Hei,
Jeg har nå planer om å gå i gang med filbasert avspilling hos meg. Jeg har spredt tankene om hvordan dette skal fungere og være konfigurert i flere tråder rundt omkring på ulike underfora her på HFS. Planene har utviklet seg gjennom et flereårig tankearbeid. Jeg tenkte at det sikkert var smartere å samle alt dette i en tråd i forumet det hører hjemme - Datahjørnet. Jeg har behov for hjelp, råd og tips til hvordan mine ønsker skal kunne realiseres gjennom hardware og software konfigurasjon og oppsett.
Jeg har fremdeles ikke helt lagt mine planer om tre dedikerte hifianlegg og et dedikert headfi anlegg på hylla. Så den lagrings- og nettverks- løsningen jeg skisserer her skal serve en filbasert avspillingsløsning for alle disse anleggene i tillegg til lagrings- og nettverks- behovet for alle andre devices koblet til nettverket her i heimen. Ut over disse hifianleggene har både jeg og frøkna hver sin laptop, hver sin iPhone og hver sin iPad som den totale nettverksløsningen i huset skal inkludere. I tillegg har jeg et ønske om å koble opp en Mac Pro arbeidsstasjon i nettverket. Denne skal stå for lagringsbehovet til resten av husets nettverk (ikke musikk) samt at jeg vil lage tre partisjoner på arbeidsstasjonen for OS X, Windows 8 og Linux for å holde mine it-kunnskaper ved like når jeg ikke jobber lenger. Jeg er særdeles nazi med tanke på å isolere komponentene som skal benyttes i selve hifi anleggene fra internet, virus og annen faenskap fra nettet. Den skisserte løsningen vil bære preg av dette.
Jeg ønsker en sentral lagringsplass for musikksamlingen til alle anleggene. Denne lagringsplassen skal kun benyttes til musikk. Jeg ønsker videre at en slik sentral lagringsplass skal fungere både som master og backup av musikksamlingen, mens det ikke skal foregå direkte avspilling fra denne sentrale lagringsplassen i så stor grad det lar seg gjøre. Hvert av hifi anleggene (ikke headfi anlegget - kommer tilbake til det senere) vil inneholde en musikkserver med innebygget harddisk og proprietær avspillingssoftware installert på hver sin dedikerte iPad. Disse musikkserverne kan derfor avspille musikken til sitt anlegg direkte fra egen innebygde harddisk uten å streame fra den sentrale lagringsplassen. I stedet ønsker jeg at den sentrale lagringsplassen replikerer faste deler av musikksamlingen over på de dedikerte musikkservernes harddisk med faste intervaller. Nedlasting av ny musikk fra internet og ripping av musikk skal foregå fra familiens to laptoper og lagres direkte på den sentrale lagringsplassen. På denne måten vil den sentrale lagringsplassen altså fungere både som master og backup av musikksamlingen i tillegg til at man slipper å ha den sentrale lagringsplassen koblet opp eller tilgjengelig fra internet. Da unngår man mange farer for virus og andre ulumskheter fra nettet. De iPadene som benyttes som fjernkontroll for avspilling fra musikkserverne ønsker jeg heller ikke at skal være tilkoblet eller tilgjengelig fra internet av samme årsak. Jeg antar at de vil fungere fint som fjernkontroller med den proprietære avspillersoftwaren fra musikkserverleverandøren installert uten å måtte være tilkoblet internet.
Til foremålet som den sentrale lagringsplassen for musikksamlingen ønsker jeg å gå til anskaffelse av en NAS. Synology er min soleklare favoritt og udiskutable valg når det gjelder NAS produsent. Det er min overbevisning at disker uten bevegelige deler (SSD) er bedre alternativer for kompromissløs musikkavspilling enn disker med bevegelige deler (HDD). Derfor vil min NAS bli konfigurert med kun SSD disker. SSD disker er enn så lenge begrensede i størrelse samtidig som mitt nåværende og fremtidige behov for lagringsplass til musikksamlingen vil være temmelig stort. Av den grunn vil det nødvendigvis være en NAS som kan håndtere mange disker som passer best for meg. Jeg har derfor plukket ut den Synology modellen som har plass til flest disker. Denne Synology modellen har plass til 10 interne disker for datalagring og 2 interne disker til caching. Den største SSD modellen denne Synology modellen er kompatibel med er Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401). Den er på 800GB. Denne NASen vil da ha 10x800GB=8TB tilgjengelig lagringsplass. Dette blir alt for lite for å kunne dekke mitt behov. Heldigvis kan denne Synology modellen utvides med ekspansjonsenheter som har plass til 12 disker hver. Den største SSD som er kompatibel med ekspansjonsenhetene er den samme Intel modellen på 800GB. Jeg har derfor valgt å gå for en NAS konfigurasjon av den nevnte modellen med to slike ekspansjonsenheter med 12 stk av denne Intel SSD modellen i hver. Vi snakker da om en total lagringsplass i NAS og to ekspansjonsenheter på 34x800GB=27,2TB. Da vil nok det fremtidige behovet være dekket.
Ser man litt nærmere på den valgte Synology NAS modellen har den mulighet for 10 Gigabit Ethernet konfigurasjon. Selv om selve ytelsen ikke har vært utslagsgivende for valget av å kun bruke SSD disker i den valgte NAS modellen gir jo slike disker et enormt ytelsespotensiale. Når NAS modellen samtidig har innebygde muligheter til å utnytte dette ytelsespotensialet via et 10 Gigabit Ethernet interface synes jeg det hadde vært morsomt å få utnyttet dette. Jeg ønsker også at 10 Gigabit Ethernet interfacet skal foregå over fiberoptisk siden dette isolerer resten av nettverket fra elektrisk støy. Det 10 Gigabit Ethernet adapteret for fiberoptisk som er kompatiblet med den valgte Synology NAS modellen er Intel Ethernet Converged Network Adapter X520-SR2. Ut over det ønsker jeg at denne Synology modellen skal konfigureres med maksimal memory størrelse når målet er å maksimere ytelsen. Den vil derfor bli konfigurert med 32GB RAM.
Den valgte NAS konfigurasjonen ser derfor slik ut:
- Synology RX10613xs+ NAS m/32GB RAM og Intel Ethernet Converged Network Adapter X520-SR2 og 12 stk Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401).
- 2x Synology RX1213sas Expansion Unit m/12 stk Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401)
Jeg trenger så en nettverksswitch som kan stå for selve 10 Gigabit Ethernet kommunikasjonen. Dessverre kan ikke rene 10 Gigabit Ethernet modulswitcher kjøre 1 Gigabit Ethernet på linkene sine. Dette medfører at nettverkets øvrige behov for å kjøre på 1 Gigabit Ethernet ikke kan imøtekommes dersom man velger en slik ren 10 Gigabit Ethernet modulswitch. Av den grunn kan jeg ikke velge en slik switch. I stedet har jeg valgt en løsning med en TP-switch som har to 10 Gigabit Ethernet porter for bruk til NAS og MAC Pro, mens de andre 24 portene er kompatible med 1 Gigabit Ethernet.
For å gjøre de to 10 Gigabit Ethernet portene på TP-switchen kompatibel med fiberoptisk kommunikasjon må det settes inn en 10GBASE-SR SFP+ modul i hver av portene.
Den valgte nettverksswitchens konfigurasjon ser derfor slik ut:
- HP 3800-24G-2SFP+ Switch (J9575A)
- 2x HP X132 10G SFP+ LC SR Transceiver (J9150A)
Jeg nevnte at den arbeidsstasjonen jeg tenker å sette inn i nettverket er en Mac Pro. Dessverre har ikke Mac Pro innebygget støtte for 10Gigabit Ethernet. Den har imidlertid støtte for Thunderbolt2 gjennom seks ulike Thunderbolt2 porter på baksiden. Det finnes tomme eksterne Thunderbolt2 kabinetter med interne PCIe kortplasser på markedet. I tillegg finnes det PCIe 10 Gigabit Ethernet adaptere. Ved å kombinere to slike produkter vil man ha en Thunderbolt2 til 10 Gigabit Ethernet adapter i et eksternt kabinett. Det er nettopp det som trengs for å få Mac Pro til å bli kompatibelt med 10 Gigabit Ethernet. Jeg har valgt å gå for en slik løsning for videre å kunne utnytte ytelsen i NAS løsningen maksimalt. Da er både NAS og Mac Pro klargjort for å støtte 10 Gigabit Ethernet kommunikasjon.
- Sonnet Echo Express SEL Thunderbolt2 Expansion Chassis
- Presto 10Gbe PCIe Card and 1-port Fibre SFP+ Transceiver
Når det gjelder den nevnte Mac Pro skal den altså også stå for lagringsbehovet for resten av nettverket. Dette har jeg tenkt løst gjennom en standard 32TB Thunderbolt2 20Gbe/s eksternt kabinett som Apple tilbyr sammen med Mac Pro. En standard Thunderbolt2 port har to kanaler som kan overføre 10 Gigabit/s hver. Med et spesielt kabeladapter kan de to kanalene i en port slåes sammen til 20 Gigabit/s for bruk med denne diskløsningen. I tillegg til denne eksterne diskløsningen vil min Mac Pro bli konfigurert med en intern 1TB flashbasert PCIe disk. Jeg har tenkt at denne disken skal ha en partisjon med OS X, en partisjon med Windows 8 og en partisjon med Linux. I tillegg vil min Mac Pro bli utstyrt med en 3TB Time Machine Capsule.
- Mac Pro 2,7 GHz Tolvkjerners med 30MB nivå 3 buffer m/4x 16GB 1866MHz DDR3 ECC RAM og m/1TB PCIe-basert flashlagring og m/PROMISE Pegasus2 R8 32TB (8x 4TB) Thunderbolt2 RAID-System og m/Apple Airport Time Capsule 3TB og m/Sharp 32" PN-K321 - 4K UltraHD LED Skjerm og m/Apple USB Superdrive og m/Apple Magic Mouse og m/Apple trådløst tastatur.
Så er det slik at husets øvrige devices skal kobles til dette nettverket. Det er snakk om to laptops, to iPhones og to iPads. De to laptopene skal stå for nedlasting av musikkfiler fra internet og ripping av musikk til NAS løsningen. Alle disse seks devicene ønsker vi jo at skal bruke trådløs WiFi kommunikasjon. Det håndterer ikke den nettverksswitchen som jeg allerede har valgt. For å kunne bruke WiFi må det derfor inkluderes en trådløs router. Jeg har valgt å legge til en Apple Airport Extreme som trådløs router. Denne støtter både de trådløse WiFi protokollene 802.11n og 802.11ac som begge vil være i bruk av de øvrige devicene som skal kobles inn i nettverket. For at denne routeren og dermed de øvrige trådløse devicene på nettverket skal kunne kommunisere med NAS løsningen og Mac Pro må det opprettes en kablet 1 Gigabit Ethernet forbindelse mellom denne routeren og en 1 Gigabit Ethernet port på nettverksswitchen.
- Apple Airport Extreme
Det må også nevnes at vi vil få lagt inn fiberoptisk kabel på boligfeltet her i løpet av høsten. Den fiberoptiske kabelen legges som et samarbeid mellom Telenor og Altibox. Dette gir jo mulighet til stor ytelse over internet for oss sluttbrukere. Jeg har ennå ikke satt meg så mye inn i hva mulighetene er, men det skal jeg gjøre. Det som er sikkert er at det må kobles et fiberoptisk modem til linjen som legges inn fra Altibox og Telenor. Altibox tilbyr båndbreddene nedenfor på sitt nettverk. Jeg antar at det må velges et modem som passer til den hastigheten man velger. Kanskje noen kan si noe om hva som passer til de ulike hastighetene. Denne linken inneholder de ulike modemene tilgjengelig fra Altibox. Jeg finner dog ikke noe på den siden som tilsier hvilken hastighet de ulike modemene er laget for. Kanskje noen her inne vet.
https://www.altibox.no/privat/kundeservice/brukerveiledninger
Altibox Fiberbredbånd 35/35 Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 75/75 Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 150/150* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 300/300* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 500/500* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 1000/1000* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 10000/10000* Mbps-hastighet
HeadFi anlegget er unntaket fra regelen om at det ikke skal avspilles musikk direkte fra NAS løsningen. Dette anlegget vil benytte to streamere for avspilling av musikkfiler direkte fra NAS løsningen. Den ene streameren er for dedikert hi-res PCM avspilling opp til 32/384. Denne streameren benytter seg av trådløs WiFi overføring vha 802.11ac protokollen. Denne streameren kommer levert med musikkserversoftware som vil bli installert på en dedikert iPad. Denne iPaden vil da bli brukt som fjernkontroll for å styre denne streameren og NAS løsningen ved avspilling fra denne kombinasjonen.
HeadFi anleggets andre dedikerte streamer vil bli brukt for native avspilling av DSD filer. Denne streameren benytter seg også av trådløs WiFi overføring selv om jeg er usikker på hvilken protokoll som benyttes. Denne streameren kommer levert med en musikkserversoftware som må installeres på en katalog på nettverket som har tilgang til NAS løsningen. Denne streameren kommer også levert med en egen håndholdt avspiller som fungerer som fjernkontroll for å styre denne streameren og NAS løsningen ved avspilling fra denne kombinasjonen.
- Auralic Audio Aries Streamer (for avspilling av hi-res PCM opp til 32/384). Den kommer levert med en Auralic Audio Lightning DS App musikkserversoftware som skal installeres på en en iPad.
- Apple iPad Air 128GB.
- Astell & Kern AK240 Streamer (for avspilling av native DSD). Den kommer levert med en håndholdt avspiller med ferdiginstallert software som gjør den klar som fjernkontroll. Denne streameren kommer også levert med Astell & Kern MQS Streaming Server for Mac som må installeres på en katalog på nettverket som har tilgang til NAS løsningen for at alt skal fungere. Det er vel da naturlig at den installeres på en katalog på Mac Pro.
De tre hifi anleggenes musikkservere har som sagt innebygde harddisker som de avspiller sin musikk fra. Jeg har tenkt at de tre anleggene skal få tilgang til hver sin dedikerte del av musikksamlingen på NAS løsningen. Hvert anleggs dedikerte del av musikksamlingen vil være tilpasset anleggets bruk. Disse dedikerte delene av musikksamlingen vil bli replikert automatisk ved faste intervaller fra NAS løsningen til den enkelte musikkserver for å få overført ny musikk som er lagt til musikksamlingen. Her må det enten benyttes noe standardsoftware for replikeringen eller scripting for å løse dette. Forslag til dette mottas med takk. Ny musikk oppstår i musikksamlingen på NAS løsningen via nedlating fra internet og ripping fra de to laptopene.
- Burmester 111 Music Centre (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen). Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.
- Audeeva Conbrio (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen). Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.
- Light Harmonic Sire Music Server (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen). Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.
Det er altså slik at det ikke er tenkt at musikken skal avspilles direkte fra NAS løsningen eller at Mac Pro skal være involvert i selve musikkavspillingen. Det er musikkserverne i de ulike anleggene som selvstendig skal stå for avspilling av musikken fra sin egne interne harddisk. Den komplette musikksamlingen skal ligge lagret på NAS serveren som skal fungere som master og backup for musikkserverne. Nedlasting og ripping av all musikk skal derfor foregå fra laptop og lagres på NAS løsningen. Så vil dedikerte deler av musikksamlingen replikeres med faste intervaller fra NAS løsningen til musikkserverne. På den måten håper jeg å kunne holde musikkserverne unna internet og virus. Jeg trenger hjelp til hvordan jeg skal isolere musikkserverne og NAS løsningen fra internet slik at de er sikret å unngå virus etc fra internet. Samtidig bør artwork og diskinfo kunne lastes ned fra internet ved ripping til NAS løsningen. Jeg vet ikke helt hvordan dette kan løses. Til foremålet trengs det sikkert noe standard software. Her hadde jeg satt pris på tips om produkter og konfigurasjon.
Så jeg hadde egentlig satt pris på at dere hjalp meg med hvordan jeg da kan konfigurere følgende:
- et internet modem fra Altibox som er tilkoblet internet via Altibox/Telenors fiberoptiske nett lagt opp ute i gata her
- en Apple Airport Extreme router som komuniserer over hardwired 1 gigabit/s ethernet og trødløs WiFi via 802.11ac og 802.11n.
- to laptoper som skal ha tilgang til internet
- to iphones som skal ha tilgang til internet
- to ipads som skal ha tilgang til internet
- en Mac Pro som ikke skal kunne nås fra eller være oppkoblet til internet og en Thunderbolt 32TB RAID-løsning som skal fungere som diskplass for både Mac Pro, laptopene, iphonene og ipadene.
- en thunderbolt2 til 10 gigabit ethernet adapter for å kunne utnytte ytelsen i den NAS løsningen jeg har valgt ved kommunikasjon mellom Mac Pro og NAS løsningen vi en 10 gigabit ethernet switch.
- en 10 gigabit ethernet switch
- en Synology NAS med to ekspansjonsenheter og et 10 gigabit ethernet adapter som ikke skal kunne nås fra annet enn musikkserverne, laptopene og Mac Pro i nettverket. Synology NAS må heller ikke kunne nås fra eller være koblet opp til internet.
- en musikkserver i hvert anlegg med innebygget harddisk som får kopiert over faste deler av innholdet på NAS løsningen med faste intervaller. Musikkserverne skal bare kunne nås fra NAS løsningen. Musikkserverne skal ikke kunne nås eller være oppkoblet til internet.
- i headfi anlegget vil det ikke finnes noen musikkserver med intern harddisk. Her vil det i stedet være to streamere som må streame musikken enten fra internet eller fra NAS. Den ene streameren benytter WiFi protokollen 802.11ac. Den andre streameren benytter også WiFi men da gjennom en egen server software løsning som må installeres på Mac Pro.
Jeg er litt nazi med hensyn til dette med internet og hvilke komponenter i nettverket som kan nås av de andre slik at jeg beskytter musikksamlingen og musikkserverne fra virus.
Mvh
Roysen
Jeg har nå planer om å gå i gang med filbasert avspilling hos meg. Jeg har spredt tankene om hvordan dette skal fungere og være konfigurert i flere tråder rundt omkring på ulike underfora her på HFS. Planene har utviklet seg gjennom et flereårig tankearbeid. Jeg tenkte at det sikkert var smartere å samle alt dette i en tråd i forumet det hører hjemme - Datahjørnet. Jeg har behov for hjelp, råd og tips til hvordan mine ønsker skal kunne realiseres gjennom hardware og software konfigurasjon og oppsett.
Jeg har fremdeles ikke helt lagt mine planer om tre dedikerte hifianlegg og et dedikert headfi anlegg på hylla. Så den lagrings- og nettverks- løsningen jeg skisserer her skal serve en filbasert avspillingsløsning for alle disse anleggene i tillegg til lagrings- og nettverks- behovet for alle andre devices koblet til nettverket her i heimen. Ut over disse hifianleggene har både jeg og frøkna hver sin laptop, hver sin iPhone og hver sin iPad som den totale nettverksløsningen i huset skal inkludere. I tillegg har jeg et ønske om å koble opp en Mac Pro arbeidsstasjon i nettverket. Denne skal stå for lagringsbehovet til resten av husets nettverk (ikke musikk) samt at jeg vil lage tre partisjoner på arbeidsstasjonen for OS X, Windows 8 og Linux for å holde mine it-kunnskaper ved like når jeg ikke jobber lenger. Jeg er særdeles nazi med tanke på å isolere komponentene som skal benyttes i selve hifi anleggene fra internet, virus og annen faenskap fra nettet. Den skisserte løsningen vil bære preg av dette.
Jeg ønsker en sentral lagringsplass for musikksamlingen til alle anleggene. Denne lagringsplassen skal kun benyttes til musikk. Jeg ønsker videre at en slik sentral lagringsplass skal fungere både som master og backup av musikksamlingen, mens det ikke skal foregå direkte avspilling fra denne sentrale lagringsplassen i så stor grad det lar seg gjøre. Hvert av hifi anleggene (ikke headfi anlegget - kommer tilbake til det senere) vil inneholde en musikkserver med innebygget harddisk og proprietær avspillingssoftware installert på hver sin dedikerte iPad. Disse musikkserverne kan derfor avspille musikken til sitt anlegg direkte fra egen innebygde harddisk uten å streame fra den sentrale lagringsplassen. I stedet ønsker jeg at den sentrale lagringsplassen replikerer faste deler av musikksamlingen over på de dedikerte musikkservernes harddisk med faste intervaller. Nedlasting av ny musikk fra internet og ripping av musikk skal foregå fra familiens to laptoper og lagres direkte på den sentrale lagringsplassen. På denne måten vil den sentrale lagringsplassen altså fungere både som master og backup av musikksamlingen i tillegg til at man slipper å ha den sentrale lagringsplassen koblet opp eller tilgjengelig fra internet. Da unngår man mange farer for virus og andre ulumskheter fra nettet. De iPadene som benyttes som fjernkontroll for avspilling fra musikkserverne ønsker jeg heller ikke at skal være tilkoblet eller tilgjengelig fra internet av samme årsak. Jeg antar at de vil fungere fint som fjernkontroller med den proprietære avspillersoftwaren fra musikkserverleverandøren installert uten å måtte være tilkoblet internet.
Til foremålet som den sentrale lagringsplassen for musikksamlingen ønsker jeg å gå til anskaffelse av en NAS. Synology er min soleklare favoritt og udiskutable valg når det gjelder NAS produsent. Det er min overbevisning at disker uten bevegelige deler (SSD) er bedre alternativer for kompromissløs musikkavspilling enn disker med bevegelige deler (HDD). Derfor vil min NAS bli konfigurert med kun SSD disker. SSD disker er enn så lenge begrensede i størrelse samtidig som mitt nåværende og fremtidige behov for lagringsplass til musikksamlingen vil være temmelig stort. Av den grunn vil det nødvendigvis være en NAS som kan håndtere mange disker som passer best for meg. Jeg har derfor plukket ut den Synology modellen som har plass til flest disker. Denne Synology modellen har plass til 10 interne disker for datalagring og 2 interne disker til caching. Den største SSD modellen denne Synology modellen er kompatibel med er Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401). Den er på 800GB. Denne NASen vil da ha 10x800GB=8TB tilgjengelig lagringsplass. Dette blir alt for lite for å kunne dekke mitt behov. Heldigvis kan denne Synology modellen utvides med ekspansjonsenheter som har plass til 12 disker hver. Den største SSD som er kompatibel med ekspansjonsenhetene er den samme Intel modellen på 800GB. Jeg har derfor valgt å gå for en NAS konfigurasjon av den nevnte modellen med to slike ekspansjonsenheter med 12 stk av denne Intel SSD modellen i hver. Vi snakker da om en total lagringsplass i NAS og to ekspansjonsenheter på 34x800GB=27,2TB. Da vil nok det fremtidige behovet være dekket.
Ser man litt nærmere på den valgte Synology NAS modellen har den mulighet for 10 Gigabit Ethernet konfigurasjon. Selv om selve ytelsen ikke har vært utslagsgivende for valget av å kun bruke SSD disker i den valgte NAS modellen gir jo slike disker et enormt ytelsespotensiale. Når NAS modellen samtidig har innebygde muligheter til å utnytte dette ytelsespotensialet via et 10 Gigabit Ethernet interface synes jeg det hadde vært morsomt å få utnyttet dette. Jeg ønsker også at 10 Gigabit Ethernet interfacet skal foregå over fiberoptisk siden dette isolerer resten av nettverket fra elektrisk støy. Det 10 Gigabit Ethernet adapteret for fiberoptisk som er kompatiblet med den valgte Synology NAS modellen er Intel Ethernet Converged Network Adapter X520-SR2. Ut over det ønsker jeg at denne Synology modellen skal konfigureres med maksimal memory størrelse når målet er å maksimere ytelsen. Den vil derfor bli konfigurert med 32GB RAM.
Den valgte NAS konfigurasjonen ser derfor slik ut:
- Synology RX10613xs+ NAS m/32GB RAM og Intel Ethernet Converged Network Adapter X520-SR2 og 12 stk Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401).
- 2x Synology RX1213sas Expansion Unit m/12 stk Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401)
Jeg trenger så en nettverksswitch som kan stå for selve 10 Gigabit Ethernet kommunikasjonen. Dessverre kan ikke rene 10 Gigabit Ethernet modulswitcher kjøre 1 Gigabit Ethernet på linkene sine. Dette medfører at nettverkets øvrige behov for å kjøre på 1 Gigabit Ethernet ikke kan imøtekommes dersom man velger en slik ren 10 Gigabit Ethernet modulswitch. Av den grunn kan jeg ikke velge en slik switch. I stedet har jeg valgt en løsning med en TP-switch som har to 10 Gigabit Ethernet porter for bruk til NAS og MAC Pro, mens de andre 24 portene er kompatible med 1 Gigabit Ethernet.
For å gjøre de to 10 Gigabit Ethernet portene på TP-switchen kompatibel med fiberoptisk kommunikasjon må det settes inn en 10GBASE-SR SFP+ modul i hver av portene.
Den valgte nettverksswitchens konfigurasjon ser derfor slik ut:
- HP 3800-24G-2SFP+ Switch (J9575A)
- 2x HP X132 10G SFP+ LC SR Transceiver (J9150A)
Jeg nevnte at den arbeidsstasjonen jeg tenker å sette inn i nettverket er en Mac Pro. Dessverre har ikke Mac Pro innebygget støtte for 10Gigabit Ethernet. Den har imidlertid støtte for Thunderbolt2 gjennom seks ulike Thunderbolt2 porter på baksiden. Det finnes tomme eksterne Thunderbolt2 kabinetter med interne PCIe kortplasser på markedet. I tillegg finnes det PCIe 10 Gigabit Ethernet adaptere. Ved å kombinere to slike produkter vil man ha en Thunderbolt2 til 10 Gigabit Ethernet adapter i et eksternt kabinett. Det er nettopp det som trengs for å få Mac Pro til å bli kompatibelt med 10 Gigabit Ethernet. Jeg har valgt å gå for en slik løsning for videre å kunne utnytte ytelsen i NAS løsningen maksimalt. Da er både NAS og Mac Pro klargjort for å støtte 10 Gigabit Ethernet kommunikasjon.
- Sonnet Echo Express SEL Thunderbolt2 Expansion Chassis
- Presto 10Gbe PCIe Card and 1-port Fibre SFP+ Transceiver
Når det gjelder den nevnte Mac Pro skal den altså også stå for lagringsbehovet for resten av nettverket. Dette har jeg tenkt løst gjennom en standard 32TB Thunderbolt2 20Gbe/s eksternt kabinett som Apple tilbyr sammen med Mac Pro. En standard Thunderbolt2 port har to kanaler som kan overføre 10 Gigabit/s hver. Med et spesielt kabeladapter kan de to kanalene i en port slåes sammen til 20 Gigabit/s for bruk med denne diskløsningen. I tillegg til denne eksterne diskløsningen vil min Mac Pro bli konfigurert med en intern 1TB flashbasert PCIe disk. Jeg har tenkt at denne disken skal ha en partisjon med OS X, en partisjon med Windows 8 og en partisjon med Linux. I tillegg vil min Mac Pro bli utstyrt med en 3TB Time Machine Capsule.
- Mac Pro 2,7 GHz Tolvkjerners med 30MB nivå 3 buffer m/4x 16GB 1866MHz DDR3 ECC RAM og m/1TB PCIe-basert flashlagring og m/PROMISE Pegasus2 R8 32TB (8x 4TB) Thunderbolt2 RAID-System og m/Apple Airport Time Capsule 3TB og m/Sharp 32" PN-K321 - 4K UltraHD LED Skjerm og m/Apple USB Superdrive og m/Apple Magic Mouse og m/Apple trådløst tastatur.
Så er det slik at husets øvrige devices skal kobles til dette nettverket. Det er snakk om to laptops, to iPhones og to iPads. De to laptopene skal stå for nedlasting av musikkfiler fra internet og ripping av musikk til NAS løsningen. Alle disse seks devicene ønsker vi jo at skal bruke trådløs WiFi kommunikasjon. Det håndterer ikke den nettverksswitchen som jeg allerede har valgt. For å kunne bruke WiFi må det derfor inkluderes en trådløs router. Jeg har valgt å legge til en Apple Airport Extreme som trådløs router. Denne støtter både de trådløse WiFi protokollene 802.11n og 802.11ac som begge vil være i bruk av de øvrige devicene som skal kobles inn i nettverket. For at denne routeren og dermed de øvrige trådløse devicene på nettverket skal kunne kommunisere med NAS løsningen og Mac Pro må det opprettes en kablet 1 Gigabit Ethernet forbindelse mellom denne routeren og en 1 Gigabit Ethernet port på nettverksswitchen.
- Apple Airport Extreme
Det må også nevnes at vi vil få lagt inn fiberoptisk kabel på boligfeltet her i løpet av høsten. Den fiberoptiske kabelen legges som et samarbeid mellom Telenor og Altibox. Dette gir jo mulighet til stor ytelse over internet for oss sluttbrukere. Jeg har ennå ikke satt meg så mye inn i hva mulighetene er, men det skal jeg gjøre. Det som er sikkert er at det må kobles et fiberoptisk modem til linjen som legges inn fra Altibox og Telenor. Altibox tilbyr båndbreddene nedenfor på sitt nettverk. Jeg antar at det må velges et modem som passer til den hastigheten man velger. Kanskje noen kan si noe om hva som passer til de ulike hastighetene. Denne linken inneholder de ulike modemene tilgjengelig fra Altibox. Jeg finner dog ikke noe på den siden som tilsier hvilken hastighet de ulike modemene er laget for. Kanskje noen her inne vet.
https://www.altibox.no/privat/kundeservice/brukerveiledninger
Altibox Fiberbredbånd 35/35 Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 75/75 Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 150/150* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 300/300* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 500/500* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 1000/1000* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 10000/10000* Mbps-hastighet
HeadFi anlegget er unntaket fra regelen om at det ikke skal avspilles musikk direkte fra NAS løsningen. Dette anlegget vil benytte to streamere for avspilling av musikkfiler direkte fra NAS løsningen. Den ene streameren er for dedikert hi-res PCM avspilling opp til 32/384. Denne streameren benytter seg av trådløs WiFi overføring vha 802.11ac protokollen. Denne streameren kommer levert med musikkserversoftware som vil bli installert på en dedikert iPad. Denne iPaden vil da bli brukt som fjernkontroll for å styre denne streameren og NAS løsningen ved avspilling fra denne kombinasjonen.
HeadFi anleggets andre dedikerte streamer vil bli brukt for native avspilling av DSD filer. Denne streameren benytter seg også av trådløs WiFi overføring selv om jeg er usikker på hvilken protokoll som benyttes. Denne streameren kommer levert med en musikkserversoftware som må installeres på en katalog på nettverket som har tilgang til NAS løsningen. Denne streameren kommer også levert med en egen håndholdt avspiller som fungerer som fjernkontroll for å styre denne streameren og NAS løsningen ved avspilling fra denne kombinasjonen.
- Auralic Audio Aries Streamer (for avspilling av hi-res PCM opp til 32/384). Den kommer levert med en Auralic Audio Lightning DS App musikkserversoftware som skal installeres på en en iPad.
- Apple iPad Air 128GB.
- Astell & Kern AK240 Streamer (for avspilling av native DSD). Den kommer levert med en håndholdt avspiller med ferdiginstallert software som gjør den klar som fjernkontroll. Denne streameren kommer også levert med Astell & Kern MQS Streaming Server for Mac som må installeres på en katalog på nettverket som har tilgang til NAS løsningen for at alt skal fungere. Det er vel da naturlig at den installeres på en katalog på Mac Pro.
De tre hifi anleggenes musikkservere har som sagt innebygde harddisker som de avspiller sin musikk fra. Jeg har tenkt at de tre anleggene skal få tilgang til hver sin dedikerte del av musikksamlingen på NAS løsningen. Hvert anleggs dedikerte del av musikksamlingen vil være tilpasset anleggets bruk. Disse dedikerte delene av musikksamlingen vil bli replikert automatisk ved faste intervaller fra NAS løsningen til den enkelte musikkserver for å få overført ny musikk som er lagt til musikksamlingen. Her må det enten benyttes noe standardsoftware for replikeringen eller scripting for å løse dette. Forslag til dette mottas med takk. Ny musikk oppstår i musikksamlingen på NAS løsningen via nedlating fra internet og ripping fra de to laptopene.
- Burmester 111 Music Centre (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen). Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.
- Audeeva Conbrio (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen). Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.
- Light Harmonic Sire Music Server (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen). Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.
Det er altså slik at det ikke er tenkt at musikken skal avspilles direkte fra NAS løsningen eller at Mac Pro skal være involvert i selve musikkavspillingen. Det er musikkserverne i de ulike anleggene som selvstendig skal stå for avspilling av musikken fra sin egne interne harddisk. Den komplette musikksamlingen skal ligge lagret på NAS serveren som skal fungere som master og backup for musikkserverne. Nedlasting og ripping av all musikk skal derfor foregå fra laptop og lagres på NAS løsningen. Så vil dedikerte deler av musikksamlingen replikeres med faste intervaller fra NAS løsningen til musikkserverne. På den måten håper jeg å kunne holde musikkserverne unna internet og virus. Jeg trenger hjelp til hvordan jeg skal isolere musikkserverne og NAS løsningen fra internet slik at de er sikret å unngå virus etc fra internet. Samtidig bør artwork og diskinfo kunne lastes ned fra internet ved ripping til NAS løsningen. Jeg vet ikke helt hvordan dette kan løses. Til foremålet trengs det sikkert noe standard software. Her hadde jeg satt pris på tips om produkter og konfigurasjon.
Så jeg hadde egentlig satt pris på at dere hjalp meg med hvordan jeg da kan konfigurere følgende:
- et internet modem fra Altibox som er tilkoblet internet via Altibox/Telenors fiberoptiske nett lagt opp ute i gata her
- en Apple Airport Extreme router som komuniserer over hardwired 1 gigabit/s ethernet og trødløs WiFi via 802.11ac og 802.11n.
- to laptoper som skal ha tilgang til internet
- to iphones som skal ha tilgang til internet
- to ipads som skal ha tilgang til internet
- en Mac Pro som ikke skal kunne nås fra eller være oppkoblet til internet og en Thunderbolt 32TB RAID-løsning som skal fungere som diskplass for både Mac Pro, laptopene, iphonene og ipadene.
- en thunderbolt2 til 10 gigabit ethernet adapter for å kunne utnytte ytelsen i den NAS løsningen jeg har valgt ved kommunikasjon mellom Mac Pro og NAS løsningen vi en 10 gigabit ethernet switch.
- en 10 gigabit ethernet switch
- en Synology NAS med to ekspansjonsenheter og et 10 gigabit ethernet adapter som ikke skal kunne nås fra annet enn musikkserverne, laptopene og Mac Pro i nettverket. Synology NAS må heller ikke kunne nås fra eller være koblet opp til internet.
- en musikkserver i hvert anlegg med innebygget harddisk som får kopiert over faste deler av innholdet på NAS løsningen med faste intervaller. Musikkserverne skal bare kunne nås fra NAS løsningen. Musikkserverne skal ikke kunne nås eller være oppkoblet til internet.
- i headfi anlegget vil det ikke finnes noen musikkserver med intern harddisk. Her vil det i stedet være to streamere som må streame musikken enten fra internet eller fra NAS. Den ene streameren benytter WiFi protokollen 802.11ac. Den andre streameren benytter også WiFi men da gjennom en egen server software løsning som må installeres på Mac Pro.
Jeg er litt nazi med hensyn til dette med internet og hvilke komponenter i nettverket som kan nås av de andre slik at jeg beskytter musikksamlingen og musikkserverne fra virus.
Mvh
Roysen
Sist redigert: