Høyttalere med Air Motion Transformer diskant

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.986
    Antall liker
    1.841
    Sted
    Fetsund
    En impulsrespons (ETC) for 48 dB/oct kardioideprofil. Begge høyttalere + invertert sub.

    Vis vedlegget 371681

    Her er det ganske mye å fundere på, så jeg avstår fra å forsøke å tolke de enkelte peakene foreløpig. Lydens hastighet er 34 cm/ms. Alt før ca 1 ms er formodentlig energilagring i elementene og diffraksjon fra baffelen. Reflektert lyd fra frontelementet via frontvegg burde være forsinket med ca 5,3 ms, og direktelyd fra det bakre elementet burde være forsinket med ca 1,5 ms + den innlagte forsinkelsen på 1,6 ms fra DEQX.
    Vil den innebygde forsinkelsen til deqx endre seg ved ulik samplerate? Det gjør crownen min og kan kanskje være greit å være klar over og ta hensyn til om det oppstår hos deg også.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det er mulig. Jeg må gjøre noen flere tester med en høyttaler og bakre element avslått/påslått for å forstå hva som foregår her. Peaken ved 2 ms ser ikke ut til å flytte seg mellom de ulike konfigurasjonene (men endrer nivå), og peaken ved 7,3 ms ser ut til å endre seg radikalt med mikrofonplassering. ???
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Impulse og step response, samme konfigurasjon som ETC-grafen over. Stegresponsen ser også ut som et veltet høylass, naturlig nok.

    cardioid 48 dB step response.jpg


    Fortsatt mye å fundere på. Det nokså opplagte er at subwooferen er koblet med motsatt polaritet og ingen tidsforsinkelse, så den har formodentlig noe med formen på kurven å gjøre. Det er derimot ikke opplagt at denne responsen er subjektivt hørbar, men det ser ikke helt ut som den ideelle trekanten i læreboken.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.622
    Antall liker
    111.264
    Torget vurderinger
    23
    Det hjørnet du har malt deg inn i nå.... aner jeg ekstremt sent-tørkende blymønje? :D
     
    • Liker
    Reaksjoner: HCS

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    Heller blymønje, enn tranmaling.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg ser vel ikke helt at det er noe hjørne her, langt mindre maling. Er ikke sikker på at jeg forsto hva du mente.

    Så langt har jeg fått bra kontroll på bassen ved å kunne kontrollere spredningsmønster og fordeling hoved/sub, og ved å legge parametrisk eq på modene i rommet. Nå har jeg begynt å planlegge hvordan jeg skal styre toppene. Foreløpig har de bare en kaskade av førsteordens delefiltre satt til omtrentlige delefrekvenser. Det er ikke bare at det ikke er ferdig, men jeg har ikke engang begynt å optimere noe over 300 Hz. Jeg skal prøve meg frem med ulik gating på målingene for å være sikker, men det ser ut som om systemet kanskje bør spre litt smalere rundt 2-3 kHz enn jeg opprinnelig hadde tenkt for å motvirke lang etterklangstid i rommet i det båndet.

    Det er ikke vanskeligere enn å sette delefrekvensene litt høyere og la mellomtonen smalne litt inn før den leverer over til diskanten. Spredningen fra 6,5"-ene begynner å smalne inn like under 1500 Hz. Jeg hadde tenkt å dele ved 1800 for å treffe omtrent lik spredning med diskanten, men det ser kanskje ut som 2800 kan være en bedre plan. Det er lett få til eksakt ønsket frekvensgang på aksen med eq, men her er det også mulig å gjøre en hel del med power response tilpasset rommet bare ved å endre delefrekvensen mellom mellomtone og diskant. Nesten som å ha en separat eq for den reflekterte lyden. Sånn sett er det jo heldig at dette problemområdet i rommet ligger i frekvensbåndet som både mellomtone og diskant kan håndtere. (Det kan også forklare hvorfor mange to- og treveis høyttalere "slipper unna" med en suckout off axis rundt delefrekvensen uten at det blir subjektivt hørbart.)

    Det er et par ting rundt impulsresponsen og gruppeforsinkelsen jeg ennå ikke forstår fullt ut, men det interessante her blir jo å kunne styre frekvens- og fasegang nokså uavhengig. Når individuell FIR-kontroll av alle seks elementer er på plass, burde det være mulig å nærme seg en "perfekt" impulsrespons også i tillegg til riktig frekvensgang on/off axis. Da kan jeg styre responsen fra hvert element i tid med oppløsning på 0,01 ms for å få hvert element til å treffe riktig i bølgefronten, på samme måte som jeg har brukt tidsjustering av det bakre elementet for å kontrollere spredningen i bassen. Ved å gjøre det på frontelementene kan jeg virtuelt "tilte" og "bøye" baffelen for å skyve hvert element "nærmere" eller "lengre bort" i trinn på 3,4 mm. Om det er subjektivt hørbart - vel, det finner vi ut.

    Jeg ser vel snarere at dette er gode plattformer for videre finpussing. Det låter jo allerede helt utmerket. "Plutseligheten" i et skarptrommesmekk og tredimensjonaliteten i lydbildet er allerede bedre enn jeg hadde forventet på dette stadiet. Den lave forvrengningen gir en detaljert lyd med god plass rundt hvert instrument i lydbildet, også det bedre enn forventet til tross for førsteordens filtre som tvinger hvert element til å jobbe langt over og under tiltenkt frekvensbånd.

    Utfordringen er snarere at det fortsatt er veldig mange frihetsgrader å velge mellom for videre optimering heller enn at jeg støter på blindveier eller "hjørner". Neste steg blir å bygge flere effektforsterkere for å kunne styre resten av systemet slik det er tenkt, deretter å finne ut hvordan jeg får to DEQX'er til å spille på lag, rette opp hvert element individuelt i frekvens og fase, for så å eksperimentere med delefrekvenser og filtersteilheter, og finjustere tidsforsinkelser for hvert element for å kontrollere impulsgjengivelsen. Etter det er det kanskje på tide å sjekke om chipamps gir enda bedre "plutselighet" enn klasse D-forsterkere.

    Jeg skal si fra når systemet blir ferdig. Forøvrig er vel dansk linolje noe av det som tørker langsomst. :)
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Nå finnes det tydeligvis også en kommersiell kardioidehøyttaler med aktiv drift for hjemmebruk:
    http://kiiaudio.com/phocadownload/AUDIO_09_15_Kii_THREE_web_english.pdf

    Ferdigutviklet løsning som ikke krever flere års DIY-innsats. Det der er en torpedo midtskips for en tradisjonell hifi-bransje som stort sett selger de samme løsningene i ny innpakning og får store deler av dekningsbidraget fra accessoirer som ledninger og annet tøys. Noen har plutselig lagt listen en meter høyere, basert på reell kompetanse og ny teknologi.

    Og ja, det går visst an å temme impulsresponsen også i en DSP-styrt kardioide. :)
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg forsøker fortsatt å forstå den lille tendensen til "gjalling" et sted i mellomtonen. Frekvensen som "stikker av" er ikke høyere enn at vokalister greier å slå den an på høye toner. Lang etterklang i rommet er hovedmistenkt #1. Her er RT60 i rommet som funksjon av frekvens. Kurven er beregnet som T30, dvs fra hvor fort nivået faller fra -5 dB til -35 dB. Forskjellige målinger og beregningsprinsipper gir omtrent samme form på kurvene, noen av dem med en enda mer uttalt topp ved 1600 Hz.

    RT60.jpg


    Total etterklang er ca 400 ms, nokså normalt for et oppholdsrom. "Normale" etterklangstider oppgis ofte til 400-500 ms, så dette er ikke spesielt "livlig". En gjennomsnittlig RT60 rundt 350 ms er snarere litt kort. Den korteste etterklangstiden mellom 120 og 200 Hz er det kjente problemet med gulv og vegger som leker plateabsorbenter og suger til seg energi i det båndet. Bortsett fra i dypbassen er etterklangen lengst ved 1600 Hz. Interessant nok er det omtrent ved samme frekvens som et sprang i frekvensgangen i mellomtone-elementet:

    Capture phl1120.PNG


    Nå ligger delefrekvensen litt over dette punktet, så det er ikke helt klart for meg hvor mye av dette som er rommet og hvor mye som er høyttaleren. Det bør uansett ikke være noe problem å temme dette i neste versjon med en kombinasjon av automatisk høyttalerkorreksjon på aksen for elementet, kontrollert innsmalning av power response i båndet 2-3 kHz ved riktig satt delefrekvens, og eventuelt et lite eq-pådrag rundt 1500-2000 Hz for å finjustere. Et eksperimentelt eq-notch i det båndet (og et annet ved 600-800 Hz) knertet "gjallingen" ganske effektivt, men det finnes nok mer sofistikerte måter å fikse den på.

    Frese/boremaskinen kommer i neste uke. :)
     
    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Nå finnes det tydeligvis også en kommersiell kardioidehøyttaler med aktiv drift for hjemmebruk:
    http://kiiaudio.com/phocadownload/AUDIO_09_15_Kii_THREE_web_english.pdf

    Ferdigutviklet løsning som ikke krever flere års DIY-innsats. Det der er en torpedo midtskips for en tradisjonell hifi-bransje som stort sett selger de samme løsningene i ny innpakning og får store deler av dekningsbidraget fra accessoirer som ledninger og annet tøys. Noen har lagt listen en meter høyere.

    Og ja, det går visst an å temme impulsresponsen også i en DSP-styrt kardioide. :)
    Jeg har siklet på dem en stund. Men økonomien tillater det ikke helt ennå. Synes det vil være veldig rart om folk som har tenkt å bruke sånn cirkus 100000 på anlegg ikke undersøker de der først, siden de gir mulighet til å komme i mål sånn lydmessig med en gang, uten mer om og men.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Nå finnes det tydeligvis også en kommersiell kardioidehøyttaler med aktiv drift for hjemmebruk:
    http://kiiaudio.com/phocadownload/AUDIO_09_15_Kii_THREE_web_english.pdf

    Ferdigutviklet løsning som ikke krever flere års DIY-innsats. Det der er en torpedo midtskips for en tradisjonell hifi-bransje som stort sett selger de samme løsningene i ny innpakning og får store deler av dekningsbidraget fra accessoirer som ledninger og annet tøys. Noen har plutselig lagt listen en meter høyere, basert på reell kompetanse og ny teknologi.

    Og ja, det går visst an å temme impulsresponsen også i en DSP-styrt kardioide. :)
    Denne var jo lett komisk fra testen:
    Controlled directivity at long wavelengthsis a stroke of genius we’ve long been waiting for, because now it’s also at low frequencies that the sound is mostly controlled by the speaker rather than the room and its resonant modes. Lumpy and mushy bass is a thing of the past.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Akkurat den hadde de nok fått i motfase, ja. :)

    Når jeg leser det en gang til, tror jeg det handler om en klønete formulering heller enn en total misforståelse. Det ville vært riktigere å skrive noe sånt som "now the sound can be mostly controlled by the speaker also at low frequencies, rather than by the room and its resonant modes."

    Man kan selvsagt diskutere hvor riktig det utsagnet også er, men spredningskontroll er ihvertfall et steg i riktig retning.
     
    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Det var en dårlig oversettelse fra tysk. Fant original-anmeldelsen på tysk på siden deres, og der sto det slik:

    "Die gerichtete Abstrahlung bei großen Wellenlängen ist ein lang ersehnter Geniestreich,denn so wird der Klang auch bei tiefen Frequenzen vorwiegend von der Box bestimmt und kaum noch vom Raum und seinen vielfältigen Moden."

    Ca. oversettelse ved hjelp av min rustne tysk: "Den kontrollerte direktiviteten ved lange bølgelengder er en etterlengtet genistrek. Slik blir nemlig klangen også på de dype frekvensene først og fremst bestemt av boksen (høyttaleren), og nesten ikke av rommet og de ulike (resonans)modusene".
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.622
    Antall liker
    111.264
    Torget vurderinger
    23
    Kontrollert direktivitet ved lange bølgelengder er jo pr. enkeltes definisjon ikke mulig. Spørs hva de definerer som lange bølgelengder da...
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    PA-rigger bruker ofte kardioidesubber for å unngå å blåse bort naboene bak scenen, så det er nok mulig.
    http://www.meyersound.com/news/1998/psw-6_test/
    http://www.meyersound.com/products/concertseries/psw-6/
    http://meyersound.com/products/mseries/m3d-sub/

    Et annet spørsmål er om det er ønskelig i et mindre oppsett. Dipoler og kardioider får en akustisk kortslutning mellom front og bakside når bølgelengden begynner å bli lang sammenlignet med dimensjonene på baffelen, og under det punktet ruller det hele av med 12 dB/oktav i tillegg til den naturlige avrullingen fra element og kasse med 18-20 dB/oktav. Hvis bassen ruller av med 12+18 = 30 dB/oktav er det ikke veldig interessant hvilket spredningsmønster den har en oktav eller to lengre nede. Man kan ikke høre den uansett. Det er også rimelig vanskelig å kompensere fullt ut for det med stort membranareal og rå effekt. Det er riktignok mulig, bare spør Mr Tangen, men ikke spesielt ønskelig - bare spør ektefellen.

    Så langt er jeg fornøyd med noenslags kardioideprofil gjennom mellombassen og en omni sub under det igjen. Funker for meg.
     
    Sist redigert:

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.043
    Antall liker
    153
    Nå finnes det tydeligvis også en kommersiell kardioidehøyttaler med aktiv drift for hjemmebruk:
    http://kiiaudio.com/phocadownload/AUDIO_09_15_Kii_THREE_web_english.pdf

    Ferdigutviklet løsning som ikke krever flere års DIY-innsats. Det der er en torpedo midtskips for en tradisjonell hifi-bransje som stort sett selger de samme løsningene i ny innpakning og får store deler av dekningsbidraget fra accessoirer som ledninger og annet tøys. Noen har plutselig lagt listen en meter høyere, basert på reell kompetanse og ny teknologi.

    Og ja, det går visst an å temme impulsresponsen også i en DSP-styrt kardioide. :)
    Snasne greier! Men litt for smått:)

    Lurer på om diskanten er DXTen til Seas, kunne minne veldig om den.
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Kii er veldig spennende høyttalere, som tør å gå mot strømmen. Moro!
    Det er jo det nye høyttalerprosjektet til Bruno (Mr Ncore). Han var jo også med å designe Grimm audio sin LS1, så høyttalerdesign er tydeligvis hans nye muse? Har lest mange som har hørt den på messe som er over seg av begeistring, men en stemme i mot strømmen var Mr Linkwitz. Han hadde store forhåpninger pga kardioiddesignet, men opplevde at de ikke innfridde til forventningene. Messedemo er jo uansett alltid suboptimalt, selv med spredningskontroll. Skulle vært veldig moro å hatt et par av disse på hjemlån noen uker :)

    Diskantene er fra Seas ja, samme som i Grimm LS1. Ifht størrelse tror jeg du skulle fått deg en heftig overraskelse hva som er mulig når elementene drives aktivt med DSP og korrigeres til å jobbe linært LANGT utenfor vanlig slaglengde!
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Tenkte litt mer på inngangsbuffere til UcD34MP. De forsterkerne er 4x30 W i 4 ohm med gain 12,5 dB. Inngangssignal 2,5 V er nok til å gi nominelle 30 W ut. Derimot har NC400 25,8 dB gain. Det er ganske stor forskjell, så jeg tror kanskje det er best å bygge noen inngangsbuffere (type instrumentforsterker med balansert signal inn og ut).

    En balansert buffer med 7,5 dB gain bør være passe. Da blir det 20 dB gain totalt, og et linjesignal på 1,07 V blir nok til å drive forsterkeren til klipping, om jeg har regnet riktig. Litt lavere gain enn NC400 kan være bra for signal/støy-forhold oppover i frekvens.

    Etter litt fundering endte jeg opp med å bestille fire LME49740 quad opamps. Det er samme opamp som LM4562, men i quad heller enn dual pakning. Jeg kom til at det gir mest kompakt kretslayout å bruke de to opampene på samme side av en quad for hver inngangsbuffer. Gain- og feedbackmotstandene (hhv 2,2 og 3,3 kOhm) blir liggende langs siden av opampen uten noen koblinger rundt til motsatt side. Jeg setter to slike opamper på hvert kretskort for å få fire kanaler og driver dem fra Vcc og Vee på en UcD34MP. Jeg setter også et par lineære spenningsregulatorer (Taiwan Semiconductor TS7812/TS7912) på hvert kort for å gi jevne +/-12 V til opampene og sper for sikkerhets skyld på med assorterte kondensatorer og ferritter for å filtrere bort eventuell gjenværende switchestøy. Og et par orange lysdioder på hvert kort for å få det til å se ut som om det er radiorør inni der. :)

    Delene er bestilt, så får vi se når det blir tid til å lodde det i hop.

    In other news: NAS'en takket for seg på spektakulært vis nettopp. Jeg skulle restarte den for å ordne opp i noe krøll med tildelte IP-adresser etter en reset av router. NAS'en stengte ned helt normalt, men da jeg skulle starte den opp igjen smalt det til med en kjede av små eksplosjoner- poffpoffpoffpoff - etterfulgt av en god del grå røyk. Det var tydelig at all den magiske røyken slapp ut av komponentene inni, for etter det ville den ikke mer. Jeg tipper motherboard gikk, uvisst hvorfor.

    Men man har backup, så ny server er allerede bestilt. Det blir en Synology DS415+ med fire WD Red 3 TB disker. Synology har visstnok enkleste oppsett av Logitech Media Server og anses generelt for å være bra greier etter hva jeg forstår. Denne NAS'en bør også være ca 4x raskere enn den som tok kvelden (en ReadyNAS NVX), så kanskje jeg slipper hakking i starten på hirez-filer etter dette.
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.636
    Antall liker
    7.305
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Jeg hadde et gammelt fulltower liggende, rev ut innmaten og satte i ny strømforsyning, hovedkort, prosessor, ssd og minne, og så 15 diskbrønner. Dette drives av Centos (linuxvariant), og metter glatt et Gb-nett. LMS gikk veldig greit å sette opp. Foreløping kjører jeg 4 stk 2Tb WD Red i Raid 5 - må skaffe noen saftige sata-kort med mange sata-plasser...

    Johan-Kr
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.636
    Antall liker
    7.305
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Forresten, Asbjørn, hvordan har du lagt opp bassene? Har elementene hvert sitt separate volum, eller spiller de inn i samme volum?

    Johan-Kr
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    To separate volumer, godt avstivet. Det er små volumer, men Beyma'ene behøver ikke så mye, og eq former avrullingen i bassen uansett.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    9.491
    Antall liker
    14.105
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    ...og når kommer alle forsterkere på plass?
    Det er vel først da tweake moroa begynner, med begge DEQX boksene.
    Du har vel ikke all verdens tid, men begynn før snøen faller da.
    Venter i spenning her.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.636
    Antall liker
    7.305
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Det er jo på senhøst og vinteren man har tid til å mekke. På våren og sommeren, så tar familien og huset brorparten av oppmerksomheten...

    Jeg sitter og spekulerer på en beslektet konstruksjon , men jeg sikler litt på en PHL2530 8" mellomtone. Jeg er dog litt usikker på om jeg får det til å henge godt i hop med AMTen...

    Johan-Kr
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.622
    Antall liker
    111.264
    Torget vurderinger
    23
    Ja, vi venter i spenning her, 237V for å være nøyaktig - har akkurat målt! :D
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Joda, PostNord har drevet og levert bokser fra Elfa i ukesvis nå (i seg selv en lang historie), og fresen er vatret opp og klar, så det er absolutt på tide å bygge noen chassiser. Men det har vært cray-cray på jobb en stund, så det har ikke blitt mye tid til annet enn å bestille komponenter. Ser en lysning nå, tror jeg.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.622
    Antall liker
    111.264
    Torget vurderinger
    23
    Alltid unnskyldninger :mad: :( :eek: Du er verre enn meg du - nesten! :D
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Interessant sak. Jeg har forresten bestilt fire SMPS300RE fra Connex, to +/-24 V og to +/-30 V, alle med +/-15 V aux. Og så har jeg fått med meg at TI slutter å produsere LM4780 og en del andre interessante IC'er, så jeg tok betegnelsen "lifetime buy" nokså bokstavelig her forleden.

    Game plan er at jeg først bygger 2x2 NC400 og 2x UcD34MP med LM49740-baserte inngangsbuffere og 0204-størrelse motstander i feedback-kretsene. Det holder for å få hele riggen i drift og bruke alle DSP-kanaler. Jeg tenker å bygge et nytt chassis til RIAA-trinnet også når jeg først er i gang. Litt lavere og bredere front, både av estetiske hensyn og for å frigjøre litt vertikal plass i racket til forsterkerne.

    Så har jeg lyst til å prøve meg frem med andre forsterkerløsninger til toppene. Jeg har en bunke LM4780-baserte kretskort fra Peter Daniel liggende. Det er verdt forsøket å høre hva som skjer hvis jeg bytter ut UcD34MP'ene med brokoblede LM4780 drevet av 24 V SMPS'er. Jeg har ikke all verdens forventninger til den løsningen, så neste forsøk blir sannsynligvis med Modulus-86-kort fra Neurochrome (Tom Christensen) på +/- 30 V rails. På papiret matcher de NC400 og vel så det mht støy og forvrengning.

    De forsterkerne bruker LM3886-chips, og jeg vil fortsatt ha en skuff med LM4780-chips liggende, så jeg har også lyst til å prøve meg på å lage noen bedre balanserte brokoblede chipamps enn bare en "naken" LM4780. Omtrent som Twisted Pear Sympatico med OPA1632 og LM4562, men på egenutviklede kretskort uten strømforsyningen på forsterkerkortene (som Sympatico har). Det burde være mulig å lage noe som matcher Mod-86 når høyttalerlasten allerede er kjent, og det blir ikke store frimerket av et kretskort heller.

    Men da er vi nok mer enn en fyringssesong ute, og jeg har et gitarprosjekt og noen andre greier i køen også, så det får være enslags femårsplan.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ting Tar Tid, men Ting blir også Ferdige Til Slutt. Dessuten Haster Ikke Hobbyer.

    De første små forsøkene på å sette sponskjærende verktøy i metall tyder på at brukt LHM-olje fra en gammel Citroën og en skvett ekte terpentin er en fortreffelig skjæreolje med ubestemmelig duft av verksted og furunål.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Det fine med denne tråden og tiden prosjektet har tatt, er at som aktør så kan man peke her og si til potensielle kjøpere som vurderer DIY:
    "DIY tar vanvittig lang tid. Bare se på Asbjørn sitt prosjekt. Han begynte med det for 6 år siden og er enda ikke ferdig".
    ;)
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    39.067
    Antall liker
    40.394
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    På den andre siden: Et av de klokeste visdomsordene fra min onkel på snart 90 år var "Du må passe på at hytta aldri blir ferdig." Det gjelder nok andre fritidssysler også.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.636
    Antall liker
    7.305
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    En kjenning har følgende teori - "det må allid være en list som ikke er festet. Gjør du deg ferdig med alt, kaster dama deg ut..."

    Johan-Kr
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.279
    Antall liker
    12.936
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Bortsett fra en og annen nevrotisk perfeksjonist, er det vel de færreste av oss som har problemer med å ikke finne noe som "burde gjøres" ???
     

    stingsilda

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.12.2008
    Innlegg
    2.371
    Antall liker
    3.892
    Sted
    Lillehammer
    Torget vurderinger
    3
    Har fortsatt et par lister som enda ikke er på plass etter oppussing av kjøkken /vaskerom til jul :rolleyes:.

    blir vel fikset etter hvert her.....
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.622
    Antall liker
    111.264
    Torget vurderinger
    23
    Ha - enkel match! Kjøkkenet her mangler taklister - ble skiftet/rehabilitert for ti år siden! :D TTT + mva.
     

    Kanutus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.11.2014
    Innlegg
    2.006
    Antall liker
    781
    Sted
    Nesodden
    [....]
    In other news: NAS'en takket for seg på spektakulært vis nettopp. Jeg skulle restarte den for å ordne opp i noe krøll med tildelte IP-adresser etter en reset av router. NAS'en stengte ned helt normalt, men da jeg skulle starte den opp igjen smalt det til med en kjede av små eksplosjoner- poffpoffpoffpoff - etterfulgt av en god del grå røyk. Det var tydelig at all den magiske røyken slapp ut av komponentene inni, for etter det ville den ikke mer. Jeg tipper motherboard gikk, uvisst hvorfor.

    Men man har backup, så ny server er allerede bestilt. Det blir en Synology DS415+ med fire WD Red 3 TB disker. Synology har visstnok enkleste oppsett av Logitech Media Server og anses generelt for å være bra greier etter hva jeg forstår. Denne NAS'en bør også være ca 4x raskere enn den som tok kvelden (en ReadyNAS NVX), så kanskje jeg slipper hakking i starten på hirez-filer etter dette.
    Uff,da! Håper diskene klarte seg greit, eller? Det er vel der backupen lå, eller har du backup av backupen også? Synology fungerer bra; har aldri opplevd hakking av hirez-filer her i gården, nei. Og min er 3-4 år gammel, så det bør bli bra for din del ... :)
     

    Kanutus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.11.2014
    Innlegg
    2.006
    Antall liker
    781
    Sted
    Nesodden
    Bortsett fra en og annen nevrotisk perfeksjonist, er det vel de færreste av oss som har problemer med å ikke finne noe som "burde gjøres" ???
    Det spørsmålet der skal vel helst ikke spørres i forbindelse med helg, og/eller rundt ferietider?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn