Weld: Enig. MEN: Storskala kan være så teknisk perfekt det bare vil i produksjonsprosessen..Spennende og smakfullt blir det aldri. Ikke på samme linje som et veldrevet, kreativt mikrobryggeri får til. Men det finnes unntak: Guinness, Shepherd´s Neame, Plzensky Prazdroj og Kirin/Asahi er store brygghus som får det til. Og det betyr heller ikke at det ikkr finnes godt øl hos storskalabryggerne. Det gjør det.
Det er da virkelig ikke snakk om å "få til noe". Å brygge øl er såpass enkelt at enhver siviløkonom med utstyr i garasjen presterer noe som er i nærheten av kunst (fritt etter bryggemesteren hos Hansa, som for øvrig ingen vet hvem er, men som er den som er ansvarlig for bryggingen av mest øl i Norge). Lyse lagerøl har ganske mange ulike stiler, en Amerikansk light lager som smaker som en tjekkisk pils er en gigantisk stilbom og ville holde til stryk i en konkurranse.
Her er definisjonen på en American-Style Light Lager
Color: Very light to pale
Clarity: Chill haze should not be present
Perceived Malt Aroma & Flavor: Very low
Perceived Hop Aroma & Flavor: Absent to very low
Perceived Bitterness: Absent to very low
Fermentation Characteristics: Low fruity-estery aromas and flavors are acceptable. Diacetyl should be absent. Corn, rice, or other grain or sugar adjuncts are often used. These beers are characterized by an extremely high degree of attenuation. Final gravity is often less than 1.000 (0 ºPlato).
Body: Low with dry mouthfeel
Additional notes: These beers are high in carbonation. Flavor attributes typical of beer are usually very low when present. Calories should not exceed 125 per 12-ounce serving. Low carb beers should have a maximum carbohydrate level of 3.0 gm per 12 oz. (356 ml).
Her er en definsjon på Tjekkisk pils:
1C. TSJEKKISK PILSNER
OG FG vol% IBU EBC
1046-1052 1012-1017 4,1-5,0 35-45 7-15
Tsjekkisk pilsner kjennetegnes av stor maltfylde og restsødme, samt bruken av Saaz-humle. Diacetyl er ofte en del av karakteren.
Aroma: Svak til middels krydret humleduft. Svak til middels maltaroma av brød og kjeks. Diacetylnivå fra fraværende til middels.
Farge/utseende: Gylden. Kraftig og tykt skum. Klar til lett tåkete.
Smak: Fyldig maltsmak balansert av markant humlekarakter. Høy restsødme og middels til kraftig bitterhet.
Kropp: Medium kropp, middels kullsyrenivå, lavere enn de fleste undergjæret øltyper.
Eksempler: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen Pilsner
Det er ganske enkelt to helt ulike øltyper. De skal ikke smake i nærheten av hverandre, det har aldri vært meningen. Innenfor den brede sjangeren "lagerøl" har man mellom annet følgende typer:
American-Style Lager
American-Style Light Lager
American-Style Amber Light Lager
American-Style Pilsener
Contemporary American-Style Pilsener
American-Style Ice Lager
American-Style Malt Liquor
American-Style Amber Lager
American-Style Maerzen/Oktoberfest
American-Style Dark Lager
Baltic-Style Porter
Australasian, Latin American or Tropical-Style Light Lager
International-Style Pilsener
German-Style Pilsener
Bohemian-Style Pilsener
Munich-Style Helles
Dortmunder/European-Style Export
Vienna-Style Lager
German-Style Maerzen
German-Style Oktoberfest/Wiesn
Munich-Style Dunkel
European-Style Dark Lager
German-Style Schwarzbier
German-Style Leichtbier
Bamberg-Style Helles Rauchbier
Bamberg-Style Maerzen Rauchbier
Bamberg-Style Bock Rauchbier
German-Style Heller Bock/Maibock
Traditional German-Style Bock
German-Style Doppelbock
Nå er flere av disse likere hverandre enn andre, men poenget er at det virker som at folk mener i fullt alvor at giganter som Budweiser ikke vet hvordan man lager smakfulle øl. At de rett og slett ikke får det til.
Her er for øvrig Nordbryggs typedefinisjon av norsk industripils, en ekstremt ensartet sjanger folk av en eller annen grunn til tider har et religiøst forhold til basert på hva de vokste opp med og drakk seg dritings på og fikk kline første gang eller hva det nå måtte være:
1F. NORSK PILSNER BUTIKK-KLASSE
OG FG vol% IBU EBC
1040-1045 1010 4,5-4,75 25-35 6-8
Vanlig norsk pilsner er ganske ensartet nesten uansett hvilket bryggeri som står bak. Ølet har gjerne noe mer aroma, smak og fylde enn internasjonal og særlig amerikansk lager. Men den er ikke like karakteristisk som tysk pils (eller tsjekkisk). Forskjellene er dog ikke så store. Norsk pils brygges etter renhetsloven uten mais, ris m.m. På grunn av dagens lovverk holder norsk pils alltid ca 4,5 vol% alkohol.
Aroma: Liten til middels humlearoma. Stort sett ikke grønnsakstoner.
Farge/Utseende: Lys farge, ingen kjøletåke. Lite skum.
Smak: Mye kullsyre. Ikke søt, men noe bitterhet og humlesmak bør finnes. Ingen fruktighet eller diacetyl.
Kropp: Liten til middels fylde.
Eksempel: Aass pils, Frydenlunds pils, Ringnes pils.