noe å stusse over.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Pass godt på når ulike påstår det er mye å hente i private pensjonsordninger.

    USA står overfor en katastrofe, pga satsingen på 401Ks.

    Fra Fortune Magazine:

    The Greatest Retirement Crisis In American History - Forbes

    Corporate America and the financial wizards behind the past three decades of so-called retirement innovations, most notably titans of the pension benefits consulting and mutual fund 401(k) industries, are down-playing just how bad things are already and how much worse they are going to get.
    Americans today are aware that corporate pensions have been virtually eliminated and that the few remaining private, as well as the nation’s public pensions, are in jeopardy. Even if you are among the lucky few that have a pension, you cannot rest assured that it will be there for all the years you’ll need it. Whether you know it or not, someone is busy trying to figure how to screw you out of your pension.
     
    N

    nb

    Gjest
    selv med 7% årlig vekst i snitt, på børsen
    Bare en saksopplysning: Om du i år 2000 ville ha "kun" ca 7% avkastning på sparepengene dine kunne du kjøpt norske statsobligasjoner med 5 års løpetid. Enhver person som hadde pengene sine i aksjemarkedet på den tiden forventet betydelig mer, ellers hadde de jo ikke hatt pengene sine i aksjer, men i 100% trygge statsobligasjoner. I år 2000 er altså en avkastning på 6.5-7% i året i 5 år i Norge svært lite, siden det var den risikofrie avkastningen i det norske markedet.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn