TrompetN
Hi-Fi freak
- Ble medlem
- 04.03.2004
- Innlegg
- 8.700
- Antall liker
- 7.011
Jeg har hatt det som prosjekt å feilsøke blindtester og forstå psykologien bak i mange år nå og er (så vidt jeg vet) den eneste i verden som kan produsere positive tester av så små forskjeller innen hifi. Hvilken verdi du tillegger mine tanker står du fritt til.Jeg er absolutt med på alternative testmetoder. Jeg ser heller ikke bort fra at det du eller orso beskriver kan ha noe for seg, altså avdekke forskjeller som en kort og direkte AB/ABC-test ikke avdekker. Men som sagt mener jeg dette gjør det særdeles tidkrevende og omfattende å skaffe tilveie et stort nok utvalg til holdbar statistisk analyse. Om det i det hele tatt er mulig å høre forskjellene vi snakker om i en korttest, så vil det vise seg, ikke med lytterne vurdert hver for seg, men gjennom å generere et gjennomsnitt på alle.Dette er mitt tankegods rundt blindtester.Hva tenker dere om følgende forslag, grovt skissert:
-Kronerulling på hfs, blant de som måtte være interessert i å bidra.
-Låne et anlegg som er godt nok til at alle kan godta det.
-Leie et rom på Hortenmessa neste år.
-Finne et par egnede kabelsett for å teste. Ta gjerne en diskusjon på om det skal sammenlignes to high end-approberte sett, eller om vi skal sammeligne et sett high end-kabler med et sett fra Claser'n/Biltema, eller et sett high end-kabler mot noe fra Belden/Klotz eller tilsvarende.
-Leie inn noen studenter med et anstendig antall studiepoeng i statistikk til å planlegge en skikkelig og vitenskapelig holdbar blindtest. Studentene trenger på ingen måte å være fra MatNat eller ingeniørstudier, om noen er skeptiske og tror de har noe å bevise.
-Åpne lytteseanse f.eks. hver halve time under messa, sånn at vi klarer å få et størst mulig antall lyttere gjennom testen.
Bare en idé.
http://www.hifisentralen.no/forumet...87-seende-vs-blind-lytting-6.html#post1479130
Hovedutfordringen med å teste kabler er at forskjellene er så lite konkrete at det er vanskelig å finne et egnet sted i musikken hvor forskjellene utkrystaliserer seg som man kan spille om og om igjen.
"Vi lytter dårligere når vi ikke vet hva vi hører på" ser tabloid ut, men er sant. For å kompensere dette må man bruke god tid.
10-15 minuttter for å bli kjent med et anlegg er garantert ikke nok for å blindteste kabler med mindre man har med ekstremt trente lyttere å gjøre.
Det viktigste er å etablere en solid referanse for så å innføre en ukjent kabel og så kan man identifisere denne.
Forslag til testmetodikk:
To personer kommer hjem til ulike testpersoner med et ukjent kabelsett (høyttaler og signal).
Den ene er vitne og overværer situasjonen, mens den andre kobler kabler.
Testeren lytter i kjente omgivelser og skal kun identifisere om lyden er som vanlig eller anderledes.
Maks 3 runder pr kveld med minimum 30 minutters lytteintervall på testen.
Dette skal være både følsomt nok for å kunne høre forskjellene og gi vitenskapelig holdbarhet hvis man kommer opp i nok lytterunder.
I tillegg synes jeg du gjennom å stille så strenge krav til eksperimentet gjør forskjellene mindre enn de beskrives. Det brukes virkelig store ord om dette, de samme som brukes om alle andre produktkategorier innen hifi. To høyttalere (for eksempel en liten og stor modell fra samme produsent og serie) testet under betingelsene jeg beskrev, ville gitt alt annet enn 0-resultater. Vi snakker om å teste 'gratis mot dyrt' i en produktkategori hvor 6.000,- (ganget med antallet apparater som er koblet til 230V-nettet) kalles rimelig, og hvor dramatisk høyere beløp forsvares som fornuftige investeringer utelukkende av lydmessige årsaker.
Må man lytte 'kritisk' og målrettet i optimale omgivelser over en hel kveld for i det hele tatt å kunne påvise forskjell? I så fall er det knapt noe å tømme lønnskontoen for, langt mindre sparekontoen.
Din test kommer til å ende i et nullresultat.
Hvis jeg skal forsøke å fortelle deg psykologien bak dette på forumet kommer jeg til å feile. Det er mer komplisert enn du tror.
Mange velger å la en standard blindtest fortelle seg hva som er god lyd og ikke (hvertfall i prinsippet), men det gjør ikke jeg.
Objektivt blir det uannsett aldri (hvis du ser bort fra selve testresultatet).
Om det er verdt pengene synes jeg hver enkelt får finne ut for seg selv. Den subjektive opplevelsen av en gitt objektiv forskjell er ikke lik.