Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.945
    Antall liker
    1.203
    Ja, melange og den var merket best før juni -16, men det så jeg ikke før etterpå. Skulle kanskje hatt setersmør, og hakket kokt egg og persille??
    Prøve bedre en annen gang
     

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.443
    Antall liker
    4.244
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    8
    Gnocchi med bacon. Neste ladning trenger nok en anelse mer mel. Men godt var det.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.259
    Antall liker
    14.817
    Har vært på hytte i vinterferien. Steker man et lammelår er mye gjort. Får en god middag på låret og av restene kan det lages en god lapskaus og en kebab i pitabrød. Kiwi skulle ha 79,90 for kiloen for et frossent eksemplar. Lite å si på det.

    Var på Mathallen i dag og fikk kjøpt ytrefilet av hest. Gelder meg til lunch i morgen. De hadde også oksekjaker på annies. Blir ennfin middag braisert i mørkt øl med rotgrønnsaker til.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Andelår spiste vi på Torsdag i asiatisk vri sursøt saus og ris, med Riesling til...

    Igår spiste jeg slags italiensk tapas, med chianti classico, jomfru olivenolje, ciabattabrød og diverse italienske pølser og skiver, Salami amore, et eller annet og noe som lignet en avlang chorizo. Med fersk basilikum, og en fransk brie av et eller annet slag. Jeg brøt brød og dyppet i oliven, kuttet ost og mølet diverse salami etc...

    Smakte ypperlig sammen med vin.

    Etter det spiste jeg pasta med hermetisk tomat, karbonadedeig, og løk, hvitløk, et par tre tskje salt, litt malt pepper, og mye tabasco og mye pizzakrydder, og mye jomfruoliven i pasta samt en teskje smør, olivenolje og i saus, og så til slutt olivenolje på tallerkenen...

    Nydelig
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.660
    Antall liker
    7.374
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    I dag blir det god, gammeldags hvalkjøttgryte.

    Johan-Kr
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Prøvde melkeforet kje en tid tilbake. Vidunderlig. Får inn ny forsyning til uken, så da blir det nok enda en runde. Godt at kjekjøtt er i ferd med å bli akseptert her hjemme. En delikatesse. Ser herlig ut, Fosse.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Lammeside med kamstykket på, en liten grillutfordring, siden det er tynt kjøttlag på siden og godt med kjøtt på kamstykket, der det er indre- og ytrefilét.
    Så jeg grillet først med kamstykket ned, så med sidestykket utenfor grillen, og deretter hele på begge sider. Det ble utmerket.
    Kunne selvsagt sagd fra kamstykket og grillet det separat, men det var morsomt å ta det hele som ett stykke.

    Marinert siden veldig tidlig morgen med krydderblanding i olivenolje, med litt salt og litt sukker i tillegg.

    Søtpoteter og persillerot. Sistnevnte skrellet, førstnevnte bare vasket og delt i to.
    Grilles i minst en halvtime, mens kjøttet fikk vel maks 16-17 minutter på 250+.

    Det ble lunsjen på denne fine marsdagen.

    Skjermbilde 2017-03-10 kl. 12.59.06.jpg
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.158
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Lungemos med potet, grovhakket løk og gulrotbiter. Med flattbrød og litt ekstra eddik. En evig favoritt til hverdagskost som jeg aldri blir lei av.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.259
    Antall liker
    14.817
    Vinterlam, ferskt fra rema 1000. Rotgrønnsaker og rødvinssaus. Og rødvin. Og sopp.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    ---

    Hereford 2016

    Noen interessante punkter om storfeproduksjonen i Uruguay:


    • Traceability is mandatory for the 100% of cattle stock and every packing plant in the country. The process begins in the farm when the animal is born and continues until the final product, through an electronic information system (Black Boxes), with ISO 27001 Certification, audited by the British Standars Institute (BSI).

    • The use of hormones, antibiotics and animal proteins in animals’ feed is forbidden by law.
    • 80% of the land is devoted to livestock
    Siste punkt er vel i ganske sterk kontrast til bildet om at dyrene lever så trangt og fælt i landet.

    Norwegian Institute of International Affairs (NUPI) har publisert en rapport som heter Uruguay’s beef industry, An Assessment of WTO Disciplines on Market Access in Agriculture

    https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/id/333712/WP-847-Bervejillo.pdf






    INAC allows the use of a national brand “Uruguay Natural Beef (or Lamb)” onceit verifies that the protocols are followed as expected. Since 2009, the PCNCU isconsidered a GLOBALGAP7 verified program.
    Vis vedlegget 412589


    Frigorífico Pando som er Rema 1000s leverandør har denne sertifiseringen.

    Så det å prøve å skremme med antibiotikabruk og at man ikke skal våge å spise dette kjøttet er i beste fall bare tullprat. Jeg skal ikke spekulere utover det.









    Spis mindre kjøtt, men spis kvalitet. Sunnere for alle.
    Joda, men det fordrer vel at folk forstår hva som er kvalitet og hverken lar seg forlede av reklame eller skremt av propaganda.
    Men når Jamie Oliver selger kjøtt verden over, fra Brasil, da er det sikkert kvalitet. For han er vel ikke forledet av reklame eller skremt av propaganda?

    Hva så når slakteriet som produserer hans prime steaks stenges ned av myndighetene, for ekstremt usanitære forhold? Siden jeg har en del kontakter til Latin Amerika og er mer enn normalt glad i kjøtt, er det en grunn til at jeg er blitt ytterst skeptisk til det som selges her hjemme, med opprinnelse der. (Enkelt og greit: jeg kjøper ikke kjøtt derfra: Argentina, Uruguay, Brasil).

    Brasilianske myndigheter sendte tusen politifolk for å stenge tre store slakterier, blant dem "kvalitetsslakteriet" som Jamie Oliver samarbeidet med. Etterforskning over to år avslørte systematisk fusk med sertifisering, at råttent kjøtt gikk til salg, uhygieniske og uforsvarlige forhold og dårlig kontroll.

    Og det er ikke bedre i noen av de andre gigantslakteriene på kontinentet. Pesoen skal skvises til siste centimo der også.

    Programmet bør kun lyttes til om man ønsker å la være å spise kjøtt en stund:

    BBC World Service - Business Matters, Brazil Meat Giants 'Sold Rotten Beef and Poultry'
     
    Sist redigert av en moderator:

    slendrian

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    01.10.2012
    Innlegg
    175
    Antall liker
    135
    Sted
    Rødøy
    I går ble det stekt kveite, stekt asparges, råstestekte poteter og hollandaise-saus. Nydelig !
    Vis vedlegget 431588
    Hvis du får tak i småkveite så burde du prøve å ovnsbake den eventuelt grille. Jeg pisker romtemperert smør og tilsetter chilli, hvitløk, paprika, sitrus i en eller annen form og salt og pepper. Kan bruke uansett krydder du ønsker. Snitt kveita på midten av flatsidene og skjær langs benet til begge sider så smører du filetsiden med kryddersmøret.
    Legges i form med alu-folie over og serveres med hvitsaus hvor du bruker saften fra forma som base. Karbohydrater etter eget ønske :)
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Kjøttskandalen i Brasil rapportert i svenske medier. Holst Foods viderefører propagandaen om at storfeet i Brasil beiter "på saftig gress", det gjør de ikke. Det er snakk om oppdrett i feedlots, og forhold i produksjonslinjen som er hinsides. Nærmest uunngåelig fordi det er snakk om produksjon i megaomfang.

    Undgår kontroll
    Producenterna har enligt den federala polisen i Brasilien betalat politiker och tjänstemän i utbyte mot att man undgår kontroller. Köttet har i vissa fall preparerats med kemikalier och syra, ämnen som i vissa fall är cancerframkallande. Kycklingprodukter ska ha stoppats med potatis, vatten och kartong, allt för producenterna skulle få ut så mycket pengar som möjligt på produkterna.


    Stor köttskandal rullas upp i Brasilien | ATL

    Som man kan se i artikkelen i linken over har råttent kjøtt gått til eksport, etter å ha blitt "preparert".

    Det finnes trygge produsenter i Latin-Amerika, mindre enheter som produserer for egne slaktelinjer. Men disse skal ha en pris som ikke er attraktiv for de internasjonale oppkjøperne, som trader kjøtt fra Latin-Amerika slik man gjør med laks fra norsk oppdrett.

    Slik beskrives kjøttet her hjemme. Tre av disse anleggene som "er godkjent for eksport til EU" er altså nå stengt, etter avsløring av forhold som er ubeskrivelig uappetittelige.

    Kjøttvarer fra hele verden - Holst Foods AS

    Skjermbilde 2017-03-19 kl. 09.44.28.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Jeg kjøpte en bit på 4 kg av ryggen på en av disse irske kuene og stekte den hel. https://irishhereford.com/irish-hereford-prime/
    Her er det ikke noe å si på kvaliteten, dette kan irene. Suveren middag med fløtesaus og ovnsbakte rotgrønnsaker. Det holdt også til et par dager med roast beef sandwich.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pinnekjøtt fra reinsdyr med selerirotpure i går, og seig norsk ytrefilet fra Prima Jæren med god rødvinsaus og kokte poteter i dag.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.660
    Antall liker
    7.374
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Baconsurra kjøttpudding, fylt med ost.
    IMG_2301.jpg

    Servert med poteter, grønnsaker og peppersaus.

    Johan-Kr
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Ble så mye sommer at jeg nesten ikke greide tenke mat. Klippfisk stekt i ovn i fløte og hvitløk og touch av parmesan. Blomkålpurré med smør, parmesan og enkelt krydder. Bacon og brunet løk. Restvin fra gårdagen. Etans.

    IMG_2904.jpg
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Enkelt idag. Ytrefilet av iberisk gris, skåret i tynne skiver, med ovnsstekte grønnsaker. Freses over sterk varme, utrolig møre og fine. Dette er fra griser som også går med til produksjon av Jamon Serrano, så kjøttet smaker vidunderlig.

    Skjermbilde 2017-04-07 kl. 20.06.55.jpg
     

    totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.500
    Torget vurderinger
    0
    Svartfot?

    Hvor kjøper du i tilfelle, og får man tak i secreto iberico der?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.259
    Antall liker
    14.817
    Sikkert i Spania. Vil du ha utmerket gris i Oslo-området fås det på svartskog. Glad økologisk gris til 135 kroner kiloen ferdig partert og vakumpakket. En halv liten gris holder et halvt års tid. Jeg kjøpte før jul og har fortsatt en del igjen.

    Jacobs på Holtet har forresten iberico-gris i fryst tilstand. Veldig god.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Svartfot?

    Hvor kjøper du i tilfelle, og får man tak i secreto iberico der?
    Jeg passet på å ta med rikelig sist jeg var i Spania, i julen. Det blir alltid tung koffert. Secreto Iberico spiste vi her om dagen. Man burde jo se på mulighetene for å importere slikt ...
     

    totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.500
    Torget vurderinger
    0
    Tar du det med frosset? Har lurt på å handle ferskt på hjemreisedagen, pakke i is, kaste isen før sikkerhetssjekken og bruke klærne som isolasjon og fly direkte hjem. Bør gå greit, og særlig hvis man handler litt mye, men kanskje helst om vinteren.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Tar du det med frosset? Har lurt på å handle ferskt på hjemreisedagen, pakke i is, kaste isen før sikkerhetssjekken og bruke klærne som isolasjon og fly direkte hjem. Bør gå greit, og særlig hvis man handler litt mye, men kanskje helst om vinteren.
    Går faktisk fint å fryse kjøttet. Eventuelt sjekke dato og la være å fryse, for den korte flyturen. Men jeg fryser det (som regel).

    Se etter:

    Lagarto
    Lomo
    Secreto

    Av Cerdo Iberico. Kjøper det enten på kjøttmarkedet, eller i Hipercor, sistnevnte har gode utvalg.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Idag ble det baconsurret kyllingfilet med Filadelfia ost i ovn...

    Fikk en nydelig kylling Sabao/suppe til kvelds, den var spicy.. og mye annet enn chili også...


    Imorgen blir det lammelår... marinert ikveld..
     
    Sist redigert:
    H

    Hardingfele

    Gjest
    "Disturbance in the force" i det sunne matmiljøet. Denne artikkelen er det mange som misliker.

    De nakne fakta er at hvis vi spiser rå mat, mister vi halvparten av næringsstoffene, i hvert fall når det gjelder grønnsaker og egg. Vi må altså spise dobbelt så mye av det, for å få samme effekt – og ikke bare en kortvarig følelse av full mage.

    Og her kommer paradoksene: Folk mener dette er sunt, naturlig og opprinnelig, tilbake til naturen. Jeg trodde, i min naivitet, at når noen vil tilbake til naturen, flytter de på landet og leker bønder – og ikke til Grünerløkka og leker aper. Det biologiske toget har gått. Aper har, som sagt, veldig lange tarmer, og setter av seriøst med tid til måltidene – det er mye muskler som skal mettes med spirer og blad.
    ...
    Dette handler selvsagt ikke om fakta og fornuft, men om følelser og ideologi – for ikke å snakke om identitetsmarkering. Vi har vegetarianere, veganere – og kan bryte ned populasjonen ytterligere, i fruktianere, juiceianere, spirianere, og folk som hevder de ikke spiser i det hele tatt.

    De kan med andre ord ha ulike motiver – men to ting har de til felles: De er besatt av mat – og de er sultne.


    Vi kan ikke leve av rå mat alene | forskning.no
     
    • Liker
    Reaksjoner: OMF
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Påskeglad frokost.

    Surdeigsbrød fra Ille Brød, som starter opp med eget bakeri til høsten.
    Kaffe fra Den gyldne bønne.
    Utrolig god Pancetta skapt, med kjærlighet, av Erik på Herfra.
    Ferskpresset appelsinjuice.
    (Alt økologisk)

    Eggene:
    1. Herfra - https://nb-no.facebook.com/gardsmatherfra/
    2. Sørli gård - Sørli Gård
    3. Koot - Skaarbu gård

    Fra høner som i ekstrem grad er frittgående, også vinterstid. Blindtest ble utført, teskje inn i plommene for å smake eventuell forskjell. Og forskjell var det. Dessverre er de økologiske eggene man får kjøpt i vanlige butikker blitt til med rikelig med fiskemel i hønenes fôr, så de smaker fisk. Dette er noe annet.

    Norge kan komme i europeisk eliteserie på matfronten, potensialet er der, nå gjelder det å fjerne sperrene.

    Hva annet, når australiere kommer til Oslo og stikker innom for å kjøpe Martins brød, som de har lest om i "Sourdough"?
    The best bread? Three ingredients and time - InDaily

    L1040477.jpg
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    "Disturbance in the force" i det sunne matmiljøet. Denne artikkelen er det mange som misliker.

    De nakne fakta er at hvis vi spiser rå mat, mister vi halvparten av næringsstoffene, i hvert fall når det gjelder grønnsaker og egg. Vi må altså spise dobbelt så mye av det, for å få samme effekt – og ikke bare en kortvarig følelse av full mage.

    Og her kommer paradoksene: Folk mener dette er sunt, naturlig og opprinnelig, tilbake til naturen. Jeg trodde, i min naivitet, at når noen vil tilbake til naturen, flytter de på landet og leker bønder – og ikke til Grünerløkka og leker aper. Det biologiske toget har gått. Aper har, som sagt, veldig lange tarmer, og setter av seriøst med tid til måltidene – det er mye muskler som skal mettes med spirer og blad.
    ...
    Dette handler selvsagt ikke om fakta og fornuft, men om følelser og ideologi – for ikke å snakke om identitetsmarkering. Vi har vegetarianere, veganere – og kan bryte ned populasjonen ytterligere, i fruktianere, juiceianere, spirianere, og folk som hevder de ikke spiser i det hele tatt.

    De kan med andre ord ha ulike motiver – men to ting har de til felles: De er besatt av mat – og de er sultne.


    Vi kan ikke leve av rå mat alene | forskning.no
    Til mine studenter som er fan av Singer - han har en eller annen merkelig begrunnelse for bare å spise planteför - sier jeg alltid: Jeg steker/koker, altså er jeg.

    Singer har en merkelig formening om at våre smaks-/lukteløker er trivielle. De som har vært på fjæsboka og HFS vet at intet er mer vesentlig enn disse. Og rundt matbordet forsamles vi. Tro om ikke tilberedning og eting ved leirbålet er sosialitetens opphav; i det minste dens dannelsesmessige aspekt.
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Påskeaften er lam obligatorisk, men jeg orker ikke ta løs på et helt lår lengre, heller ikke gidder jeg å lage steik. Har derimot kleppet et par ytrefileter, og det er langt mer overkommelig for meg og studenten.
    Synes det passer med noe friskt til, og da hender det jeg lager ratatouille; en grønnsaksstuing så enkel som jeg gjør den til.
    I dag med sjalottløk, hvitløk, squash, rød, gul og oransje paprika og en dæsj med moste tomater. Krydres med timian, salt og pepper og en skvett sitron.
    Den lages til i god tid i forveien; godt med alt som er gjort.

    P4150005.jpg
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Sånn, da har disse kompisene fått seg en runde i steikepanna og venter på ti minutt på 125 gr i oven. Så skal de hvile seg like lenge mens jeg gjør klar potetstappe med hvitløk og søtpotet. Litt sjampinjong til, og en saus kokt på all kraften som jeg har samlet i løpet av dagen. Blir bra dette.

    P4150008.jpg
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.860
    Antall liker
    8.048
    Sånn, da har disse kompisene fått seg en runde i steikepanna og venter på ti minutt på 125 gr i oven. Så skal de hvile seg like lenge mens jeg gjør klar potetstappe med hvitløk og søtpotet. Litt sjampinjong til, og en saus kokt på all kraften som jeg har samlet i løpet av dagen. Blir bra dette.

    Vis vedlegget 436242
    Ser veldig bra ut dette. Selv er jeg i et land der de saktens vet å feire lam, om enn ikke Påske.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    I morgen blir det stifado, med fårikålkjøtt. Tatt opp fra frysen nå.

    Det er faktisk ganske godt.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.645
    Torget vurderinger
    23
    Knife skillz..


    Sånn! Ferdig utbenet kvalitetslam Fra New Zealand. Fantastisk mørt​


    Så er det å gyve løs på tilbehøret mens kjøttet gleder seg til smør, olje, timian og hvitløksbad..

    skill.jpg
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    ^Ser lovende ut.

    Her en grei og enkel spanskinspirert rett - Albóndigas (kjøttboller) i saus, servert med couscous og krydret med marokkansk Ras el hanout krydderblanding.

    Vi sitter og raper av fryd. (Rødstikket er vel sterkt, men det ble brukt tomater).

    L1040484-kopi.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn