Jeg syns Gjestemedlem forenkler vel mye når det gjelder polet. En vurdering av nytte/ulemper bør være stegvis.
1. Vinmonopolet er et produkt av forbudstiden og avholdsbevegelsen før denne. Bevegelsen stod ekstremt sterkt, og har fortsatt innflytelse. Forbudsbevegelsen stod sterkt i alle nordiske land, med unntak av Danmark (gjelder også på 1800-tallet), og dette er de samme landene som også har monopolutsalg av drikke med "sterkt" alkoholinnhold.
I hvilken utstrekning bevegelsen skal få lov til å fortsette å diktere hva befolkningen ellers skal foreta seg kan være et første spørsmål å vurdere. Dens forkjempere har vært kloke, og har sørget for å etablere seg i Edruskapsdirektorat, styringsorganer og politisk. Avholdsbevegelsens representanter på Stortinget er organisert i en gruppe som arbeider på tvers av partiene, og med deltakelse fra innvalgte avholdsfolk fra de ulike partiene. På den måten har de tilrøvet seg langt større politisk beslutningsmakt enn de ellers ville hatt i forhold til det totale folketallet.
Så det er bøyg nummer 1 å komme utenom.
2. Så kan man vurdere fordeler og ulemper forbundet med fri omsetning gjennom butikker, kontra regulert omsetning gjennom monopolutsalg. I dag kan jeg sitte med Vinmonopolets bestillingsliste på Lindesnes, i Oslo eller i Kåfjord, henholdsvis en kort seilas fra kontinentet, en natteseilas, eller en båttur på mange dager - og bestille viner og sprit fra hele verden, i et enormt utvalg, og i et stort kvalitetsspenn. Dette kan jeg så hente på nærmeste vinmonopol. I noen utvalgte bykommuner kan jeg få varene levert på døren, dersom jeg kjøper via nettbutikken.
Utvalget er formidabelt, og om jeg skulle være ultrakresen eller krevende, kan jeg til og med gjennomføre privatimport gjennom dette systemet. Om jeg har lyst, kan jeg også etablere meg som vin- eller spritimportør og selge gjennom vinmonopolet.
Dette er et utrolig bra system. Der det i tillegg foregår en betydelig kvalitetssikring av det som selges, og der garantier faktisk bygger på et godt grunnlag. Avholdsbevegelsen er selvsagt mot alle aspekter ved dette, og skulle gjerne sett av vi ikke hadde et eneste Vinmonopol. Men om vi først skal ha slike, fordi bevegelsen har enorm makt, så må man også kunne si at monopolet er blitt undergravd så det holder, og at det i dag leverer et spenn av alkoholholdige drikkevarer som man vanskelig finner maken til andre steder, på et kvalitetsnivå som er udiskutabelt, og med en servicegrad som få har satt seg inn i, men som er i verdensklasse.
Jeg syns man skal tenke seg godt om før man overlater til Reitangutta å ødelegge dette.
3. Prispolitikken.
Det man kan angripe, og få justert, er avgiftsnivået, som er latterlig høyt og som skal ha utestengende effekt. (Det kan umulig være avskrekkende, siden folk tar godt for seg av alkohol.)
Prispolitikken er drevet av den samme avholdsgruppen på Stortinget, og har i likhet med mye innen norsk politikk ikke hatt tiltenkt effekt. Snarere har den hatt en del uønskede effekter:
1. Folk som ikke har god råd tvinges til å kjøpe fra billigste utvalg på polet, eller fra smuglere.
2. Folk flest betaler overpris for middels vare, og får sjelden anledning til å nyte de virkelig gode vinene og spriten som er tilgjengelig, fordi avgiftene stenger dem ute.
Jeg syns man skal bevare dagens Vinmonopol og arbeide for å redusere avgiftene og få ned prisene, men ellers tenke seg godt om før man tillater salg gjennom vanlige butikker, styrt av butikkjedene. Får vi det siste, får vi en større andel masseprodusert skvip, og en skarp begrensning i omfanget på dagens utvalg - garantert. Joda, vi vil få noen få spesialistbutikker, og disse kan også levere til han oppe i Kåfjord, men dagens system er ekstremt oversiktlig, det gir lille Norge (5 millioner mennesker, latterlig få) stor forhandlingsmakt overfor utenlandske produsenter og har mange innebygde fordeler.
Få ned prisene, sørg for at folk får tilgang til kvalitetsvarer, bevar vinmonopolet - det vil alkoholkulturen ha godt av.
Og blir det fart i denne globale oppvarmingen kan vi vel snart på vingårder i Norge - engelskmennene er alt i gang med produksjon av musserende i verdensklasse.