Gratulerer med å få litt mer dreis på lyden med dine Contour S1,4.
Jeg leser at det blir sagt forskjellig om S1,4 kontra 1,3 SE. Til de vil jeg si følgende:
Jeg hørte Contour 1,3 første gangen helt tilbake i 1991 hos en kompis som hadde disse i to år før han "oppgraderte" til Contour 1,8.
Senere ble det Contour 2,8 før Confidence 3 og så Conficence 5 kom i hus.....
Mitt første møte med Contour 1,3 var altså for 22 år siden. Var så fornøyd med raspet som de gav i diskanten at jeg holdt på å bestille de til meg selv til slutt.
På denne tiden var Dynaudio meget tungdrevne (nå snakker jeg igjen ikke om følsomhet men om de krefter som forsterkeren må levere før høyttaleren åpner seg opp). Aller værst var Contour 2,8 som krevde at man eide sitt eget kraftverk i hagen for å kunne levere nok strøm. Dette har jeg fortalt om før her i tråden....
Jeg har altså i mitt audiofile liv vokst opp med tungdrevne Dynaudio'er....
Contour 1,3 fikk forresten en "facelift" i siste halvdel av 90-tallet i SE-utgaven som skulle gjøre den noe lettere å drive.
Det som skjer med Dynaudio Contour 1,3 og mange andre Dynaudio'er når de ikke får nok krefter, er at høyttaleren gir et eget rasp i øvre mellomtone. Dette er et forvrengningsfenomen som på noen innspillinger gir en følelse av økt oppløsning. På andre innspillinger blir det gjenomskuet som det det er, nemlig: forvrengning.
Men da feiltolker ofte lytteren dette som å være en feil i innspillingen.
Noen liker dette ekstra raspet og har vent seg med det, og er fornøyd med å ha en høyttaler som er så god at den skiller godt mellom gode og dårlige innspillinger. Tror de. Men det er altså feil. Som Impulse så godt har sagt det: det finnes flere dårlige avspillinger enn innspillinger.
Dynaudio Contour S1,4 må også ha krefter for å spille bra, men den oppfører seg på en litt annen måte:
På vanlig Dynaudio-maner får den også en litt kilen øvre mellomtone, et forvrengningsfenomen som gjør at det høres ut som man hører på en dårlig innspilling. Men i tillegg blir mellomtonen fremtredende og både i bass og diskant blir nedtonet eller avrullet. Det er dette som enkelte her i tråden mistolker som at den er daff i diskanten!
Så her er vi tilbake til det igjen: både Contour 1,3 SE og S1,4 krever strøm og kvalitet fra elektronikken, men oppfører seg forskjellig dersom de ikke får det.
Jeg for min del vil råde deg Øyvind til å beholde S1,4. Den er tross alt en nyere og mer moderne konstruksjon. En høyttaler som har vært så vellykket at Dynaudio har beholdt den uendret siden den erstattet 1,3 SE for ca 10 år siden. Soundgarden Ålesund, en butikk med både kunnskap og service forresten, kan fortelle at S1,4 er den høyttaler som de har fått til å spille best av alle Dynaudio-modeller i butikklokalene.
Og om du om noen måneder igjen føler at du blir rastløs og audiofilien våkner, ta og prøv ut f.eks en annen forsterker, eller kanskje bare forforsterker. Dynaudio skiller kraftig på elektronikken så her kan du faktisk oppleve minst like store forskjeller på to forforsterkere som det å bytte høyttalere.
Jo du sier noe der. Jeg har bare ikke tenkt på veldig nøye over det. Eller rettere sagt, har ikke trodd det skulle ha såpass mye å gjøre med lyden. Men man lærer så lenge.....
Når det gjelder plassering av 1.3 SE så gjorde jeg som du har gjort. Så det skal være ok. Men at S1.4 endret seg på den måten, positivt, nei det hadde jeg ikke trodd. Men det er jo knall at ting snur til det positive
Når det kommer til Primare på mine Dynaudio så syns jeg jo det har fungert bra. Men det er meg. Så begynner jo kverna å gå når andre mener gresset er grønnere på en andre siden. Men lyden hos meg mangler ikke vesentlige ting. Syns i grunn at det meste sitter riktig lydmessig.
Ja jeg hadde syns det vært greit å høre annen elektronikk, så man visste om noe passet bedre. I mine ører vel og merke
Mvh Øyvind