Jeg har et T+A nettfilter med en lampe som skal vise om stikket står riktig eller feil, men den lampen tenner og slukker stadig vekk av seg selv uten at jeg snur noe som helst. Det fordømte med norsk strømnett er at fasespenningene endrer seg over tid. Nominelt skal det være ca 130 V mellom hver fase og jord, men de kan være nesten hvor som helst mellom 0 og 230 V. Det blir litt variasjon når strømkrevende utstyr (f eks en varmeovn) på en fase drar ned spenningen på den fasen littegranne, men de store utslagene er når det oppstår jordfeil ett eller annet sted på samme distribusjonstrafo som ditt hus. Jeg målte fasespenninger på 18 V og 220 V i vinter. Så tar det noen uker før nettselskapet har identifisert i hvilket hus feilen er og får sendt pålegg om utbedring til eier, og det kan ta flere måneder og noen purringer før vedkommende ser seg nødt til å gjøre noe med det. Den gamle varmtvannstanken virker jo fortsatt, så hvorfor bytte? Og når det til slutt blir gjort etter noen måneder, kortslutter snart varmtvannstanken hos en annen nabo og drar ned en av de andre fasene, og alle fasespenninger snus på hodet igjen.
Det er håpløst å prøve å snu alle stikk frem og tilbake hver gang man skal lytte for å finne ut hvilken vei de bør stå den dagen. Ideelt sett burde ikke dette gjøre noen forskjell, men det er ikke umulig. Eventuelle hørbare effekter av dette har gjerne med kapasitiv kobling mellom trafo og chassis i en eller flere komponenter å gjøre, og at dette i sin tur skaper jordstrømmer i returlederne i ubalanserte signaloverføringer. Derfor er robuste strømforsyninger, godt jordede chassis, og balansert signaloverføring en grei oppskrift for å fordrive denslags gremlins.
Bortsett fra det er vel rådet å plugge inn strømfilteret en eller annen vei, og så ignorere den lampen eller merkingen totalt.