Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    For så vidt, men å ofre norsk landbruk på valgfrihetens alter er jeg imot.

    Jeg er heller ikke overbevist om at det er kvalitetsproduktene fra utlandet vi ville fått dersom tollmurene hadde forsvunnet. Når jeg snakker med folk fra Spania Frankrike og Tyskland så koster de beste produktene derfra ikke noe særlig mindre enn her hjemme. Tipper grossistene hadde tatt inn det med høyest avanse.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.570
    Antall liker
    10.817
    Sted
    Trondheim
    Det tror ikke jeg heller. Jeg har smakt mye rart i utlandet, og er jo redd for at det er dette man vil få servert her fordi nordmenn flest er så veldig fokusert på pris og ikke kvalitet. Vi er så få her på berget og vi bor så spredt at markedet for kvalitetsprodukter er så lite at disse fort vil forsvinne. Jeg er også redd for at hvis man opphever Vinmonopolet og åpner for salg av vin i butikk, vil man bare ende opp med billig skvip i butikkene og utvalget av kvalitetsvin vil bli rasert. Men i det tilfellet kaller man en spade for en spade. Det er ikke tilfellet når det gjelder Tine.

    Edit: Jeg er ikke enig i at Tines smør smaker dårlig. Jeg er nettopp kommet hjem fra en tur i Praha og Tines smør hadde absolutt ikke gjort seg bort i smørhyllene der. Utvalget er enormt - sikkert 20 forskjellige typer i hyllene, men det er svært få av dem som kan konkurrere med Tines smør på smak.
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Otare. Enig med det å kalle en spade for en spade.

    Bber. Har prøvd diverse smør fra utlandet. Primært tysk og belgisk. De er ulike de norske, men kvalitetsmessig synes jeg de stiller veldig likt. Annerledes, men ikke kvalitetsmessig noe høyere.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er forsåvidt ikke noe galt med smøret til Tine. Problemet ligger i at de misbruker sin markedsregulatorstilling til å nekte tilgang til andre produkter på markedet.

    I andre land man kan gå i butikken og kanskje finne smør fra en hel rekke produsenter, og i mange forskjellige variasjoner.

    Tine lager en generisk suppe av alt sitt råstoff, passer på at det ikke varier i smak og tvinger befolkningen til å kjøpe dette.

    Fullstendig drepende på all innovasjon, og vi som forbrukere blir snytt for et utvalg av produkter der vi selv burde få kunne velge og variere etter smak.

    Det er ufattelig at dette får fortsette år etter år uten at myndighetene setter ned foten og sier nok er nok.

    Tine kveler og dreper alle forsøk på konkurranse og et tilbud til innbyggerne.

    Tine må gjerne selge smør i butikkene, men de burde være en av kanskje 10 leverandører.

    I Norge er dette i praksis forbudt.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er forsåvidt ikke noe galt med smøret til Tine. Problemet ligger i at de misbruker sin markedsregulatorstilling til å nekte tilgang til andre produkter på markedet.

    I andre land man kan gå i butikken og kanskje finne smør fra en hel rekke produsenter, og i mange forskjellige variasjoner.

    Tine lager en generisk suppe av alt sitt råstoff, passer på at det ikke varier i smak og tvinger befolkningen til å kjøpe dette.

    Fullstendig drepende på all innovasjon, og vi som forbrukere blir snytt for et utvalg av produkter der vi selv burde få kunne velge og variere etter smak.

    Det er ufattelig at dette får fortsette år etter år uten at myndighetene setter ned foten og sier nok er nok.

    Tine kveler og dreper alle forsøk på konkurranse og et tilbud til innbyggerne.

    Tine må gjerne selge smør i butikkene, men de burde være en av kanskje 10 leverandører.

    I Norge er dette i praksis forbudt.
    Dette er jo selvsagt ikke riktig da tine produserer både brimi smør og kviteseid smør, de produserer også andre meieri produkter på oppdrag for Brimis kjøkken AS.

    10 forskjellige leverandører finner du ikke hos noen europeiske dagligvarekjeder.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.570
    Antall liker
    10.817
    Sted
    Trondheim
    Og Kvitseidsmøret var mye bedre før Tine overtok. Bedre og billigere. Det burde jo være noe som får en til å tenke litt.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Og Kvitseidsmøret var mye bedre før Tine overtok. Bedre og billigere. Det burde jo være noe som får en til å tenke litt.
    Vet ikke hvor gammel du er men Meieriet i Kviteseid var ett andelsmeieri og ett Tine meieri i årevis før produksjonen ble flyttet til Byglandsfjord sammen med utstyret(smørkjerna) , det blir fremdeles ikke fremstillt mekanisk
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.570
    Antall liker
    10.817
    Sted
    Trondheim
    Og når Tine flyttet det til Byglandsfjord benyttet de samtidig muligheten til å kommersialisere produksjonen slik at det endret smak, og gjorde det mer likt standardproduktet deres. Illustrerer ikke nettopp det problemet med Tine? De har en slik posisjon at de ikke behøver å forholde seg til smaken, men kan skalte og valte som de vil. Jeg kjøpte utelukkende Kvitseidsmør før, men ser ikke poenget lenger. Det er mye dyrere og smaker likt de andre smørtypene fra Tine.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    I avisa Nationen (som har tette bånd til Tine), sies det at Kviteseidsmøret fortsatt produseres på samme måte som før produksjonen ble flyttet til Byglandsfjord.
    Så det hevdes da at sluttproduktet (les:smaken) skal være helt lik.....

    "- Normalt lages smør av søt fløte, men her gjør vi det på gamlemåten. Fløten syrnes til rømme før den eltes til smør. Det er det som gir den kraftige smaken, sier Helland.
    Når smøret er eltet går det ikke gjennom maskiner til pakking, som på de andre fabrikkene. Smøret lempes ut av smørkjerna over på traller og videre opp i pakkemaskinen av avdelingsleder Arnt Tore Gautestad og Torgeir Greibrokk. Til sammen lemper de to mellom to og tre tonn smør hver eneste dag. Noen dager helt opp til 4,5 tonn....

    - Det som skiller Kviteseidsmør fra annet smør er den grove strukturen og store vanndråper som forsterker smaksopplevelsen.
    Om smøret skal produseres mekanisk blir vannet fordelt i smøret. Det påvirker både smak og konsistens, sier han.
    Til tross for at både meierisjefen og Tine skulle ønske de kunne produsere nok til å treffe etterspørselen, er det ifølge Helland uaktuelt å øke produksjonen på bekostning av kvaliteten."


    Nationen – Bildeserie: Slik produseres det populære Kviteseidsmøret
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Og når Tine flyttet det til Byglandsfjord benyttet de samtidig muligheten til å kommersialisere produksjonen slik at det endret smak, og gjorde det mer likt standardproduktet deres. Illustrerer ikke nettopp det problemet med Tine? De har en slik posisjon at de ikke behøver å forholde seg til smaken, men kan skalte og valte som de vil. Jeg kjøpte utelukkende Kvitseidsmør før, men ser ikke poenget lenger. Det er mye dyrere og smaker likt de andre smørtypene fra Tine.
    Hvis du ikke kjenner forskjell på smør kjernet på godt syrnet fløte(rømme) og på vanlig smør så er det vel ikke Tine som er problemet.

    Hadde Tine hatt ett veldig høyt ønske om å kommersialisere produksjonen av kviteseidsmør hadde de flyttet produskjonen til helt andre anlegg. Meieriet på Byglandsfjord er Tines minste meieri, har besøkt dette meieriet flere ganger og de som jobber der er utelukkende håndverkere som brenner for sitt fag og utøver ett særdeles tungt arbeid(manuell lemping av flere tonn smør hver dag) for å unngå mekanisk produksjon.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det HEVDES at det fortsatt produseres på samme måte som før produksjonen ble flyttet til Byglandsfjord.
    Det HEVDES altså at sluttproduktet (les:smaken) skal være helt lik.....

    "- Normalt lages smør av søt fløte, men her gjør vi det på gamlemåten. Fløten syrnes til rømme før den eltes til smør. Det er det som gir den kraftige smaken, sier Helland.
    Når smøret er eltet går det ikke gjennom maskiner til pakking, som på de andre fabrikkene. Smøret lempes ut av smørkjerna over på traller og videre opp i pakkemaskinen av avdelingsleder Arnt Tore Gautestad og Torgeir Greibrokk. Til sammen lemper de to mellom to og tre tonn smør hver eneste dag. Noen dager helt opp til 4,5 tonn....

    - Det som skiller Kviteseidsmør fra annet smør er den grove strukturen og store vanndråper som forsterker smaksopplevelsen.
    Om smøret skal produseres mekanisk blir vannet fordelt i smøret. Det påvirker både smak og konsistens, sier han.
    Til tross for at både meierisjefen og Tine skulle ønske de kunne produsere nok til å treffe etterspørselen, er det ifølge Helland uaktuelt å øke produksjonen på bekostning av kvaliteten."


    Nationen – Bildeserie: Slik produseres det populære Kviteseidsmøret

    ("hevdes" - da kilden er avisa Nationen som vel har sine hender langt nedi Tine-lommeboka....)
    Regner med du har vært på meieriet og sett hvordan det fungerer slik at du kan bekrefte eller avkrefte hvordan det foregår?
     
    N

    nb

    Gjest
    På hvilken planet smaker kvitseidsmør likt de andre smørtypene til Tine?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    10 forskjellige leverandører finner du ikke hos noen europeiske dagligvarekjeder.
    Det er helt vanlig. Du vil oppdage det om du noensinne reiser over grensen.

    Tok et tilfeldig søk på et par britiske. Fant en oversikt fra f.eks. Tescos. I jordbruksland som Frankrike, Italia eller Tyskland står det nok enda bedre til.

    Lurpak (17)
    Tesco Everyday Value (2)
    Country Life (4)
    Anchor (8)
    Tesco (4)
    Kerrygold (3)
    Yeo Valley (2)
    Président (1)
    Clover (2)
    Tesco Organic (2)
    St. Helen's Farm (1)
    Flora (1)
    Tesco Finest (2)
    Mlekovita (1)
    Tesco Ingredients (3)
    Isigny Ste Mère (1)

    Tallet i parantes er antall produkter.

    På Waitrose fant jeg disse

    Lurpak (12)
    Country Life (6)
    Anchor (6)
    Kerrygold (4)
    Essential Waitrose (4)
    Président (4)
    Yeo Valley (3)
    Clover (2)
    St. Helen's Farm (1)
    Rachel's (2)
    Waitrose (2)
    Waitrose Organic (1)
    Fresh Guernsey (1)
    Duchy Originals from Waitrose (1)
    Loseley (1)
    Isigny Ste Mère (1)
    Lescure (1)
    Netherend Farm (1)


     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    10 forskjellige leverandører finner du ikke hos noen europeiske dagligvarekjeder.
    Det er helt vanlig. Du vil oppdage det om du noensinne reiser over grensen.

    Tok et tilfeldig søk på et par britiske. Fant en oversikt fra f.eks. Tescos. I jordbruksland som Frankrike, Italia eller Tyskland står det nok enda bedre til.

    Lurpak (17)
    Tesco Everyday Value (2)
    Country Life (4)
    Anchor (8)
    Tesco (4)
    Kerrygold (3)
    Yeo Valley (2)
    Président (1)
    Clover (2)
    Tesco Organic (2)
    St. Helen's Farm (1)
    Flora (1)
    Tesco Finest (2)
    Mlekovita (1)
    Tesco Ingredients (3)
    Isigny Ste Mère (1)

    Tallet i parantes er antall produkter.

    På Waitrose fant jeg disse

    Lurpak (12)
    Country Life (6)
    Anchor (6)
    Kerrygold (4)
    Essential Waitrose (4)
    Président (4)
    Yeo Valley (3)
    Clover (2)
    St. Helen's Farm (1)
    Rachel's (2)
    Waitrose (2)
    Waitrose Organic (1)
    Fresh Guernsey (1)
    Duchy Originals from Waitrose (1)
    Loseley (1)
    Isigny Ste Mère (1)
    Lescure (1)
    Netherend Farm (1)
    Du har jo 5 Tesco brands på den første lista. Den lista viser brands og ikke produsenter.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Regner med du har vært på meieriet og sett hvordan det fungerer slik at du kan bekrefte eller avkrefte hvordan det foregår?
    Nei, dessverre. Men forstår at du har vært der og tar da den informasjonen din som en bekreftelse på det Nationen skriver.
    Jeg kan godt stryke ordet "hevder" i innlegget om du ønsker?

    Men du forstår sikkert at man bør ta hva Nationen skriver om norsk landsbruksproduksjon med en klype salt; eller burde jeg si en klype smør.....
     
    C

    cruiser

    Gjest
    10 forskjellige leverandører finner du ikke hos noen europeiske dagligvarekjeder.
    Det er helt vanlig. Du vil oppdage det om du noensinne reiser over grensen.

    Tok et tilfeldig søk på et par britiske. Fant en oversikt fra f.eks. Tescos. I jordbruksland som Frankrike, Italia eller Tyskland står det nok enda bedre til.

    Lurpak (17)
    Tesco Everyday Value (2)
    Country Life (4)
    Anchor (8)
    Tesco (4)
    Kerrygold (3)
    Yeo Valley (2)
    Président (1)
    Clover (2)
    Tesco Organic (2)
    St. Helen's Farm (1)
    Flora (1)
    Tesco Finest (2)
    Mlekovita (1)
    Tesco Ingredients (3)
    Isigny Ste Mère (1)

    Tallet i parantes er antall produkter.

    På Waitrose fant jeg disse

    Lurpak (12)
    Country Life (6)
    Anchor (6)
    Kerrygold (4)
    Essential Waitrose (4)
    Président (4)
    Yeo Valley (3)
    Clover (2)
    St. Helen's Farm (1)
    Rachel's (2)
    Waitrose (2)
    Waitrose Organic (1)
    Fresh Guernsey (1)
    Duchy Originals from Waitrose (1)
    Loseley (1)
    Isigny Ste Mère (1)
    Lescure (1)
    Netherend Farm (1)
    For det første så er ikke en nettbutikk representativ med hvordan det fysiske utvalget er i butikk.. for det andre så er det fornuftig å se på eiestrukturene bak diverse "brands" .
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Regner med du har vært på meieriet og sett hvordan det fungerer slik at du kan bekrefte eller avkrefte hvordan det foregår?
    Nei, dessverre. Men forstår at du har vært der og tar da den informasjonen din som en bekreftelse på det Nationen skriver.
    Jeg kan godt stryke ordet "hevder" i innlegget om du ønsker?

    Men du forstår sikkert at man bør ta hva Nationen skriver om norsk landsbruksproduksjon med en klype salt; eller burde jeg si en klype smør.....
    Egentlig så burde Tine ha hatt litt cred akkurat i dette tilfellet, de kunne fort ha voldtatt merkevaren og maksimert profitt ved å mekanisk skalere opp denne produksjonen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    For det første så er ikke en nettbutikk representativ med hvordan det fysiske utvalget er i butikk.. for det andre så er det fornuftig å se på eiestrukturene bak diverse "brands" .
    Joda, sannsynligvis finner du mange flere merker i selve butikkene der hver enkelt butikksjef kan ta inn sortiment utover basis. du finner ofte regionale spesialiteter i butikkene i tillegg. Selv om det skulle være samme eier av noen av brandsene er det nok større utvalg i ekete produkter uansett, og ikke bare identiske produkter med varierende saltinnhold som er det beste Tine klarer å komme med for å inbille folk at det er "utvalg".

    Litt mer tilfeldig søk:

    Her er en del av smørseksjonen i en Carrefour

    carrefour.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Noen oppdaterte og edruelige tall om forskjellen i priser mellom Norge og Sverige. To land med ganske så likt kostnadsnivå.

    priser.jpg
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Sikker på at du retter kritikken mot rett adressat, deph? Utvalget i butikkene bestemmes ikke av Tine, men av Norgesgruppen, Reitan, ICA og Coop.

    Skjønner ikke helt kritikken mot Tines industrielle metoder. Dagens regjeringen ønsker større forhold i jordbruket og da må man også ha større forhold ved foredlingen også. Man hetser Tine fordi de tar hensyn til den lille bonden, og man hetser Tine fordi de ikke driver lite nok.... damned if you do, damned if you dont.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Noen oppdaterte og edruelige tall om forskjellen i priser mellom Norge og Sverige. To land med ganske så likt kostnadsnivå.
    Det her kan jo ikke være riktig, kjøpte entrecote i gøteborg i forrige uke å ga 979,- for kiloen..
    VG nivået du bringer debatten ned i her hvor et stykke kjøtt er ett stykke kjøtt er lite konstruktivt, jeg vil aldri i verden bytte ut deler av vårt landbruk ut med polsk kyllingfilet og ei tysk feedlot ku..
     
    C

    cruiser

    Gjest
    For det første så er ikke en nettbutikk representativ med hvordan det fysiske utvalget er i butikk.. for det andre så er det fornuftig å se på eiestrukturene bak diverse "brands" .
    Joda, sannsynligvis finner du mange flere merker i selve butikkene der hver enkelt butikksjef kan ta inn sortiment utover basis. du finner ofte regionale spesialiteter i butikkene i tillegg. Selv om det skulle være samme eier av noen av brandsene er det nok større utvalg i ekete produkter uansett, og ikke bare identiske produkter med varierende saltinnhold som er det beste Tine klarer å komme med for å inbille folk at det er "utvalg".

    Litt mer tilfeldig søk:

    Her er en del av smørseksjonen i en Carrefour
    Regner med lista med leverandører er oss snart i vente?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Sikker på at du retter kritikken mot rett adressat, deph? Utvalget i butikkene bestemmes ikke av Tine, men av Norgesgruppen, Reitan, ICA og Coop.

    Skjønner ikke helt kritikken mot Tines industrielle metoder. Dagens regjeringen ønsker større forhold i jordbruket og da må man også ha større forhold ved foredlingen også. Man hetser Tine fordi de tar hensyn til den lille bonden, og man hetser Tine fordi de ikke driver lite nok.... damned if you do, damned if you dont.
    Tine har sørget for at de er så og si enerådende på leverandørsiden i Norge, siden de både er tilnærmet monopolister samt at noen holdeløse politikere har gitt dem makt til å bestemme straffetollen på alt som konkurrerer. I Norge har de sørget for å gjøre det så og si umulig for andre aktører å konkurrere og levere produkter.

    Så hadde politikerne tatt til vettet og fjernet tollmurene og fratatt Tine regulatorrollen så hadde vi kommet i en situasjon der butikkene hadde fått ansvaret for vareutvalget i landet.

    Dette er korrupsjon og proteksjonisme på sitt aller verste.

    Og vi som borgere må leve med ekstremt spinket utvalg og ekstrempriser grunnet tollmuren.


    Prøv å ha en stor butikk i Norge og fyll den med smør og meieriprodukter som ikke er levert av monopolisten Tine.... Hele avdelingen hadde nok bestått av SF med Maldonsalt og et par pakker Lurpak, og det er det hele. Tine har sørget for at det ikke er andre grossister i Norge som kjedene kan handle med. Skikkelig mafia.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.535
    Antall liker
    110.658
    Torget vurderinger
    23
    BTW, hva skal vi med alt dette smøret egentlig? Vi er jo feite og fæle nok som det er...
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Så om de som faktisk tjener penger (altså distributører og butikker) får frie tøyler så blir det IKKE korrupsjon? Eller tror du faktisk at Norgesgruppen, Coop osv har kundens beste i tankene?
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Det her kan jo ikke være riktig, kjøpte entrecote i gøteborg i forrige uke å ga 979,- for kiloen..
    Haha.. jaja.

    Var det en sigøyner som fortalte deg at han hadde funnet ett parti med "Wagyu" som hadde falt av en lastebil?
    Vet du hva høykvalitets spansk biff koster i Spania? Det er skyhøye priser for høy kvalitet. Litt som fiskeauksjonene i Japan. Spinnvilt.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Regner med du har vært på meieriet og sett hvordan det fungerer slik at du kan bekrefte eller avkrefte hvordan det foregår?
    Nei, dessverre. Men forstår at du har vært der og tar da den informasjonen din som en bekreftelse på det Nationen skriver.
    Jeg kan godt stryke ordet "hevder" i innlegget om du ønsker?

    Men du forstår sikkert at man bør ta hva Nationen skriver om norsk landsbruksproduksjon med en klype salt; eller burde jeg si en klype smør.....
    Der fikk du, nesten litt tilfeldig, direkte korrigert din feiloppfatning av både smørproduksjonen og Nationens oppslag om saken. Du ser det sikkert ikke selv, men holdningene dine er typisk for mye av denne tråden. Man synser i vei uten egentlig kunnskap om emnet, kun utrustet med passe dose mistro og konspirasjonsmodus påslått. Siden du tydeligvis mener at Nationens landbruksdekning likevel ikke er til å stole på kunne det være interessant å vite hva du bygger det på.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det her kan jo ikke være riktig, kjøpte entrecote i gøteborg i forrige uke å ga 979,- for kiloen..
    Haha.. jaja.

    Var det en sigøyner som fortalte deg at han hadde funnet ett parti med "Wagyu" som hadde falt av en lastebil?
    Vet du hva høykvalitets spansk biff koster i Spania? Det er skyhøye priser for høy kvalitet. Litt som fiskeauksjonene i Japan. Spinnvilt.
    Og relevansen er?

    Seige Norske Melkekyr selges av Nortura i tilfeldige maskinutskjæringer til 4-500 kr/kg for filet. Har lite med kvalitet å gjøre. Ingenting faktisk. Mesteparten av det som selges som biffkjøtt i Norge er av simpel kvalitet, men priset som om det skulle være toppkvalitet.
     

    Hi-Fi akustikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.06.2011
    Innlegg
    1.642
    Antall liker
    465
    Sted
    Trondheim
    Og relevansen er?

    Seige Norske Melkekyr selges av Nortura i tilfeldige maskinutskjæringer til 4-500 kr/kg for filet. Har lite med kvalitet å gjøre. Ingenting faktisk. Mesteparten av det som selges som biffkjøtt i Norge er av simpel kvalitet, men priset som om det skulle være toppkvalitet.
    Relevansen er at du ikke får toppkvalitet i Spania for norske priser. Ta inn Spansk høykvalitets biff til Norge og de aller færreste ville tatt seg råd til det. Det som koster "normale" priser i utlandet er ikke nødvendigvis noe bedre enn det man får i Norge.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.098
    Antall liker
    3.187
    Torget vurderinger
    1
    Noen oppdaterte og edruelige tall om forskjellen i priser mellom Norge og Sverige. To land med ganske så likt kostnadsnivå.

    Vis vedlegget 271809
    Jaha, når ble kostnadsnivået lik ti Norge og Sverige? Lønninger? Ser ikke at landbruket kommer dårlig ut av den der. Serranoskinke til tredobbel ris i Norge, Cola ditto. Tine denne gangen også? Eller KAN det tenkes at kjedene tar en Obama og priser under mottoet 'Yes We Can' vel vitende om at Ola Nordmann har god råd, ikke er spesielt opptatt av eller har peil på matpriser og bøndene uansett får skylden?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det her kan jo ikke være riktig, kjøpte entrecote i gøteborg i forrige uke å ga 979,- for kiloen..
    Haha.. jaja.

    Var det en sigøyner som fortalte deg at han hadde funnet ett parti med "Wagyu" som hadde falt av en lastebil?
    Evt dry aged gressforet svensk kvalitetskjøtt..
    Sikkert spennende. Men det er nok ikke særlig representativt for kjøtt i butikk i hverken Norge, Sverige eller andre land.

    Når det gjelder de fleste produktene i den prisundersøkelser så tror jeg ikke er sekund på at det er kvalitetsforskjell som gjør at prisen er dobbel i Norge. Kjøp usesifisert bacon, priorfileter, kjøttdeig etc. i en butikk i Norge og kvaliteten er vel så lav som det er lovlig å lage den. I den undersøkelsen er det lav kvalitet på både den norske og den svenske siden, og forskjellen er liten. Norsk kjøttdeig eller kylligfillet er like full av vann, salt og nitrogenforbindelser.

    Når det kommer til kvalitetsprodukter er nok prisforskjellen enda større.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Sikker på at du retter kritikken mot rett adressat, deph? Utvalget i butikkene bestemmes ikke av Tine, men av Norgesgruppen, Reitan, ICA og Coop.

    Skjønner ikke helt kritikken mot Tines industrielle metoder. Dagens regjeringen ønsker større forhold i jordbruket og da må man også ha større forhold ved foredlingen også. Man hetser Tine fordi de tar hensyn til den lille bonden, og man hetser Tine fordi de ikke driver lite nok.... damned if you do, damned if you dont.
    Tine har sørget for at de er så og si enerådende på leverandørsiden i Norge, siden de både er tilnærmet monopolister samt at noen holdeløse politikere har gitt dem makt til å bestemme straffetollen på alt som konkurrerer. I Norge har de sørget for å gjøre det så og si umulig for andre aktører å konkurrere og levere produkter.

    Så hadde politikerne tatt til vettet og fjernet tollmurene og fratatt Tine regulatorrollen så hadde vi kommet i en situasjon der butikkene hadde fått ansvaret for vareutvalget i landet.

    Dette er korrupsjon og proteksjonisme på sitt aller verste.

    Og vi som borgere må leve med ekstremt spinket utvalg og ekstrempriser grunnet tollmuren.


    Prøv å ha en stor butikk i Norge og fyll den med smør og meieriprodukter som ikke er levert av monopolisten Tine.... Hele avdelingen hadde nok bestått av SF med Maldonsalt og et par pakker Lurpak, og det er det hele. Tine har sørget for at det ikke er andre grossister i Norge som kjedene kan handle med. Skikkelig mafia.
    Det faktum at 90% av norges befolkning stort sett velger ett margarin produkt når de skal smøre brødskiva, steke eller bake har selvsagt ingenting med utvalget å gjøre?
     
    N

    nb

    Gjest
    Jeg har faktisk kjøpt ganske kjip biff i Frankrike også (på Carrefour, faktisk). Kvalitet får man der i landet hos spesialbutikker stort sett. Det koster en del - slike sjapper i Norge finnes knapt siden kundene skal ha billig, billig, billig.

    Sist jeg hadde opptelling på en Rema på et sted med ca 8000 innbyggere på Sunnmøre hadde de 13 sorter margarin men ikke usaltet smør.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Noen oppdaterte og edruelige tall om forskjellen i priser mellom Norge og Sverige. To land med ganske så likt kostnadsnivå.

    Vis vedlegget 271809
    Jaha, når ble kostnadsnivået lik ti Norge og Sverige? Lønninger? Ser ikke at landbruket kommer dårlig ut av den der. Serranoskinke til tredobbel ris i Norge, Cola ditto. Tine denne gangen også? Eller KAN det tenkes at kjedene tar en Obama og priser under mottoet 'Yes We Can' vel vitende om at Ola Nordmann har god råd, ikke er spesielt opptatt av eller har peil på matpriser og bøndene uansett får skylden?
    Hadde vi levd uten tollmurer og normale markedspriser ville prisen på alle produkter ha utjevnes seg noenlunde. Bønder har ingen skyld i dette, det er politikerne som har reist tollmurene og gitt monopolbetingelser og markedsmanipulatormakt til enkeltaktører som har skylden. Og det er der forandringene må komme.

    Kjedene tar det de kan slippe unna med, men grunnen til at det er ekstremt mye er at tollmurene har sørget for at det ikke er noen reell konkurranse og at de kan ta ågerpriser for alt mulig rart fordi folk er trent opp til å betale for mye for varene.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det her kan jo ikke være riktig, kjøpte entrecote i gøteborg i forrige uke å ga 979,- for kiloen..
    Haha.. jaja.

    Var det en sigøyner som fortalte deg at han hadde funnet ett parti med "Wagyu" som hadde falt av en lastebil?
    Evt dry aged gressforet svensk kvalitetskjøtt..
    Sikkert spennende. Men det er nok ikke særlig representativt for kjøtt i butikk i hverken Norge, Sverige eller andre land.

    Når det gjelder de fleste produktene i den prisundersøkelser så tror jeg ikke er sekund på at det er kvalitetsforskjell som gjør at prisen er dobbel i Norge. Kjøp usesifisert bacon, priorfileter, kjøttdeig etc. i en butikk i Norge og kvaliteten er vel så lav som det er lovlig å lage den. I den undersøkelsen er det lav kvalitet på både den norske og den svenske siden, og forskjellen er liten. Norsk kjøttdeig eller kylligfillet er like full av vann, salt og nitrogenforbindelser.

    Når det kommer til kvalitetsprodukter er nok prisforskjellen enda større.
    Her tar du skammelig feil, Norge er meget konkuransedyktig når det gjelder kvalitetsprodukter. Ett kilo kvalitetskjøtt koster stort sett det samme i alle europeiske land da de prisdrivende faktorene er mye mindre gjeldende.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn