Oppbygging og veiledning ved hjemmekino oppsett.

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Jeg har nå i en del år holdt meg til 2 kanals utstyr og har alltid hatt interesse for det. Men i løpet av det siste halve året, ja egentlig siden jeg fikk eget rom til hobbyen så har jeg sett mer og mer film. Og min lyttemåte på musikk har også endret seg. Noe som kort fortalt har gjort at jeg nå selger hele 2 kanalsoppsettet for å finansiere et kino prosjekt. Forhåpentligvis så reiser den nye eieren avgårde med mitt oppsett i morgen, og jeg står da klar til å starte på kinoprosjektet.

    Høyttalerene er allerede "kjøpt" og det blir Klipsch RF7 og hele 7 serien til Klipsch + 2x rsw 15. Settet som ligger ute for slag. Har hatt Klipsch tidligere og det har en lyd som jeg liker. Greit nok so far. Men det er her jeg trenger deres ekspertise.

    Jeg har en liten Pioneer hjemmekino reciver som dekoder HD lydformatene i 7.1 Jeg renger med at den kneler bare den får "se" RF 7 + RC 7, så jeg må til med effekttrinn. Jeg tenker i baner 2 eller 3. For å driver frontrekken.

    Men denne reciveren min som egentlig gjør en helt ok jobb, har "bare" 7.1 dekoding av lyden. Jeg har sett at dagens recivere ofte har 9.1 eller mer. Dette er da høydekaneler fremme og bak.

    Spørsmål nr 1. Siden jeg har skråtak på rommet, og slik jeg har forstått tegningene av 9.1 og 11.1 så skal de høydekanalene sitte oppunder taket. Vil jeg med skråtak få nytte av de kanalene, eller vil det bare lage trøbbel?

    Spørsmål 2 om jeg vil kunne dra nytte av såpass mange kanaler, så må jeg ha en ny reciver, Er recivere som er 3-4år gamle dårligere enn dagens eller forrige generasjons recivere? Jeg tenker da på kvalitet på dekodingen, kvalitet på musikk i 2 kanaler og multikanaler? Og romkorreksjonen.

    Når min reciver idag dekoder HD lydformatene, vil da dagens nye recivere som også dekoder HD lydformater gjøre noe nytt, bedre enn min gamle. Eller er det akkurat det samme de gjør på dekodings siden?

    Burde jeg heller kjøpe en nyere reciver som også støtter 3d?

    Jeg tenker også på at jeg burde kjøpe meg en "ny" projector. Den jeg har idag gir meg flotte opplevelser, men har kun 720p på bildesiden. Og idag så koster jo projektorer langt mindre enn tidligere, og man får mer for samme antall kroner. Lerretet er 106"

    Er det andre ting jeg burde tenke på? Helt åpent for anbefalinger, men budsjettet er slik at her er det bruktkjøp som gjelder.

    Jeg ønsker en kino som gir det lille ekstra til film, men jeg vil også kunne kose med med musikk. Ved musikk så er jeg typen som tramper takten og har det morro...

    Mvh Retep
     

    Kvålsvoll

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    22.07.2010
    Innlegg
    1.601
    Antall liker
    1.697
    Sted
    Ålesund, Norge
    Et godt kinooppsett kan gi gode musikkopplevelser også, det er det ingen tvil om.
    Her har jeg et audiofiloppsett som jeg skrur på bare når jeg skal ha en "realitetssjekk" eller måle noe på det, alt, både musikk og film, blir sett og hørt på kinosystemet, fordi det har en lyd som engasjerer og lever på en helt annen måte.

    En AVR har fordeler i forhold til det som er vanlig i audiofile oppsett, slik som bass management som gir deg muligheten til å sette opp et skikkelig bassystem, det viktigste her er muligheten til å forsinke signalet til hovedht i forhold til subwooferene.

    Om du trenger ekstern effektforsterker kommer an på om receiveren du har greier å drive høyttalerene til høy nok lydtrykk.
    Med skapelig effektive høyttalere så er den sannynligvis kraftig nok.
    Jeg kjører en ekstern amp her, det er ikke fordi det trengs mere effekt eller lyden var dårlig, men fordi jeg gikk lei av å reparere utgangstrinn i receiveren som går med jevne mellomrom.
    De største receiverene er rundt 100-200W per kanal, på vanlige hifi-høyttalere er det ikke noe poeng med mere effekt, de takler ikke mer uansett pga begrensninger termisk og i displasement.

    Jeg har en spl kalkulator for beregning av forsterkereffekt og lydtrykk og følsomhet på høyttalere (fins på nettsiden min).
    Den er fin for dimensjonering av subwoofersystem fordi en kan legge til et stort antall subwoofere og se om hvordan det ligger an.
    Det er også ofte en overraskelse å se at det faktisk trengs en god del mer enn mange tror..
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Høyttalerene som kommer i hus nå er:
    Klipsch RF7 mk1 fronter
    SENSITIVITY:102dB @ 2.83 volts/1 meter
    Senter
    RC 7
    SENSITIVITY:98dB @ 2.83 volts/1 meter
    Sidehøyttalere
    SENSITIVITY:97dB @ 2.83 volts/1 meter

    Bakhøyttalere
    SENSITIVITY:98dB @ 2.83 volts/1 meter (equivalent sound energy)


    Dagens reciver som jeg faktisk liker lyden på i musikk er.

    Pioneer Lx50

    [h=3]Amplifier[/h]
    • Power output (RMS)110 W per channel
    • Total peak power output1400 W
    • Impedance[FONT=proxima-nova, proxima-nova-1, proxima-nova-2, Proxima Nova, Segoe UI, Helvetica, Arial, sans-serif]8 oh[/FONT]m
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Såjeg kommer nok til å teste uten ekstra trinn, men noe i meg sier at selv om Klipschene er lette å drive så trenger de noe kraft. Og jeg er litt skeptisk til at reciveren kan levere 1400w peak power...
     

    Kvålsvoll

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    22.07.2010
    Innlegg
    1.601
    Antall liker
    1.697
    Sted
    Ålesund, Norge
    Dette er flotte høyttalere, og hvis speccs er noenlunde i vater med virkeligheten så blir det nok bra med lyd.

    Det er du som hadde en tråd om det loftsrommet, der du faktisk gjorde mye konstruktivt med akustikken, er det ikke?
    Alt du har lært og erfart i den prosessen kommer til nytte, og gir deg et solid grunnlag for å få til den lyden du vil ha.

    Det alltid moro å prøve ut noe nytt, og her kommer du nok til å oppdage enda et par myter om audio.

    Tips:
    Ikke kjør sinussweep med full amplitude over hele frekvensområdet den dagen du finner ut at du skal sjekke headroom og forvrengning, høyttalerene tåler neppe det.
    Fullt headroom opp til noen få hundre hz er tilstrekkelig, alt kildemateriale har en sterkt fallende respons som funksjon av frekvens.
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Jeg har mange erfaringer med dette fra ulike anlegg og rom opp gjennom årene, da i form av at stereoanlegget har vært integrert i surrounddelen, og jeg mener dette gir svært mye ekstra, selv om surrounddelen ikke er på tilsvarende kvalitetsnivå. Sånn i forhold til dine spørsmål har jeg følgende erfaringer å komme med:

    - Høydekanaler er tøft, men prosesseringen som trengs oppleves av mange som noe kunstig og nærmest som en gimmick siden dette er "juksekanaler". Jeg ville ikke lagt ressurser i å få høydekanaler dersom dette krever en ny receiver og du i tillegg har skråtak, men oppfordrer selvsagt til å teste dersom du uansett ender opp med en receiver som har denne muligheten.

    - Få bakkanalene opp! Gulvstående bakkanaler i hodehøyde gir deg bare en veik og ørliten smak på det deilige omsluttende lydbildet du vil få om du får kanalene opp på veggen og vinklet riktig (eventuelt vegghengte bipoler som jeg er veldig fan av i en 5.1 konfigurasjon).

    - Selv om det er "in" å hate 3D, så må jeg ærlig innrømme at med en skikkelig bildegjengiver og gode 3. parts briller, så byr dette på en hjemmekinoopplevelse man rett og slett ikke får i 2D. Ulempen er at 3D filmer nærmest ser ut til å forsvinne mer og mer og det er langt mellom gode 3D filmer, og enda lengre mellom filmer som faktisk bruker 3D-delen til å forbedre filmen. Mitt råd er å ikke bruke ekstra penger bare for å få 3D, med mindre du er sikker på at du har en bildegjengiver (TV eller projektor) som faktisk er lyssterk, STOR, og bra nok til å gi en fullverdig opplevelse.

    - Dagens receivere _er_ bedre lydmessig enn 3-4 år gamle receivere. I motsetning til i stereoverdenen de fleste her på HFS lever i, hvor man knapt har opplevd noen form for forbedring i kvalitet de siste 10-20 årene, blir AV-receiverne stadig bedre. Jeg opplever at sweetspot ligger på receiverne i 7-10 000,- klassen. Her får man all funksjonalitet og de beste konstruksjonsprinsippene produsentene har å by på, men uten "statement"-modellenes pristag. Bare for å gi et eksempel på hva du får for den prisen i dag så snakker vi f.eks 32bits ESS SABRE DAC i Yamahas Aventage serie. Receivere 10-15k klassen for 3-4 år siden var nesten der (jeg hadde en Yamaha RX-V3900) lydmessig også i stereo. Engasjerende var det definitivt, men det var fremdeles den ørlille kornetheten og småtekniske lydpreget som fortalte deg at dette nok var en receiver. Men når jeg plukket opp en Denon AV X-4000 på tilbud til en latterlig pris her nå for noen måneder siden, ble jeg rett og slett sjokkert. Dette låter svært finkornet og lettflytende med skikkelig holografi, og det spruter virkelig i surround i tillegg.

    - Jeg opplever at selv dagens receivere, med min X4000 som eksempel, ikke fungerer bra som analoge forforsterkere. Det låter i hvertfall hos meg kornete og med et utpreget "teknisk preg". Lyden av min Bryston BDA-2 DAC gjennom X4000 i pure direct var knapt til å kjenne igjen, mens det låter virkelig bra om jeg kjører HDMI direkte til Denon-recieveren og lar den håndtere alt fra konvertering til sluttresultat. Mitt råd er derfor å anskaffe en grei receiver i prisklassen jeg foreslo og la den gjøre alt, og i størst mulig grad unngå analoge kilder for kritisk lytting via disse receiverne. Det låter rett og slett ikke "hi-fi" i mine ører.

    - Har du mange analogkomponenter vil jeg sterkt anbefale å gå for en stereopre med ht passthrough på sikt. Men pass på!, de fleste implementasjoner suger vilt og har typisk mye godt hørbar støy, også i lytteposisjon, med så sensitive høyttalere som Klipsch (jeg har brukt RF-7 II siden de kom til Norge). Eksempel på implementasjoner jeg selv har vært borti som ikke har fungert bra er f.eks EC 4.8 og Audio Valve Eclipse. GamuT-preen jeg hadde en stund var imidlertid brukbar her.

    - Start med stereodelen av anlegget. Først når du føler at stereolytting sitter med akkurat like stort krav til holografi, stereoperspektiv og lydkvalitet som i et tilsvarende stereoanlegg, er det på tide å rigge permanent plassering av resten av surrounddelen med bilde, subwoofere, bakhøyttalere og centerhøyttalere. Du har RF-7, og disse kan spille svært bra og du trenger _ikke_ å godta at det låter dårligere enn et halvnerdete stereoanlegg bare fordi du også kan få gåsehud og tårer i øyekroken av blu-ray konserter i full surround.

    - Effekttrinn på frontene er helt nødvendig om du ønsker "audiofil" kvalitet på musikk! Gitt at den moderne receiveren får gjøre jobben som DAC og Pre, så opplever jeg at nesten all degradring av lydkvalitet kommer fra effektdelen til receiveren ved stereolytting. I surround legger jeg ikke merke til noe spesielt fordi det er så mye som foregår. Det er ikke verdt å bruke en krone på effekt på bakhøyttalere, og etter min erfaring heller ikke centeren så lenge du ikke belaster receiveren med frontene, git at du har en god receiver, og ikke har en svært krevende center. Jeg kjørte i en lengre periode med fullt Electrocompaniet AW400 + AW120 på center og bakhøyttalere hos meg, og jeg opplevde ingen forbedring kontra å la receiveren gjøre jobben med alt unntatt frontene.

    - To subwoofere plassert i ulike gunstige posisjoner med skikkelig korreksjon via receiver eller f.eks en AntiMode (jeg har ikke spesielt god erfaring med korreksjon på de øvrige kanalene, så der går det i Pure Direct med unntak av litt testing ved plassering av anlegget) fungerer påtakelig mye bedre enn kun én og er etter min mening en meget god investering for en fullverdig filmopplevelse og musikalskt spretten bass som fremdeles har god og presis tyngde.
     
    Sist redigert:

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Dette er flotte høyttalere, og hvis speccs er noenlunde i vater med virkeligheten så blir det nok bra med lyd.

    Det er du som hadde en tråd om det loftsrommet, der du faktisk gjorde mye konstruktivt med akustikken, er det ikke?
    Alt du har lært og erfart i den prosessen kommer til nytte, og gir deg et solid grunnlag for å få til den lyden du vil ha.

    Det alltid moro å prøve ut noe nytt, og her kommer du nok til å oppdage enda et par myter om audio.

    Tips:
    Ikke kjør sinussweep med full amplitude over hele frekvensområdet den dagen du finner ut at du skal sjekke headroom og forvrengning, høyttalerene tåler neppe det.
    Fullt headroom opp til noen få hundre hz er tilstrekkelig, alt kildemateriale har en sterkt fallende respons som funksjon av frekvens.
    Jada, stemmer det. Jeg har holt på med loftet mitt i noen timer ja.... Kjenner rommet mitt godt, og jeg tror jeg skal kunne få til flott lyd med Klipschene her oppe. Specs er hentet fra nettsiden til Klipsch.

    Er ikke sikker på om jeg forstår hva du mener med full amplitude, Du mener jeg bare skal kjøre sinus sweip opp til feks 500hz?
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Jeg har mange erfaringer med dette fra ulike anlegg og rom opp gjennom årene, da i form av at stereoanlegget har vært integrert i surrounddelen, og jeg mener dette gir svært mye ekstra, selv om surrounddelen ikke er på tilsvarende kvalitetsnivå. Sånn i forhold til dine spørsmål har jeg følgende erfaringer å komme med:

    - Høydekanaler er tøft, men prosesseringen som trengs oppleves av mange som noe kunstig og nærmest som en gimmick siden dette er "juksekanaler". Jeg ville ikke lagt ressurser i å få høydekanaler dersom dette krever en ny receiver og du i tillegg har skråtak, men oppfordrer selvsagt til å teste dersom du uansett ender opp med en receiver som har denne muligheten.

    - Få bakkanalene opp! Gulvstående bakkanaler i hodehøyde gir deg bare en veik og ørliten smak på det deilige omsluttende lydbildet du vil få om du får kanalene opp på veggen og vinklet riktig (eventuelt vegghengte bipoler som jeg er veldig fan av i en 5.1 konfigurasjon).

    - Selv om det er "in" å hate 3D, så må jeg ærlig innrømme at med en skikkelig bildegjengiver og gode 3. parts briller, så byr dette på en hjemmekinoopplevelse man rett og slett ikke får i 2D. Ulempen er at 3D filmer nærmest ser ut til å forsvinne mer og mer og det er langt mellom gode 3D filmer, og enda lengre mellom filmer som faktisk bruker 3D-delen til å forbedre filmen. Mitt råd er å ikke bruke ekstra penger bare for å få 3D, med mindre du er sikker på at du har en bildegjengiver (TV eller projektor) som faktisk er lyssterk, STOR, og bra nok til å gi en fullverdig opplevelse.

    - Dagens receivere _er_ bedre lydmessig enn 3-4 år gamle receivere. I motsetning til i stereoverdenen de fleste her på HFS lever i, hvor man knapt har opplevd noen form for forbedring i kvalitet de siste 10-20 årene, blir AV-receiverne stadig bedre. Jeg opplever at sweetspot ligger på receiverne i 7-10 000,- klassen. Her får man all funksjonalitet og de beste konstruksjonsprinsippene produsentene har å by på, men uten "statement"-modellenes pristag. Bare for å gi et eksempel på hva du får for den prisen i dag så snakker vi f.eks 32bits ESS SABRE DAC i Yamahas Aventage serie. Receivere 10-15k klassen for 3-4 år siden var nesten der (jeg hadde en Yamaha RX-V3900) lydmessig også i stereo. Engasjerende var det definitivt, men det var fremdeles den ørlille kornetheten og småtekniske lydpreget som fortalte deg at dette nok var en receiver. Men når jeg plukket opp en Denon AV X-4000 på tilbud til en latterlig pris her nå for noen måneder siden, ble jeg rett og slett sjokkert. Dette låter svært finkornet og lettflytende med skikkelig holografi, og det spruter virkelig i surround i tillegg.

    - Jeg opplever at selv dagens receivere, med min X4000 som eksempel, ikke fungerer bra som analoge forforsterkere. Det låter i hvertfall hos meg kornete og med et utpreget "teknisk preg". Lyden av min Bryston BDA-2 DAC gjennom X4000 i pure direct var knapt til å kjenne igjen, mens det låter virkelig bra om jeg kjører HDMI direkte til Denon-recieveren og lar den håndtere alt fra konvertering til sluttresultat. Mitt råd er derfor å anskaffe en grei receiver i prisklassen jeg foreslo og la den gjøre alt, og i størst mulig grad unngå analoge kilder for kritisk lytting via disse receiverne. Det låter rett og slett ikke "hi-fi" i mine ører.

    - Har du mange analogkomponenter vil jeg sterkt anbefale å gå for en stereopre med ht passthrough på sikt. Men pass på!, de fleste implementasjoner suger vilt og har typisk mye godt hørbar støy, også i lytteposisjon, med så sensitive høyttalere som Klipsch (jeg har brukt RF-7 II siden de kom til Norge). Eksempel på implementasjoner jeg selv har vært borti som ikke har fungert bra er f.eks EC 4.8 og Audio Valve Eclipse. GamuT-preen jeg hadde en stund var imidlertid brukbar her.

    - Start med stereodelen av anlegget. Først når du føler at stereolytting sitter med akkurat like stort krav til holografi, stereoperspektiv og lydkvalitet som i et tilsvarende stereoanlegg, er det på tide å rigge permanent plassering av resten av surrounddelen med bilde, subwoofere, bakhøyttalere og centerhøyttalere. Du har RF-7, og disse kan spille svært bra og du trenger _ikke_ å godta at det låter dårligere enn et halvnerdete stereoanlegg bare fordi du også kan få gåsehud og tårer i øyekroken av blu-ray konserter i full surround.

    - Effekttrinn på frontene er helt nødvendig om du ønsker "audiofil" kvalitet på musikk! Gitt at den moderne receiveren får gjøre jobben som DAC og Pre, så opplever jeg at nesten all degradring av lydkvalitet kommer fra effektdelen til receiveren ved stereolytting. I surround legger jeg ikke merke til noe spesielt fordi det er så mye som foregår. Det er ikke verdt å bruke en krone på effekt på bakhøyttalere, og etter min erfaring heller ikke centeren så lenge du ikke belaster receiveren med frontene, git at du har en god receiver, og ikke har en svært krevende center. Jeg kjørte i en lengre periode med fullt Electrocompaniet AW400 + AW120 på center og bakhøyttalere hos meg, og jeg opplevde ingen forbedring kontra å la receiveren gjøre jobben med alt unntatt frontene.

    - To subwoofere plassert i ulike gunstige posisjoner med skikkelig korreksjon via receiver eller f.eks en AntiMode (jeg har ikke spesielt god erfaring med korreksjon på de øvrige kanalene, så der går det i Pure Direct med unntak av litt testing ved plassering av anlegget) fungerer påtakelig mye bedre enn kun én og er etter min mening en meget god investering for en fullverdig filmopplevelse og musikalskt spretten bass som fremdeles har god og presis tyngde.

    Kjempeinnlegg! Takker for den.

    Skal lese igjennom den etter kaffikoppen en gang til slik at jeg er sikker på at jeg fikk med meg alt. Surroundoppsettet er Kliosch sine RF7 og resten av 7 serien, rundt hele rommet.

    Jeg hater ikke 3D, synes filmer som har fått dette til godt er kjempemorsomt. Men det ersom du sier, langt imellom de skikkelige gobitene. Nå liker jeg godt å se tegnefilmer ( Pixar og Disney ol) og her er det en del som er helt ok.
     
    Sist redigert:

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Da har jeg fått i meg kaffien og lest innlegget ditt en gang til Marsboer.

    Jeg kommer til å kjøre 7.1 der jeg vil bruke 2 subber. Subbene jeg vil få levert er Klipsch RSW-15.

    Jeg leser innlegget ditt som at jeg burde skaffe en ny reciver (dagens utgave) evnt en ren prosessor. Reciver i 10-15k klassen og bruke den som dac og forforsterker ( ved musikk lytting) til et effekttrinn. Jeg spiller av musikken min idag med Logitech Squeezeboks Touch og er fornøyd med den. SB kjøres digitalt til DSPeaker Antimode 2.0 som jeg har brukt til dac. Denne kan kobles til reciver fra Dualcore med optisk kabel, slik at jeg kan bruke dac i reciver slik du anbefaler. Kommer nok til å teste begge deler.

    Jeg er ikke superopptatt av å lytte etter feil, men liker et presist lydbilde, som heller mot det varme. Hører som nevnt mye på rock og metall, men har etter at jeg fikk rommet mitt hørt mer og mer på akustisk musikk. Er glad i gitarer, både kasse og el gitar, men er også glad i damestemmer. Musikken jeg hører mest på svinger og skal gi fot. Her var det siste anlegget ( som nå er solgt ) nådeløst. Her var det svært store forskjeller på "audiofile" innspillinger og "vanlige" innspillinger.

    Jeg har tidligere brukt en ECI-5mk1 som sterer forsterker, og Musical fidelity A5 stereoforsterker. Begge de kler musikksmaken min og da har begge HT bypass. Har du noen erfaring med de to på Klipsch. Jeg har ikke hatt dem på klipsch, men på Triangle Quartet/Lyrr. A5 hadde jeg på B&W 802N som var helt ok, men der skorta det på kreftene i det rommet jeg hadde anlegget i.

    Jeg har også hatt Arcam innomhus en A38 tror jeg det var. Litt usikker på modellen, men den hadde i vertfall HT bypass og man kunne stille gain på hver inngang.

    Og jeg har alltid likt lyden i Marantz sine 2kanals komponenter. Så om kino komponentene derfra er i samme gate så er det noe jeg nok kommer til å tenke hardt og lenge på. Helst så skulle jeg ha fått en prosessor og effettrinn til låns hjem.

    3d er ikke noe jeg vil prioritere, men det er jo vanskelig å komme utenom, om man kjøper seg en ny prosjektor.

    Kilden min pdd er en Playstation 3 til film og SB Touch + Antimode 2.0 til musikk. Men dette kan forandres.


    Det første veiskillet blir nok om jeg skal gå for en kino reciver + 2 kanals stereoforsterker eller en prosesor effekt løsning som tar seg av både film og musikk.

    Problemet jeg ser med løsning 1 er at her må jeg flytte subbkabler om jeg ønsker å bruke sub til musikk. Har gjort dette til nå og det er egentlig helt ok, men litt styr er det...

    Prosessor effektrinn løsning vil bli noe dyrere om jeg ikke er heldig å finne noe pent brukt.
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Jeg anbefaler absolutt å _ikke_ gå for en prosessor-løsning, men snarere en AV-receiver med integrerte effektkanaler. Erfaringsmessig gjør en prosessorbasert løsning underverker for de audiofile tvangsnevrosene, men jeg erfarer at i praksis er det svært lite å hente så bra dagens receivere faktisk har blitt. Kostnadene skyter voldsomt i været så fort man også må ha effekt til alle kanalene, ekstra kabling, og ikke minst strøm- og varmeutviklingsmessig. Det er heller ikke gitt at det blir merkbart bedre enn en god receiver med ekstra effektforsterker på frontene om man virkelig er ærlig med seg selv eller i en blindtest. Unntaket er om kostnad ikke er et tema, og da er det selvsagt bare å kjøre på.

    Jeg føler at den mer optimale løsningen budsjettmessig og lydmessig heller vil være en bra AV-receiver med et effekttrinn på frontene i kombinasjon med en god stereo pre med HT-passthrough for musikklytting om receiveren ikke er bra nok.

    Jeg har alltid styrt unna subene på musikk i stereo fordi dette krever at man typisk må aktivere en del prosessering av signalet i AV-receiveren, men dette avhenger av hvor vellykket du får lyden fra frontene dine i ren stereo og hvor bra subintegrasjonen fungerer, og selvsagt smak og behag.
     
    Sist redigert:

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Prismessig tenker jeg forøvrig 7-10k ikke 10-15k. Et par anbefalinger fra meg vil være Denon AV-X4000 som jeg mener er et røverkjøp til 6998,- som den selges for nå. Den kostet opprinnelig flere tusen kroner mer og har all avansert funksjonalitet både for siste nytt av korreksjon, individuell korreksjon av doble suber, lydkvalitet og ting som airplay, spotify, videoprosessering, osv. Jeg likte ikke Denon receiverne etter å ha eid flere dørgende kjedelige varianter på midten av 2000-tallet, men denne modellen låter virkelig bra og med ordentlig futt i surround. Du vet kanskje at Denon eier Marantz og dette gir seg utslag i at Marantz SR7008-modell som selges til mer enn dobbel pris faktisk er bygd på nøyaktig samme lest som X4000. Bakplaten ser så godt som identisk ut om du ser på begge receiverne. Effektdelen er i praksis det eneste som er forskjellig, og dette punktet vil du uansett unngå om du kjører effekt på frontene. Kort sagt, svært mye for pengene.

    Den andre modellen jeg synes virker veldig bra for prisen er Yamahas RX-A1030: Yamaha 7.2 receiver RX-A1030 (sort) - Receiver og forsterker - Elkj�p

    Dersom det samme gjelder som med tidligere Yamaha-serier så er det tilnærmet null forskjell på å gå fra RX-A1030 til 3030 i lydkvalitet på musikk dersom man bruker ekstern effekt. DAC og predelen vil være veldig liktlydene.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Jeg anbefaler absolutt å _ikke_ gå for en prosessor-løsning, men snarere en AV-receiver med integrerte effektkanaler. Erfaringsmessig gjør en prosessorbasert løsning underverker for de audiofile tvangsnevrosene, men jeg erfarer at i praksis er det svært lite å hente så bra dagens receivere faktisk har blitt. Kostnadene skyter voldsomt i været så fort man også må ha effekt til alle kanalene, ekstra kabling, og ikke minst strøm- og varmeutviklingsmessig. Det er heller ikke gitt at det blir merkbart bedre enn en god receiver med ekstra effektforsterker på frontene om man virkelig er ærlig med seg selv eller i en blindtest. Unntaket er om kostnad ikke er et tema, og da er det selvsagt bare å kjøre på.

    Jeg føler at den mer optimale løsningen budsjettmessig og lydmessig heller vil være en bra AV-receiver med et effekttrinn på frontene i kombinasjon med en god stereo pre med HT-passthrough for musikklytting om receiveren ikke er bra nok.

    Jeg har alltid styrt unna subene på musikk i stereo fordi dette krever at man typisk må aktivere en del prosessering av signalet i AV-receiveren, men dette avhenger av hvor vellykket du får lyden fra frontene dine i ren stereo og hvor bra subintegrasjonen fungerer, og selvsagt smak og behag.
    Ok, da har jeg bare misforstått litt, men takker for oppklaringen!

    Har merket dette du sier med sub og 2 kanals forsterker. Suben henger liksom 100% med. Og ser man på GD grafen her hjemme hos meg så er det relativt flatt til ca 45hz der jeg hadde delingen på subben. Subben hadde vel deling på 40hz med 12db filter.

    Jeg hadde også en plassering av HT i rommet der jeg ikke hadde behov for sub, men da mistet jeg en del dybde i lyden som her var helt rå. Har holdt på med dette en stund nå, og blir bare mer og mer ærlig med meg selv. Og har hoppa av den verste utstyrs galoppen.

    Ville du heller ha godt for reciver til film + effekt og stereo pre + effekt til musikk eller en integrert 2 kanals forsterker med hjemmekino bypass? Evnt hvilke fordeler og ulemper ser du ved de ulike mulighetene?
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Hadde du spurt meg for et par år siden ville svaret vært AV-receiver + Stereo pre med HT-passthrough + effektrinn. Men etter å ha opplevd siste generasjon receivere så vil jeg faktisk anbefale at du kjører kun med receiver som DAC/pre + effekttrinn i første omgang og ser om dette virker bra nok for deg. Dersom du er som meg så vil sikkert tankene komme om at du MÅ ha en stereopre etterhvert, uten at behovet nødvendigvis er forankret i virkeligheten, men dette kan du ta som litt koselig pusling med anlegget i fremtiden.

    Det er nemlig et par ulemper med å ha en stereopre i tillegg utover det å koste på en ekstra boks, som ihvertfall jeg har følt på kroppen:
    - mange slike passthrough-løsninger har en del susing og støy så kvaliteten i surround vil reduseres
    - du mister muligheten for å leke med subintegrasjon i stereo dersom du kobler lydkilden på stereopreen, siden du kommer til å ønske og ha subene på receiveren
    - jordlooper kan bli en skikkelig showstopper dersom samme kilde er koblet både til stereopre og surroundreceiver. Et eksempel jeg har hatt problemer med her hjemme er følgende oppkobling:

    PC via USB til DAC -> balansert til stereo pre -> effekt
    Samme PC via HDMI til surroundreceiver -> stereo pre -> effekt

    Her får man plutselig to veier signalmessig til samme mål, dvs mellom PC og pre, men via henholdsvis surroundreceiver og DAC. Dette medførte forferdelige støyproblemer som kom og gikk hos meg, f.eks ved bytte av låt og søking i en film, det vil si i oppstartsfasen hver gang HDMI-lyden ble aktivert. Det er ikke helt rimelig å få til et optisk skille på USB og HDMI, men jeg gjorde aldri en skikkelig innsats for å finne en slik løsning.

    Om du vil ha en integrert med HT-passthrough eller en pre + effekt, om du finner at dette er nødvendig, blir veldig opp til deg selv. Jeg er mest fan av et dedikert effektrinn siden jeg føler jeg har mer fleksibilitet og flere valgmuligheter med en slik løsning, og jeg kan selv velge om jeg vil ha en pre eller ei.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Strålende, det høres ut som om jeg burde gå for reciver + stereo effekt evnt 3 kanals effekt. SÅ kan jeg som du si vurdere en stereopre med HT-passthrough senere om hifi gutten våkner til liv igjen.

    Det er som du sier, mange fordeler med å bruke reciver når man skal bruke subber, da den har muligheter for å justere alt i tid.

    Den Denonen ser bare så billig ut... Er du virkelig så fornøyd med den altså? Du skulle nesten tatt deg en tur opp til meg så jeg fikk testa den. Om jeg ikke får låne med hifiklubben.
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Du kan trøste deg med at Denonen også føles billig ut. Det vil si tynt metallchassis og bakplata ser ganske så simpel ut, noe som jo er helt typisk for receivere i alt annet enn øverste klasse.

    Jeg mener uansett ikke å fortelle deg at dette er den endelige løsningen og at det er på tide for alle å kaste ut hifiutstyret og erstatte det med en receiver til under 10 lapper. Hensikten min er snarere å få frem at dersom du uansett må ha receiveren i anlegget for å få surround, så låter dette så bra at det er en del tradisjonelle hifiinvesteringer som det begynner å bli særdeles vanskelig å rasjonalisere så lenge man klarer å komme over den mentale kneika om at dette er en surroundreceiver.

    Jeg ser nok litt mørkt på det å rive ut hjertet av anlegget, nå satt opp til perfeksjon slik jeg vil ha den og i tillegg med en ikke ueffen dosen kabling, og ta den med et annet sted, men helt umulig er det selvsagt ikke.
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Forøvrig finner du sikkert tester som spriker i alle retninger for de fleste receivere, men husk på at jeg baserer mitt inntrykk på bruk av kun DAC/pre-delen med ekstern effekt (Bryston 4B SST2). Jeg opplever effektdelen som den svakeste delen av moderne AV-receivere lydkvalitetsmessig. De fleste tester skrives uten noen form for effekttrinn og dette gjenspeiles sannsynligvis i beskrivelse av lydkvalitet på f.eks musikk.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Hehe. 2 kanalsanlegget er allerede blitt solgt... Det samme med forsterkerene. SÅ jeg sitter igjen med en Pioneer lx50 reciver. Som jeg i vertfall kommer til å bruke en stund fremover. Liker lyden i den sammen med Triangle ( også litt friske i klangen) spørst hvordan det blir med Klipsch. Klipsch settet er uhørt, men har en del erfaring med klipsch så jeg har satsa relativt friskt på at jeg husker riktig.

    Den mentale biten med at billig ikke kan være bra er jeg ferdig med. Har roa meg såpass mye ned. Om en reciver til uner 10 laken gjør jobben sin godt så er det ingenting som er bedre enn det. Penger spart til andre ting.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Men reciver verdenen er relativt ny for meg. Så det kommer til å bli spennende. Om jeg klarer meg med en reciver til 7000kr g et godt effekttrinn til ca10. Så er jo det helt topp. Men det er som du sier, den kneika med at det står en surround reciver i oppsett og ikke en stereo forsterker, kommer til å bli morro å se om jeg "takler" Jeg mener i vertfall at jeg gjør det... Så får tiden vise hva som er sant
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Det fine er jo at du ikke brenner noen broer eller går på en smell med store feilinvesteringer. Du kan når som helst legge til en pre med ht-passthrough og få ro i sjela, og bruke alt utstyret du har som før.
     

    mega1

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    17.10.2008
    Innlegg
    453
    Antall liker
    188
    Sted
    haugesund område
    Torget vurderinger
    1
    Jeg vil si at jeg er 99% enig med marsboer, men min subjektive mening er at en yamaha dsp z11 til 10-12 lapper er bedre enn dagens recivere til 12-15 lapper. Nå har jeg prøvd yamaha dsp z7 z9 z11 og 3030 her hjemme, og for meg så er z11 den beste her. Nå har riktignok nyere recivere bedre video chip i seg, men når det kommer til kino/kringlyd så er det yamaha som har vært testvinnere (i toppklassen) de siste 10 årene mer eller mindre. Så 10-12k er fantastisk mye for pengene der. Broren min har det samme høytaler pakken som deg med z9 som reciver og det fungerer ypperlig!

    Mvh
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Ligger jo en Z11 til 15 lapper på børsen her. Men synes det er litt i overkant ja. 10kanskje. de første kom vel i 2008, er 6 år siden det allerede...
     

    larkrla

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.11.2005
    Innlegg
    3.161
    Antall liker
    2.433
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    2
    Hei, den dagen du evt vil oppgradere med en 2-kanals pre i tillegg til receiver, ville jeg valgt en med 2.1-utgang. Da kan du bruke sub i alle tilfeller uten kabelbytte osv. I den rimeligere enden har du Parasound P5 og Micromega P20(?).

    Selv gikk jeg for en ren prosessor, Bryston SP3 da jeg var i samme problemstilling som deg. Denne fungerer meget godt både som stereo-pre, surroundprosessor og DAC.

    Men så koster den jo også en hel del da...
     

    mega1

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    17.10.2008
    Innlegg
    453
    Antall liker
    188
    Sted
    haugesund område
    Torget vurderinger
    1
    Ligger jo en Z11 til 15 lapper på børsen her. Men synes det er litt i overkant ja. 10kanskje. de første kom vel i 2008, er 6 år siden det allerede...
    15 er for drøyt ja. 12 ink frakt er en sum som jeg har sett tidligere på brukten.
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Z11 var jo den ultimate løsning da den kom og vil nok låte krem også i dag, men den er kanskje ikke helt der når det kommer til støtte for 3d, korreksjon og støtte for streaming? Det blir jo i såfall en prioritering man må gjøre.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Ja det er mine tanker også... men den ser da sinnsykt godt bygget ut. Og er nok uansett en oppgradering i forhold til den jeg har idag. Kanskje jeg hadde sluppet effekttrin... Da hadde dama blitt glad! Z11 + PS3 og SB touch...

    Vel vi får se.. Blir nok uansett en tid med Pioneeren, så får jeg se hvor jeg går videre. Har fått mye god input her nå. Og takker for det folkens.

    Er det noen som her forresten prøvd subb til senterkanalen, Er det noe vits? eller blir all bass sendt til sub via LFE signalet.
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Normalt sett delefiltrerer man centeren, og øvrige høyttalere, ved ca 80hz i bass management systemet på receiveren, nær sagt uansett størrelse, og den bassen som da blir filtrert bort sendes til subkanalen på receiveren din.

    Det er da bedre å heller jazze opp subsystemet ditt med den ekstra suben og heller gjøre dette så bra som mulig siden du da får et bedre resultat for alle kanaler.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Den er god...

    var bare en tanke som datt ned i hode på meg her... Nå er den borte.;D

    Mulig jeg faktisk får høyttalerene idag! Må ut å gjøre meg ferdig med steinleggingen.... Just in case
     

    mega1

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    17.10.2008
    Innlegg
    453
    Antall liker
    188
    Sted
    haugesund område
    Torget vurderinger
    1
    Z11 var jo den ultimate løsning da den kom og vil nok låte krem også i dag, men den er kanskje ikke helt der når det kommer til støtte for 3d, korreksjon og støtte for streaming? Det blir jo i såfall en prioritering man må gjøre.
    På 3d så er det bare til og legge 2 hdmi kabler ifra projektoren, slik at lyden kommer ifra reciveren og bildet kommer ifra bluray spilleren (som må ha 3d). Hos meg er det nesten null forskjell på rom korreksjon og pure direct. Jeg tenker at når rommet er akustikk behandlet, høytalerene stilt inn med water/tommer stokk, rommet er behandlet med bassfeller å diffusjon plater så er det ikke så mye den trengs til. Retep har jo go styring på rommet. Når det gjelder streaming så er den sikkert ikke optimal, jeg har aldri brukt eller hatt behov for det.

    Mvh
     

    mega1

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    17.10.2008
    Innlegg
    453
    Antall liker
    188
    Sted
    haugesund område
    Torget vurderinger
    1
    Nå er jo z11 en 11.2 reciver så da kan en sub utgang brukes til buttkickers og den andre til et par subb'er;-) det er optimalt!
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    På 3d så er det bare til og legge 2 hdmi kabler ifra projektoren, slik at lyden kommer ifra reciveren og bildet kommer ifra bluray spilleren (som må ha 3d). Hos meg er det nesten null forskjell på rom korreksjon og pure direct. Jeg tenker at når rommet er akustikk behandlet, høytalerene stilt inn med water/tommer stokk, rommet er behandlet med bassfeller å diffusjon plater så er det ikke så mye den trengs til. Retep har jo go styring på rommet. Når det gjelder streaming så er den sikkert ikke optimal, jeg har aldri brukt eller hatt behov for det.
    Ja, som sagt det blir en personlig prioritering. I akkurat mitt tilfelle er det følgende prioriteringer som gjelder:

    Da jeg hadde blu-ray spiller så hadde den 2 HDMI-utganger nettopp for at folk skulle slippe å kjøpe en ny receiver for å håndtere 3D. Så lenge man klarer å håndtere ulik forsinkelse siden lyd og bilde tar ulik vei, så er alt vel. Nå kjører jeg imidlertid en HTPC for alt og blu-ray spilleren ga jeg bort, så nå er jeg avhengig av å kjøre alt gjennom en enkelt HDMI-kabel, inklusive 3D blu-ray.

    Streaming anså jeg som tull på en receiver, men jeg merker jeg har blitt veldig glad i airplay fra spotify og nettradio på iPaden fordi jeg slipper å skru på TVen slik jeg må om jeg skal bruke HTPCen. x4000 har forøvrig en innebygget klient for både spotify og nettradio om man ikke vil bruke Airplay.

    Jeg bruker også pure direct, så for meg er ikke korreksjon utover normale innstillinger essensielt, selv om det er interessant å studere sluttgrafene etter en runde med målinger. God subkorreksjon er imidlertid absolutt essensielt etter min erfaring, men her finnes det relativt rimelige eksterne løsninger som f.eks antimode som gjør jobben og vel så det.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Høyttalerene kommer idag faktisk. Så da får vi se hva som bor i den lille Pioneer ampen... Blir bare å teste at alt fungerer idag, skal tidlig tidleg opp imorgen
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Dette kan bli veldig bra! Fått lytta litt nå men ikke gjort noe spes. Og det låter faktisk slik at jeg tror dette kan bli meget bra.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Vel fikk inn Klipsck pakken igår kveld, og her er det virkelig potensiale. Er det noen regler som sier om jeg skal ha de dipole på sidene av sweetspot eller på bakveggen? Har et par RS7 og et par RB75. Er det også noen regler på hvor høyt jeg skal/burde henge høyttalerene på bakveggen. Pga knevegg/skråtak så blir høyttalerene der plassert inntil 120cm fra gulvet. målt på toppen av høyttaleren.
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Du skal henge opp bakhøyttalerne i konfigurasjonen angitt i "Dolby® TrueHD Or DTS-HD Master Audio™ Set Up" her: Surround Sound Speaker Set Up � THX.com

    dolby-truehd-dts-hd-speaker-setup-400x300.jpg


    Det vil si de bipolare rett ut på siden for lytteposisjon (maks noen få grader bak) og bokhyllevariantene bak i en tilnærmet 60-graders konfigurasjon.

    Når det gjelder høyde så er det ingen fasit, men rundt en halvmeter over hodehøyde er en grei regel. Dette må man imidlertid tilpasse til virkelighetens fysiske begrensninger. I ditt tilfelle så ville jeg hengt høyttalerne så høyt jeg kunne på de 120 cm du har til rådighet.
    Om man må henge høyttalerne veldig høyt over hodet og i tillegg nær sitteposisjon, slik jeg må, så bør man ha en variant som kan vinkles slik at man unngår et kraftig fall i nivået i de høyere frekvensene, noe som igjen gjør at man mister veldig mye luft og får et mindre sammenhengende og omsluttende lydbilde.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Har leita litt rundt på nettet nå, og finner mye informasjon og hvor jeg skal plassere surround høyttalerene. Men jeg finner bare at de skal plaseeres "above earhight" Jeg finner heller ikke noe spes om jeg burde ha de bipole på sideveggen eller på bakveggen. Jeg har prøvd begge deler med det andre oppsettet og synes ikke det var spes stor forskjell. Det letteste er om de stativ høyttalerene burde stå på sidene. Da de er relativt tunge.

    Forslag til hva dere gjør eller tror?
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Du skal henge opp bakhøyttalerne i konfigurasjonen angitt i "Dolby® TrueHD Or DTS-HD Master Audio™ Set Up" her: Surround Sound Speaker Set Up � THX.com

    Vis vedlegget 262637

    Det vil si de bipolare rett ut på siden for lytteposisjon (maks noen få grader bak) og bokhyllevariantene bak i en tilnærmet 60-graders konfigurasjon.

    Når det gjelder høyde så er det ingen fasit, men rundt en halvmeter over hodehøyde er en grei regel. Dette må man imidlertid tilpasse til virkelighetens fysiske begrensninger. I ditt tilfelle så ville jeg hengt høyttalerne så høyt jeg kunne på de 120 cm du har til rådighet.
    Om man må henge høyttalerne veldig høyt over hodet og i tillegg nær sitteposisjon, slik jeg må, så bør man ha en variant som kan vinkles slik at man unngår et kraftig fall i nivået i de høyere frekvensene, noe som igjen gjør at man mister veldig mye luft og får et mindre sammenhengende og omsluttende lydbilde.
    Jepp, ser du skerv innlegge på samme tid som jeg skrev det siste.

    Bipole på sideveggen, de monterer jeg så høyt jeg kan. Men de monopole ( vanlige ) sourround back, burde jeg montere de på samme høyde eller burde jeg ha de enda høyere. Fant en oppskrift på nett hvor de viser avstand fra hodet til bakveggen. Og så med hvor langt imellom senter av høyttalerene de skal henge. men der står kun above earhight.....
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    En fancy mer interaktiv variant på Dolbys hjemmeside: Home Theater Surround Sound Speaker Placement and Setup Guide

    Jeg ville normalt sett ha hengt dem i samme høyde som sidehøyttalerne, men det er rett og slett på grunn av at det visuelt sett ser litt bedre ut. Men siden du må ha sidehøyttalerne såpass lavt så kan du gjerne ha dem høyere, f.eks 1,80 opp eller noe slikt.. Så lenge du får dem over hodehøyde og ikke tøyer strikken så mye at du ikke får ordentlig spredning på diskanten i lytteposisjon så kan du egentlig bare gjøre det som er mest praktisk.
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.092
    Antall liker
    20.646
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Fancy guide den der. Er det foot eller inches de måler med der jeg skal velge avstand til TV, regner med det er foot...
     

    marsboer

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2010
    Innlegg
    4.378
    Antall liker
    1.763
    Sted
    Phobos
    Jeg ville ikke brukt anbefalingene når det gjelder frontrekka og bildegjengiver, siden dette også skal være et hifi-anlegg. Med anbefalingen om bare 30 grader mellom lytteposisjon og hver front vil du avvike alt for mye fra de standard 45 gradene i en likesidet trekant man bør tilnærme seg for å få et optimalt perspektiv i stereo.

    Det vil si: begynn med stereodelen av anlegget. Når det er plassert slik at det låter bra i stereo, kan du plassere bakhøyttalere i henhold til anbefalingene.
     

    larkrla

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.11.2005
    Innlegg
    3.161
    Antall liker
    2.433
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    2
    Jeg gjorde en del Research og endte med plassering av bak- og surroundht ca 1,5m over gulvet.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn