Jo, nå skal dere få høre. Og her er det bare å stålsette seg – dette blir en lang historie……….
Litt om bakgrunnen:
Det hele begynte egentlig for leeeeeenge siden. Jeg følte virkelig at alle brikkene hadde falt på plass – jeg hadde endelig funnet høyttalerne jeg kunne vokse med samt at jeg hadde "dratt" forsterkeriet mitt så langt jeg bare kunne. Resultatet var jeg utrolig fornøyd med: Min fantastiske MI 12.1 og MI 18 Balanced. Min oppmerksomhet var nå rettet mot kilden. Jeg har tidligere vært innom et utall varianter av kildetyper og kombinasjoner – bare det siste året snakker vi om PC/DAC, Squeezebox/DAC, Pioneer N50 nettverkspiller/DAC, MacMini/DAC. Og nå sist - Sonos/DAC. Felles for alle løsningene var at musikken ble hentet fra min lokale server hvor alle mine CD’er befinner seg - møysommelig rippet med dBPoweramp i wave-format. Det er denne måten jeg elsker å nyte musikken på.
Takket være Audiofreaks i Bergen var jeg i januar måned så heldig å stifte bekjentskap med USB-DAC’ene fra HRT. Etter litt mailutveksling lå det en HRT MusicStreamer HD på mitt lokale postkontor. Hentet og koblet opp ble jeg bergtatt av hva denne lille boksen hadde å by på av tekniske løsninger og selvfølgelig lydkvalitet. Dog turte jeg ikke helt å gi slipp på mine øvrige bokser der og da for å ta steget helt ut og kjøpe MusicStreamer HD. Ikke spør meg hvorfor………..ytelsen til denne boksen var helt uovertruffen og PC som kilde kunne jeg ikke ønske meg bedre. Det var nok sikkert tanken om «……..hva om det er noe som er litt bedre der ute………» som slå meg hardt. Etter endt låneperiode ble HRT MusicStreamer HD returnert Audiofreaks, men jeg klarte ikke helt å falle til ro: En HRT måtte da være løsningen? Ved å benytte en dedikert og skreddersydd PC med HRT’en som USB-DAC fikk jeg jo den ytelsen jeg ville ha samt fleksibiliteten til PC som plattform? Screamer Radio dersom jeg ville høre 1 million forskjellige stasjoner inne alle tenkelige genre, JRiver som avspiller av mine dyrbare filer fra server, Wimp HiFi for «easy listening» og utforsking av nye plater/artister jeg kunne senere kjøpe på CD og XBMC dersom jeg en gang i mellom kunne tenke meg å høre samt se et konsertopptak. Jo, en ren USB-DAC av god kvalitet måtte være løsningen for meg. Men hva er god kvalitet? Ser man på markedet i dag formelig oversvømmes det av DAC’er med USB som «side-order» samt rene USB-DAC’er fra kr. 195,- hos den lokale pusheren til kr. 195.000,- om man virkelig har lyst til å sette ekteskap og ungenes fremtidige utdanning på spill. Jeg hadde erfaring med HRT og ville holde meg til dette. Men ville det være nok over en lengre periode eller ville oppgraderingsspøkelse ta overhånd ganske umiddelbart? Etter en del meningsutveksling med Guru Malmin falt brikkene på plass. Ikke rart mannen kalles Guru.
Hva viser bildene?
Bildene jeg publiserte i innlegget over er en ny versjon av hans sagnomsuste analogtrinn. Da jeg nevnte for Guru Malmin mitt dilemma hadde han svaret. Jeg oppfatter at HRT lager fenomenale produkter innen sine respektive priskategorier/genre og at det er brukt mye tid og utvikling for å få til en USB-dekodingen for å hente ut mest mulig av det digitale signalet fra USB-porten i en PC/Mac. Dog tror jeg det er spart litt på den analoge håndteringen.
Det Guru Malmin lager nå er et
eksternt analogtrinn med skreddersydd og innebygget PSU. Alt plassert i et flott og kompakt kabinett. Jeg skal få mer informasjon av Guru Malmin om den tekniske løsningen, men etter hva jeg har skjønt er det nye analogtrinnet basert på kretsløpet til MI 16. Å benytte kretsløpene til MI 16 har 2 store fordeler: Det ene er rent lydmessig da MI 16 er en meget vellykket og vellydende konstruksjon. Det andre er at dette kretsløpet gjør det mulig å få hele analogtrinnet på ett print tilpasset et dedikert kabinett. Snertent. Som det fremgår av bildene er det 4 Cardas-kontakter på analogtrinnets bakside: 2 er for signal inn og 2 for signal ut.
Og det er dette, føler jeg, som gjør denne versjonen av analogtrinnet så ufattelig attraktivt og universalt: Analogtrinnet kan benyttes av alle med fysisk små DAC’er eller andre enheter hvor man ønsker en oppgradering av analogdelen, men hvor det er fysisk umulig å bygge inn et nytt MI-analogtrinn grunnet plassmangel.
Dog føler jeg nesten at dette analogtrinnets store salgsargument er følgende: Her har man et høykvalitets (high-end?) analogtrinn som kan følge med deg! Ta utgangspunkt i mitt tilfelle: Jeg har nå solgt min Sonos så vel som Micromega DAC’en og kjøpt en HRT MusicStreamer II. I HRT MusicStreamer II «
……..tappes signalet rett etter D/A-konverteringen og før det innebygde analogtrinnet i HRT’en……….». Signalet blir deretter overført til MI-analogtrinnet hvor det «
……….behandles og buffres……..». Det skal ikke stikkes under en stol at HRT MusicStreamer II er en meget rimelig USB-DAC. God, ja, men det er sikkert spart en god del penger på USB-delen av DAC’en også i tillegg til analogdelen. Hva så hvis jeg over tid finner en USB-DAC (eller en annen enhet) som er vesentlig bedre enn min nåværende MusicStreamer II? Jo, da sendes den nye enheten inn til Guru Malmin som «tapper» signalet og gjør det mulig for meg å benytte mitt MI-analogtrinn videre! I mine øyne er dette virkelig fremtidsrettet og gjør hele investeringen langt mer attraktivt. Her bruker man ikke surt opptjente midler på en oppgradering som forsvinner ved salg/bytte og som man risikerer å kun få "knapper og glansbilder" igjen for. Denne oppgraderingen følger med deg!
Det er lykke det!
Mvh.
Maxtor
over seg av morgenbegeistring