Godt sagt, noruego.
Sør-Ossetia var juridisk sett en del av Georgia, da georgiske myndigheter ikke hadde godkjent deres løsrivelse. Georgia hadde fredsbevarende styrker der, som ble angrepet av Ossetiske separatister. Georgierne sendte da inn tropper (formaljuridisk inn på eget territorium) , og det utløste russiske flyangrep og troppebevegelser. Snøballen rullet.
B
Men Georgia angrep Sør Ossetia allerede i 1992, dere kritiserer Russland(Sovjet) men de godkjente allerede i 1991
Georgias løsrivelse fra Sovjetunionen men dere støtter Gorgia som nekter Sør Ossetia og Abkhasia det samme. 3 ganger har Georgia angrepet Sør Ossetia.
Godkjente? Sovjetunionen gikk i oppløsning, og der var hverken evne eller vilje til å holde på tidligere sovjetrepublikker
Georgia har tradisjonelt hatt en uensartet befolkning, men helt siden 2. verdenskrig har det pågått en etnisk homogeniseringsprosess i landet. Georgias politiske klima har fått minoriteter som russere, armenere, grekere og jøder til å forlate landet. De etniske georgierne har fått stadig mer makt, samtidig som de har blitt en tydeligere majoritet.
Mens Sovjetunionen langsomt gikk i oppløsning, vokste nasjonalistiske partier seg sterke i Georgia. Dette var partier med etniske georgiere i sentrale posisjoner, som tok til orde for et sterkt, forent Georgia. 9. april 1991 stemte georgierne for løsrivelse fra Sovjetunionen, og fikk da sin uavhengighet. De valgte samtidig den nasjonalistiske Sviad Gamsakhurdia som president. Han talte de etniske georgiernes sak, og landets mange minoriteter følte seg truet.
I tillegg erklærte både Sør-Ossetia og Abkhasia seg selvstendige,
noe myndighetene i hovedstaden Tblisi ikke kunne akseptere.
Da osseterne, i et valg som
georgiske myndigheter så som ulovlig, stemte for løsrivelse fra resten av Georgia, reagerte de georgiske myndighetene med å sende inn militæret.
Konflikten mellom georgiske myndigheter og ossetere blusset opp igjen i 2004, for første gang siden 1992. Dette skjedde i forbindelse med at man valgte en ny president i Georgia, Mikheil Saakashvili, som hadde som hovedmålsetning å gjøre Georgia til et samlet land. Strategien hans gikk ut på å svekke sørossetiske myndigheters autoritet gjennom å
stoppe smuglingen gjennom landet, som var de sørossetiske myndighetenes viktigste inntektskilde. Det ble også satt i gang store humanitære aksjoner i regionen, for at den sørossetiske lokalbefolkningen skulle bli vennligere innstilt overfor de georgiske myndighetene.
Strategien mislyktes. Skepsisen vokste i takt med tilstrømningen av georgisk militære som ble satt ut for å stoppe smuglere, men som av sør-osseterne ble sett som en forberedelse på en militær invasjon. Kamper brøt ut i august 2004, og i en periode lå det an til full borgerkrig. Fredsstyrken brøt sammen da georgiske og ossetiske fredssoldater begynte sloss mot hverandre
I august 2008 oppstod det ny spenning mellom Georgia og Russland.
En georgisk militæraksjon i Sør-Ossetia førte til et militært svar fra russisk side. 7. august 2008 angrep Georgia sørossetiske styrker og tok kontroll over den sørossetiske byen Tskhinvali og nærliggende områder.
Russland svarte med en motoffensiv, og sendte styrker inn i Sør-Ossetia fra det russiske Nord-Ossetia for å drive de georgiske styrkene ut.
Konflikten i Georgia - Globalis.no