Greit nok at det meste av finanskrisegjelda ikke var statsgjeld, men Pettis' argumentasjon er jo ikke gyldig for den delen som faktisk var det. Gjelda det krangles om nå ble aldri tatt opp og konsumert av uansvarlige borgere men av den greske staten. Pettis har bare delvis rett i at "there was no "Spain"", og vi ser jo nå at "there was a "Greece"".
Problemet i Spania var nokså ulikt det i Hellas. Det var en privat sektor som i altfor stor grad hadde allokert ressurser til bygg og anlegg. Når etterspørselen etter nybygg dalte, sprakk den lånefinansierte byggeboblen. På Island var det banksektoren, i Irland en statsminister som i et lettsindig øyeblikk garanterte for bankenes gjeld. De landene er stort sett på bena igjen. Det unike i Hellas er at det er
staten som har lånt penger og brukt dem til
offentlig forbruk. Da hjelper det ikke med gunstige lånebetingelser om man ikke gjør noe med statens inntekts- og utgiftsside. Derfor disse reformkravene som grekerne protesterer så voldsomt mot. Uten reformer vil grekerne bare dra opp ny statsgjeld like fort som den gamle saneres.
Det er også en ulempe for grekerne nå at de ble "reddet" av EU i 2012. De private långiverne måtte ta store tap, men nå er det de andre europeiske skattebetalerne som er kreditorer. Da blir logikken annerledes. En privat kreditor kan la seg overtale til en gjeldssanering eller restrukturering hvor kreditor får tilbake en del av pengene sine nå i stedet for en en høyst usikker tilbakebetaling av hele beløpet en gang i fremtiden. Vi har regneark for å vurdere slikt med renter, sannsynligheter og det hele.
Skattebetalere tenker ikke slik. De ser ikke "time value of money", så de kan alltids gå med på lave renter og lang tilbakebetalingstid, men hvis hele eller deler av gjelden skal ettergis må kreditorlandene føre det tapet som en kostnad i statsbudsjettene og øke sine egne skatter eller kutte sine egne offentlige utgifter. Det kan grekerne gjerne vedta med 61 % flertall at de andre europeiske landene skal gjøre, men det er særdeles lite sannsynlig at det vil skje.
Det er vel mer sannsynlig at NRK i morgen melder om snøballkrig i helvete enn at de melder om at grekerne har en avtale om gjeldssanering slik som Syriza lovte de greske velgerne før helgen. Dette er den mest optimistiske analysen jeg har lest:
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/h...aa-hardere-kutt-enn-de-sa-nei-til/a/23484752/