Jeg mener dere alle egentlig er litt på sidelinjen her når det gjelder den viktigste grunnen til HVORDAN man får god lyd på lav volum.
Alle "systemer" har en terskel, eller egentlig en "båndbredde" for optimal reproduksjon av det den skal forsterke.
En høyttaler forsterker ikke, den utfører en integrasjon, en invers forsterking....
Alle del-faktorer derfor som skal inn i høyttaleren må være harmonisk fordelt, på hvert volumtrinn for at ingen ting skal dempe, eller ødelegge for "inversjonen".
Jo lavere lyden skal være jo mer rar vil likningen se ut. Hvorfor? Jo fordi man etterhvert sloss mot egentapet i opphenget til elementene og egentapet i selve delefilteret til høyttaleren. Når egentapet begynner å flukte med summen av harmonisk forvregnining spesielt 2.ordens typen i annlegget... (dvs dette begynner å nerme seg nermest som et støygulv, kontra lyd over "det generelle støygulvet i annlegget"
Vil altså dette oppfattes som et plutselig fall i dynamikk, og da vil visse frekvensområder rett og slett miste kohesjon, eller dynamisk samhandling med median-responsen til annlegget som system.
Hehe...
Større høyttalere har et høyere lavere terskelområde, dvs de har større head room kontra rommets egentap... (back ground noise, inherent...)
Med andre ord. Egentlig er det bare så se på høyttalerens effektivitet ved ett gitt volum, og subtrahere rommets absorbsjon ved denne frekvensen.
Så.... hvorfor startet jeg å skrive denne posten egentlig, nå angrer jeg...
Beats me!!!!
For å vedlikeholde energien/(les dynamiken) i hver frekvens (kvantisert) vil det ved lavere volum , være behov for mer og mer membranflate... på ett punkt vil det begynne å bli mindre energi i kvantiserte områder som da er med på å danne delfrekvensene som utgjør hvert enkelt delinstrument eller lyd i en sang, eller en lyd/instrument, dette da som delsummmer av den komplekse harmoniske enhet hver stemme lyd og instrument normalt lager, fritt av seg seløv, for øret.
Høyttaleren er ikke linjær for alle frekvenser i alle effektuttak...
Jo mer membranflate den har, for frekvenser den skal reprodusere, dvs den trenger MINDRE SLAGLENGDE for å reprodusere dem, jo lavere i volum holder den ut, før den dette under sin egen frekvens-evne til å vedlikeholde SUMMEN av delene hver lyd trenger for å låte normalt.
Inni granskauen!!!!!!v
v
Dette er det muligens bare jeg som skjønner... la gå..
Kraftigere forsterker, da på en høyttaler er bedre til å spise delefiltertapet, og elementtapet under reproduksonen av lyd, eventuellt Back-EMF delen eller den induktive samhandlingen mellom høyttaleren og forsterkeren...
Så jo feite amp, jo bedre på lav gamp... YES...
That should cover it! Eh, og + alt det Asbjørn skrev i denne tråden. Spot on that too!
Mvh