Mat, drikke og røyk Whisky

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • atonal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.09.2006
    Innlegg
    3.259
    Antall liker
    425
    Sted
    Friedrichstadt
    Takk for input. Min bekymring er helt sikkert feilplassert. En så anerkjent produsent som Ardbeg fremstiller ikke ubalanserte single malts. Problemet er vel heller å få tak i en Alligator. Alternativene som Uigeadail og Corryvreckan virker flotte ut fra smaksnotatene jeg har kikket på. Litt rimeligere på systembolaget enn på polet også.
     

    vargen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2007
    Innlegg
    1.545
    Antall liker
    208
    Sted
    Oppland
    Enig med Terje-A her. Har heller ikke smakt noe ingefær, men så har jeg bare smakt den en gang. Må jo innrømme at jeg ikke kjenner på langt nær alle smakene en whisky har i smaksnotatene heller.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.964
    Antall liker
    9.955
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Takk for input. Min bekymring er helt sikkert feilplassert. En så anerkjent produsent som Ardbeg fremstiller ikke ubalanserte single malts. Problemet er vel heller å få tak i en Alligator. Alternativene som Uigeadail og Corryvreckan virker flotte ut fra smaksnotatene jeg har kikket på. Litt rimeligere på systembolaget enn på polet også.
    Uigeadail er litt søtere enn Corryvreckan. Men disse varierer litt fra batch til batch. (Eller er det dagsformen min som varierer:confused: ) Corryvreckan kan være et fyrverkeri av forskjellige smaker. Begge er gode, hmm. Kanskje jeg må gå til innkjøp av en Corryvreckan:):confused:
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.485
    Antall liker
    15.014
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Enig med Terje-A her. Har heller ikke smakt noe ingefær, men så har jeg bare smakt den en gang. Må jo innrømme at jeg ikke kjenner på langt nær alle smakene en whisky har i smaksnotatene heller.
    Jepp, jeg er også enig med Terje. Ingefær er ikke blant de smakene jeg minnes.
     
    S

    svk

    Gjest
    Nå kom ikke forsiden av flasken med her. Men står norwegian whisky foran.
    Det jeg lurte på hva denne var laget av? Importert skottsk whisky?
     
    S

    svk

    Gjest
    Er det ikke noe som heter at whisky prod utenfor skottland skal hete whiskey
    Derfor jeg lurte på om dette var ett 100% norsk produkt
     
    S

    svk

    Gjest
    Står i linken at det er brukt skotsk byggmalt. Så råstoffene er skottske. Derfor den heter whisky og ikke whiskey.
    Er den brent i norge? Eller kun tappet?
     
    D

    Danke

    Gjest
    Er det ikke noe som heter at whisky prod utenfor skottland skal hete whiskey
    Derfor jeg lurte på om dette var ett 100% norsk produkt

    Norge er velkommen etter.... Skottene har pirket litt på andre land som prøver seg, men det er godt godkjent at man kan kalle en whisky, Norsk Single malt akkurat som svensk single malt, japansk singlemalt osv...

    Jeg synes det er fint at det politiske miljøet er litt mer positiv til at folk produserer godt brennevin annet enn Akevitt, Vi kan jo være stolte av sånne ting istedenfor å liksom bli sett på med skam, litt sånn som før...

    Det at Irene og amerikanerne kaller sin for whiskey, er en helt annen historie... Jeg tror det er mest fordi de liker å kalle det Whiskey sjøl.. samt at det er annerledes produksjonsmetoder..
    Whiskey vs. Whisky: What's the Difference? | Kitchn
     
    Sist redigert:

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    'Whiskey' er ikke det amerikansk eller er det irsk stavemåte? Begge lager de jaffal fin-fint brennevin.
    Det gjør også Japan.
    Jeg har aldri forstått det sånn at whisky må komme fra Scotland, selv om det er der de stort sett er best og har størst utvalg.
     
    D

    Danke

    Gjest
    'Whiskey' er ikke det amerikansk eller er det irsk stavemåte? Begge lager de jaffal fin-fint brennevin.
    Det gjør også Japan.
    Jeg har aldri forstått det sånn at whisky må komme fra Scotland, selv om det er der de stort sett er best og har størst utvalg.
    Scottish whisky må komme fra scotland.... Men det er nok ikke lenger de som lager den beste whiskyen... Japanerne er feks så perfeksjonister at det nesten tar helt av. Er vel nær harakiri om en dråpe ikke er som den skal.

    Det er andre land som også gjør seg utmerket selvom de ikke er Japanske... Mest utvalg har sef skottene fortsatt..
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.964
    Antall liker
    9.955
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Er i utgangspunktet glad i Norge og norsk mat og drikke men Audny er dessverre ikke vellykket. Den lukter utrolig mye gjær og er ikke god. Den burde ikke blitt tappet på flaske og solgt. Men de hadde vel ikke noe valg tenker jeg. Jeg fikk min i gave for 2-3 år siden og som dere ser så er den vanskelig å bli kvitt. 20170331_080356.jpg
     
    S

    svk

    Gjest
    Hvor lenge holder en åpnet flaske whisky seg? Eldste åpna flaska i samlingen er vel over 10år ;-(
     

    atonal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.09.2006
    Innlegg
    3.259
    Antall liker
    425
    Sted
    Friedrichstadt
    Tja. Personlig har jeg ikke erfaring med lang lagring. Men har lest et sted at hvis flasken inneholder mindre whisky enn luft så bør den drikkes innen et halvt år. Hvis forholdet er omvendt kan flasken stå i mange år. Vet ikke hvor etterrettelig denne "veiledningen" er.

    Men blir jo nysgjerrig på hvilken flaske du har som har stått i over 10 år :D
     
    S

    svk

    Gjest
    Lagavulin CS 12år , kjøpt i london sommer 2006
    Har også en talisker og ardbeg 10år som har stått lenge.
    Drikker alt for lite :) har fått sansen for white whiskey, så har drukket det den siste tiden.
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.444
    Antall liker
    4.965
    Torget vurderinger
    1
    Ang åpnede flasker så er det ikke slik at brennevinet går ut på dato i betydningen «må drikkes innen ...».

    Når det gjelder lagring av åpnede flasker så er det viktig at korken, type vokset (?) natur kork, ikke er fuktig under lagring, da den kan bli morken, gå i oppløsning, slippe inn mer luft og lekke.

    Det som skjer er at spriten i whiskyen dunster av og den kan ta til seg luftfuktighet. Det skjer muligens også noe oksidering men jeg har ikke hørt at dette er av et omfang som er probelmatisk (jf. vin og oksidering). Resultatet på smaken av brennevinet kan være at det blir litt rundere i kantene og muligens litt «vassen». Hvor raskt og i hvilket omfang dette skjer avhenger av forholdet mellom luft og brennevin i flasken, jo mer brennevin ift luft jo mindre er denne virkningen, og hvor mange ganger den halvtomme flaska har blitt luftet. Om dette er en foringelse eller forbedring er et spørsmål om personlig smak og preferanser ift. utgangspunktet, dvs om grunnkarrakteren i nyåpnet flaske er av det potente eller av det snille slaget.

    mvh
    KJ
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.964
    Antall liker
    9.955
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Ang åpnede flasker så er det ikke slik at brennevinet går ut på dato i betydningen «må drikkes innen ...».

    Når det gjelder lagring av åpnede flasker så er det viktig at korken, type vokset (?) natur kork, ikke er fuktig under lagring, da den kan bli morken, gå i oppløsning, slippe inn mer luft og lekke.

    Det som skjer er at spriten i whiskyen dunster av og den kan ta til seg luftfuktighet. Det skjer muligens også noe oksidering men jeg har ikke hørt at dette er av et omfang som er probelmatisk (jf. vin og oksidering). Resultatet på smaken av brennevinet kan være at det blir litt rundere i kantene og muligens litt «vassen». Hvor raskt og i hvilket omfang dette skjer avhenger av forholdet mellom luft og brennevin i flasken, jo mer brennevin ift luft jo mindre er denne virkningen, og hvor mange ganger den halvtomme flaska har blitt luftet. Om dette er en foringelse eller forbedring er et spørsmål om personlig smak og preferanser ift. utgangspunktet, dvs om grunnkarrakteren i nyåpnet flaske er av det potente eller av det snille slaget.

    mvh
    KJ
    Et innlegg jeg støtter 100%. Har selv opplevd at akevitten ble rundere og slappere etter å ha stått litt under halvfull i et par år. Mye av smaken ble borte.....
     
    D

    Danke

    Gjest
    Dette med lagringstid er vel mest avgjørende for røykwhiskyer. Men en cask strenght Lagga burde holde lenge om det bare ikke er en slant..

    Røykwhisky som er slanter kan ikke stå i mange år....


    Merkelig nok er det ikke et problem hos meg. :) Men jeg samler ikke heller da... Dessuten er jeg altfor nysgjerrig på smaken til at en samling kunne vært mulig...
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Måtte en tur innom Polet i dag.
    For et par år siden var jeg på rundtur i Highland Park, Skottlands nordligste destilleri. Svært anlegg, kjekk tur og god whisky. Spesielt denne 12åringen har falt i smak.
    Nå har jeg bestilt ny tur til Orknøyene i juli, og da blir det å besøke Scapa. Det blir kjekt for jeg liker deres varer godt.

    P3310002.jpg
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    21.036
    Antall liker
    8.516
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Måtte en tur innom Polet i dag.
    For et par år siden var jeg på rundtur i Highland Park, Skottlands nordligste destilleri. Svært anlegg, kjekk tur og god whisky. Spesielt denne 12åringen har falt i smak.
    Nå har jeg bestilt ny tur til Orknøyene i juli, og da blir det å besøke Scapa. Det blir kjekt for jeg liker deres varer godt.

    Vis vedlegget 433700
    Besøk Highland Park også. Og ta omvisningsturen. Då får du prøve Dark Origin-varianten, og det er ein fenomenal godsak. Du får også sjå kva fantastisk handverk dei gjer her, heilt på gamlemåten.
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Ja, det var det jeg gjorde i 2015.
    Det var visse deler av produksjonen som ble gjort for hånd, kornet ble blant annet vendt med spade og handemakt. Fikk stukket nesen i fat av spansk og californisk eik. Hyggelig guide og artig å ha fått med meg.
    Jeg smakte også Dark Origin og fikk høre myten de spinner rundt munken og kilden. Men det var ikke helt min greie. Jaffal ikke da, kanskje det blir annerledes i år.
    HP har ellers gått bananas i norske navn på sine NAS, det er jo hard konkurranse i denne bransjen, men jeg synes ingen av de jeg har smakt kommer opp mot 12åringen.
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    I Japan kan de mer enn å koke ris og lage sverd. De kan også dra til Skottland og lære av de som har gått opp stien før.
    Dette er en blended, og ikke hva jeg vanligvis faller for - men her var det kjærlighet med første sup.
    Ingen røyk, men sjokolade i nesen og både kraftig og rund på samme gang. Den er ikke så kompleks som de skotske singel malt, men dette var mer et enn kjærkomment kjennskap. Litt høy alkoholgehalt på 51,4, så den bør nytes med varsemd.

    P4140003.jpg
     
    D

    Danke

    Gjest
    I Japan kan de mer enn å koke ris og lage sverd. De kan også dra til Skottland og lære av de som har gått opp stien før.
    Dette er en blended, og ikke hva jeg vanligvis faller for - men her var det kjærlighet med første sup.
    Ingen røyk, men sjokolade i nesen og både kraftig og rund på samme gang. Den er ikke så kompleks som de skotske singel malt, men dette var mer et enn kjærkomment kjennskap. Litt høy alkoholgehalt på 51,4, så den bør nytes med varsemd.

    Vis vedlegget 436066
    Smakt den, veldig god..

    Sent fra min HUAWEI SCL-L21 via Tapatalk
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Snappet med meg denne fra Gatwick her om dagen, og tenkte å smake på den før jeg tar til på middagen.
    Smaksrik, med både sødme og innslag av eik. Så er den da også lagret bl a på Pedro Ximénez-fat; den aller søteste og deiligste sherryen.
    Lukter litt sjokolade. Ikke så mye røyklukt, men en behagelig røyksmak som langt fra dominerer. Lang ettersmak. Fin balanse, men kunne vært enda litt søtere for min del. Men det er nå meg, da, så svak for alt som søtt er.

    P4150006.jpg
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Noen vil nok si at det er å dra det for langt å kalle Drambuie whisky, men det er i alle fall en whisky-basert likør.
    Og i kveld er det en flytende dessert, sammen med iskrem. Fin avslutning på et godt måltid.

    P4150010.jpg
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.007
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    ^

    Dette er å gå over den røde linja, Svein Arne. Men du er tilgitt, siden du tok en 18-åring på forhånd og jeg har en 12-åring fra samme i glasset.

    De er ikke heavy i røyken, disse Bowmorene.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Snappet med meg denne fra Gatwick her om dagen, og tenkte å smake på den før jeg tar til på middagen.
    Smaksrik, med både sødme og innslag av eik. Så er den da også lagret bl a på Pedro Ximénez-fat; den aller søteste og deiligste sherryen.
    Lukter litt sjokolade. Ikke så mye røyklukt, men en behagelig røyksmak som langt fra dominerer. Lang ettersmak. Fin balanse, men kunne vært enda litt søtere for min del. Men det er nå meg, da, så svak for alt som søtt er.

    Vis vedlegget 436216
    Det var virkelig spennende, viste ikke denne nyheten.. Bowmore er altså ute med ny travel retail, denne gang med alder.... Toppers.. Kunne tenkt meg 15 åringen...
     

    vargen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.10.2007
    Innlegg
    1.545
    Antall liker
    208
    Sted
    Oppland
    I går ble det en aldri så liten Lagavulin 16, før vi åpnet en Mackmyra Vinterdrøm. Må si meg ganske imponert over smaken på denne. Lett pepper og bløtkake i lukta, kraftigere i ganen. Tre dråper vann endret smaken noe, litt røffere peppersmak.
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Danke@ Jeg spurte etter Bowmore 15 years, for det var primært den jeg var på jakt etter, men mannen i whisky-sjappa hadde ikke hørt om den... Hva det betyr, vites ikke.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Danke@ Jeg spurte etter Bowmore 15 years, for det var primært den jeg var på jakt etter, men mannen i whisky-sjappa hadde ikke hørt om den... Hva det betyr, vites ikke.
    Det har vel bare med utvalget på Duty free å gjøre.
    Uansett dette er litt ekstra spesielle dutyfree Bowmore med alder.

    Jeg tenkte at 15 åringen er litt rimeligere...

    Jeg slo opp på nettet, disse Bowmore er helt nye. Kom i April...

    Sent fra min HUAWEI SCL-L21 via Tapatalk
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn