baluba
Æresmedlem
- Ble medlem
- 18.02.2009
- Innlegg
- 24.587
- Antall liker
- 15.156
- Sted
- Kopervik og Bergen
- Torget vurderinger
- 1
Eventyrblanding er god tobakk.
Ikke fullt så enkelt det her, det har noe med matsikkerhet å gjøre også. Dyrere blir det, men med 47 grader i Spania så er det ikke sikkert at tomater fra Spania vil være tilgjengelig i all fremtid.
Subsidiesikkerhet er vel et bedre ord. Men kanskje SP er litt fremtidsrettet her tross alt, når vi må flytte til Mars så kan vi jo ikke lenger kjøpe utendørsdyrkede grønnsaker lenger, så da er det viktig å kunne leve på hydroponisk dyrket mat fra regulert klima.Ikke fullt så enkelt det her, det har noe med matsikkerhet å gjøre også. Dyrere blir det, men med 47 grader i Spania så er det ikke sikkert at tomater fra Spania vil være tilgjengelig i all fremtid.
Hvis en hadde brydd seg om matsikkerhet, så hadde en sørget for at kornmagasinene består, og at vanlig jordbruksproduksjon hadde vært levelig i langt større grad.
For eksempel, så medfører dagens utvidede krav til fjøser at bruk med små besetninger må legge ned, da de ikke har inntektsgrunnlag til å betjene millioninvesteringer i nye fjøser.
Industriell skala drivhusproduksjon av tomater gagner bare noen få bønder som i utgangspunktet sitter greit i det.
Johan-Kr
Dette er sprøyt, Gjestemedlem. Du glemte å spørre deg selv hva fiskeoppdrettet bruker til fôr og hvor det kommer fra. Vi importerer fôr, laksen er blitt vegetarianer. Selv det marine tilskuddet den får de siste vekstmånedene, så man skal kunne late som om den inneholder Omega 3 fra havet, importeres.Hvis en hadde brydd seg om matsikkerhet, så hadde en sørget for at kornmagasinene består, og at vanlig jordbruksproduksjon hadde vært levelig i langt større grad.
For eksempel, så medfører dagens utvidede krav til fjøser at bruk med små besetninger må legge ned, da de ikke har inntektsgrunnlag til å betjene millioninvesteringer i nye fjøser.
Industriell skala drivhusproduksjon av tomater gagner bare noen få bønder som i utgangspunktet sitter greit i det.
Johan-Kr
Norsk matvaresikkerhet er allerede ivaretatt. Ta med fiske og oppdrett i regnestykket og vi er selvforsynte med alt hva vi behøver av proteiner.
Hvis du hadde lest mer enn den første setningen i innlegget mitt før du svarte ville du fått med deg dette:Dette er sprøyt, Gjestemedlem. Du glemte å spørre deg selv hva fiskeoppdrettet bruker til fôr og hvor det kommer fra. Vi importerer fôr, laksen er blitt vegetarianer. Selv det marine tilskuddet den får de siste vekstmånedene, så man skal kunne late som om den inneholder Omega 3 fra havet, importeres.
Havet kan gi oss proteiner, landbruket karbohydrater, og sofaen gir oss fett.Vi kan ikke leve bare på fisk - vi må ha poteter (og diverse annet) i kostholdet også.
Det blir lite forfabrikker så lenge det er mere kostnadseffektivt å forefisken på importert soya. Pengene snakker - alltid.
Oppdrettsindustrien sørger pr i dag for en temmelig høy forurensingsbelastning på fjordene.
Johan-Kr
Du behøver ikke å latterliggjøre norsk produksjon av frukt og grønt som foregår i drivhus. Strømmen vi har er miljøvennlig og nå kommer sol-og vindenergi som en geværkule. I det hele tatt må vi bruke mer penger på matproduksjon og forsvaret. Det er snakk om tusenvis av ungdommer som det ikke vil være bruk for i fremtiden pga. automatisering og roboter. Noen av disse vil det kunne bli bruk for i landbruket og forsvaret. Jeg ser for meg en fremtid med mange muligheter hvis politikerne tør å satse. Matproduksjon kan også foregå i tettbygde strøk. Det er jo her flertallet bor. Interessant artikkel om det som skjer i Japan.Subsidiesikkerhet er vel et bedre ord. Men kanskje SP er litt fremtidsrettet her tross alt, når vi må flytte til Mars så kan vi jo ikke lenger kjøpe utendørsdyrkede grønnsaker lenger, så da er det viktig å kunne leve på hydroponisk dyrket mat fra regulert klima.Ikke fullt så enkelt det her, det har noe med matsikkerhet å gjøre også. Dyrere blir det, men med 47 grader i Spania så er det ikke sikkert at tomater fra Spania vil være tilgjengelig i all fremtid.
Nei kraftkrevende oversubsidierte innendørs matfabrikker er nok mye bedre å satse på enn jorddyrket utendørsmat der det er riktige vekstforhold for kulturen.
Hvorfor skal vi fremdels måtte kjøpe appelsiner fra Spania og Marokko når man i stedet kan betale for drivhusfabrikker her hjemme?
Norske appelsiner til Jul NÅ! Finn fram faklene, høygaflene og rosetogtilbehøret og start marsjen mot Stortinget.
Hehe. Jeg hadde Kristian Skagen Ekeli som foreleser i Exphil og Exfac en gang i tiden. Sånn helgebasert greie i Mosjøen mens han jobbet på HiNesna. Ble sittende mer en en gang og skravle på puben etter forelesningene. Bra fyr. Ikke redd for å mene noe den gangen, og åpenbart heller ikke nå.Noen som tar ansvar?
Uvitende, uansvarlige og irrasjonelle borgere har en moralsk plikt til å avstå fra å stemme | Ekeli og Gamlund
https://www.aftenposten.no/meninger...kt-til-a-avsta-fra-a-stemme--Ekeli-og-Gamlund
Nei, vi har ikke mye tid. Kunnskapen som trengs er på et fåtall hender, sammenlignet med for bare noen år siden. Snittalder på norske bønder er altfor høy (55 år), rekrutteringsmulighetene er for små til det bærekraftige landbruket som har overlevelsespotensiale i eventuelle krisetider.Jamen vi har tid. Vi er ikke i en krisesituasjon og vi har anledning til å tenke og fundere på hvordan vi skal sikre oss når behovet blir påtrengende.
Automatisering.
Det er sårbarhet i et nøtteskall. Konge til luksusproduksjon men farlig å ha som basis. Mye kan gå galt. Her er vi inne på teknisk område der proprietære vs. åpne løsninger er et viktig valg som ikke må handle om lønnsomhet. Her er jeg villig til å bruke milliarder så det rekker for å sikre. Kanskje ved å slakte en eller to enheter fra kalkunflokken til 100 milliarder som er bestilt fra Lockheed Martin.
Lagre av ditt og datt er uvesentlige. Baserer man seg på lagre og buffere ... så er er kortsiktig. De går tomme, og hva da?
Norge bør satse på å bi et overskuddland når det kommer til mat og proteiner. Et land andre ser til og regner silokapasitet etter. Havet er vår største ressurs, og ressurser bør kanaliseres hit og bort fra idiotlandbruk som drivhustomater og ostetoll.
Vi tar fråtsingen vi nå driver med for gitt. Dette er bare et lite blipp i historien og det er helt usannsynlig at dette vil fortsette på samme måte.Dette er en krisemaksimering som man knapt har hørt maken til tidligere og kan selvsagt ikke danne grunnlag for fornuftig landbruks- eller sikkerhetspolitikk. Graden av selvforsynthet er i dag, så vidt meg bekjent, langt bedre enn den var i 1940. Når det er sagt vil det selvsagt ikke være mulig å opprettholde drift, fordele varer eller dyrke opp ny jord i samme grad som den gang hvis noe skjer av samme alvorsgrad som den gang da, som påpekt, samfunnet i dag er mer fintunet og avansert, og derfor langt mer sårbart. Men hvorfor diskutere det? Hvis Norge vil oppleve sult skyldes det globale hendelser i særklasse. Kollaps av sivilisasjonen slik vi kjenner den. Da er uansett kornkammer og hermetikkbokser samt atombunkers nederst i hagen en løsning for de med kort horisont og hang til romantisk speiderliv. Selv Danmark som velter seg i mat vil oppleve sult etter kort tid hvis en krise inntreffer der forsyningslinjer og infrastruktur bryter sammen. Verden er en organisme i dag- Europa i særdeleshet og Norge spesielt. Jo mer avanserte vi er jo hardere faller vi. Man kan selvsagt vende tilbake til steinalderen og leve robust og kort, men hvorfor gå den veien før man må? Bygderomantikere som tror norsk oppdrettfisk, fenalår og håndvridd ost er milliardbutikk (fisk er det sålenge det er strøm) og matvaresikkerhet vet egentlig bedre eller burde det. Vi kan aldri og skal aldri brødfø oss selv. Det har aldri vært slik tidligere. Hvorfor nå ? (Ref vassgraut og råtten sild)
Den offentlige produksjonen som bl.a.nevnes her gjør at jeg betaler min skatt med glede. Det er dette som skaper et fungerende samfunn, uten dette glir vi over i anarki og kaos.For den som måtte leve i den villfarelse at verden fungerer slik at privat sektor skaper verdier som offentlig sektor bruker kan jeg anbefale Kalle Moenes kronikk i lørdagens DN.
Hint: hva ville skjedd om det offentlig sluttet å "produsere" ting som utdannelse, infrastruktur, sikkerhet, helsetjenester osvosvosv
Dette kunne vært bedre utledet, men grunntanken er viktig og lett å glemme:For den som måtte leve i den villfarelse at verden fungerer slik at privat sektor skaper verdier som offentlig sektor bruker kan jeg anbefale Kalle Moenes kronikk i lørdagens DN.
Hint: hva ville skjedd om det offentlig sluttet å "produsere" ting som utdannelse, infrastruktur, sikkerhet, helsetjenester osvosvosv
Den offentlige produksjonen som bl.a.nevnes her gjør at jeg betaler min skatt med glede. Det er dette som skaper et fungerende samfunn, uten dette glir vi over i anarki og kaos.
Det er bare trist når slike selvfølgeligheter faktisk må gjøres til eksplisitt poeng for en omseggripende ideologisk blindhet.For den som måtte leve i den villfarelse at verden fungerer slik at privat sektor skaper verdier som offentlig sektor bruker kan jeg anbefale Kalle Moenes kronikk i lørdagens DN.
Hint: hva ville skjedd om det offentlig sluttet å "produsere" ting som utdannelse, infrastruktur, sikkerhet, helsetjenester osvosvosv
Datasikkerhet 101 er å ha fysisk kontroll på dataustyret hvor dataene lagres.Det er motsatsen til at outsourcing er så skummelt. Gjerne ikke uttalt, men ligger åpenbart under.
Norsk=bra
Noen andre=betenkelig
Svaret er like enkelt som den bakenforliggende problemstillinga: kostnad. Synd men sant.... Og hvorfor skal hver lille etat ha sitt eget; det må da gå an å bygge opp en instans som kan ta vare på ymse behov for staten. De folka en utsetter til gjør jo det samme i potens.
Poenget er ikke nødvendigvis sikkerheten, men at man mister innsyn og kontroll ved outsourcing. Dette er reelle problemer som jeg jobber med til daglig.Det er motsatsen til at outsourcing er så skummelt. Gjerne ikke uttalt, men ligger åpenbart under.
Norsk=bra
Noen andre=betenkelig
Outsourcing er overvurdert og feiler ofte. Jeg har ikke tall på hvor mange slike prosjekter som jeg kjenner til som har feilet - både IT og organisasjon. Mange driver nå med back-sorcing.Etter hvert er jo outsourcing et mål i seg selv ser det ut som. Da må vi se stort på dette med innsyn, kontroll og sikkerhet.