Mat, drikke og røyk Whisky

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.007
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Disse godord om selvplagingsdrikken Upper Ten må det bli slutt på. Det er ikke bra når hedersmenn stiller til skue sin defekte tunge. Ikke bare er det en tilstand vi ikke vil gå inn i, men den kan forlede ungdommen i å finne behag i sekunda vare.
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Vis vedlegget 455066

    Denne er mild og enkel og lett å like, ikke stor utfordring når problemene hoper seg opp.
    Bruker ikke vann i denne tror jeg. Best uten.
    Synes en svett vann i åpner den opp og at den da er enda bedre.
    Bowmore råder til å ikke ha vann i 15 Darkest, fordi den kan skille seg da den er lagret lenge på to fat. Bourbon og Sherry..

    En dråpe er sikkert ok, men jeg bruker ikke vann.

    Her går det i disse, nå er det PX det går i. Disse søsken er veldig rimelig på Colorline til kvalitet. Ikke vann i disse heller.



    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.007
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Haster

    Hva er det prismessig beste whiskykjøpet på Gardermoen for de av oss som vil ha single malt og er litt henfallen til noe røykaktig?
     
    D

    Danke

    Gjest
    Haster

    Hva er det prismessig beste whiskykjøpet på Gardermoen for de av oss som vil ha single malt og er litt henfallen til noe røykaktig?
    Av de jeg ser på nett er Bunnahabhain Cruach Mona, og Caol Ila 12 i din sjanger.


    Men jeg hadde nok kjøpt en Japse, de er godt priset.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    D

    Danke

    Gjest
    Dersom du ser Laphroaig PX eller den nye serien til Bowmore 10, 15, 18... Så er det good stuff..

    Jeg vil prøve Laphoraig 4 oak også, jeg har aldri smakt en Laffe jeg ikke har likt. Banna bein.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.818
    Antall liker
    8.292
    Torget vurderinger
    0
    Disse godord om selvplagingsdrikken Upper Ten må det bli slutt på. Det er ikke bra når hedersmenn stiller til skue sin defekte tunge. Ikke bare er det en tilstand vi ikke vil gå inn i, men den kan forlede ungdommen i å finne behag i sekunda vare.
    Helt uenig med deg! Grunnen til at du sliter med denne og evt "Royal Castle" er at det var Polets billigste og det var det som ble innkjøpt og i ungdommelig overmot inntatt i alt for stor dose!

    Det var en gang for leenge siden også noe som het "Korvett", er du gammel nok husker du sikkert også denne, og du har sikkert samme følelse for den.

    Drikken er grei den, det er kun minnene om å henge over den store porslenstelefonen og rope på elgen som er grunn til dine protester!
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.007
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Husker korvetten, men drakk den aldri mer etter at jeg kom til bevissthet. Upper Ten er det ikke lenge siden jeg testet ut igjen. Gi den til trønderne som det første forsiktig dannelsessteg ut av heimkoken.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Litt info om non-chill filtered.
    Whisky som er under 46% og som ikke er kaldfiltrert vil kunne bli tåkete hvis man tilsetter vann. Derfor vil whisky som kommer med styrke 46% eller høyere ikke ha behov for filterering. (Filtrering fjerner urenheter og andre gosaker:))
    Jeg synes det er helligbrøde å filtrere single malt, (på samme måte som sukkerkulør hører hjemme i søtsaker i barneselskapet)
    Nei, det skal være skikkelig saker. "The Real McCoy":cool:
     
    Sist redigert:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Artig ord: sokkefiltrering. Gir meg noen ubestemmelige assosiasjoner. Men helt enig. Filtreringen Doktoren beskriver er veldig innafor.:)
     
    D

    Danke

    Gjest
    Kilchoman er etter det jeg har hørt en whisky med sedimenter, fatrester..

    Det er sjelden jeg ser rariteter i unchillfiltered, men om det er noe så er det bare stas.

    I øl også..
     

    Gunnar_Brekke

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    3.259
    Antall liker
    2.928
    Sted
    Kongsberg
    Litt info om non-chill filtered.
    Whisky som er under 46% og som ikke er kaldfiltrert vil kunne bli tåkete hvis man tilsetter vann. Derfor vil whisky som kommer med styrke 46% eller høyere ikke ha behov for filterering. (Filtrering fjerner urenheter og andre gosaker:))
    Jeg synes det er helligbrøde å filtrere single malt, (på samme måte som sukkerkulør hører hjemme i søtsaker i barneselskapet)
    Nei, det skal være skikkelig saker. "The Real McCoy":cool:
    17cc860ff582a48ff554818de61f6809--bourbon-whiskey-alcohol.jpg
     

    berxter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.01.2007
    Innlegg
    6.043
    Antall liker
    4.709
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Kilchoman er etter det jeg har hørt en whisky med sedimenter, fatrester..

    Det er sjelden jeg ser rariteter i unchillfiltered, men om det er noe så er det bare stas.

    I øl også..
    Uff, tannlegetimene mine har en tendens til å bli dyre; tannlegen holder til dør-i dør med byens beste pol... Og da blir det gjerne feiret at pinen er slutt med et lite besøk hos naboen. I dag ble det med en ørliten Kilchoman hjem. Fullt i skapet, men det står igjen noen slanter som kan drekkes opp, og et par fryktelige bomkjøp som kan gå i dass.

    B
     

    Lars DK

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    30.07.2007
    Innlegg
    211
    Antall liker
    194
    Sted
    Danmark
    Torget vurderinger
    12
    The Arran 14

    Så går denne også at nævne, hvis man er til lidt af samme smag - ikke langt fra Campbeltown . Fantastisk.

    DSC_0042.jpg
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Jeg har virkelig fått sansen for PX Cask fra Laphroaig. Problemet går for det meste ut på at jeg liker å drikke gode glass, selvsagt uten vann!

    Det er en herlig whisky.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.007
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Jeg har virkelig fått sansen for PX Cask fra Laphroaig. Problemet går for det meste ut på at jeg liker å drikke gode glass, selvsagt uten vann!

    Det er en herlig whisky.
    Den er god!

    Gi deg selv en liten gavepakke, Fela:

    https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/kilchoman-8170601
    Bestilte nettopp 2 for henting i Strømstad… Litt dyrere enn Upper Ten, men du slipper å blande den med is og vann og brus og kaffe.

    7. sept. lanseres denne - som du bare må prøve.

    https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/kilchoman-4006201
     
    Sist redigert:

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.701
    Antall liker
    14.147
    Men det er greit med litt sokkefiltrering; masse dritt fra tønnene vi ikke vil ha i glasset… :)

    Vis vedlegget 455297

    (Noe helt annet enn chill-filtering som Terje-A omtaler.)
    Det ser også ut som det foreligger aktivt kull i sokken.
    Mtp all den brente torva som skal gi demses ståpels og kløe nedover ryggen vil det være et fornuftig tiltak, gitt PAH-forbindelsene (polysykliske aromatiske hydrokarboner) som sitter i røyken fra torva som brennes. 7 av PAH-forbindelsene er potensielt kreftfremkallende, og de trives godt i sterk alkohol som jo er et løsemiddel. Slik vil vi ikke ha for meget av i brænnvinet vårt vel.
    Så ja til Dong med aktivt kull og filtrering.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.007
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Kilchoman er etter det jeg har hørt en whisky med sedimenter, fatrester..
    Tviler jeg sterkt på. Bildene av sokkefiltreringen er fra Kilchoman. Får du fatrester der, så har det vært hull på sokken.
    Jeg tenkte mer på at man ser ting i whiskyen når man heller i vann. Ikke sånne store biter som du viser Såkalt Scottish mist.
    Du har en Kilchoman Machir Bay rett i nærheten Danke, 499,- og er på Bolaget i Strømstad sentrum. Løp og kjøp og gi oss en rapport i ettermiddag:)
     

    Powerpoint

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.04.2003
    Innlegg
    7.701
    Antall liker
    14.147
    Men det er greit med litt sokkefiltrering; masse dritt fra tønnene vi ikke vil ha i glasset… :)

    Vis vedlegget 455297

    (Noe helt annet enn chill-filtering som Terje-A omtaler.)
    Det ser også ut som det foreligger aktivt kull i sokken.
    Bildet kan lure oss. Den svartfargen i sokken er faktisk ikke annet enn det som kommer fra tønnene. Intet bruk av kull i prosessen (som jeg ble fortalt om).
    Nettopp, interessant! Dog står jeg for saksopplysningen om PAH-forbindelser.
    Det er snakk om naturlige kjemiske stoffer som dannes i enhver forbrenningsprosess med oksygen tilstede.
    Aberet er som sagt at noen av dem ikke er helt kompatible med vår biologi.
    Schlanti
     
    D

    Danke

    Gjest
    Kilchoman er etter det jeg har hørt en whisky med sedimenter, fatrester..
    Tviler jeg sterkt på. Bildene av sokkefiltreringen er fra Kilchoman. Får du fatrester der, så har det vært hull på sokken.
    Jeg tenkte mer på at man ser ting i whiskyen når man heller i vann. Ikke sånne store biter som du viser Såkalt Scottish mist.
    Du har en Kilchoman Machir Bay rett i nærheten Danke, 499,- og er på Bolaget i Strømstad sentrum. Løp og kjøp og gi oss en rapport i ettermiddag:)
    Tro meg den står på innkjøpslista! Gleder meg.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Kilchoman er etter det jeg har hørt en whisky med sedimenter, fatrester..
    Tviler jeg sterkt på. Bildene av sokkefiltreringen er fra Kilchoman. Får du fatrester der, så har det vært hull på sokken.
    Jeg tenkte mer på at man ser ting i whiskyen når man heller i vann. Ikke sånne store biter som du viser Såkalt Scottish mist.
    Ingen Kilchoman har scottish mist, de er alle på 46% eller mer.;)
     
    A

    Avgatt19087

    Gjest
    Jeg har virkelig fått sansen for PX Cask fra Laphroaig. Problemet går for det meste ut på at jeg liker å drikke gode glass, selvsagt uten vann!

    Det er en herlig whisky.
    Den er god!

    Gi deg selv en liten gavepakke, Fela:

    https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/kilchoman-8170601
    Bestilte nettopp 2 for henting i Strømstad… Litt dyrere enn Upper Ten, men du slipper å blande den med is og vann og brus og kaffe.

    7. sept. lanseres denne - som du bare må prøve.

    https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/kilchoman-4006201
    Den siste her er en web-lansering. Det er 240 flasker for salg. Skal være rimelig rask på labben for å sikre seg en. Men har man litt flaks er det mulig.
     
    Sist redigert av en moderator:
    D

    Danke

    Gjest
    Kilchoman er etter det jeg har hørt en whisky med sedimenter, fatrester..
    Tviler jeg sterkt på. Bildene av sokkefiltreringen er fra Kilchoman. Får du fatrester der, så har det vært hull på sokken.
    Jeg tenkte mer på at man ser ting i whiskyen når man heller i vann. Ikke sånne store biter som du viser Såkalt Scottish mist.
    Ingen Kilchoman har scottish mist, de er alle på 46% eller mer.;)
    Hva skjer med 46 prossent når du tilfører vann? [emoji854]

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    D

    Danke

    Gjest
    Jeg tenkte mer på at man ser ting i whiskyen når man heller i vann. Ikke sånne store biter som du viser Såkalt Scottish mist.
    Ingen Kilchoman har scottish mist, de er alle på 46% eller mer.;)
    Hva skjer med 46 prossent når du tilfører vann? [emoji854]

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Skal ikke få scottish mist....:)
    Jo veldig ofte får man det, og det står ofte forklart på flaskene..

    Iallefall på Ardbeg og Laphroaig som er unchillfiltred.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Hva skjer med 46 prossent når du tilfører vann? [emoji854]

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Skal ikke få scottish mist....:)
    Jo veldig ofte får man det, og det står ofte forklart på flaskene..

    Iallefall på Ardbeg og Laphroaig som er unchillfiltred.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Ok, men setter du en flaske whisky som ikke er kaldfiltrert inn i kjøleskapet så vil en som har 46% eller mer alkohol ikke bli tåkete.
    Men er den under 46% så blir den tåkete. Altså, om en ikke kaldfiltrert whisky skal bli tåkete avhenger av alkoholstyrke og temperatur.
    Du bruker vel ikke kaldt vann i whisky?
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Til uka skal jeg ta meg en tur til Strømstad å kjøpe en Kilchoman Machir Bay, men slapp av, de har mange nok til alle som poster i denne tråden:)
    Artig å lese på hjemmesiden til Kilchoman.

    Named after the most spectacular beach on Islay, Machir Bay is the flagship of the Kilchoman range. Machir Bay is a unique and complex combination of ex-bourbon barrels and Oloroso sherry butts. Machir Bay was first launched in 2012 when it won the prestigious IWSC 2012 Gold Award and more recenty in 2016 it was awarded best Islay Single Malt at the IWC. “Machir Bay has a beautiful balance of vanilla, smokey butterscotch and rich fruitiness each contributing in complexity and combining to create a truly unique Islay dram” John MacLellan, Distillery Manager
     
    D

    Danke

    Gjest
    Hva skjer med 46 prossent når du tilfører vann? [emoji854]

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Skal ikke få scottish mist....:)
    Jo veldig ofte får man det, og det står ofte forklart på flaskene..

    Iallefall på Ardbeg og Laphroaig som er unchillfiltred.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Ok, men setter du en flaske whisky som ikke er kaldfiltrert inn i kjøleskapet så vil en som har 46% eller mer alkohol ikke bli tåkete.
    Men er den under 46% så blir den tåkete. Altså, om en ikke kaldfiltrert whisky skal bli tåkete avhenger av alkoholstyrke og temperatur.
    Du bruker vel ikke kaldt vann i whisky?
    Nå misforstår du. Kuldefiltrering skjer ved att whisky kjøles ned til frysetemperatur tror jeg og da filtreres fatrester og mye olje som gir smak..

    Når nonchill filteret whisky tappes til 46% så ser spriten blank ut, men tilsetter du vann ned til 40% så kan du se oljene i whiskyen ofte.

    Det har ikke noe med vanntemperatur å gjøre.

    Rett noen om jeg sier noe feil.

    Men nonchill filteret og uten e150 er et kvalitetstegn..

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.962
    Antall liker
    9.949
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Jo veldig ofte får man det, og det står ofte forklart på flaskene..

    Iallefall på Ardbeg og Laphroaig som er unchillfiltred.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Ok, men setter du en flaske whisky som ikke er kaldfiltrert inn i kjøleskapet så vil en som har 46% eller mer alkohol ikke bli tåkete.
    Men er den under 46% så blir den tåkete. Altså, om en ikke kaldfiltrert whisky skal bli tåkete avhenger av alkoholstyrke og temperatur.
    Du bruker vel ikke kaldt vann i whisky?
    Nå misforstår du. Kuldefiltrering skjer ved att whisky kjøles ned til frysetemperatur tror jeg og da filtreres fatrester og mye olje som gir smak..

    Når nonchill filteret whisky tappes til 46% så ser spriten blank ut, men tilsetter du vann ned til 40% så kan du se oljene i whiskyen ofte.

    Det har ikke noe med vanntemperatur å gjøre.

    Rett noen om jeg sier noe feil.

    Men nonchill filteret og uten e150 er et kvalitetstegn..

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Jada, jeg surrer:p Men uansett så drikker jeg min whisky uten vann og jeg har en forkjærlighet for Kilchoman, Lagavulin og Ardbeg.
    Kilchoman og Ardbeg filtrerer ikke, jeg er usikker på Lagavulin. Har faktisk ikke noen tomflaske her heller.
    Men uansett så er Islay whiskyer veldig gode.:)
     

    berxter

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.01.2007
    Innlegg
    6.043
    Antall liker
    4.709
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Står ikke noe om chill-filtering på Laga 16, ihvertfall, så vi får tro de filtrerer.

    B
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.007
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Forstår lite av prisingen av Kilchoman i Sverige og Norge

    Kilchoman Machir Bay: 730 i Norge, 500 i Sverige
    Kilchoman Sanaig: 640 i Norge, 590 i Sverige
    Kilchoman 100% Islay Release: 900 i Norge, 900 i Sverige (5. vs. 7. utgaven
    Kilchoman Loch Gorm Sherry Cask Matured: Tror det var 900 for 2016 utg. i Norge, 800 for 2017 i Sverige
     
    D

    Danke

    Gjest
    Forstår lite av prisingen av Kilchoman i Sverige og Norge

    Kilchoman Machir Bay: 730 i Norge, 500 i Sverige
    Kilchoman Sanaig: 640 i Norge, 590 i Sverige
    Kilchoman 100% Islay Release: 900 i Norge, 900 i Sverige (5. vs. 7. utgaven
    Kilchoman Loch Gorm Sherry Cask Matured: Tror det var 900 for 2016 utg. i Norge, 800 for 2017 i Sverige
    Sverige er whisky og rom land.

    Har alltid vært cv sånn.

    Norge er et Cognac land, dette gjør at vi får endel godbiter til god pris, noen ganger kun for oss også. Miniatyrer, store Cognac hus til 1000 lappen og baches veldedighet i god gammel røde kårs ånd..
    .
    Sverige får mye rimelig whisky, feks Bunnahabhain Moibe som er spesielt laget for Sverige, mange andre eks også.


    Dette vet produsentene, det er feks mange fler nordmenn enn fransker som drikker Cognac. Tradisjon går helt tilbake til forbudstiden da bache 3 kors ble gitt på resept mot nerver eller 'sykdom' ved høytider.



    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Men det er greit med litt sokkefiltrering; masse dritt fra tønnene vi ikke vil ha i glasset… :)

    Vis vedlegget 455297

    (Noe helt annet enn chill-filtering som Terje-A omtaler.)
    Det ser også ut som det foreligger aktivt kull i sokken.
    Bildet kan lure oss. Den svartfargen i sokken er faktisk ikke annet enn det som kommer fra tønnene. Intet bruk av kull i prosessen (som jeg ble fortalt om).
    Nettopp, interessant! Dog står jeg for saksopplysningen om PAH-forbindelser.
    Det er snakk om naturlige kjemiske stoffer som dannes i enhver forbrenningsprosess med oksygen tilstede.
    Aberet er som sagt at noen av dem ikke er helt kompatible med vår biologi.
    Schlanti

    Det er ikke fuselstoffene i førsten du snakker om? Disse finnes både i Whisky og Grappa, særlig når man starter opp brenningen. Derfor kaster man det første brennet, eller bruker til kjemiprodukter ellnosånt.

    Det er ikke drekkanes...

    During heating, the condensed vapour is separated into three parts or cuts. The first cut is called the heads or foreshots and contains a high proportion of toxic methanol and acetone and other low boiling point liquids. As the temperature increases, the next cut is called the 'heart of the run': this is the spirit that will evolve into whisky. With more time and temperature the vapour decreases in alcohol and increases in water content. This third cut is called the tails or feints, and includes a host of aromatic compounds that give desirable flavours. However, some are only in small quantities, such as fusel oil.


    Bildene som ble vist er fatrester sannsyneligvis av brente toasta eller charred fat, feks Bourbon, Bourbon folk toaster og charrer fatene for at de skal gi mer smak og farge til whiskyen...

    Charred er jo forkullet, så kølet kommer fra fatene og ikke fra brennevinet.
     
    Sist redigert:

    totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.500
    Torget vurderinger
    0
    OV&VK var på whiskey-pub i Grebbestad. Her er Elmer Midds bestilling.

    IMG_1327.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn