Det er vel ingen som mener at man ikke skal beskrive det man hører. Det handler mer om hva man fremlegger som svært subjektive betraktninger og hva som er rene fakta.
De som er vant til å jobbe med vitenskap er vant til å få en fyldig utredning av testmetodikk og funn, for så selv å vurdere hvilken relevant konklusjon man selv kan trekke av dette. De som ikke er vant til å jobbe med vitenskap forhaster seg alltid på veien til en konklusjon og har lett for å gjøre en rekke feil:
- De skaper seg en oppfatning, gjerne før de en gang har fått produktet til test, om hvordan produktets egenskaper og kvalitet er.
Akkurat dette er nok (svært) lite utbredt. Snarere er skribenter jeg kjenner opptatt av å begrense sine fordommer mest mulig, og forsøksvis skape en nøytral opplevelse av det de hører / opplever med et nytt produkt
- De trekker konklusjoner som de presenterer som fullstendige og velfunderte.
Ja, denne fellen faller vi nok ofte i. Delvis er det nok korrekt også, det ligger ofte mye jobb, og mange sammenligninger bak en slik omtale. Så velfundert, ofte, mens fullstendig, nja, det går vel knappest an, selv om vi ofte kan komme til å tro det selv
- De utelater, ofte ubevisst, informasjon som ikke underbygger den konklusjonen de presenterer.
Ja, det man ikke vet, eller forstår, kan vel ofte bli utelatt. Det sagt, jeg opplever igjen av alle de skribenter jeg kjenner, har et sterkt ønske om å levere en solid og underbygget artikkel
- De glemmer å nevne informasjon de selv ikke forstår er relevant.
Å glemme, er vel en menneskelig egenskap som ikke rammer hifi-skribenter spesielt
- De glemmer å undersøke ting som ikke underbygger det de på forhånd tror er riktig.
Er det en glemsel vi snakker om, er det som sagt et menneskelig trekk, men er ikke spesielt relevant for hifi-skribenter. Men dette med hva vi tror er riktig, er en tendensiøs påstand, som jeg ikke deler.
- De glemmer å ta hensyn til hvordan de selv påvirkes ubevisst av psykologiske faktorer de ikke kan styre. Ofte vet de også altfor lite om nettopp dette.
Dette er et interessant tema. Menneskets psykologi og påvirkelighet er jo et eget fagfelt. Jeg tror dette med påvirkeligheten er noe man forhåpentligvis langsomt blir flinkere til å hensynta, men spesielt i de tidligere år, var jeg nok ikke like klar over disse faktorer, som jeg er i dag. Blant oss som skriver om hifi, er i det minste temaet ofte oppe til debatt
- De har gjerne ikke utstyr til å teste et produkt skikkelig.
Nja... Som oftest har vi tilgang til relevant utstyr på hifi-siden. På instrument-siden, har vi det stort sett ikke.
- Om de utfører målinger, eller kommer over målinger, har de som oftest ikke kunnskap nok til å trekke nyttige konklusjoner.
Igjen håper jeg denne evnen er økende med erfaringer og kunnskap man skaffer seg mens veien blir til. Det jeg synes Snickers ikke tar hensyn til, er at også dette med "sammenlignende hi-fi-lytting" er en form av kunnskap og evne man tilegner seg ettersom man gjør det mye og lenge. Jeg synes nok han tar litt vel lett på det at de fleste av oss, virkelig forsøker å gjøre en hederlig jobb ut av dette, og at vi ikke er spesielt mye dummere enn verken konstruktører, lærere, matematikere eller ingeniører, for eksempel. Vi er vanlige folk med diverse bakgrunner, og mye erfaring, etterhvert.
- Og allikevel trekker de konklusjoner som presenteres for mennesker som ofte har enda mindre kunnskap, og som svelger dette rått.
Ja, vi glemmer nok ofte at de som leser, kan komme til å innbille seg at vi presenterer selve sannheten. På den annen side skjer nok dette sjeldnere nå, enn før i tiden. Nå har hele "familien" blitt eldre i lag med oss, og lar seg nok ikke så lett dupere. De kjenner oss, vi kjenner dem, nyrekruttering er så å si ikke-eksisterende.
- Og dessverre er det altfor ofte slik at man ikke støtter seg på empiriske fakta, men i stedet finner sannheten ved å måle krefter etter "hvem har hatt dyrest utstyr gjennom flest år"-metoden.
Dette fenomenet er nok mer utbredt i diverse tråder her på sentralen, enn det er blant skribenter.
Og ellers: Jeg har etter hvert møtt mange konstruktører og hifi-selgere. De har også sine oppfatninger og overbevisninger, som ikke nødvendigvis er så mye mer velfunderte enn det en tilfeldig hifi-skribent har. De er mennesker de også, og alle påstander Snickers fremsetter om skribenter, kan i en eller annen form også fremsettes om konstruktører, uten at dette er så mye mer rett eller feil, enn Snickers' relativt forutinntatte holdninger til skribentene. Et fenomen som er svært utbredt blant hifi-konstruktører, er den usvikelige troen på at egen kunnskap er uendelig mye større enn alle andre i faget. I så stor grad går dette igjen, at det er direkte parodisk, etter hvert. La meg avslutningsvis sitere Roy Gandy fra Rega, for å illustrere poenget mitt. Jeg spurte ham for mange år siden om Rega en dag skal lage en "Krell-killer...: - Å... Rega er da mye bedre enn Krell!