Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ja men herregud, da må det være helt greit for deg at det ikke er 400 typer Roquefort eller youghurt i hyllene hos Rema også!? Du finner vel uansett det du har bruk for og lyst på i et supermarket i Beverly Hills, Dijon eller Brussel?

    Honkey
    Å du er med andre ord tilhenger av et statlig ostemonopol?

    Jeg forventer ikke godt utvalg på Rema. Jeg kan godt gå i andre butikker for det. Men jeg forventer at det skal kunne være mulig å etablere konkurrerende butikkjeder i Norge også, og at de skal kunne selge sitt varesortiment og ikke bare nøyaktig det samme man finner pÅ Rema + litt til for syns skyld slik det er nå.

    Jeg vil gjerne handle på Rema, men også på Meny, Carrefour, Tescos, M&S og alle andre som måtte ha lyst til å prøve seg. Men da vil jeg også forvente deres varer og ikke den samme dritten fra Tine, Orkla og Nortura som hver eneste jævla butikk i Norge tvinges til å føre.

    I dag blir man rett og slett forbauset om man klarer å finne en eneste yoghurt som ikke er produsert av Tine.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.713
    Antall liker
    8.128
    Torget vurderinger
    0
    ... Ja hvis det ikke var for den skyhøye prisen ville det vært billig.

    At polet har en ordning som tilgodeser og sponser svært rike mennesker med eksklusiv smak og rammer hardt vanlige mennesker som er mindre kresen og velger enklere drikkevarer er trist og usosialt. En fattig mann må betale 100 kr for en flaske med vin som kanskje koster 2 Euro på supern i Frankrike, mens vinadelen får nyte godt av at dette er med på å betale for deres eksklusive vaner.
    Men Deph da!!!! Er du virkelig så jævla dum eller bare later du som??

    Du tror da vel ikke at Polet har det minste de skulle ha sagt når det gjelder størrelsen på alkoholavgiftene og på hvilken måte de slår inn og påvirker prisen på varene??

    Voksenopplæring for Deph: " Det er politikerne på Stortinget som bestemmer hvordan alkoholavgiftene skal være!!" Disse avgiftene vil ikke endres en bitte liten smule om REMA/Rimi skal stå for salget. Men REMA/Rimi må nok ta noe høyere pris enn Polet fordi de ikke har den samme muligheten til å få en så strømlinjeformet vareflyt som Polet har i dag. Som vi har vært innom tidligere så er faktisk fakta i saken at Polet har en ektremt lav avanse på varene.

    Men hvis det er OK for deg å betale enda litt mer for den dårligste volumselgende vinen enn det du gjør på Polet i dag så versågod!

    La meg få tillegge at når det blir SÅ vesentlig for deg at du har muligheten til å handle "dårlig" vin til "overpris" fra tidlig morgen til sent på kvelden på ditt lokale supermarked istedet for å planlegge innkjøpene for en litt lengere periode. Ja da vil jeg som fagmann på området faktisk be deg se litt i speilet og tenke over om ditt forhold til alkohol er så sundt som det burde være! Og det var ikke ment som en fleip heller.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Som nevnt flere ganger tidligere er det vesentlig at man kutter avgiftene samtidig som man legger ned det statlige vinmonopolet. Det som er Vinmonopolet i dag kan selges og kan drive videre som en faghandel for vin.

    Ikke ulikt det som skjedde da Televerket mistet sitt statsmonopol på teletjenester, og ble til Telenor samtidig som at det ble tillatt å bruke andre leverandører for dem som ønsket det. Alt i alt ble jo det en mye bedre situasjon for de fleste, og det vil være rimelig naivt å tro at vi kunne hatt de samme priser og tilbud med ett statsmonopol.

    Det er presis like unødvendig med et vinmonopol som det er med et statlig syltetøymonopol. Og om man bare bytter ut varegruppene så er det kanskje litt lettere å se dårskapen i denne modellen.

    En ordning som den de har i Danmark, eller enda bedre, i Tyskland er ønskelig. Vår ordning er en guffen overleving fra en tid der pietisme, gryende kommunistiske revolusjoner og verdenskriger var tidens ånd. Vi er forbi alt slikt nå og det er på tide å ta konsekvensen av det.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg syns Gjestemedlem forenkler vel mye når det gjelder polet. En vurdering av nytte/ulemper bør være stegvis.

    1. Vinmonopolet er et produkt av forbudstiden og avholdsbevegelsen før denne. Bevegelsen stod ekstremt sterkt, og har fortsatt innflytelse. Forbudsbevegelsen stod sterkt i alle nordiske land, med unntak av Danmark (gjelder også på 1800-tallet), og dette er de samme landene som også har monopolutsalg av drikke med "sterkt" alkoholinnhold.

    I hvilken utstrekning bevegelsen skal få lov til å fortsette å diktere hva befolkningen ellers skal foreta seg kan være et første spørsmål å vurdere. Dens forkjempere har vært kloke, og har sørget for å etablere seg i Edruskapsdirektorat, styringsorganer og politisk. Avholdsbevegelsens representanter på Stortinget er organisert i en gruppe som arbeider på tvers av partiene, og med deltakelse fra innvalgte avholdsfolk fra de ulike partiene. På den måten har de tilrøvet seg langt større politisk beslutningsmakt enn de ellers ville hatt i forhold til det totale folketallet.

    Så det er bøyg nummer 1 å komme utenom.

    2. Så kan man vurdere fordeler og ulemper forbundet med fri omsetning gjennom butikker, kontra regulert omsetning gjennom monopolutsalg. I dag kan jeg sitte med Vinmonopolets bestillingsliste på Lindesnes, i Oslo eller i Kåfjord, henholdsvis en kort seilas fra kontinentet, en natteseilas, eller en båttur på mange dager - og bestille viner og sprit fra hele verden, i et enormt utvalg, og i et stort kvalitetsspenn. Dette kan jeg så hente på nærmeste vinmonopol. I noen utvalgte bykommuner kan jeg få varene levert på døren, dersom jeg kjøper via nettbutikken.

    Utvalget er formidabelt, og om jeg skulle være ultrakresen eller krevende, kan jeg til og med gjennomføre privatimport gjennom dette systemet. Om jeg har lyst, kan jeg også etablere meg som vin- eller spritimportør og selge gjennom vinmonopolet.

    Dette er et utrolig bra system. Der det i tillegg foregår en betydelig kvalitetssikring av det som selges, og der garantier faktisk bygger på et godt grunnlag. Avholdsbevegelsen er selvsagt mot alle aspekter ved dette, og skulle gjerne sett av vi ikke hadde et eneste Vinmonopol. Men om vi først skal ha slike, fordi bevegelsen har enorm makt, så må man også kunne si at monopolet er blitt undergravd så det holder, og at det i dag leverer et spenn av alkoholholdige drikkevarer som man vanskelig finner maken til andre steder, på et kvalitetsnivå som er udiskutabelt, og med en servicegrad som få har satt seg inn i, men som er i verdensklasse.

    Jeg syns man skal tenke seg godt om før man overlater til Reitangutta å ødelegge dette.

    3. Prispolitikken.
    Det man kan angripe, og få justert, er avgiftsnivået, som er latterlig høyt og som skal ha utestengende effekt. (Det kan umulig være avskrekkende, siden folk tar godt for seg av alkohol.)
    Prispolitikken er drevet av den samme avholdsgruppen på Stortinget, og har i likhet med mye innen norsk politikk ikke hatt tiltenkt effekt. Snarere har den hatt en del uønskede effekter:

    1. Folk som ikke har god råd tvinges til å kjøpe fra billigste utvalg på polet, eller fra smuglere.
    2. Folk flest betaler overpris for middels vare, og får sjelden anledning til å nyte de virkelig gode vinene og spriten som er tilgjengelig, fordi avgiftene stenger dem ute.

    Jeg syns man skal bevare dagens Vinmonopol og arbeide for å redusere avgiftene og få ned prisene, men ellers tenke seg godt om før man tillater salg gjennom vanlige butikker, styrt av butikkjedene. Får vi det siste, får vi en større andel masseprodusert skvip, og en skarp begrensning i omfanget på dagens utvalg - garantert. Joda, vi vil få noen få spesialistbutikker, og disse kan også levere til han oppe i Kåfjord, men dagens system er ekstremt oversiktlig, det gir lille Norge (5 millioner mennesker, latterlig få) stor forhandlingsmakt overfor utenlandske produsenter og har mange innebygde fordeler.

    Få ned prisene, sørg for at folk får tilgang til kvalitetsvarer, bevar vinmonopolet - det vil alkoholkulturen ha godt av.
    Og blir det fart i denne globale oppvarmingen kan vi vel snart på vingårder i Norge - engelskmennene er alt i gang med produksjon av musserende i verdensklasse.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.626
    Antall liker
    10.931
    Sted
    Trondheim
    Pkt. 2 under Prispolitikken skjønner jeg ikke helt. Avgiften på vin er ikke så forferdelig (42 kr. pr flaske, flat sats). Det betyr at dårlig kvalitet blir dyr og høy kvalitet blir relativt billig. Det skulle jo nettopp ha den effekten man hele tiden etterspør - høy kvalitet koster ikke mye mer enn lav kvalitet. Man etterspør hele tiden stort utvalg kvalitetsoster (-skinke, alt mulgi annet) til fornuftige priser. På vin har man nettopp dette, men da er det galt også.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Man behøver ikke overlate salget til noen få kjeder. Ser man på et land som Tyskland selges vin , øl og brennevin alle steder uten noen form for reguleringer og det fungerer helt utmerket. Om man vi ha et glass vin hos frisøren, et glass varm gluewein på et gatekjøkken om vinteren, en 5cl whiskey på bladkiosken på undergrunnsbanen, en øl til currywursten, en flaske vin sammen med de andre dagligvarene ... ingen problemer. Dette er et land som behandler sine borgere med respekt og tillater ikke alholdsfanatikere og religiøse pressgrupper å overstyre vanlige mennesker og deres valg.

    Dette kommer man ikke utenom, og at polet har en stor postordrekatalog endrer overhodet ikke på disse forholdene.

    På de fleste andre varegrupper i Norge, om man ser bort i fra matvarer der monopolisme og isolasjonisme har fått lov til å råde, har vi tilgang til det meste som folk etterspør. Vi klarer oss helt fint uten statlige varemonopoler med gilde postordrekataloger i alle andre varegrupper og det er ingen, overhodet ingen, grunn til å anta at det skal bli noe anderledes om man fjerner salgsrestriksjonene på vin og behandler det som en hvilken som helst annen vare.

    Dette handler om hvordan man behandler mennesker i landet. Det er trist at man i det hele tillater slike pressgrupper å ha innflytelse og makt over mennesker, og den eneste måten å bli kvitt disse konspiratoriske pressgruppene er å frata dem alle maktmuligheter ved rett og slett å stryke alle salgsrestriksjoner fra Norsk lov. Da kan de stå der med sine bibler og dommedagsprofetier og hyle til de blir blå i ansiktet.

    Det er trist at folk lar seg korrumpere så lett at en lang liste med eksotiske slottsnavn er nok til å dupere folk til å frivillig gi slipp på det som burde anses som grunnleggende menneskerettigheter. Det å kunne leve sine liv uten unødvendig og direkte inngripen fra formynderiske lobbygrupper og maktberusede politikere.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Pkt. 2 under Prispolitikken skjønner jeg ikke helt. Avgiften på vin er ikke så forferdelig (42 kr. pr flaske, flat sats). Det betyr at dårlig kvalitet blir dyr og høy kvalitet blir relativt billig. Det skulle jo nettopp ha den effekten man hele tiden etterspør - høy kvalitet koster ikke mye mer enn lav kvalitet. Man etterspør hele tiden stort utvalg kvalitetsoster (-skinke, alt mulgi annet) til fornuftige priser. På vin har man nettopp dette, men da er det galt også.
    Avgifter utgjør 62% av hva nordmenn bruker på alkohol, sammenlignet med Danmark der andelen er 21%. I Finland er det 47% - totalandelen bør ned, også fordi den oppfordrer til kjøp av smuglervarer. (I statistikken fra Sirius er ikke smuglervarer, turistsprit, o.l. tatt med).

    SIRUS » Norge har Nordens høyeste alkoholskatt

    Så selv om den flate avgiften på vin burde tilskynde valg av dyrere viner, så utgjør likevel avgiftsdelen totalt sett altså godt over halvparten av hva vi betaler for alkohol her hjemme. Høyest i Norden.

    Og siden jeg er tilhenger av sprit over vin, så taler jeg nok også for egne motiver her.
    økonomi: Blir over dobbelt så dyr - DinSide
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    I Danmark kan man tusle inn på en hvilkensomhelst daglivarebutikk og kjøpe en flaske snaps for 80-100 kr. I Norge tillates man man allernådigst få lov til å oppsøke et statskontrolert monopolutsalg, som er stengt 75% av tiden, og betale 300kr+ for akkurat den samme flasken.

    Og folk synes dette er stor stas fordi de får lov til å bla i en stor liste med navn på ting de aldri kommer til å kjøpe uansett.

    Hvordan er det blitt slik? Hvorfor er nordmenn så duknakkede og kastrerte tufser at de finner seg i slik behandling fra presteskap, tantesosialister og andre forbudspolitikere?

    Nordmenn er kanskje rett og slett litt degenererte etter årevis med pietistisk kulturinnavl.
     
    N

    nb

    Gjest
    Vinmonopolet er et fint test case hvor man finner ut om man har et prinsippstandpunkt kun for prinsippets skyld, eller om man er i stand til å korriegere oppfatningen av verden ved å la seg forvirre av fakta.

    Vi tar det steg for steg:
    Utgangspunktet er et statlig monopol. Konsekvensene av dette i Norge er mellom annet

    1) Et utvalg man ikke finner maken til, knapt noe sted i verden
    2) Et strømlinjeformet apparat for import og distribusjon av et enormt utvalg drikkevarer i alle sjangre fra stort sett hele verden
    3) Dette vareutvalget er enkelt tilgjengelig på hver en knaus i Norge, helt uavhengig av faktisk kundegrunnlag på stedet
    4) En prispolitikk som gjør at produkter av svært høy kvalitet er, internasjonalt sett, svært rimelige i et av de landene med høyest kjøpekraft i verden og hvor alt annet er dyrt.

    Altså har man fått akkurat det man ønsker for andre matvarer, men det er da tydligvis galt når det gjelder alkoholholdig drikke. Prisen å betale for dette er at man ikke kan tusle inn på nærmeste matbutikk eller kiosk for å kjøpe seg en flaske vin, sprit eller sterkøl om man plutselig trenger det og ikke har noe tilgjengelig. For de aller, aller fleste i Norge finnes det et vinmonopol i nærområdet, så tilgangsproblemet gjelder svært få av landets innbyggere. Man skal eksempelvis bo ganske aparte til i Oslo om det tar mer enn 10-15 minutter å komme seg på polet. Største praktiske problemet jeg har kunnet observere er at det tydligvis kommer som en stor overraskelse på veldig mange at juleaften faller på 24. Desember og nyttårsaften faller på kveld/natt til 1. Januar hvert år, og følgelig blir det endeløse køer på polet. At det åpenbart er en uoverkommelig oppgave for mange å gjøre handlingen et par dager før kan man vanskelig beskylde polet for.

    Så til sammenligningen med øl, hvor utvalget i dagligvarebutikker etter hvert har blitt mye størrre. På velassorterte dagligvarebutikker har de nå sikkert 50-100 sorter øl å velge mellom. Et utvalg på 50-100 sorter øl oppleves som mye, men om det nasjonale utvalget av vin var i samme størelsesorden ville det være en vits. Det er heller ikke allverdens forskjell i ølutvalget butikker imellom, det går mye i de nasjonale mikrobryggereiene (evt med litt lokale variasjoner alt etter hva som finnes i området), samt grunnstammen av pils o.l. fra the usual suspects og et relativt begrenset utvalg importøl, hvor det også er mye av det samme rundtomkring.

    Jeg skulle gjerne byttet ut spekematavdelingen i et stort, fransk supermarked med motparten i Norge, men ikke faen om jeg ville hatt vinavdelingen deres i bytte mot polet.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Så hvorfor ikke ta konsekvensen av dette og innføre samme modell på andre varegrupper også.

    Et statlig spekematmonopol, syltetøymonopol, ølmonopol, brusmonopol, ostemonopol etc. etc. Så kan man på samme måte lage lange gilde prislister over alt man kan bestille til uken etterpå og samlet sett få minst like godt utvalg i f.eks. spekemat som man ser på et fransk supermarked?

    Hvis man har slik en klokketro på at statlige monopolutsalg samlet sett er et gode for kundene. Så hvorfor da motvilje mot å utvide ordningen til alt annet som det kunne vært kjekt med et stort, om enn grovt overpriset, sortiment av.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg skulle gjerne byttet ut spekematavdelingen i et stort, fransk supermarked med motparten i Norge, men ikke faen om jeg ville hatt vinavdelingen deres i bytte mot polet.
    At nordmenn lett lar seg behandle som om de er i en barnehage er vel snarere et drag ved folkeferdet vi får slites med. Jeg har stusset over det, men gidder ikke hisse meg opp, siden valgmulighetene og fleksibiliteten på de områder jeg er opptatt av er helt i orden.
    Merk dog at monopolmakt innen vin og sprit har fått helt andre resultater enn monopolmakt innen landbrukskooperativene, og kanskje kan sistnevnte hente litt inspirasjon fra Vinmonopolets utvikling over tid.

    Dagligvarebutikker i utlandet fører standardutvalg av alkoholvarer, og i likhet med nb kunne jeg ikke tenke meg å bytte til dette fra hva Vinmonopolet gir tilgang til. Men få gjerne ned prisene.

    Ellers tror jeg at nb gjerne må telle gjennom antallet ølmerker som er tilgjengelige i butikkene. Det er nok betydelig færre enn anslaget på 50-100, i de aller, aller fleste butikkene.

    Vi har, til tross for avholdsbevegelsen, klart å få oss et distribusjonssystem for vin og sprit i Norge som har et unikt høyt kvalitetsnivå, og bør navigere nennsomt for å bevare nivået, samtidig som vi får prisene ned.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg skulle gjerne byttet ut spekematavdelingen i et stort, fransk supermarked med motparten i Norge, men ikke faen om jeg ville hatt vinavdelingen deres i bytte mot polet.
    Frankrike, som er et land som ikke har kultur for å behandle sine borgere som kvinner i et shariadiktatur, har samlet sett et mye mye større utvalg av vin tilgjengelig enn det man har i Norge. Om man ikke finner alt samlet i et trist statskontrollert utsalg, så er til gjengjeld tilgjengeligheten fantastisk. Overalt får kan man kjøpe en flaske vin. Supermarkeder, små landhandlere, kroer, markeder, vingårder og slott, langs landeveien på salgsboder slik vi ser det med jordbær i sesongen her etc. etc. Små og store produsenter tilbyr publikum et totalt utvalg som er overveldene. Det er land der mennesker har respekt for hverandre, og der det er tillatt for vinbønder og faktisk selge sine varer til andre enn statsmakten... faktisk til andre mennesker. En uhørt tanke her i Nord.

    Og da spiller det faktisk liten rolle at ikke tilgangen på oligarkviner er like god i hver eneste butikk, eller at disse ikke er finansiert av ekstremavgifter den lille mannen må betale for sin bordvin.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Så hvorfor ikke ta konsekvensen av dette og innføre samme modell på andre varegrupper også.

    Et statlig spekematmonopol, syltetøymonopol, ølmonopol, brusmonopol, ostemonopol etc. etc. Så kan man på samme måte lage lange gilde prislister over alt man kan bestille til uken etterpå og samlet sett få minst like godt utvalg i f.eks. spekemat som man ser på et fransk supermarked?

    Hvis man har slik en klokketro på at statlige monopolutsalg samlet sett er et gode for kundene. Så hvorfor da motvilje mot å utvide ordningen til alt annet som det kunne vært kjekt med et stort, om enn grovt overpriset, sortiment av.
    Fordi man begår en enkel øvelse. Alkohol anses som styggedom av toneangivende politikere, interesseorganisasjoner og religiøse organisasjoner i dette landet - de har forankret en innbitt motstand mot liberalisering.

    Mot denne maktfaktoren er det begått et fantastisk stykke motstandsarbeid ved kreftene som står bak Vinmonopolet, slik at vi nå faktisk nyter et utrolig tilbud, på et suverent kvalitetsnivå. Eneste ulempen er prisene, ellers liker jeg at alle i landet har tilgang til kvalitetsvarer på en grei og oversiktlig måte.

    Men varen er såpass særegen at man vanskelig kan tiltro at noe lignende vil skje innen kategorier som ditt nå overterpede syltetøyeksempel, og det er helt greit at vin og sprit er tilgjengelig gjennom disse utsalgene. Opprettelsen av nye er også blitt liberalisert, så det dukker opp på de mest uventede steder - tror jammen de snakker om å opprette et rett nede i svingen her jeg bor.

    Hadde Tine, Prior, Nortura o.a. klart å levere den variasjonen og kvaliteten som Vinmonopolet står for, ville man ikke hørt så mye som et kny av protest fra undertegnede når det gjelder disse ...
     
    N

    nb

    Gjest
    Så hvorfor ikke ta konsekvensen av dette og innføre samme modell på andre varegrupper også.

    Et statlig spekematmonopol, syltetøymonopol, ølmonopol, brusmonopol, ostemonopol etc. etc. Så kan man på samme måte lage lange gilde prislister over alt man kan bestille til uken etterpå og samlet sett få minst like godt utvalg i f.eks. spekemat som man ser på et fransk supermarked?

    Hvis man har slik en klokketro på at statlige monopolutsalg samlet sett er et gode for kundene. Så hvorfor da motvilje mot å utvide ordningen til alt annet som det kunne vært kjekt med et stort, om enn grovt overpriset, sortiment av.
    Det er vel ingen som har klokketro på monopol per se. Vinmonopolet er altså unntaket som bekrefter regelen. Man har et monopol, men konsekvensen av det er ganske nøyaktig det stikk motsatte av hva man man skulle tro på forhånd. Grunnene er sikkert mange, men mellom annet hjelper det nok svært mye at Norge ikke har noen produksjon av vin selv og følgelig er det få nærings- og distriktspolitiske hensyn å ta på det området. De fleste andre matvarer som konsumeres her i landet blir også produsert her til lands, og da blir det straks mer komplisert.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fordi man begår en enkel øvelse. Alkohol anses som styggedom av toneangivende politikere, interesseorganisasjoner og religiøse organisasjoner i dette landet - de har forankret en innbitt motstand mot liberalisering.
    Presis. Og det er jo her skoen trykker. Her kreves en drastisk holdningsendring slik at øl og vin blir sett på og behandlet som melk, juice, sjokolade og knekkebrød.

    Konsekvensen av dette er å fjerne reguleringer i lovverket som har sin forankring i slik anakronisk pietisme.


    Mot denne maktfaktoren er det begått et fantastisk stykke motstandsarbeid ved kreftene som står bak Vinmonopolet, slik at vi nå faktisk nyter et utrolig tilbud, på et suverent kvalitetsnivå. Eneste ulempen er prisene, ellers liker jeg at alle i landet har tilgang til kvalitetsvarer på en grei og oversiktlig måte.
    Polet som butikk med godt utvalg er ikke problemet. Men det trenger heller ikke forsvinne om man følger samme modell som Televerket - Telenor. bedriften har en flying start og vil komme til å bli en dominerende markedsfaktor i uoverskuelig fremtid selv om man tillater direktesalg av vin på gårder, sterkøl i butikker og snaps på Narversen.

    Det går an å få begge deler, og det en ingenting i veien for å beholde både utsalgssteder og distribusjon. På innkjøpssiden er jo allerede monopolet brutt for lenge siden. Men Arcus består jo fremdeles og er den sterkeste i markedet-


    Men varen er såpass særegen at man vanskelig kan tiltro at noe lignende vil skje innen kategorier som ditt nå overterpede syltetøyeksempel.
    Ja det er selvsagt vanskelig å tro, rett og slett fordi man først ser hvor unødvendig et slik system er hvis man bytter ut varene som selges, og ikke, som du er inne på i åpningen, ser på øl og vin som korrumperende djevelvann som må reguleres, forbys og kontrolleres og gjøres minst mulig tilgjengelig for innbyggerne i landet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er vel ingen som har klokketro på monopol per se. Vinmonopolet er altså unntaket som bekrefter regelen. Man har et monopol, men konsekvensen av det er ganske nøyaktig det stikk motsatte av hva man man skulle tro på forhånd. Grunnene er sikkert mange, men mellom annet hjelper det nok svært mye at Norge ikke har noen produksjon av vin selv og følgelig er det få nærings- og distriktspolitiske hensyn å ta på det området. De fleste andre matvarer som konsumeres her i landet blir også produsert her til lands, og da blir det straks mer komplisert.
    Det produseres etterhvert ganske mye øl her til lands, og det stikker alvorlig kjepper i hjulene for bryggeriene at varene deres, med unntak av lettproduktene, kun tillates å selges av statsmakten. Det produseres også etterhvert en god del sider og fruktvin, og her også er det omsetningsforbud slik at det ikke tillates å kjøpe en flaske om man ville svinge innom gården som produserer den.

    Så det er et økende problem også her, selv om produksjonen er mye mindre i Norge enn i andre land. Men håpet er jo at produksjonen vil øke hvis man tillater produsenter å faktisk selge det de produsere til kunder. Øl, fruktvin og brennevin kan bli en vekstindustri i Norge og et kjærkomment tilbud til et bygdenorge som ellers har gjort seg avhengig av Tine og statssubsidier.

    Den eneste måten man kan oppnå dette på er å bryte monopolet.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det å være norsk er å delta i et livslangt oppfostringsprosjekt, der man aldri helt tilstås å ha blitt voksen, Gjestemedlem.

    Siden dette er en kjennsgjerning, et drag ved folkeferdet som er skutt inn i ryggmargen på oss, kan man bruke mye energi på å forsøke å gjøre dette om, eller også kan man ta en tur til nærmeste pol, kjøpe inn noen gode varer, og nyte disse.

    Det er forskjell på alkohol og syltetøy, bortsett fra om man har laget syltetøyet selv, og det har fått lov til å gjære.

    Vi tar litt underholdning:

     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det å være norsk er å delta i et livslangt oppfostringsprosjekt, der man aldri helt tilstås å ha blitt voksen, Gjestemedlem.

    Siden dette er en kjennsgjerning, et drag ved folkeferdet som er skutt inn i ryggmargen på oss, kan bruke mye energi på å forsøke å gjøre dette om, eller også kan man ta en tur til nærmeste pol, kjøpe inn noen gode varer, og nyte disse.
    Holdningsendringer er det viktigste man kan arbeide med om man håper å oppnå forandringer på sikt. Noen ting går av deg selv, andre ting krever at man ser på etablerte "sannheter" med nye øyne. Rett og slett at man ikke kan sluke rått all den statlige propagandaen og kampanjene som kjøres for at folk skal slutte å tenke og heller abonnere på meninger fra politiske pressgrupper.

    Man kan håpe på en bedre verden. Det motsatt er apati.


    Det er forskjell på alkohol og syltetøy, bortsett fra om man har laget syltetøyet selv, og det har fått lov til å gjære.
    Ja og nei... 50/50 syltetøy og spirt og du har en god sommerlikør etter noen uker. Men da er den underlagt de tunge statlige forbudsordninger.

    Blog_fruit liqueur trio_strawberry.png
    Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg.
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Vipper du over 200 kroner på polet for en flaske vin er prisen på samme vin generelt sett dyrere i Frankrike. 200 kroner er ikke ogliarkpriser.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vipper du over 200 kroner på polet for en flaske vin er prisen på samme vin generelt sett dyrere i Frankrike. 200 kroner er ikke ogliarkpriser.
    Det varierer nok mye, men jo høyere man kommer i pris jo bedre handel kan man gjøre.

    Men hvor stor del av vinomsetningen på polet er svakvin til over 200kr/0.7l da? <3-4% tipper jeg. Selv kjøper jeg sjelden viner til over 200kr. Da er det kanskje musserende eller noe rødt en spesiell anledning, noen få ganger i året. Så på de aller aller fleste kjøp gjør man en bedriten handel på polet når det kommer til pris. Man blir rett og slett rundlurt sammenlignet med hva varen koster i de aller fleste andre land i Europa.

    Men jeg har forståelse for at rikfolk og vinsamlere vil tviholde på systemet. Men for meg veier ikke hensynet til disse gruppene tyngre enn hensynet til det store flertallet av befolkningen. Er man rik nok til å storhandle viner i mangehundrekronerklassen så har man det stort sett bra nok til at ikke alle andre burde sponse dette forbruket gjennom ågerpriser på enklere viner.

    Og hvorfor skal man måtte betale 4-500kr for en liter enkel rom som et taxfreeutsalg kan selge med god fortjeneste til like over hundrelappen? Eller 70-80-90 kr for en halvliter med øl.

    Det er noe riv ruskende galt.
     
    Sist redigert av en moderator:
    N

    nb

    Gjest
    Er man rik nok til å storhandle viner i mangehundrekronerklassen så har man det stort sett bra nok til at ikke alle andre burde sponse dette forbruket gjennom ågerpriser på enklere viner.
    Det foregår ikke subsidiering av dyre varer på polet. Grunnen til at det er høy pris på billigvin i Norge er ene og alene avgifter. På de rimeligste vinflaskene utgjør avgifter over halve butikkprisen. Grunnen til at dyre varer ofte er rimelige på polet er at polet har en fast avanse, de priser ikke etter at noe er "hot" på markedet. Videre har de som en av verdens største kjøpere av vin en enorm forhandlingsmakt overfor leverandørene, jeg kjenner en som jobber med vinimport i Norge og han sier at de norske og svenske vinmonopolene prises på en helt annen måte av produsentene enn hva vanlige kjøpere gjør siden volumene er så store.

    Det virker som du har store problemer med å skille mellom polet og det norske avgiftsregimet.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.663
    Antall liker
    111.365
    Torget vurderinger
    23
    Jeg er nok mer enn normalt opptatt av å nyte livet bl.a. i form av god mat/vin, men jeg må ærlig innrømme at fordelene med dagens vinmonopolsystem for mitt vedkommende overgår ulempene. Som Fingers påpeker så er vin av litt klasse og kvalitet ikke spesielt høy i forhold til hva den betales med i andre land. Litt planlegging og selvdisiplin så er dette med tilgjengelighet og åpningstider definitivt ikke noe problem heller. Og Posten samt tilkjøringstjenesten er også noe jeg har benyttet meg av ofte, glimrende servicetilbud.
     
    N

    nb

    Gjest
    Jeg er nok mer enn normalt opptatt av å nyte livet bl.a. i form av god mat/vin, men jeg må ærlig innrømme at fordelene med dagens vinmonopolsystem for mitt vedkommende overgår ulempene. Som Fingers påpeker så er vin av litt klasse og kvalitet ikke spesielt høy i forhold til hva den betales med i andre land. Litt planlegging og selvdisiplin så er dette med tilgjengelighet og åpningstider definitivt ikke noe problem heller. Og Posten samt tilkjøringstjenesten er også noe jeg har benyttet meg av ofte, glimrende servicetilbud.
    For en voksen lønnsmottager er det jo ikke noe problem å ha et lite stridslager i kjelleren om behovet melder seg. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde mindre enn en 10-20 flasker vin hjemme, så det er jo ikke slikt at man står på kjøkkengulvet og hyler fordi man ikke har noe å drikke til maten eller en skvett til sausen. Alkoholholdigre drikkevarer har jo den heldige egenskapen at de kan oppbevares lenge i normal temperatur uten at det begynner å vokse mugg på innsiden av de. Så med et absolutt minimum av planlegging går det ganske greit i det daglige.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det virker som du har store problemer med å skille mellom polet og det norske avgiftsregimet.
    Det er to sider av samme sak.

    Går du på et supermarked i Spania kan du kjøpe en liter med bordvin til 1/2 Euro. Samme merke og kvantum i Norge ville ikke kunne selges av polet til under 100kr. Man tar med andre ord 20 gangen i slike tilfeller.

    Det foregår ikke subsidiering av dyre varer på polet. Grunnen til at det er høy pris på billigvin i Norge er ene og alene avgifter. På de rimeligste vinflaskene utgjør avgifter over halve butikkprisen. Grunnen til at dyre varer ofte er rimelige på polet er at polet har en fast avanse, de priser ikke etter at noe er "hot" på markedet.
    Hvis du tror at ikke polet lever av lavprissegmentet, som man ironisk nok må kalle det, så er det jo ingen verdens ting i veien for at de vil overleve med solid overskudd som frittstående vinhandel i et monopolfritt samfunn og livnære seg på eksklusive viner med et lite fast påslag.

    Hva er det da man frykter skal forsvinne med statsmonopolet?

    Videre har de som en av verdens største kjøpere av vin en enorm forhandlingsmakt overfor leverandørene, jeg kjenner en som jobber med vinimport i Norge og han sier at de norske og svenske vinmonopolene prises på en helt annen måte av produsentene enn hva vanlige kjøpere gjør siden volumene er så store.
    Det hjelper så lite at de kan kjøpe billig når eierne kjører prisen i taket før varen når kundene, og samtidig sørger for at all konkurranse er forbudt. Det er rett og slett ågervirksomhet som burde være forbudt i et vestlig samfunn.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg er nok mer enn normalt opptatt av å nyte livet bl.a. i form av god mat/vin, men jeg må ærlig innrømme at fordelene med dagens vinmonopolsystem for mitt vedkommende overgår ulempene. Som Fingers påpeker så er vin av litt klasse og kvalitet ikke spesielt høy i forhold til hva den betales med i andre land. Litt planlegging og selvdisiplin så er dette med tilgjengelighet og åpningstider definitivt ikke noe problem heller. Og Posten samt tilkjøringstjenesten er også noe jeg har benyttet meg av ofte, glimrende servicetilbud.
    Du er jo en mann som våger seg utenfor landets grenser av og til. Synes du f.eks. at tilstandene i Tyskland er så mye verre en i Norge?

    Etter min mening har de ordnet seg slik at mennesker som er opptatt av å leve bra har de beste tilgang på alt som måtte behage dem. Mat, vin, underholdning, biler og det meste annet som er med på å gi mennesker livskvalitet. Og det i et prisnivå som tillater flere mennesker å ta del i godene.

    Selv om polet som butikk er bra nok, er det monopolet som er problemet. Det at ingen andre har lov til å selge øl, vin og brennevin enn staten. Vi lever jo ikke i DDR, og det er på tide å ta konsekvensen av det og ta sjansen på at det også i fremtiden vil være mulig å få tak i god vin i Norge. Vi har tross alt en økonomi i Norge som tilsier en etterspørsel etter god vin, og da vil tilbudet alltid være der.
     
    N

    nb

    Gjest
    Hvis du tror at ikke polet lever av lavprissegmentet, som man ironisk nok må kalle det, så er det jo ingen verdens ting i veien for at de vil overleve med solid overskudd som frittstående vinhandel i et monopolfritt samfunn og livnære seg på eksklusive viner med et lite fast påslag.
    De lever selvsagt av volummarkedet. Det er ikke helt presis at det ikke forekommer en viss subsidiering av dyrere varer. Avansen til polet ble i 2012 beregnet som følger:

    Per mai 2012 består avansen til Vinmonopolet av et fast påslag på NOK 8,90 per liter, samt 22 prosent av innkjøpsprisen eksklusive avgifter. Prosentsatsen reduseres gradvis når innkjøpsprisen eksklusive avgifter overstiger 80 kroner, og den samlede avanse vil maksimalt kunne utgjøre 110 NOK per enhet.

    Så om en flaske vin koster en tier i innkjøpspris så vil da polet tjene 10*0,22 + 8,9 *0,75 = 8 kroner og 90 øre på den. Resten er avgifter, dvs at eks avgifter ville falsken kostet 18 kroner og 90 øre. Koster flasken 2 kroner i innkjøp ville den koste 9 kroner og 10 øre i utsalg - før avgifter og mva.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    For en voksen lønnsmottager er det jo ikke noe problem å ha et lite stridslager i kjelleren om behovet melder seg. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde mindre enn en 10-20 flasker vin hjemme, så det er jo ikke slikt at man står på kjøkkengulvet og hyler fordi man ikke har noe å drikke til maten eller en skvett til sausen. Alkoholholdigre drikkevarer har jo den heldige egenskapen at de kan oppbevares lenge i normal temperatur uten at det begynner å vokse mugg på innsiden av de. Så med et absolutt minimum av planlegging går det ganske greit i det daglige.
    Joda. Overlevelsesinstinktet, hamstringen og provianteringen man måtte foreta noen ganger i året i hine hårde dager har vel satt sine spor. Men slikt burde være unødvendig i fredstid i Norge.

    Strengt tatt kunne man overlevd om polet kun hadde åpent 4 timer annenhver torsdag. Man måtte jo tilpasse seg. Men det er godt å slippe.

    Det er greit å kunne handle når man trenger en vare uten å være nødt til å innrette seg som en slik en:

    survivalist.jpg
     
    N

    nb

    Gjest
    Joda. Overlevelsesinstinktet, hamstringen og provianteringen man måtte foreta noen ganger i året i hine hårde dager har vel satt sine spor. Men slikt burde være unødvendig i fredstid i Norge.

    Strengt tatt kunne man overlevd om polet kun hadde åpent 4 timer annenhver torsdag. Man måtte jo tilpasse seg. Men det er godt å slippe.

    Det er greit å kunne handle når man trenger en vare uten å være nødt til å innrette seg som en slik en:
    Det meste her i livet er en avveiing mellom fordeler og ulemper. For min del er fordelene med polet betydelig større enn ulempene, det er selvsagt helt legitimt å mene det motsatte. Men jeg finner retorikken din om å ønske mangfold, bredt og variert produktspekter osv ellers i denne tråden underlig - polet gir deg akkurat det, men likevel er det tydligvis full krise.

    Om du tror at produktmangfoldet blir opprettholdt om det er Rema & co som skal stå for vinhandelen her i landet er du rørende naiv. At du ikke trenger dette mangfoldet når det kommer til vin er greit nok, 98% av norges befolkning trenger heller ikke det mangfoldet du så ivrig etterlyser for matvarer.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Før avholdsfolket slo til, hadde hvert sted med matrikkelnummer rett til egen produksjon av øl og sprit, og det var dette man hadde bryggerhus til (brøggers, som det kjærlig kalles av våre danske venner - mest til øl og mjød, men også spiritus var lov).

    Nå står det altså om hvorvidt varer over en viss alkoholstyrke skal være tilgjengelige gjennom våre Vinmonopol, eller om landets befolkning blir lykkeligere, saligere og friere om den kan kjøpe slikt overalt. Gitt ulike andre utfordringer på tallerkenen er ikke dette noe jeg syns det er nødvendig å bruke mye energi på - etter at man har tatt en grei "fordeler-ulemper" avveining.

    Jeg har bodd i USA, UK, lenge i Danmark, forskjellige steder i Europa, og har lang erfaring fra Spania. Jeg ser sjelden make til Vinmonopolets utvalg - i utsalgssted; og tar man bestillingslisten med i betraktningen er dette unikt. Vi har altså fått et tilbud som langt overgår forventningene vi burde ha, gitt alkoholmostanderne som har skutt seg fast rundt omkring i politikk, forvaltning og organisasjonsliv.

    Det er visse slag det ikke lønner seg å vinne, fordi utbyttet blir så magert, mens ressursene som må anvendes for å vinne vil svekke en på andre fronter. Et angrep på norsk alkoholpolitikk vil koste mye og vinne lite - bruk heller ressursene og innsatsviljen på matkooperativene, som helt klart ikke klarer å levere i forhold til selv meget beskjedne forventninger. Der har vi matprodusenter som helt klart hater mat, og misliker forbrukere -- mens vi på Vinmonopolet har folk som helt klart elsker produktene sine, og liker kundene.

    Finnene har klokelig begrenset alkoholavgiftene til litt under halvparten av det folk i snitt må ut med på vin og sprit - det syns jeg vi kan gjøre her hjemme også, slik at flere får råd til bedre varer -- eller mer, for den saks skyld.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Joda. Overlevelsesinstinktet, hamstringen og provianteringen man måtte foreta noen ganger i året i hine hårde dager har vel satt sine spor. Men slikt burde være unødvendig i fredstid i Norge.

    Strengt tatt kunne man overlevd om polet kun hadde åpent 4 timer annenhver torsdag. Man måtte jo tilpasse seg. Men det er godt å slippe.

    Det er greit å kunne handle når man trenger en vare uten å være nødt til å innrette seg som en slik en:
    Det meste her i livet er en avveiing mellom fordeler og ulemper. For min del er fordelene med polet betydelig større enn ulempene, det er selvsagt helt legitimt å mene det motsatte. Men jeg finner retorikken din om å ønske mangfold, bredt og variert produktspekter osv ellers i denne tråden underlig - polet gir deg akkurat det, men likevel er det tydligvis full krise.

    Om du tror at produktmangfoldet blir opprettholdt om det er Rema & co som skal stå for vinhandelen her i landet er du rørende naiv. At du ikke trenger dette mangfoldet når det kommer til vin er greit nok, 98% av norges befolkning trenger heller ikke det mangfoldet du så ivrig etterlyser for matvarer.
    Joda vi har våre forskjellige idealer.

    Jeg liker modellen fra dagens Tyskland og Frankrike. Som totalt sett gir et helt annet tilbud til sine borgere, og utviser dem en helt annen respekt gjennom å behandle dem som myndige mennesker og ikke statlig eiendom som skal forvaltes. Mens de fleste her er mer fornøyd med DDR modellen og statsmonopolismen, bare den kommer innpakket i sikepapir.

    Dette handler om veldig mye mer enn akkurat butikkutvalget på polutsalgene.


    Det er forøvrig ikke Rema & Co som bør stå for utsalgene. Det bør være fritt for alle som har lov å selge en sjokoladeplate eller kurv med bringebær og også selge øl, vin og brennevin. Det fungerer utmerket i andre land og det vil fungere utmerket også i Norge. Vi er ikke degenererte undermennesker her i landet, det er kun holdningene det er noe alvorlig galt med.

    Og det stockholmsyndromet folk utviser overfor staten og statsmonopolordningen er bekymringsfull.
     
    Sist redigert av en moderator:
    N

    nb

    Gjest
    Kanskje Deph burde dra til Frankrike og ivre for innføring av vinmonopol etter nordisk modell, da får de stakkars franske konsumentene tilgang til et enormt og variert vareutvalg fra hele verden og de slipper å stort sett være avspist med hva som produseres i Frankrike, og ofte endatil med hva som produseres i det området av Frankrike man befinner seg i.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Kanskje Deph burde dra til Frankrike og ivre for innføring av vinmonopol etter nordisk modell, da får de stakkars franske konsumentene tilgang til et enormt og variert vareutvalg fra hele verden og de slipper å stort sett være avspist med hva som produseres i Frankrike, og ofte endatil med hva som produseres i det området av Frankrike man befinner seg i.
    Den store ulempen med supermarkedsalkohol er at de prioriterer varer som enten har tung salgsstøtte, eller er super velkjente. Gordons Gin, opplagt vodka, Bailey's og blended whisky, pluss et ganske kjedelig vinutvalg, der man i tillegg begår uhyrligheter rent temperaturmessig mot samme vin. (Har gått forbi de samme flaskene med Vega Sicilia i noen år nå, i et spansk supermarked).

    Hadde vinmonopolet vært en privat virksomhet, ville den fått årets arbeidsgiverpris og vært på topp i forbrukertilfredshet år ut og år inn. Jada, polet skyldes norsk formynderiver, men jeg syns Tyskland og Frankrike ikke inviterer til øyeblikkelig etterligning, sammenlignet med hva vi har.

    Det er bare for dyrt. Få ned prisen, og lat som om Vinmonopolet er utsalgsstedet til Reitan-gruppen, så går alt fint.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.663
    Antall liker
    111.365
    Torget vurderinger
    23
    Jeg er nok mer enn normalt opptatt av å nyte livet bl.a. i form av god mat/vin, men jeg må ærlig innrømme at fordelene med dagens vinmonopolsystem for mitt vedkommende overgår ulempene. Som Fingers påpeker så er vin av litt klasse og kvalitet ikke spesielt høy i forhold til hva den betales med i andre land. Litt planlegging og selvdisiplin så er dette med tilgjengelighet og åpningstider definitivt ikke noe problem heller. Og Posten samt tilkjøringstjenesten er også noe jeg har benyttet meg av ofte, glimrende servicetilbud.
    Du er jo en mann som våger seg utenfor landets grenser av og til. Synes du f.eks. at tilstandene i Tyskland er så mye verre en i Norge?

    Etter min mening har de ordnet seg slik at mennesker som er opptatt av å leve bra har de beste tilgang på alt som måtte behage dem. Mat, vin, underholdning, biler og det meste annet som er med på å gi mennesker livskvalitet. Og det i et prisnivå som tillater flere mennesker å ta del i godene.

    Selv om polet som butikk er bra nok, er det monopolet som er problemet. Det at ingen andre har lov til å selge øl, vin og brennevin enn staten. Vi lever jo ikke i DDR, og det er på tide å ta konsekvensen av det og ta sjansen på at det også i fremtiden vil være mulig å få tak i god vin i Norge. Vi har tross alt en økonomi i Norge som tilsier en etterspørsel etter god vin, og da vil tilbudet alltid være der.
    Heheh... ja, Tyskland er nesten et u-land hva viner angår, ihvertfall røde! Øl derimot, er en annen sak. Jeg har reist rimelig mye, og er ikke så imponert over utvalget en finner i de forskjellige små forretninger rundt omkring. Shure, du finner alltid noe som kan drikkes, ja, og for den spontane nytelse så er det jo praktisk. Og for de som konsumerer bælmevin i pappklassen så er det klart lettvint. Ser den.

    Men Deph, selv om jeg er fritenker så ser jeg også problemene med ENKEL TILGJENGELIGHET og økt konsum blant de som kanskje ikke burde hatt så enkel tilgang.. bare for å ha nevnt den siden av saken. Ungdom som enkelt får tak i f.eks. brennevin er ikke alltid noe vakkert syn, heller ikke spesielt sunt. OK, folk får generelt bestemme over sitt eget liv, helt klart, men enkelte saker kan godt være litt regulert, særlig så lenge man VET at økt tilgjengelighet også betyr økt misbruk med tilhørende skadevirkninger som vi alle må dekke via skatteseddelen.

    For oss arrogante snobber som generelt kjøper/drikker vin i den øvre enden av skalaen så er tilgjengelighet ikke noe problem. Faktisk så arbeider Vinmonopolet som sådan til vår fordel, ref. spesialutvalg, tilkjøring, kompetanse osv. Selv har jeg vinkjeller med rundt 1.000 flasker, fordelt på viner til stort sett enhver anledning. I tillegg kjøper jeg også "en primeur" d.v.s. jeg kjøper meg inn i viner (Bordeaux og Bourgogne) som ikke er klare enda, men som kommer ut om ett-tre år. Dette gir tilgang på viner som ellers ville blitt skrekkelig dyre når de engang kommer på markedet, risikoen er minimal da denne type handel stort sett foregår med de store kjente kvalitetsviner som aldri slippes ut uten at kvaliteten er over et visst (høyt) min.nivå. Med dagens logistikksystemer mht. mellomlagring, transport og import er dette blitt en smal sak.

    Så til alle dere ignorante gjærsuppekonsumenter, pappvinsbåtdrankere, hobbyalkoholister og Egri Bikaverpimpende kunstnerwannabe-kjerringer der ute; dere har bare godt av å måtte ta den lange turen til nærmeste Pol - det er kanskje den eneste sårt tiltrengte trimmen dere får!

    Mvh
    Sluket
    Elitist i særklasse (og med velfylt grisedeng-konto etter dette, vil jeg tro:cool:)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kanskje Deph burde dra til Frankrike og ivre for innføring av vinmonopol etter nordisk modell, da får de stakkars franske konsumentene tilgang til et enormt og variert vareutvalg fra hele verden og de slipper å stort sett være avspist med hva som produseres i Frankrike, og ofte endatil med hva som produseres i det området av Frankrike man befinner seg i.
    Hadde man prøvd seg på slik galskap hadde man utvilsomt fått en varm velkomst.

    Angry-Mob-eldeem-flickr.jpg

    Det burde være samme reaksjon her hjemme. Men mørkemenn og tanter har lagt sin kustus på oss.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.663
    Antall liker
    111.365
    Torget vurderinger
    23
    Ja, det liker jeg ved franskmennene; bensin opp 10 øre = tenne på en flyplass eller blokkere motorveien en uke eller to!!

    Norsk versjon; Jaja, vi har det jo så bra, egentlig.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Noen betraktninger:

    1. nb kommenterer at fordi Norge ikke har egen produksjon av vin og sprit av noen betydning, så har vårt monopol på dette området fått lov til å skape en variasjon i tilbud og kvalitet som er langt hinsides hva man kan forvente.

    2. Sp ble i en avisartikkel kalt "en interesseorganisasjon," og ikke et politisk parti. Hadde produksjon av sprit og vin vært del av norsk landbruk, og ikke hensatt til avholdsfolket å herje med, så hadde vi vel hatt 60%, Löitens akevit og 60% med konjakkesssens som eneste valgmuligheter, pluss god norsk mjød, i stedet for all denne unødvendige utenlandske vinen som ville hatt betydelig høyere avgiftsnivåer.

    3. Og det slo meg at den største forskjellen på vinmonopolet og matproduksjonsmonopolene, er at de som styrer i det første elsker hva de gjør, og liker kundene sine -- mens de som styrer i kooperativene misliker både bøndene og forbrukerne, og er mest opptatt av å bevare egen makt. Kanskje er løsningen på dårlig norsk mattilbud at man bytter ut byråkrater og livstrette administratorer i kooperativene med entusiaster av den typen man har på polet.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Jeg syns Blindheims innspill i BT var dårlig skrevet, dårlig formulert og repetitivt.

    Derimot syns jeg dette var godt.
    Blindheim var bedre her: http://reise.aftenposten.no/reise/--Vi-flar-turistene_-ingen-tvil-om-det-46865.html#.UfDwTRZ3_UF

    Det har vært en del slike i sommer, siden turistnæringen er i panikk over dårlig besøk.
    Og dette uttrykker problemet tydelig og enkelt:

    Like dyrt � spise p� veikro som p� god restaurant - tema - Dagbladet.no

    Hva er det tilreisende syns er dyrt? Mat og alkohol.
    Hva kan vi enkelt gjøre noe med, ved å redusere avgifter og tollsatser? Prisen på mat og alkohol.

    Hva ønsker norske kommuner? Flere tilreisende besøkende og arbeidsplasser innen turistnæringen.

    Men fordi man sjelden tenker lenger enn nesetippen her hjemme, så troner vi altså på toppen av BicMac-indeksen til The Economist, helt unødvendig. Og skremmer vekk turister som bygder og byer sårt trenger.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.713
    Antall liker
    8.128
    Torget vurderinger
    0
    Finnene har klokelig begrenset alkoholavgiftene til litt under halvparten av det folk i snitt må ut med på vin og sprit - det syns jeg vi kan gjøre her hjemme også, slik at flere får råd til bedre varer -- eller mer, for den saks skyld.
    Finland reduserte avgiftene for å stå seg mot de lave prisene i Baltikum. Men da man så at Finland var i ferd med å drikke seg i hjel fant de det nødvendig å sette opp avgiftene en smule igjen. Avgiftene har en viktig forbruksregulerende effekt. Man kan faktisk ikke som ansvarlig myndighet sitte rolig å se på at den hyppigste dødsårsaken i landet blandt menn mellom 16 og 64 er alkoholskader. DET var situasjonen i Finland etter at avgifeten ble redusert!

    Ut fra det Deph skriver, at han finner "utmerket bordvin til 1/2 Euro flaska" samt at han har et ubendig behov for å kunne løpe ned på "Super'n" fra 08:00 til 23:00 for å kunne handle en flaske, "vil jeg igjen våge den påstand at han muligens ikke drikker vin for å nyte den, som visse andre som kan ha mange flasker liggende på lager, men at han primert ønsker alkoholen og rusen! Da er det også greit å ha muligheten til å løpe ned på REMA/Rimi når trangen blir for sterk! Og saken er jo Vinmonopolets Raison d'être faktisk er å gjøre det litt vanskeligere for slike å få tak i alkohol!

    Nå har ikke jeg så meget som 1000 flasker vin stående, primært fordi jeg ikke har kjeller, men jeg har da såpass av både vin og brennevin at jeg overlever, uten å legge om livsstilen, en Polstreik som varer et år eller to. Hva gjelder brennevin har jeg så mye at jeg sikkert kan få byttet til meg vin ytterligere i et par tre år fra en eller annen med stort vinlager ( Håper Suket liker god maltwhisky? )

    Klarer man ikke å ha alkohol stående hjemme, men MÅ drikke den opp, ja da har man seriøse problemer! Kjøper man toalettpapir i store mengder på tilbud vil ikke forbruke øke bare fordi man har papir på lager, har man et sunt og greit forhold til brus ( noe svineri egentlig !! ) og alkohol så vil det samme gjelde disse varene!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn