Riktigste kabelen teknisk sett ?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    WBT NextGen 0110 har en karakteristisk imepedans på 75ohm, men så spørs det jo på hva man putter den inn i.
    Jeg ser at de sier det (edit: her), men de presiserer også at dette er en "typisk" verdi heller en eksakt verdi. De sier også at den skal ha 1 GHz båndbredde, omtrent like bra som en alminnelig F-type kontakt fra parabolantennen, men i neste avsnitt sier de at "The WBT-0110 Cu is designed in such a way that eddy currents do not occur at all." Da detter jeg av lasset.

    Det er virvelstrømmer (eddy currents) som gjør at strømmen tenderer til å gå nærmere overflaten ved høye frekvenser (skin effect), og her påstår de indirekte at pluggen kan gå til 1 GHz uten å vise noen som helst tendens til skinneffekt. Det er ganske imponerende, for å si det slik. I resten av verden er skinndybden for kobber ved 100 MHz 6-7 mikrometer, og da skulle det jaggu vært interessant å vite hvordan de unngår hele greia med en leder av gullbelagt kobber.

    Når BS-alarmen først har trigget, tror jeg ikke på tallene deres heller uten å få dem verifisert av en uavhengig lab. I motsetning til Canare henvender ikke WBT seg primært mot profesjonelle studioer med eget måleutstyr og kompetente ingeniører, men mot et mer godtroende hifi-marked. Det kan godt hende at de tror de kan slippe unna med en liten spansk en.

    I tillegg, Eichmann påstår at deres "bullet plugs" med lignende oppbygning har null ohm impedans ("negligible"), og at dette på mystisk vis skal blande seg umerkelig inn i kabelens karakteristiske impedans. For å ta det med teskje: Null ohm impedans betyr at pluss er kortsluttet til minus. Det vil merkes. Samme geometri kan ikke gi både 75 ohm og 0 ohm impedans, dere. http://www.acoustic-dimension.com/eichmann/Eichmann-bullet-plug.htm

    Basics: Eddy current - Wikipedia, the free encyclopedia
     
    Sist redigert:

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    WBT NextGen 0110 har en karakteristisk imepedans på 75ohm, men så spørs det jo på hva man putter den inn i.
    Det er de som terminerer høyttalerkabler med noe lignende også. Slett ikke dumt.

    Edit: Man kan f.eks følge denne nye tråden http://www.diyaudio.com/forums/ever...utron-influence-consequences.html#post3803094

    For litt bakgrunn til ovennevnte link: http://www.diyaudio.com/forums/loun...ch-preamplifier-part-ii-4764.html#post3798738

    og denne om hvordan korte transmisjonlinjer med svært ulike impedanser kan utgjøre hørbar effekt: http://www.diyaudio.com/forums/loun...ch-preamplifier-part-ii-4687.html#post3779516
     
    Sist redigert:

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    Slik jeg forstår det er Jnautron primært opptatt av at kabler med høy karakteristisk impedans, møter en mye lavere impedans i lasten (type 100-200 ohm møter 4-8 ohm). Dette betyr at det kan gå flere hundre refleksjonsperioder før forsterkeren ser den faktiske lasten. Da er man plutselig innen spesifiserte hørbarhetsgrenser for lokasjon av lyder. Det er foreslått ett testoppsett for dette basert på ørene!! Skal se om jeg finner linken senere.

    Edit: Fant den http://www.audiocircle.com/index.ph...jsg56046u1&topic=112305.msg1172493#msg1172493

    Det blir også hf refleksjoner med mulige stabilitetsproblemer. Man ser kabelen som en kondensator ved visse tilfeller, og for å bøte på dette kan man tvinge inn en resistiv terminering i samme gate som kabelens z0. Altså 100-200 ohm eller lavere også.

    JN skrev:
    When the load "unloads", or goes above the cable's characteristic impedance, the cable will look like a capacitor to the amp. This resistor guarantees that no matter what the load does, the termination at that end will never be above the cable's impedance, so the amp will always see either inductance, or resistance.
    Linkene jeg postet tidligere gikk rett til det innlegget jeg vill peke på. Tråden er mange tusen sider lang og ikke egnet til å skumlese.
    Jeg håper den nye tråden vil bringe litt klarhet i sakene etterhvert.

    Noen innlegg som kanskje klargjør litt:
    speaker cable myths and facts - Page 107 - diyAudio
    John Curl's Blowtorch preamplifier part II - Page 4677 - diyAudio
    John Curl's Blowtorch preamplifier part II - Page 4683 - diyAudio

    Kabler har svært ulik z0 (karakteristisk impedans). Man kan bygge z0 fra titalls til flere hundre ohm. Om denne har betydning, så betyr dette at det ER en forskjell på ulike kabler. z0 er i tillegg kabelens høyfrekvens impedans. Ved audiofrekvenser er denne i følge tråden 2-3 ganger lavere, og det er denne som bør matches med lasten.

    terminals.JPG
     
    Sist redigert:

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Tak Hedde men jeg forstår ik det har betydning når kildens impedans som regel vil være 0,01 ohm.

    På mig virker tråden som det rene idioti. Modstand i serie med udgangen på forstærker etc.
     
    Sist redigert:

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    Det nye vil være om dette er av betydning for lyden innen audioområdet. Og da prater jeg både om spesielt lave kabel z0 og terminering for hf.
    At disse refleksjonene er reelle når man møter endringer i impedansen er vell neppe særlig kontroversielt.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det nye (som heller ikke er så veldig nytt, egentlig) er at forsterkerens utgangsimpedans kan variere med frekvens, at selv de vanlige zobel + induktor utgangsfiltrene kan slippe gjennom radiofrekvente refleksjoner til feedback-punktet i forsterkeren, at høyttalerens impedans kan variere ganske mye med frekvens også høyt oppe i radiofrekvensene, at RF inn i feedbackkretsen kan skape hørbar forvrengning og oscillasjoner, og at et tilpasset zobel-filter over høyttalerterminalene kverker de refleksjonene ganske effektivt.

    Det hele handler om at komponenter som kondensatorer har parasittisk induktans, spoler har parasittisk kapasitans, og motstander har parasittisk induktans og kapasitans. Da kan kretser oppføre seg helt annerledes ved 100 MHz enn ved 10 kHz, og at det kan være nødvendig å temme dette. Stort sett er ikke dette noe problem, men "bredbåndede" forsterkere og "spesielle" kabler kan gå til helsike.

    Se denne også: http://sound.westhost.com/cable-z.htm
     

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    Slik jeg forstår Jneutron, så vil forsterkeren se en kapasitiv kabel når høyttalerens impedans overstiger kabelens impedans (altså ved høyere frekvenser). Dette problemet vil man merke når man har en lav z0 kabel. Altså vil "gode" kabler ha bruk for en terminering. Det er nytt for meg iallefall. Jeg prøver å minske proximity og da er gjerne z0 også meget lav.

    http://www.diyaudio.com/forums/lounge/146693-john-curls-blowtorch-preamplifier-part-ii-4764.html#post3798738

    Se på resonansene f.eks bilde 3 (10 ohm) og bilde 4 (51 ohm) i linken ovenfor. Så får vi se hva det nye måleoppsettet fører til.


     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Generelt er meget lav Z0 en dårlig idé for en høyttalerkabel. Husk at Z0 er kvadratroten av forholdet mellom induktans og kapasitans. Når den nærmer seg 10-15 ohm vil du ha så høy kapasitans at ting begynner å bli farlige. Ved høye frekvenser er ikke høyttalerens impedans 4 eller 8 ohm lenger, men kanskje noen hundre, og eventuelt signal reflekterer som en sprettball mot en betongvegg. Da er det bare utgangsfilteret på effektforsterkeren som står mellom den og katastrofen. Hvis det utgangsfilteret ikke er spesielt effektivt ved så høye frekvenser, vil noe slippe gjennom til feedback-kretsen, og ting blir spennende.

    I artikkelen jeg linket til litt lenger oppe brente forfatteren av utgangstrinnet i en effektforsterker med å koble til 2,4 meter av en kabel med 14 ohm karakteristisk impedans og 440 pF/m. Det, og en reaktiv last, og poof. Mine Kimber 8TC har en karakteristisk impedans på 20 ohm. Der går grensen, ihvertfall for meg.

    Enda mer generelt: "Spesielle" kabler er som regel en dårlig idé. Uansett hvor eksotiske teorier som legges frem. Mainstream elektriske egenskaper funker og sjansen for dyre overraskelser er mindre.
     
    Sist redigert:

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    20 ohm er da ganske lavt, og helt sikkert lavere enn mine hjemmelagede.
    JCurl postet følgende formler for z0 i forbindelse med debatten:

    char Z.jpg


    Her inngår geometri og den dielektriske konstanten. Jeg må innrømme at jeg ikke har helt taket på z0. Skulle plutselig isolasjonen være av betydning nå?
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Først og fremst gjelder dette radiofrekvenser. Der er ting annerledes. Og, ja, kapasitansen mellom to ledere med en viss geometri i forhold til hverandre vil avhenge av den dielektriske konstanten. Eller med andre ord hvilket isolasjonsmateriale som ligger mellom lederne. Men det vil være billigere å sette kapasitans og impedans til spesifiserte verdier ved å justere avstanden mellom lederne littegranne.

    Det er også verdt å legge merke til spørsmålet om hvorfor dyre kabler bruker så mye teflon når de elektriske egenskapene kan settes mye enklere med geometri:
    It is used as a lubricant to help slide the money out of full wallets.
    John Curl's Blowtorch preamplifier part II - Page 4764 - diyAudio

    Dette er fortsatt ikke veldig komplisert, og en noenlunde fornuftig konstruert effektforsterker, høyttaler og kabel vil leke pent sammen. Trøbbelet oppstår når noen absolutt skal være "annerledes" for å kunne sette stratosfæriske priser på ganske enkle konstruksjoner, og derfor begynner å prioritere andre- og tredjeordens egenskaper over de helt grunnleggende.
     
    Sist redigert:

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Først og fremst gjelder dette radiofrekvenser. Der er ting annerledes. Og, ja, kapasitansen mellom to ledere med en viss geometri i forhold til hverandre vil avhenge av den dielektriske konstanten. Eller med andre ord hvilket isolasjonsmateriale som ligger mellom lederne. Men det vil være billigere å sette kapasitans og impedans til spesifiserte verdier ved å justere avstanden mellom lederne littegranne.

    Det er også verdt å legge merke til spørsmålet om hvorfor dyre kabler bruker så mye teflon når de elektriske egenskapene kan settes mye enklere med geometri:
    It is used as a lubricant to help slide the money out of full wallets.
    John Curl's Blowtorch preamplifier part II - Page 4764 - diyAudio

    Dette er fortsatt ikke veldig komplisert, og en noenlunde fornuftig konstruert effektforsterker, høyttaler og kabel vil leke pent sammen. Trøbbelet oppstår når noen absolutt skal være "annerledes" for å kunne sette stratosfæriske priser på ganske enkle konstruksjoner, og derfor begynner å prioritere andre- og tredjeordens egenskaper over de helt grunnleggende.
    Asbjørn nu er der altså nogen som bruger ørerne og ikke bare teori bøker.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ja, for eksempel jeg. Det interessante er at det jeg hører stemmer mye bedre overens med konvensjonell elektroteori enn med overlevert hifi-visdom. Og vi stoler jo på det vi selv hører, ikke sant?

    Det var derfor jeg begynte å interessere meg for kabelteori: Virkeligheten er ikke slik som kabellyrikken i den glansede hifipresse vil ha det til. Og da er det naturlig å spørre hvorfor det, da.
     
    Sist redigert:

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Ja, for eksempel jeg. Det interessante er at det jeg hører stemmer mye bedre overens med konvensjonell elektroteori enn med overlevert hifi-visdom. Og vi stoler jo på det vi selv hører, ikke sant?

    Det var derfor jeg begynte å interessere meg for kabelteori: Virkeligheten er ikke slik som kabellyrikken i den glansede hifipresse vil ha det til. Og da er det naturlig å spørre hvorfor det, da.
    Eksempler på hvilken hifi visdom du foragter ?
     

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Sagde mig ingenting . Desuden læser jeg bare en kabeltest med sådan ca 10 års intervaller. Har det kabel jeg skal have. Hjemmelavet selvfølgelig. 20 mm x 0,15 mm finsølv som er udglødet og ikke valset fladt så vidt jeg kan se på strukturen.
     

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    Først og fremst gjelder dette radiofrekvenser. Der er ting annerledes.
    Man får refleksjoner ved alle impedans misstilpassede grensesnitt ved alle frekvenser. Problemet som JN beskriver er i kortform at forsterkeren sin utgang ikke ser lasten sin lave impedans før det har gått opptil flere hundre refleksjoner (feks 80% nivå). Forsterkeren tar last som en gradvis funksjon av disse impedansene. Da er man ikke lengre på lave nanosekunder og tilsvarende MHz, men snarere i hørbart terreng. Dette viser også Bateman i den første linken.

    Så varierer høyttaleren sin impedans med frekvensen slik at for noen frekvenser får man lange forløp, mens for andre frekvenser blir impedanstilpassingen bedre og forløpet blir hurtigere. Så sier nå teorien.....og den er faktisk basert på god gammel el-lære.

    Og, ja, kapasitansen mellom to ledere med en viss geometri i forhold til hverandre vil avhenge av den dielektriske konstanten. Eller med andre ord hvilket isolasjonsmateriale som ligger mellom lederne. Men det vil være billigere å sette kapasitans og impedans til spesifiserte verdier ved å justere avstanden mellom lederne littegranne.
    Den Kimberen din er vell sånn teflon...eller husker jeg feil :)

    Det er også verdt å legge merke til spørsmålet om hvorfor dyre kabler bruker så mye teflon når de elektriske egenskapene kan settes mye enklere med geometri:
    It is used as a lubricant to help slide the money out of full wallets.
    John Curl's Blowtorch preamplifier part II - Page 4764 - diyAudio
    ;-)


    Dette er fortsatt ikke veldig komplisert, og en noenlunde fornuftig konstruert effektforsterker, høyttaler og kabel vil leke pent sammen. Trøbbelet oppstår når noen absolutt skal være "annerledes" for å kunne sette stratosfæriske priser på ganske enkle konstruksjoner, og derfor begynner å prioritere andre- og tredjeordens egenskaper over de helt grunnleggende.
    Men grøftekabel har gjerne relativt høy z0. Da spiller det vell liten rolle om man i tillegg har litt resonanser. Har man lav kabel z0, så er man sannelig kommet bedre ut, men da kan det være interessant å se på terminering med motstand som nevnt.

    Prøv. Jeg har.
     
    Sist redigert:

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Tjae Kimber havde jeg for 25 år siden. Det får jeg aldrig igen.
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.595
    Sted
    Stavanger
    Det er det som er så kjekt med Anti-cables.
    Dielektrisitetskonstanten er en ikke-sak, IOM at isolasjonsmaterialet på single cordel er et tynt lakklag.
     

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Det er det som er så kjekt med Anti-cables.
    Dielektrisitetskonstanten er en ikke-sak, IOM at isolasjonsmaterialet på single cordel er et tynt lakklag.
    Ved du hvad det er for noget lak ? Ved du at du kan købe det meget billigere hos RS online ? Jeg bruger det efterhånden til mange tiing. 0,4 mm indvendigt til linie signal. 1,5 mm indvendigt ti power amps. Såvel til strømforsyning som til signal. Evt. 2x 1,5 mm På fredag skal det konkurrere med et 10 mm kobber/sølv kabel til højttalere,
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    For ordens skyld: De Kimber-kablene sitter nå der og er passe lange, så jeg har ikke sett noen grunn til å bytte dem ut. De ble kjøpt mens jeg ennå tok en del av kabelpropagandaen for god fisk og tenkte at det var best å være på den "sikre siden". Men jeg kommer ikke til å kjøpe så dyre kabler når de nye høyttalerne er ferdige og jeg trenger nye kabler for å koble dem opp. Tilstrekkelig tverrsnitt og god terminering, så er det meste gjort. Klotz og Speakon, for eksempel.
     

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Undrer mig over hvad der er flaskehalsen i dit system.
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.654
    Antall liker
    32.467
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Klotz har jeg testet i tre ulike oppsett. Grei nok, men heller ikke mer. Det finnes kabler som er bedre og som ikke koster stort.
     

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    Larkuz

    Med dine star quad høyttalerkabler skader det ikke å teste ut 100 ohm over høyttalerklemmene. Lån så ørene til noen strykere eller annen dynamisk akustisk musikk. Sleng gjerne på noen album som vanligvis ikke låter noe særlig. Det verste som kan skje er at ingenting skjer.

    :)
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.326
    Antall liker
    4.704
    Torget vurderinger
    1
    ...
    Men hva er så bra med Speakon???
    De funker, enkle i bruk med stabil og lav kontaktmostand + Minimal sjanse for brukerfeil og uhell etter at kablene er riktig terminert.

    Rent estetisk liker jeg også speakon bedre enn bling-maximus skruterminaler med spader/bananer.

    mvh
    KJ
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Bortimot idiotsikker kontakt med sølvbelagt kobber i kontaktflatene, kompakt multipolet utførelse, fins både i hann- og hunnversjoner slik at det er umulig å plugge basskabelen inn i kontakten for diskantelementene, plass til 6mm2/10 AWG ledning, koster en hundrelapp stykket, ... NLT4MX-BAG - Neutrik

    Men det låter formodentlig likt enten det er slike eller oppskrytte WBT-kontakter i forgylt messing til 10x prisen som brukes.
     
    M

    musicus

    Gjest
    Fikk denne inn dören idag, etter å har testet alt fra 10 000,-/Stk strömkabler og i fallende variendeprisklasser, for så å bruke gratiskabelen som fulgte med det siste året, nu både höres og ser det ut til at denne/disse får opphold, 1 stk/4 mtr for å mate anti-surge/filteret og 2 stk/1 mtr til stereo´n...
    Hyggelige priser også mot hva man har holdt på med tidligere, hifi-tilnyktringen har sine praktiske og lydmessige fordeler :cool:

    Supralorad2.5closeup.jpg


    b_389.jpg


    mvh
     

    Steinar_Lund

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.03.2002
    Innlegg
    7.813
    Antall liker
    2.736
    Sted
    Hvalstad, Asker
    Torget vurderinger
    3
    Ja, for eksempel jeg. Det interessante er at det jeg hører stemmer mye bedre overens med konvensjonell elektroteori enn med overlevert hifi-visdom. Og vi stoler jo på det vi selv hører, ikke sant?

    Det var derfor jeg begynte å interessere meg for kabelteori: Virkeligheten er ikke slik som kabellyrikken i den glansede hifipresse vil ha det til. Og da er det naturlig å spørre hvorfor det, da.
    Bør vi det, da? For en tid siden ble det fra kompetent hold her på HFS hevdet at vi hører ikke det vi hører, men det vi tror vi hører. Dette skjønte jeg ikke, og ga uttrykk for det, hvorpå jeg ble pepret. Ikke med cayenne- eller rød chilipepper riktignok, men dog... Så nå vet jeg ikke helt hva jeg skal tro. Eller høre.:confused:
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.595
    Sted
    Stavanger
    Det er det som er så kjekt med Anti-cables.
    Dielektrisitetskonstanten er en ikke-sak, IOM at isolasjonsmaterialet på single cordel er et tynt lakklag.
    Ved du hvad det er for noget lak ? Ved du at du kan købe det meget billigere hos RS online ? Jeg bruger det efterhånden til mange tiing. 0,4 mm indvendigt til linie signal. 1,5 mm indvendigt ti power amps. Såvel til strømforsyning som til signal. Evt. 2x 1,5 mm På fredag skal det konkurrere med et 10 mm kobber/sølv kabel til højttalere,
    Det er trafotråd, men ingen DIY, mhp. lakkering:
    Hanor Audio + Anti-cable
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.033
    Antall liker
    38.606
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ja, for eksempel jeg. Det interessante er at det jeg hører stemmer mye bedre overens med konvensjonell elektroteori enn med overlevert hifi-visdom. Og vi stoler jo på det vi selv hører, ikke sant?

    Det var derfor jeg begynte å interessere meg for kabelteori: Virkeligheten er ikke slik som kabellyrikken i den glansede hifipresse vil ha det til. Og da er det naturlig å spørre hvorfor det, da.
    Bør vi det, da? For en tid siden ble det fra kompetent hold her på HFS hevdet at vi hører ikke det vi hører, men det vi tror vi hører. Dette skjønte jeg ikke, og ga uttrykk for det, hvorpå jeg ble pepret. Ikke med cayenne- eller rød chilipepper riktignok, men dog... Så nå vet jeg ikke helt hva jeg skal tro. Eller høre.:confused:
    Det var vel en viss grad av ironi i det siterte utsagnet.

    En av mine viktigste aha-opplevelser hifi-messig var en dag jeg syntes anlegget låt riktig bra og var godt fornøyd med de siste justeringene jeg hadde gjort av delefrekvenser og eq-profiler. Så hektet jeg likevel på laptop'en for å prøve en finjustering av noen eq-punkter og oppdaget at en helt annen profil lå inne enn hva jeg trodde. Andre delefrekvenser, andre filtersteilheter, helt annen eq-profil. Den interessante var at i løpet av noen ganske få sekunder etter at jeg hadde oppdaget dette kunne jeg høre hvordan lyden ble dramatisk dårligere. Plutselig var den tynn og pistrete, ikke bra i det hele tatt. Jeg hadde ikke rørt noe som helst. Eneste endring var at jeg selv oppdaget at ting var annerledes enn jeg trodde, og at opplevelsen av lyden lynraskt endret seg til å reflektere ny informasjon. Det var interessant, det.

    Etter det har jeg ihvertfall vært mye mer oppmerksom på hvor lett det er å innbille seg ting og i hvilken grad opplevelsen av lyd formes av de forventningene man sitter med, positivt eller negativt. Derfor er det opplagte kontrollspørsmålet "hvordan vet du det, da?" For min del er det tilstrekkelig med en noenlunde sammenhengende fysisk forklaring på hva som skjer sammen med en konsistent opplevelse over tid. Hvis flere hører det samme styrker det observasjonen. Vel å merke hvis de er uavhengig av hverandre, ikke en autoritet som sier "legg merke til hvordan..." og lydige disipler som nikker andektig. Formelle blindtester hadde vært enda bedre, men det er så mye styr å arrangere.

    Jeg tror fortsatt på at folk opplever det de hevder at de opplever, men jeg må innrømme at jeg ganske ofte antar at den opplevelsen var forventningsstyrt innbilning av en eller annen type. Når det ikke finnes fnugg av en plausibel fysisk årsaksmekanisme og de "enorme" forskjellene forsvinner som dugg for solen hvis man ikke lenger ser hvilke bokser og ledninger som er tilkoblet, er jo forventningsbias den enkleste forklaringen, selv om jeg ikke alltid ser noe poeng i å ta konfrontasjonen der og da.
     

    Hedde

    Førr evig!
    Ble medlem
    20.04.2009
    Innlegg
    7.287
    Antall liker
    3.713
    Jeg har over langt tid gjort mange tiltak i det samme anlegget som i all hovedsak går på kabler, emc og jording. Når jeg ser på summen av disse tingene skulle man ikke tro det i bunn og grunn var samme anlegget. Så forskjellig er det å lytte til slik det er i dag. Likevell passer jeg meg for å beskrive eller å stole for mye på det enkelte tiltaket. Jeg er slett ikke sikker på at jeg tar de enkelte tiltak i blindtest heller. Endringene/forbedringene merkes tydeligst over tid, hvilke musikk det åpner opp for, hvor engasjerende det er osv.


    Men bak alt dette er man jo ingeniør, og vil forbedre der hvor man kan forbedre. Det betyr jo at man også rører på ting som betyr lite, som er sekundært. Hvorfor skulle man ville fjerne HF? Det er jo ikke innenfor hørtbart område. Min innstillinger er at det kan være vell verd å optimalisere også slike ting, for det kan vise seg å ha effekter innenfor det hørbare likevell, og når det kommer gratis eller svært billig er det ingen ting å tenke på engang.


    Derfor har jeg testet 50-125 ohm over klemmene på høyttaler og havnet til slutt på ca 80 ohm. Og det virket sannelig hos meg vil jeg mene. Har hørt det over ca en uke og er fremdeles ikke i tvil. Men om jeg tar det i en blindtest....neppe. Og forklaringen er i bunn og grunn at det reduserer frekvenser langt over audioområdet samt at man unngår at kabelen fremstår som kapasitiv ved noen frekvenser.


    Man bør kanskje lete litt med lys og lykt av og til også, for å optimalisere anlegget.
     

    Drossel

    Æresmedlem
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    10.513
    Antall liker
    3.532
    Spændende Hedde det vil jeg prøve så. Hvilken type modstand bruger du der ?
     

    kortvarig

    Banned
    Ble medlem
    29.04.2013
    Innlegg
    2.237
    Antall liker
    764
    Sted
    Danmark
    Derfor har jeg testet 50-125 ohm over klemmene på høyttaler og havnet til slutt på ca 80 ohm. Og det virket sannelig hos meg vil jeg mene. Har hørt det over ca en uke og er fremdeles ikke i tvil. Men om jeg tar det i en blindtest....neppe. Og forklaringen er i bunn og grunn at det reduserer frekvenser langt over audioområdet samt at man unngår at kabelen fremstår som kapasitiv ved noen frekvenser.


    Man bør kanskje lete litt med lys og lykt av og til også, for å optimalisere anlegget.
    Ja det er jo et godt 10-15 år gammelt tweak som dukker op igen, et tweak som jeg mener Holfi udbredte, et tweak som iøvrigt virker, jeg vil nu nok sige at det som virker mest er valget af modstand og dens lydsignatur, elektrisk jævner det impedansen og Q i top og bund.
    Mange højtalerfabrikanter har gjort meget lidt ud af at sikre en jævn impedans , og det er absolut ingen dårlig ide at lade forstærkeren kigge ind i en mere jævn belastning som ikke laver elektriske unoder , især modkoblede forstærkere vil have glæde af dette.

    Det med impedans tilpasning er jeg noget lunken ved når vi taler om audio-området, problemerne begynder jo først at opstår når L og C bliver betydende ellers er kablet mere eller mindre at betragte som en "kortslutning". En tommelfinger regel er når bølgelængden af den frekvens som ønskes overført er mere en 1/10 af længden på kablet bør det betragtes som en tranmisionslinje.
    Transmission Lines

    Som pdf dokumentet der tidligere blev linket viser er det vanskeligt at opnår impedanstilpasning da kablet vil få stor kapacitet , den større kapacitet kan give alvorlige problemer for den tilsluttede forstærker især i den høje ende, måske den ligefrem vil brænde af, eller måske bare give dårlig lyd.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn