Mat, drikke og røyk Hvilken Vin har vi i glasset?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.682
    Antall liker
    7.458
    Etter Deffs anbefaling.
    Barnet hjemme, men han ville ikke ha. Mye kan man si om Svein Arne, menn noen drikkeprest er han, dog ikke.
    Riktig merke, feil Vin. Den røde der er ikke så all verden. (Jeg er ikke helt venn med Østerrike og Ungarn når det kommer til de røde).Prosa derimot, som er en lett perlende rosé er en annen historie. Det kan drikkes på sommerdager.
    Ingenlunde noen stor kjenner av vin men har da noen samlere og sommelierer i nær bekjentskapskrets. Derfra påstås det at Østerrike er blant de europeiske land som har sett størst kvalitetsheving på rødvin de siste tiårene og at Slovenia fortsatt er den best bevarte hemmeligheten da de tyller i seg det meste av godsakene selv.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    For Vinterbruk:

    Blended Whiskey og sitronbruspjolter x mange
    Litt tilbakeholden Madeira i 1/2.flasker
    Hvitvin som minner en om at om våren kommer.
    Gluewein - med ekstra ROM om du er steder der dette selges på gaten.
    En gammel Tokaji som også lover at det blir sommer i år også.

    Natron, vann og Paracet for helligdager.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Etter Deffs anbefaling.
    Barnet hjemme, men han ville ikke ha. Mye kan man si om Svein Arne, menn noen drikkeprest er han, dog ikke.
    Riktig merke, feil Vin. Den røde der er ikke så all verden. (Jeg er ikke helt venn med Østerrike og Ungarn når det kommer til de røde).Prosa derimot, som er en lett perlende rosé er en annen historie. Det kan drikkes på sommerdager.
    Ingenlunde noen stor kjenner av vin men har da noen samlere og sommelierer i nær bekjentskapskrets. Derfra påstås det at Østerrike er blant de europeiske land som har sett størst kvalitetsheving på rødvin de siste tiårene og at Slovenia fortsatt er den best bevarte hemmeligheten da de tyller i seg det meste av godsakene selv.
    Sikkert riktig. Drakk også endel snadder i Makedonia, som ikke er å oppdrive her hjemme. Noen vingårdsbesøk ble det også.

    mak.jpg

    Statsmonopolet er tilbakeholdne med tilgang fra østblokkland generelt.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Rødvin for de ubemidlede, jeg synes Il Conte er genial for 69kr.

    Ville likt å vite hva vinkyndige synes om denne Moltepulciano...

    Jeg synes den er bedre enn 160 kroners italienske jeg har fått av Systemet...

    Mulig at det er en individuell smak jeg har..
    God til tapas og pastaretter, gjør seg sikkert til pizza også..

     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.966
    Antall liker
    9.742
    Sted
    Trondheim
    Statsmonopolet er vel ikke tilbakeholdne i det hele tatt, noen må bare importere det så blir det inkludert i listene, men det må over et visst volum før det får plass i hyllene.
    Jeg kjøpte 3 av denne i dag (2016, ikke 2015):



    Skal bli morsomt å smake. Etter som temperaturene kryper oppover i Europa, og man får lagt om produksjonen fra enkel konsumvin til mer kvalitet, kommer det til å komme mye interessant fra Mähren. Det investeres i øst:



    Total produksjon er 40 000 flasker (av alle typene). Jeg ser at de er utsolgt for sin Pinot Noir, jeg regner med at hele produksjonen av Pinot Noir er solgt til Norge.
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Noen som har smakt klimavin/champagne aktig vin fra Kent i England?

    Hørte skryt om disse på 60minutes...
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.665
    Antall liker
    9.966
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Noen som har smakt klimavin/champagne aktig vin fra Kent i England?

    Hørte skryt om disse på 60minutes...
    Ja. Nyetimber, Gusbourne og andre i div årganger. Stort sett meget bra, og kan gi champagner i middelklassen god konkurranse.

    Og den Pinoten otare nevner har jeg smakt. En lett vin - forvent ikke kraft -men elegant, frisk og med masse god bærfrukt som god Pinot skal ha. Pinot er dyrt, men til prisen på polet er dette veldig bra kjøp om dette er noe du liker. Jeg har også smakt et par andre av vinene deres (bla en CS/Merlot miks om jeg husker rett) som jeg ikke syntes var like vellykkede.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.682
    Antall liker
    7.458
    Etter Deffs anbefaling.
    Barnet hjemme, men han ville ikke ha. Mye kan man si om Svein Arne, menn noen drikkeprest er han, dog ikke.
    Riktig merke, feil Vin. Den røde der er ikke så all verden. (Jeg er ikke helt venn med Østerrike og Ungarn når det kommer til de røde).Prosa derimot, som er en lett perlende rosé er en annen historie. Det kan drikkes på sommerdager.
    Ingenlunde noen stor kjenner av vin men har da noen samlere og sommelierer i nær bekjentskapskrets. Derfra påstås det at Østerrike er blant de europeiske land som har sett størst kvalitetsheving på rødvin de siste tiårene og at Slovenia fortsatt er den best bevarte hemmeligheten da de tyller i seg det meste av godsakene selv.
    Sikkert riktig. Drakk også endel snadder i Makedonia, som ikke er å oppdrive her hjemme. Noen vingårdsbesøk ble det også.

    Vis vedlegget 483564

    Statsmonopolet er tilbakeholdne med tilgang fra østblokkland generelt.
    Var også innom Tikves en tur for mange år siden. Makedonia, Serbia og Montenegro har alle noen enorme vingårder fra gamle Jugoslavia. Stort sett bra bordvin til en rimelig pris. Slovenerne ble jo aldri riktig jugoslavere så der holdt man på med småskalaproduksjon som man hadde gjort siden man sørget for å sende noen kasser av de beste med jevne mellomrom opp til keiseren i Wien. Der det har skjedd veldig mye spennende de siste tjue årene er forøvrig Pelješać-halvøyen nord for Dubrovnik, samt i fjellsidene vest for Škadar-sjøen i Montenegro.

    Albansk vin har jeg ikke hatt noen særlig erfaring med, det vil si bort sett fra hjemmelaget, men kan ikke skjønne annet enn at de har alle forutsetninger for å produsere riktig så gode viner de også. Tross alt, det er bare å se på kartet og tenke på Adriateren ikke som hav men fjord.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ingenlunde noen stor kjenner av vin men har da noen samlere og sommelierer i nær bekjentskapskrets. Derfra påstås det at Østerrike er blant de europeiske land som har sett størst kvalitetsheving på rødvin de siste tiårene og at Slovenia fortsatt er den best bevarte hemmeligheten da de tyller i seg det meste av godsakene selv.
    Sikkert riktig. Drakk også endel snadder i Makedonia, som ikke er å oppdrive her hjemme. Noen vingårdsbesøk ble det også.

    Vis vedlegget 483564

    Statsmonopolet er tilbakeholdne med tilgang fra østblokkland generelt.
    Var også innom Tikves en tur for mange år siden. Makedonia, Serbia og Montenegro har alle noen enorme vingårder fra gamle Jugoslavia. Stort sett bra bordvin til en rimelig pris. Slovenerne ble jo aldri riktig jugoslavere så der holdt man på med småskalaproduksjon som man hadde gjort siden man sørget for å sende noen kasser av de beste med jevne mellomrom opp til keiseren i Wien. Der det har skjedd veldig mye spennende de siste tjue årene er forøvrig Pelješać-halvøyen nord for Dubrovnik, samt i fjellsidene vest for Škadar-sjøen i Montenegro.

    Albansk vin har jeg ikke hatt noen særlig erfaring med, det vil si bort sett fra hjemmelaget, men kan ikke skjønne annet enn at de har alle forutsetninger for å produsere riktig så gode viner de også. Tross alt, det er bare å se på kartet og tenke på Adriateren ikke som hav men fjord.
    Fikk ikke inntrykk av at det var noen særlig kultur rundt den lokale vinen i Albania. Nå var dette heller ikke noe fokus for meg og jeg oppsøkte hverken den eller steder der den beste vinen kunne forventes å bli servert. Mye mer fokus på vin over grensen. der var det rett og slett en del god kjøp, og brukte man 300+ kr på en flaske på en restaurant på flaske fra Makedonia så fant jeg ikke mye å klage på i alle fall. Har helt glemt hva der var.

    Men Albania .. nope. Beste jeg fant frem til der var grei craftbeer inne i Tirana (Hvor 300 kroner lagde deg lykkelig, inkludert maten). Reiser gjerne tilbake dit om det kommer direkteflyginger fra Bergen noen gang. Fin by. (Men resten av landet har ærlig talt ikke mye å by på for en nordbo). Døve badebyer (syden), fin (nesten norsk) natur oppe i fjellene ... og litt lokalhistorie.

    Men det rareste var Skopje .. for en krysning av disneyland, nasjonalisme og gammeldagse "turistkvarter". Snodigste byen ever.

    Og ja jeg har vært i 'Moder Theresas' barnebolig, og jeg klarte å holde kjeft og late som ingenting. (Jævla heks)

    Men .. holder en knapp på Makedoinia når det kommer til vin, der nede i Balkan.


    Fra en lokal kremmer i Montenegro. Selvsagt forbudt i Norge. -- sukk

    Fruktbrennevinet deres var mer å skrive hjem om enn vinen ...


    viiin.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vinsmakingen hos Tikves var forøvrig noe jeg husker. Etter en omvisning på området og slikt, ble det en tur ned i kjelleren. Men her var det to reisefølger. Jeg reiste med noen dansker, 10-20-stykker, litt opp i årene, og de lar seg ikke plukke på av noen. Der nede var det et etablert bord med noe jeg tenker må ha vært lokale. En grei gjeng runt et bord som snakker, bråker og røyker ... (ikke populært hos danskene), og med en artig dynamikk. En gubbe, sjef, leder på enden av bordet som har 4-5 mobiltelefoner på bordet foran seg som ringer støtt og stadig. Det hele så litt regissert ut, men .. hva vet jeg. Etterhvert mye knissinger mellom danskene og de lokale... men ble aldri noe mer.

    Men ... fikk litt samme vibber i Ohrid. På et bort på gaten sitter det en gubbe med noen folk rundt og prater ved det bord. Jeg sitter der en stund og observerer. For .. støtt og stadig er det folk bortom bossen og sier noe og går videre. Så lang tid at det er respekt og så kost tid at det ikke er familie eller vennskap. Så rart, så .. uvant, og litt interessant. Jeg vet jo ikke, men fikk litt tanker til Emir Kusturica og hans fantastiske filmer fra distriktet.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.682
    Antall liker
    7.458
    Vinsmakingen hos Tikves var forøvrig noe jeg husker. Etter en omvisning på området og slikt, ble det en tur ned i kjelleren. Men her var det to reisefølger. Jeg reiste med noen dansker, 10-20-stykker, litt opp i årene, og de lar seg ikke plukke på av noen. Der nede var det et etablert bord med noe jeg tenker må ha vært lokale. En grei gjeng runt et bord som snakker, bråker og røyker ... (ikke populært hos danskene), og med en artig dynamikk. En gubbe, sjef, leder på enden av bordet som har 4-5 mobiltelefoner på bordet foran seg som ringer støtt og stadig. Det hele så litt regissert ut, men .. hva vet jeg. Etterhvert mye knissinger mellom danskene og de lokale... men ble aldri noe mer.

    Men ... fikk litt samme vibber i Ohrid. På et bort på gaten sitter det en gubbe med noen folk rundt og prater ved det bord. Jeg sitter der en stund og observerer. For .. støtt og stadig er det folk bortom bossen og sier noe og går videre. Så lang tid at det er respekt og så kost tid at det ikke er familie eller vennskap. Så rart, så .. uvant, og litt interessant. Jeg vet jo ikke, men fikk litt tanker til Emir Kusturica og hans fantastiske filmer fra distriktet.
    Trenger ikke nødvendigvis bety at det var lokale mafiabosser du så, uten at det er utelukket heller, naturligvis. Klankulturen (kumovi) står fortsatt veldig sterkt i og rundt Kosovo. Fra Montenegro via Novi Pazar og Preševo til Makedonia og opp Albania. For ikke å snakke om i Kosovo selv.

    Men tilbake til vin. Synes vel ikke Tikves er noe særlig bedre enn vinene fra like store Rubin i Kruševać eller mye større Plantaše utenfor Podgorica. Men hvis vi holder unna det meste av Slovenia, de få virkelig gode vindistriktene i Kroatia og noen isolerte supervingårder ellers, inklusive noen utrolig spennende Xinomavro-viner jeg prøvde i nordvest Hellas, så har vel også min erfaring vært at Makedonsk vin holder den høyeste kvaliteten i regionen. Ikke fordi de beste jeg har prøvd har vært derfra, men fordi man gjennomgående blir positivt overrasket. Jeg har vel vært der et tjuetalls ganger og har ennå til gode å bli servert annet enn god vin.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Champagnefrokost er ikke å forakte. I alle fall om man ikke skal noe viktig eller må kjøre bil i løpet av formiddagen. (OMA blir litt tungt før 12) Cheers!
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.382
    Sted
    På kanten.
    Har en gang, som et eksperiment i studietiden, startet dagen med øl på fastende hjerte, men aldri med sjampis. Hadde gjerne vært noe, for jeg husker ikke resultatet fra den gang.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Slett ikke uhørt. I noen land såpass populært at du finner bubly på frokostbuffetene på bedre hoteller. Østerrike f.eks.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.966
    Antall liker
    9.742
    Sted
    Trondheim
    Jeg skal holde en presentasjon av Kamptal i kveld. Det blir ingen stor smaking, men vi skal i hvert fall åpne disse (begge i 2012-utgave):

     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.682
    Antall liker
    7.458
    Jeg skal holde en presentasjon av Kamptal i kveld. Det blir ingen stor smaking, men vi skal i hvert fall åpne disse (begge i 2012-utgave):
    Mye bra i de dalstrøka der, både av natur og kultur. Ikke minst viner som jo på mange måter representerer nettopp det beste fra både natur og kultur.

    For en helt annen natur men like hyggelig vinopplevelse på andre siden av Wien så liker vi oss godt i Frauenkirchen ved Neusiedlersee. Gjerne med et stopp hos Umathum, som jeg har hatt et spesielt forhold til helt siden en østerriksk kompis for 15 år siden ga meg en kasse Blaufränkisch fra 2000. Har blitt en del kasser til derfra i årenes løp.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.966
    Antall liker
    9.742
    Sted
    Trondheim
    Kamptal er spesielt vakker syns jeg. Kremstall blir for liten og "puslete", og Wachau blitt for majestetisk. Kamptal er akkurat riktig.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.682
    Antall liker
    7.458
    Kamptal er spesielt vakker syns jeg. Kremstall blir for liten og "puslete", og Wachau blitt for majestetisk. Kamptal er akkurat riktig.
    Det gjelder nok spesielt i fellesferien. Selv Durnstein blir jo en juvel av gemyttlig lokal hygge mellom november og april.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.966
    Antall liker
    9.742
    Sted
    Trondheim
    Ja, det her du nok rett i. Var i Dürnstein i mai 2002. Det var ikke overfylt der da. Men Donau og Wachau er majestetiske selv utenfor sesongen. Husker jeg sto oppe på toppen av muren på borgen kl 1900 og ringte til kona som var på Hawaii. Klokka var 0700 der. Spesiell opplevelse.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Hvordan er det å ha en Chablis i kjøleskapet fra jul til påske? Den tar ikke mye skade av det?
     
    D

    Danke

    Gjest
    Uåpnet premier Chablis. Meningen vi skulle hatt den familiemiddag 1.juledag, men jeg tok den ikke med.

    Stått i kjøleskapet siden da? Ikke noe problem vel??

    Hørt at man ikke skal lagre hvitvin i kjøleskapet, men av gammel vane så legger jeg alltid champagne, Chablis og riesling på kjøl.

    Jeg pleier ikke å ha de så lenge, men denne har jeg tenkt å ta på søstra min sin bursdag som vi skal feire rundt påske.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.665
    Antall liker
    9.966
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Ikke noe problem. Jeg har 15 år gammel Chablis Premier Cru liggende på 12 grader i kjelleren, og mange blir bare bedre av det (det er derfor de ligger der, men det er selvsagt noe avhengig av årgang og produsent). Om man lagrer for kaldt kan man få litt krystallutfelling (tartarsyrekrystaller så vidt jeg vet) i hvitviner, men det påvirker ikke smaken, og det er sjeldent det skjer og har ingen praktisk konsekvens. Server den på 12 grader og gjerne med en time i karaffel først.
     
    6

    65finger

    Gjest
    en god håndvin. best mellom 12-14 grader. kaldere noget smakløs som vanlig
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.665
    Antall liker
    9.966
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Herlig blanc de blancs. (2012) Kaononvin til prisen i min enke verden.

    Vis vedlegget 484941
    I en enke verden drikker man vel helst Veuve Cliquot.:rolleyes:

    Og til Trane; Vi drakk en Fevre Grand Cru Bougros 2010 i går. Stålaktig og steinete, grønne epler, akkurat slik jeg liker min Chablis. Først etter et par timers lufting kom det et snev av noen gule frukter og honning som sladret om at denne vinen ikke var flasketappet i høst. Fabelaktig vin.
     
    Sist redigert:

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.665
    Antall liker
    9.966
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Faste oster tror jeg. Kanskje også Chevre. Camembert/Brie om den er ung. Oster med bitterhet/muggoster trives gjerne best sammen med litt restsødme.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Faste oster tror jeg. Kanskje også Chevre. Camembert/Brie om den er ung. Oster med bitterhet/muggoster trives gjerne best sammen med litt restsødme.
    Chevre tåler jeg bare små biter av, heftige saker synes jeg, men eksplosjon av smak selv i små biter.

    Sherry Manzanilla og Oloroso synes jeg passer perfekt til chevre da begge eksploderer i harmoni i munnen.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.665
    Antall liker
    9.966
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Pussig nok var det Mouton Rotschild 79 i glasset her i går. + Roumier Bonnes Mares 2002.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn