Gode gamle LM317 vil være med å spille
Det er i prinsippet kun en ting en regulator skal gjøre for oss. Den skal levere en jevn spenning uten støy.
For å klare dette best mulig må den:
* Fjerne fjernestøy fra kilden (Power Supply Rejection ratio. PSRR)
* Generere minst mulig støy på sin egen utgang (noise)
* Påvirkes minst mulig av variasjoner i strømtrekk fra utgangen sin. (Utgangsimpedanse. Zout)
Vi brukte tidligere en TPS7A47 for å regulere den positive spenningen til opampen på Bifrôst. Denne tilhører eliten blant regulatorer i dag og er også en svært god regulator på alle parametere som nevnt over. Ulempen er at den er bitteliten, er vanskelig å lodde, er dyr (40kr) og er kresen på komponenter den trenger rundt seg. Jeg øsnker derfor å se på hva en gamle traveren LM317 med bare tre pinner og en pris på 3 kroner kan gjøre for oss på Bifrôst.
I natt har jeg gjort målinger som viser at den fakstisk kan brukes uten at det burde ha noe å si for ytelsen til forsterkeren. Jeg har ikke testet hele forsterkeren enda, men tenkte jeg kunne vise målingene av regulatoren først.
Først ble den koblet opp med standard databladverdier. 1u på inngangen, 10u på adjust og 15u high frquency kondis på utgangen
Vi ser en resonanspeak ved 15kHz og en del støy ved lave frekvenser.
Etter noen iterasjoner med kondensatorbytte havnet jeg på dette resultatet:
For å bli kvitt resonansproblemet må man ha en mye større kondensator på utgangen. Jeg endte på 1000uF. Jeg testet med 3300uf som ga enda litt bedre resultat, men det var ikke så mye å hente.
For å få ned støyen ved lave frekvenser må man øke kondensatoren på adjustpinnen. Jeg gikk rett fra 10uf til 220u og da droppet det fra -105 til -135dB ved 20Hz. Dette er ikke mye støy og er godkjent
Til sammenligning så ser TPS7A47 slik ut:
Ja, den er mye bedre. Men som jeg skal komme tilbake til så er den mest sannsynlig unødvendig bra.
Hva så med PSRR?
Dette er det som kommer inn til regulatoren fra strømforsyningen. 100Hz ligger på -45dB. Når regulatoren har støygulv som vist på bildet over ved -135dBV betyr det at rippelen på -45dB må ha blitt dempet med minst 90dB ved denne frekvensen. I databladet står det minst 80dB, men min er godt hjulpet av vesentlig større kondensatorer. Jeg må gjøre en ny test ved 100-200 kHz senere for å se hvordan det ligger an der.
Så var det utgangsimpedans.
For å måle dette må man injisere et signal på utgangen av regulatoren og se hvor mye dette signalet blir dempet. Blir det mye dempet betyr det at den har lav impedanse.
Jeg testet ved injisere en strøm på 1mA på utgangen og fikk dette:
Den starter på pene 15mOhm ved 20Hz og stiger til ikke like imponerende 100mOhm ved 2,5kHz. Ved denne frekvensen tar 1000uF kondensatoren over og sørger for at spenningen holdes stabil. En enda større kondensator ville hjulpet noe her, men da begynner det å bli stort.
Databladet til LM317 ser slik ut:
30mOhm ved 100Hz er det samme som jeg fikk, men ellers er min noe bedre siden den har mer drahjelp fra kondensatorer.
Til sammenligning ser TPS7A47 slik ut:
Den er vesenlig bedre her også og holder seg under 20mOhm helt til 7kHz
Det er ingen tvil om at TPS7A47 er en overlegen regulator, men la oss se på hva vi *trenger*.
Tidligere har jeg målt strømtrekket til opampen på positiv rail ved maksimal belastning med 170W 1kHz effekt på utgangen. Det så slik ut:
En gjennomsnittlig DC strøm på 18,3mA og et varierende strømtrekk på 0,5mA P-P
For å stimulere regulatoren med et tilsvarende strømtrekk satte jeg på en motstand på 750 ohm som trekker en DC strøm på 18,5mA. I tillegg satte jeg på en signalgenerator som leverte et signal på 2kHz 180mV gjennom en 1kOhm motstand. Det gir samme dynamisk strømtrekk på 0,5mA P-P. Vi kan nå måle hvor mye rippel det lager på opampens power rail.
Vi ser støygulvet ligger pent der nede ved -135dBV og at 2kHz strømtrekket gir en spenningsvariasjon på -96dB (16uV). Dette er et "worst case scenario" siden det er nettopp ved denne frekvensen regulatoren har dårligst utgangsimpedanse. Hviken ugangn kan -96dBV og bare 16 microvolt gjøre for oss?
Vi har en en "barriere" til, og det er PSRR på opampen vår.
Vi ser at ved 2kHz ligger denne på -122dB. Det betyr at den rippelen vi har på -96dB blir redusert til teoretiske -218dB (!) Dette tilsvarer 10pV. For å sette det i kontekst, så er det 270 ganger lavere (-50dB) enn egenstøyen til denne opampen og disse 16mikrovoltene "støy" fra regulatoren har dermed ingen betydning.
Nå er det fremdeles en test jeg ikke har gjort helt ferdig. Jeg må se hvordan LM317 klarer å filtrere bort høyere frekvenser på inngangen. Da må jeg dra frem en en annen signalgenerator. Det får bli i neste post. Denne ble lang nok....