Mat, drikke og røyk Oss ølhunder i mellom

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Gulating ølutsalg på Vestkanten kjøpesenter i Loddefjord - Bergen. Her har de det meste.

    https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/0e/3f/6c/77/panorama-av-butikken.jpg
    Gulating er en kjede som også fantes på Haugalandet. Dessverre er et av de to originale utsalgene allerede lagt ned, det på Bygnes Senter i Kopervik. Men det er ikke verre enn at vi kan sette oss i bilen og kjøre i under tyve minutter til det opprinnelige utsalget i Meny-bygget ved innkjøringen til Haugesund fra syd. Når har han som driver butikken brutt med Gulating-kjeden og fortsetter driften som selvstendig utsalg, men det gode utvalget og lokalene er de samme.

    Haugesund Ølutsalg selger rundt 600 ølsorter, og har et av Norges største utvalg.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Baluba: Egentlig skulle vi hatt en kombinasjon av mikrobryggerier, butikkøl og utsalg , basert på opplegget slik det var på 90-tallet. Noe vi forresten har på Grünerløkka:cool: Grunnet Forsvarets aktivitet i mine hjemtrakter hadde vi landets beste ølutvalg på den tid. Så det er langtfra rart at jeg har blitt såpass kresen på ølet mitt. Reint butikkutvalg har krympet antallet tilgjengelige merker, det eneste er at steder som min lokale Meny har en hel del. Mye norsk, dog. Henta noe klassisk Aass for noen dager sia, men skulle nok heller tatt inn Gygr fra Små Vesen....hvis de ikke hadde vært så små..
     
    Sist redigert:

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.587
    Antall liker
    15.156
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Tror nok Haugesund Ølutsalg har alle norske øltyper, mikro som storproduksjon. Blant dem Haugesunds egne mikrobrygg, som Garasjebryggeriets ypperlige varianter. Det bryggeriet har forøvrig mer enn en liten pub å tilby, de har byens beste konsertscene i tillegg. Alternative folk som driver alternativ kulturpolitikk der mikrobrygg og progfestival går hånd i hånd. :)
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Baluba: Hiver du noen bokser av dine tre lokale favorittbrygg over fjellet- på min regning? :cool:
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Baluba: Vær da klar over mine tre favoritt-stiler: Engelsk bitter, IPA og stout/Guinness-type:cool: Selv om jeg ikke sier nei takk til en ordentlig humla lager heller- som Brooklyn sin, feks...
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Det jeg trengte idag var en six-pack Borg øl fra Sarpsborg. Halvlitere..

    Takket være kona så fikk jeg shoppet idag.

    Den globale oppvarmingen er til for fullt.

    Og i sommervarmen her i Strømstad så var det herlig med tre pils og en dram Bunnahabhain... Jokke på høyttaleren fra mobil AAC.

    Prisen for popen dobbelt cdn...

    Priceless I sola som skinner.

    [emoji41]
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Danke: Og så BORG, da...hehe....:cool Rører ikke den selv. : Selv savner jeg av og til en Budvar i sånt vær..Men er jeg i dine trakter tar jeg hjem blant andre Bishop´s Finger..det beste Kent har å by en tørst mann. Hvilket ikke sier så reint lite, all den tid at de i Englands hage har 90% av Englands beste øl- og halvparten av hele Storbritannias beste...De resterende femti fordeler seg med 40% i Skottland og ti i Wales...imo...Se om du finner Monty´s Old Jailhouse..Welsh gold!
     
    Sist redigert:

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Mysticum passer en lørdagskveld i selskap med TVn...
     

    Norwegianwoodpecker

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2007
    Innlegg
    1.617
    Antall liker
    2.825
    Sted
    Nordland
    Grans, det er vel som å banne i kjerka??? God øll Grans Bohemian Lager, spør du meg, passer som hånd i hanske til Black Sabbath Sabotage :)
    E778E217-690E-421A-9EA4-8F07498D00C7.jpg


    Noen som har smakt denne?:

    CFB2651B-4C60-417F-9E9B-4FA97078BC02.jpg

    Vant den til Jul, 1,5 liter 9%. Må nesten ha hjelp til å drikke denne, men glemte den av både til jul og påske så den står her enda:rolleyes:
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Norwegianwoodpecker: GBL får ei halv stjerne her hos meg...vil du ha bøhmisk lager, gå for en som er laget i det gamle Bøhmen- altså Tsjekkia. Budvar, feks. Pilsner Urquell er et vel så bra alternativ- akkurat så humla som pilsner skal være. Remas absolutt beste er imo Mikrobryggeriets Twin Peaks, Mysticum, Crabbie´s Ginger Beer og nevnte Urquell. Originalpilsen.

    St. Feuillien, ja...belgisk juleøl fra trappistene. Den kan du virkelig glede deg til. Jeg huka inn ei ekstra fra Polet rett før påske:rolleyes: Men regn med at du må ta HELE flaska på en kveld. Den holder seg ikke i kjøleskap uten kork på... Vil du ha en litt mindre belgier? Prøv Chimay 500. De andre to Chimays rører jeg ikke, da de er for søte. Men Cinq-Cents er meget god.

    Italiensk til middag? Da henter jeg oftest en Peroni Nastro Azzurro (Blue Ribbon) Lett, frisk og sommerlig, fatto in Italia..Til curryen kan du ta en indisk Kingfisher.
     
    Sist redigert:

    Norwegianwoodpecker

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2007
    Innlegg
    1.617
    Antall liker
    2.825
    Sted
    Nordland
    Auditor: Hehe ;) visste Grans`n var u-sofistikert på dette forumet, men eg liker den uansett:cool:, Gleder meg til å åpne St. Feuillien:rolleyes: Skal prøve ei fl. Chimay 500, er det polvare?

    Egentlig så skulle jeg åpne ei flaske Slåtteøl fra Kinn bryggeri, men trakk meg i siste liten. Prøver meg på nytt neste helg8) Når det skal sies, så er dette en himmelsk øll i min gane.

    044581E8-CEAB-4C49-9AC1-7C3AD017E7AA.jpg
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.917
    Sted
    Smurfeland
    Pilsner Urquell ble kjøpt inn her i fjor en gang, en hel kasse med 0,5 liters flasker i Sverige. Smaker bare vann, nesten. Carlsberg er et mye bedre lyst øl IMO, det smaker iallfall noe. Vi var enige om det flere av oss, at Urquell dessverre var veldig pregløst i forhold til andre pilsnere. Neste litt som amerikansk Budweiser. :rolleyes:
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    EM: Urquell? Pregløst??? Det er akkurat det jeg ikke rører standard Carlsberg for- Pregløst, søtt og kvalmende, faktisk.. Nesten som en original Heineken. Alle ølhunder bør vite at Budweiser ikke er Budweiser annet enn i original tsjekkisk tapning. Jeg kaller det amerikanske avkoket risvann. Risøl av klasse må du se til Japan for.

    NWP: Polvare ,ja- Hvite etiketter. De andre to er røde/blå etiketter på..

    Der begynner vi å prate..det er en og annen svær amerikaner som har MASSE å lære av Kinn, Små Vesen,MB, Nøgne og Cervisiam mht øl ;)
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Idag smakte jeg en billig, taxfree chimay Blue brygget av munker.. 9% sabla godt, og en nøgne IPA, like god som før men liten flaske.. veldig godt... [emoji39]
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.917
    Sted
    Smurfeland
    Auditor: Det er korrekt, Urquell smaker 'fucking close to water' her i huset, og er så kjedelig at jeg faktisk ikke gidder å drikke dem annet enn de gangene jeg ikke har noe annet i kjøleskapet når jeg får lyst på øl. Liker ikke Heineken jeg heller, men Carlsberg er godt, og jeg kjøper mye heller det enn Urquell flere ganger, iallfall. Og ja, det var akkurat det som var poenget mitt med å nevne amerikansk Budweiser, det er et latterlig tynt Mikke Mus øl, omtrent like kjedelig som den Urquell'en. Skjønner bare ikke at noen kan mene Urquell er godt, hvis man først liker øl. Slår meg mer som noe man drikker hvis man egentlig ikke er så glad i øl, men vil ha noe brunt og skummende i glasset allikevel. ;D
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Danke: Sistnevnte: Meget god, om enn litt "enkel". Greier ikke å gi samme "flashback" for min del som Belhaven Twisted Thistle og Nøgnes egen Bitter.. Chimay Blue? For søt, altså.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    EM: Uten Urquell hadde ikke pilsen slik du påstår å like den eksistert, ser du...Carlsberg har langt flere , langt bedre øltyper enn den originale.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    Husk på at den Urquell du kjøper i Sverige er lettølvarianten (med mindre den er kjøpt på Systembolaget). Urquell brygget i Plzen for det tsjekkiske markedet er mye bedre.
     

    bjarnetv

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.03.2008
    Innlegg
    3.892
    Antall liker
    5.840
    Sted
    oslo
    Om Urquell smaker lite, så har man nok skåldet munnen litt for hardt med grandiosaen!

    Urquell er en skikkelig smaksbombe av en pilsner, men man må tappe/helle den riktig i glasset, ellers får man ikke frem smaken skikkelig (litt som med Guiness, som også kan bli ekstemt vannete om tappet feil)

    Øltorget i mathallen hadde i hine hårde dager verdensmester i urquelltapping (ja, det er en ting det også...) bak disken, og den kan jeg love deg var god!
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Bjarnetv: Enda en av mine favoritter. De teknikkene lærte jeg allerede som tenåring;) Grandis er forøvrig så langt unna min definisjon av pizza som du kan komme. Den perfekte Guinness skal være KØL svart, med et halvannen cm tjukt, lyst lattefarget skumhode på Det verste du gjør er å glemme å tilte glasset, samt å ikke la den roe seg etter tapping. Da blir det enten bare skum eller smaker vann.
     
    Sist redigert:

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.917
    Sted
    Smurfeland
    Husk på at den Urquell du kjøper i Sverige er lettølvarianten (med mindre den er kjøpt på Systembolaget). Urquell brygget i Plzen for det tsjekkiske markedet er mye bedre.
    Det stemmer det, og jeg har hatt det i bakhodet hele tiden at den bare har 3,5% mot 4,5% som er vanlig her hjemme. Det er ikke ofte jeg blir direkte skuffet over øl, men denne gangen ble jeg det. Også fordi jeg jo har hørt av andre at Urquell skal være ok, som også er grunnen til at det ble kjøpt inn i det hele tatt. Kommer ikke til å kjøpe det flere ganger i denne varianten, men kanskje jeg plukker med meg en smaksprøve neste gang jeg er på systembolaget bare for å se om jeg har bedømt det på feil grunnlag, eller om det virkelig er et smakløst posør-øl som er det inntrykket jeg sitter med nå.

    Min dom hittil er at Urquell er en skikkelig døll øl. Jeg vurderer å helle de flaskene som står igjen her i do, siden de bare tar plass og kun fungerer som nødproviant.
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    Jeg kjøpte et par Urquell sist jeg var i Sverige (3,5% varianten). Det smakte ikke Urquell, for å si det slik.

    Urquell er definisjonen av pilsnertype øl. Finnes det andre bryggerier som har et eget referansebryggeri der de lager ølet på den gamle måten og så sammenligner det som produseres industrielt for å sikre seg at industriølet smaker mest mulig likt det originale ølet?

    BTW: Hvorfor stikker du ikke innom Rema1000 og kjøper en boks? De har en versjon som holder normal pilsstyrke, men jeg vet ikke om den lages på den samme måten som den som selges i Tsjekkia. Mulig de har tilpasninger for forskjellige markeder, og at det som selges i Norge er brygget her. Jeg kjøper stort sett mitt Urquell i Praha, og det smaker utmerket.
     
    Sist redigert:

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.917
    Sted
    Smurfeland
    Nå står det forsåvidt trykket på etiketten at den jeg kjøpte i Sverige er brygget i Plzen, Czech men kan jo tenkes det er noen markedstilpasninger som du sier. Har sett at de har bokser med Urquell på Kiwi iallfall, men har unngått dem fordi jeg har dårlig erfaring med svenskevarianten selv om de har normal alkoholstyrke. Mulig jeg tester en etterhvert for å komme til bunns i dette mysteriet.

    Mulig jeg blir nødt til å prøvesmake en gang til for å virkelig få bekreftet inntrykket jeg har. Står en klar i kjøleskapsdøra som nødproviant sammen med andre testobjekter, og med 11 til på lager er det nesten for ille å la dem gå ut på dato eller bli nødt til å tømme dem ut. Vanskelig å få gitt dem bort også, har jeg merket.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    En kommentar på 3,5% varianten:

    "Tror / håber kun at det er i Sverige at man kan finde denne neddroslese øl - og selvom den kun er skruet 0,9% ned i alkohol har de mistet sin ellers fremragende smag"
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Otare: Nå skal det sies at jeg absolutt ikke kjøper folköl. Da finner jeg heller en alkoholfri på Systemet som har blitt laget på en ordentlig måte. I tillegg til polstyrkevarene, da. Og Urquell går i normal norsk 4,5-4,7 her. Strøken smak. Dog, et par Praha-versjoner tar jeg gjerne, hvis du har..hehe--;)
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    Ja, jeg hadde med 2 brett sist jeg var i Praha. Har da enda noen av dem stående. Skal ned igjen om 3 uker. Og så en tur i juni igjen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Der begynner vi å prate..det er en og annen svær amerikaner som har MASSE å lære av Kinn, Små Vesen,MB, Nøgne og Cervisiam mht øl ;)
    Hva skulle de lære av disse? Amerikansk lys lager, som amerikansk Budweiser for eksempel, smaker som den gjør fordi produsenten vil at den skal smake eksakt slik. Industribrygging av pils er teknisk perfeksjon, det er veldig, veldig mye vanskeligere å brygge en lys, mild smakslett øl i stilen "American light lager" enn det er å lage en hvilkensomhelst IPA. Har ikke masse alkohol og humle å skjule feil bak når man brygger lyse, smakslette øl.

    I samme gate er det ingen i Norge som er bedre å brygge øl enn Hansa, Ringnes osv. Enhver flaske av sorten smaker likt og de bommer aldri.

    Jeg er selvsagt enig i at det finnes betydelig mer spennende øl, men industripils er så langt fra dårlig håndtverk som det er mulig å komme innen bryggeverdenen.

    Brygger en del selv, og et gammelt jungelord i den "bransjen" er at klarer man å brygge pils så klarer man å brygge alt.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Weld: Enig. MEN: Storskala kan være så teknisk perfekt det bare vil i produksjonsprosessen..Spennende og smakfullt blir det aldri. Ikke på samme linje som et veldrevet, kreativt mikrobryggeri får til. Men det finnes unntak: Guinness, Shepherd´s Neame, Plzensky Prazdroj og Kirin/Asahi er store brygghus som får det til. Og det betyr heller ikke at det ikkr finnes godt øl hos storskalabryggerne. Det gjør det.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    De store brygger det folk vil ha. Det er mange som lever i den villfarelsen at de ikke klarer å lage mer "interessante" øl. Hadde de prøvd hadde de fått det til, men de prøver ikke. Det er ikke spesielt lett å se en grunn til at de ikke kunne brygget store volumer av noe som ølhundene ble mer imponerte av.

    "Mikrobryggeriet" Sierra Nevada lager ca like mye øl pr. år som Ringnes, for øvrig. Ca 140 millioner liter pr. år.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.917
    Sted
    Smurfeland

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Weld: Enig. MEN: Storskala kan være så teknisk perfekt det bare vil i produksjonsprosessen..Spennende og smakfullt blir det aldri. Ikke på samme linje som et veldrevet, kreativt mikrobryggeri får til. Men det finnes unntak: Guinness, Shepherd´s Neame, Plzensky Prazdroj og Kirin/Asahi er store brygghus som får det til. Og det betyr heller ikke at det ikkr finnes godt øl hos storskalabryggerne. Det gjør det.
    Det er da virkelig ikke snakk om å "få til noe". Å brygge øl er såpass enkelt at enhver siviløkonom med utstyr i garasjen presterer noe som er i nærheten av kunst (fritt etter bryggemesteren hos Hansa, som for øvrig ingen vet hvem er, men som er den som er ansvarlig for bryggingen av mest øl i Norge). Lyse lagerøl har ganske mange ulike stiler, en Amerikansk light lager som smaker som en tjekkisk pils er en gigantisk stilbom og ville holde til stryk i en konkurranse.

    Her er definisjonen på en American-Style Light Lager

    Color: Very light to pale
    Clarity: Chill haze should not be present
    Perceived Malt Aroma & Flavor: Very low
    Perceived Hop Aroma & Flavor: Absent to very low
    Perceived Bitterness: Absent to very low
    Fermentation Characteristics: Low fruity-estery aromas and flavors are acceptable. Diacetyl should be absent. Corn, rice, or other grain or sugar adjuncts are often used. These beers are characterized by an extremely high degree of attenuation. Final gravity is often less than 1.000 (0 ºPlato).
    Body: Low with dry mouthfeel
    Additional notes: These beers are high in carbonation. Flavor attributes typical of beer are usually very low when present. Calories should not exceed 125 per 12-ounce serving. Low carb beers should have a maximum carbohydrate level of 3.0 gm per 12 oz. (356 ml).

    Her er en definsjon på Tjekkisk pils:
    1C. TSJEKKISK PILSNER
    OG FG vol% IBU EBC
    1046-1052 1012-1017 4,1-5,0 35-45 7-15
    Tsjekkisk pilsner kjennetegnes av stor maltfylde og restsødme, samt bruken av Saaz-humle. Diacetyl er ofte en del av karakteren.
    Aroma: Svak til middels krydret humleduft. Svak til middels maltaroma av brød og kjeks. Diacetylnivå fra fraværende til middels.
    Farge/utseende: Gylden. Kraftig og tykt skum. Klar til lett tåkete.
    Smak: Fyldig maltsmak balansert av markant humlekarakter. Høy restsødme og middels til kraftig bitterhet.
    Kropp: Medium kropp, middels kullsyrenivå, lavere enn de fleste undergjæret øltyper.
    Eksempler: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen Pilsner


    Det er ganske enkelt to helt ulike øltyper. De skal ikke smake i nærheten av hverandre, det har aldri vært meningen. Innenfor den brede sjangeren "lagerøl" har man mellom annet følgende typer:

    American-Style Lager
    American-Style Light Lager
    American-Style Amber Light Lager
    American-Style Pilsener
    Contemporary American-Style Pilsener
    American-Style Ice Lager
    American-Style Malt Liquor
    American-Style Amber Lager
    American-Style Maerzen/Oktoberfest
    American-Style Dark Lager
    Baltic-Style Porter
    Australasian, Latin American or Tropical-Style Light Lager
    International-Style Pilsener
    German-Style Pilsener
    Bohemian-Style Pilsener
    Munich-Style Helles
    Dortmunder/European-Style Export
    Vienna-Style Lager
    German-Style Maerzen
    German-Style Oktoberfest/Wiesn
    Munich-Style Dunkel
    European-Style Dark Lager
    German-Style Schwarzbier
    German-Style Leichtbier
    Bamberg-Style Helles Rauchbier
    Bamberg-Style Maerzen Rauchbier
    Bamberg-Style Bock Rauchbier
    German-Style Heller Bock/Maibock
    Traditional German-Style Bock
    German-Style Doppelbock


    Nå er flere av disse likere hverandre enn andre, men poenget er at det virker som at folk mener i fullt alvor at giganter som Budweiser ikke vet hvordan man lager smakfulle øl. At de rett og slett ikke får det til.

    Her er for øvrig Nordbryggs typedefinisjon av norsk industripils, en ekstremt ensartet sjanger folk av en eller annen grunn til tider har et religiøst forhold til basert på hva de vokste opp med og drakk seg dritings på og fikk kline første gang eller hva det nå måtte være:

    1F. NORSK PILSNER BUTIKK-KLASSE
    OG FG vol% IBU EBC
    1040-1045 1010 4,5-4,75 25-35 6-8
    Vanlig norsk pilsner er ganske ensartet nesten uansett hvilket bryggeri som står bak. Ølet har gjerne noe mer aroma, smak og fylde enn internasjonal og særlig amerikansk lager. Men den er ikke like karakteristisk som tysk pils (eller tsjekkisk). Forskjellene er dog ikke så store. Norsk pils brygges etter renhetsloven uten mais, ris m.m. På grunn av dagens lovverk holder norsk pils alltid ca 4,5 vol% alkohol.
    Aroma: Liten til middels humlearoma. Stort sett ikke grønnsakstoner.
    Farge/Utseende: Lys farge, ingen kjøletåke. Lite skum.
    Smak: Mye kullsyre. Ikke søt, men noe bitterhet og humlesmak bør finnes. Ingen fruktighet eller diacetyl.
    Kropp: Liten til middels fylde.
    Eksempel: Aass pils, Frydenlunds pils, Ringnes pils.
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    Underlig at man bruker dette som eksempler på typiske tsjekkisk pilsnerøl:

    "Eksempler: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen Pilsner"

    Budvar kommer fra sydbøhmen (Ceske Budejovice). De bruker langt mindre humle og ølet er mørkere, søtere og mindre bittert enn Urquell.
    Forøvrig kan man si at Urquell er Urquell, mens både Budvar og Staropramen lages i 10°, 11° og 12° varianter. Hvilken av dem er den typiske?
    Staropramen (som kommer fra Praha) er på mange måter en mellomting mellom Urquell og Budvar.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Forskjellen på 10 og 12 (som er plato, eller sukkertettheten til vørteren før koking) tilsvarer ca 1 volumprosent forskjell i alkoholstyrke gitt at de gjærer like langt ut (som de i praksis fort ikke gjør), så det er ingen enorm forskjell i styrke, men den kan være en del i maltfylde i praksis.

    I typedefinisjonen fra Norbrygg står det:
    OG 1046-1052
    FG 1012-1017

    Dette er graivty points, som er en annen måte å oppgi sukkerinnhold på, om man tar de to siste sifferene og deler på 4 så har man plato temmelig nøyaktig. Altså i området 11.5 - 13 plato. OG er før gjæøring, FG etter. I den høyere enden er det realtivt mye restsødme igjen, til sammenligning ligger typiske tyske lagerøl kanskje ned mot 1010 - 1011.

    Det gir uansett liten mening å holde dette som en standard for hvordan en øl i en helt annen stil skal smake. De fleste er etter hvert klar over at det er noe som heter APA, IPA osv og at det er ulike stiler, men hvor stor variasjonen er innenfor lyse lagerøl - eller hva man får når man ett eller annet sted i verden kun ber om "en øl, takk" i en pub har jeg ikke inntrykk av at alle er like klar over. I dag kan man stort sett brygge hvasomhelst hvorsomhelst, men historisk kommer de lokale variantene visstnok i stor grad av ulike kjemiske egenskaper til vannen ulike steder rundtom i Europa. I Norge er, sett fra bryggeformål, i praksis alt vann så godt som identisk. Det er ganske vanlig å tilsette ymse typer justeringer til bryggevann der hva og mengden avhenger av stilen som brygges.

    I parantes bemerket er det litt morsomt at mikrobrygg har fått en slags "lokalmat" - status. Det eneste som er norsk i et norsk mikrobrygg er vannet. Alt det andre, dvs maltet korn, humle og gjær er importert. Øl har, i motsetning til vin, svært lite terroir. Derfor kan man helt fint brygge amerikansk IPA i Norge eller en pils i tjekkisk stil på Finmarksvidda om man vil. Alle ingrediensene er svært lagringsstabile og letter å transportere over lange avstander om man vil. Ukvernet maltet korn er holdbart svært lenge om oppbevart tørt. Humle holder lenge vakumert og fryst. Gjær er det første som ryker, men brygger man jevnlig får man automatisk evig nok av sorten.

    Det nærmeste man kommer er muligens ymse spontanfermeterte belgiske øl som baserer seg på den lokale bakteriefloraen i luften. jeg har kjøpt meg eikefat og skal starte surøllinje, så etter hvert får jeg forsåvidt min egen "huskultur" som er litt annerledes enn andre huskulturer.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Underlig at man bruker dette som eksempler på typiske tsjekkisk pilsnerøl:

    "Eksempler: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen Pilsner"

    Budvar kommer fra sydbøhmen (Ceske Budejovice). De bruker langt mindre humle og ølet er mørkere, søtere og mindre bittert enn Urquell.
    Forøvrig kan man si at Urquell er Urquell, mens både Budvar og Staropramen lages i 10°, 11° og 12° varianter. Hvilken av dem er den typiske?
    Staropramen (som kommer fra Praha) er på mange måter en mellomting mellom Urquell og Budvar.
    Skal ikke se bort fra muligheten for at en ivrig tjekkisk brygger ville insistere på en finere inndeling enn hva som brukes i Norge for å beskrive tjekkisk lagerøl. Sett fra utlandet havner jo fort ting i en større sekk enn hva den gjør sett fra hjemlandet. Her er for øvrig den amerikanske typedefinisjonen av "Bohemian lager" - som du ser er den også ganske rund i kantene. Og er sannsynligvis utgangspunktet for den norske typedefinisjonen...

    Aroma: Rich with complex malt and a spicy, floral Saaz hop bouquet. Some pleasant, restrained diacetyl is acceptable, but need not be present. Otherwise clean, with no fruity esters.

    Appearance: Very pale gold to deep burnished gold, brilliant to very clear, with a dense, long-lasting, creamy white head.

    Flavor: Rich, complex maltiness combined with a pronounced yet soft and rounded bitterness and spicy flavor from Saaz hops. Some diacetyl is acceptable, but need not be present. Bitterness is prominent but never harsh, and does not linger. The aftertaste is balanced between malt and hops. Clean, no fruity esters.

    Mouthfeel: Medium-bodied (although diacetyl, if present, may make it seem medium-full), medium carbonation.

    Overall Impression: Crisp, complex and well-rounded yet refreshing.

    Comments: Uses Moravian malted barley and a decoction mash for rich, malt character. Saaz hops and low sulfate, low carbonate water provide a distinctively soft, rounded hop profile. Traditional yeast sometimes can provide a background diacetyl note. Dextrins provide additional body, and diacetyl enhances the perception of a fuller palate.

    History: First brewed in 1842, this style was the original clear, light-colored beer.

    Ingredients: Soft water with low mineral content, Saaz hops, Moravian malted barley, Czech lager yeas



    Her er fra en som har gått nøyere inn i materien:
    tjekkia.JPG
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    Det er i hvertfall ganske stor forskjell på den Urquell og Budvar som du kjøper i Tsjekkia. Urquell er lysere og føles lettere, mens Budvar har en tyngre karakter. Om det er sånn på den man kjøper i Norge vet jeg ikke da jeg stort sett kjøper disse i Praha.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn